fbpx Skip to content

Az új Maps érkezését szerintem legtöbbünk egy nagy csalódásként élte meg, mert azért ennyire rosszra senki sem számított. Bár tény, hogy még erős béta fázisban van és nyilván az elkövetkezendő időben javulni fog a helyzet, de azért valljuk be, az Apple-től nem ezt vártuk. A keynote során megismertük az új funkciókat, mint például a Flyover, ami igazán “eyecandy”, de inkább a részletgazdagabb térképbe fektettek volna időt, annak több hasznát vettük volna. Nem azzal van a baj, hogy még gyerekcipőben van az egész projekt, hanem hogy ki mertek adni egy félkész programot a felhasználók kezébe. Ezt azért sem értem, mert elvileg még egy évig használhatta volna az Apple a Google Maps-et a szerződésük szerint, tehát elég lett volna publikálni a következő iOS verzióban.

Kérdés, hogy mit lehet tenni addig, amíg nem érkezik meg az App Store-ba a Google Maps? (Ha egyáltalán érkezik.)

Ha a Google Maps térképét szeretnénk használni, akkor ahogyan azt már többször is írtuk, a Safari böngészőből a maps.google.com címen érhetjük el, sőt még a SpringBoard-ra is lementhetjük a gyors elérés érdekében, hogy kéznél legyen és egy kattintásra elinduljon, mint a régi Google Maps alkalmazás. A térkép ugyanaz, viszont ha a sebességét nézzük, akkor jelentősen lassabb, nem annyira gördülékeny a nagyítás-kicsinyítés, illetve nem Retina Display ready, mint a natív alkalmazásban, viszont a célnak megfelel. Tudunk keresni, útvonalat tervezni, rétegeket váltogatni, sőt még a forgalmat is képes megjeleníteni.

És ami még fontos, hogy használhatjuk a tömegközlekedési útvonaltervezőt, amivel megkereshetjük, hogy hová szeretnénk menni és megmutatja az útvonalat, hogy milyen busszal, villamossal, trolival juthatunk el oda. Ha rámegyünk a megállóra, akkor láthatjuk, hogy mikor indul és mikor érkezik meg a célállomásra és persze azt is kiválaszthatjuk, hogy melyik útvonalterv szerint menjünk. Ezeket szerintem már mindenki jól ismeri és gondolom, sokak számára hasznos funkció volt, amit nap, mint nap használt a régi Maps-ben, de most egy ideig csak a weben érhetjük el.

Tegnap érkezett a hír, hogy a Google elérhetővé tette a Street View nézetet is a Safari böngészőben, így iOS készülékünkkel már ezeket is láthatjuk. Ki is próbáltam egyből, hogy mit tud, de azt tapasztaltam, hogy még nem minden helyen érhető el a Street View nézet, de folyamatosan frissítik. Összességében már majdnem teljes a Google Maps-es funkciók listája, viszont a gombostű leszúrása még mindig hiányzik. Sajnos a Street View nézetben is először rá kell keresnünk egy címre, és csak utána látjuk, hogy elérhető-e, vagy sem. Az elején én is belefutottam sokszor abba, hogy a térképnél nyomogattam a kijelzőt a telefonon, de hiába, nem akarta leszúrni a gombostűt…

Igazából szerintem most az iOS 6-tal rendelkező tulajok legtöbbje már használja a safaris Google Maps-et, mint alternatívaként, de tény hogy hosszú távon ez nem a legkényelmesebb, egy Google Maps alkalmazás lenne az igazi és minél hamarabb.

Esetleges opciók amíg még szóba jöhetnek:

Végezetül pedig egy kis összehasonlító kép, amely a különböző térképek részletgazdagságát mutatja:

Ti milyen alternatívákat használtok? Legyen az webes, vagy App Store-os. Hozzászólásban írjtátok meg, ti miket ajánlotok!

Olvasd el a hozzászólásokat is

29 Comments

  1. Amennyit a Maps appot használom nekem egyelőre megfelel az Apple térkép appja, de ha valami nagyon különleges infó kell vagy valami eldugott helyre megyek, akkor a böngészős Google Maps -et használom, főleg ha tömegközlekedési infók miatt, hogy adott környéken milyen járatok vannak.

  2. nem csak azzal van a gond hogy nem eleg reszletgazdag 🙂 tegnap probaltam vele naviglani, “forduljon jobbra a kovetkezohoz 50 meter kossuth lajos utca 50 meterhez” ilyen es hasonlo szovegek 🙂 viccnek jo egyebkent, de terkepnek semmi kep sem 🙂

  3. Én eddig is a T által biztosított navigon-t használtam.. Nekem az tökéletesen megfelel :]

  4. Az az alternatívám, hogy 5.1.1-en maradtam. 🙂

  5. Igy igaz. A legjobb ha 5.1.1- en maradsz. Es azert valljuk be sok millio ember ezt valasztotta. Szegeny 5-os iphonosok. Hasznalnam is az 5-os szifont ha volna ra 5.1.1 :))

  6. Az alternatívám a Galaxy S3, azon csodásan fut a Google Maps… 😛

  7. Maps+-ot most szedtem le, sztem jó nézzétek meg!

  8. Csakis Maps+
    Google térképet használ, minden funkciót tud amit iOS6 előtt a gyári Maps alkalmazás tudott néhány plusz funkcióval.

  9. Sziasztok! Lehet hogy nem ide illik előre is elnézést érte. Ha kezembe fogok egy iPad-et, hol lehet megnézni vagy honnan lehet megtudni hogy az iPad 2 vagy az új iPad? előre is köszi

  10. Nem tudom, hogy ebből a térkép dologból minek kell ekkora hűhót csapni…
    Én eddig sem használtam, csak maximum utazásokkor, 5-ösöm van, megnéztem ezt az agyon szídott szoftvert, és hát nekem egyáltalán nem tünt rossznak, nyilván rommá lesz fejlesztve, és nem adok neki sokat, simán verni fogja a google maps-ot. Akinek meg van pénze i5-re az meg igenis vegye meg a full európa igo-t 39.99 euró-ért, és kész. Én is megvettem, és tökéletes mindenütt megállja a helyét.

  11. Maps+ a tokeletes alternativa

  12. Maps+ a tokeletes alternativa!

  13. Leárazták az iGO hu+ro -t, megvettem.
    Nagy gáz van, akkor megnézem a webes felüleltet, hulladék lassú, de amennyit a beépítettet használtam eddig, annyira kibírom.

    Vagy ami még jópofa a Waze, de az már inkább mint egy képregény 😀

  14. Tudjátok gyerekek érdekes, hogy a cikk készítője nem ált elő a saját map-val! Kiváncsi lennék rá, megnézem hogyan hozz össze egy ilyen (béta) appot amit közel 0.5-1 millárdan néznek nap mint nap. Ami még fontosabb hogy a google középkori map-ja, olyan útat mutat nekem (london) ami már 1 éve egy irányú. Tehát nem igazán értem a cikk készítőjét, hogy miért fikázik itt, mert hát okoskodni lehet,de csak akkor ha van mire! Vissza térve a beszólásokhoz a kossuth lajos 50 csávónak ajánlom dobja már be a dunába az iPhone ját! Na öcskös az vicc lesz! (nekem tökéletesen működik a navigáció).Tehát megértem, hogy gondotok van a mappal, de az legalább napra kész és pontosan mutat minden utcát, útfelbontást, út munkálatokat (Londonban), de nem elfogultságból, hanem csak pusztán tudásból tudom, hogy nem egyszerű megirni még egy számológép programot sem, nem ám egy ilyen összetett (komplex) programot. Csak fű alatt mondanám el addig amíg itt csámcsogtok ezen a dolgon, addig az Apple már az iPhone11-et tervezi ha nem a 12-őt. Csak gondolkozzatok mielőtt okskodtok mert végre apuci vett egy iPhont nektek. Ti csak okoskodtok itt és mind ios telefont, tabletet, számítógépet, appot használtok. Azt amit nektek értetek fejlesztettek.

    Ui: -Szerintetek miért kapott a világ megint egy ilyen tökéletes eszközt?
    Na ne gondolkozzatok a megoldáson, mert fel for az agyatok a végén!
    Elmondom semmi mást mint előre 10 -vel megtervezi, hogy mi kell az embereknek, trendet és stílust tervez, folyamatosan tökéletesít, igyekszik minnél szélesebb körnek lehetővé tenni, meghatározza a világ gazdaságot, a komunikációt, újjabb és újjabb technológiákat fejleszt és elérhetővé teszi azokat, vírus mentes platformokat és eszközöket ad.
    Ez csak pár dolog nektek tőlem. Mert magadoktól nem jutott volna eszetekbe.

    Na ezt múljátok fellül a szifon.comal egyetemben!
    Másolók, majmolók.

  15. @trigmegistos:
    Ekkora mellénnyel gondolom feltűnt, hogy egy magyar oldalon vagy tehát pont leszarjuk Londonban milyen a térkép részletessége mert mi Magyarországon használjuk.
    A további felvilágosítást pedig köszönjük Captain!

    Btw én Wazet használok, pofás kis app és ha valami hibás a térképen akkor azonnal javíthatod. Mivel sokan használják meglehetősen naprakész a térkép, vidéken is jól navigált és ingyenes.

  16. Arcor, mert itt Magyarországon marhára el lehet tévedni az Apple Maps-szel 😀

    Érdekes módon 5 évvel ezelőtt még mindenki megtalált egy utcát attól, hogy a Google Maps rosszul mutatta, mert ugye arra mindenki emlékszik, hogy mennyi hiba volt benne?!?
    Most meg mindenki annyira visszafejlődött, hogy ha egy Burger King 20 méterrel arrébb van, akkor bizony már nem képes a rövidpályás távolnézésre és átnézni az utca másik oldalára. 😀
    Na most akkor kérem vagy csak hisztis 8 éves cserkészlányok vesznek manapság telefont, vagy a darwini evolúció befordult egy félelmetesen sötét zsákutcába…

    Szar a maps? Az. Az Antarktiszon van Berlin? Nem. Lépjünk már tovább bakker…

  17. Hihetetlen,hogy ha valaki valamit nem szeret vagy nem tetszik neki akkor apucitól kapta a telefont. Nem is értem ezt a dolgot. És tényleg ne felejtsük el,hogy mit kell fizetni egy telefonért és mit is várhatunk el tőle. Igen ez szar és el is ismerték,de a vérfanok még így is az ellenkezőjét hajtogatják. Van aki sokat használja rajtatok kívűl. és miért kellene navigációt vennie sok pénzért ha nem akar. Ki írja elő ezt. Ami viszont benne volt a dobozban amikor megvettem az igen is működjön!!!! És kint a nagy Londonban megvenni egy ilyen telefont nem összeg. Míg itthon ha valaki megveszi mert tetszik vagy mert akarja az igen is sokkal nehezebb. És így érzékenyebben éli meg ha nem úgy van mint lenni kéne. Tehát tessék megnézni a dolgot mind két oldalról(minimum)

  18. Én iGo-t használok, én annó úgy gondoltam, hogy megéri azt kb 7000Ft-ot. Én azt nem értem, hogy mindenki mindent ingyen akar, de ha valami hiba van a gépezetben, ők azok, akik a legjobban hőbörögnek.

  19. @trigmegistos: Mindenki tudja,hogy k*rva nehéz programozni.De gondolj arra is,hogy ha mindent erre fognánk lehet,hogy egyik fejlesztő/fejlesztő cég sem venné komolyan a fejlesztést (bármilyen platformra) mert simán mondhatnák a fejlesztők a fél kész programjaikra,hogy: “hát programozni nehéz dolog” .És lehet,hogy ha minden fejlesztő erre hivatkozna akkor most alig-alig lenne jól működő program.
    Természetesen nem létezik tökéletes program,de azt el kell ismerni,hogy az Apple most nagyon lazára vette a formát.És most nem csak a maps-re gondolok.Írják néhányan,hogy nem tudnak letölteni az AppStore-ból,vannak problémák a wifire csatlakozással…stb.
    Azt se lehet mondani,hogy valami nagy innovációt raktak bele az új rendszerbe.
    Az iPhone 5 jól néz ki,de az se változott értelmesebb irányokba,de azon még nem idegeskedek annyit mint az iOS 6-on.Legalább az iPhone 5 összességében jól néz ki.
    Szóval szerintem senki nem dobja el az agyát ettől.Azt is vegyük figyelembe,hogy az Apple-nek rengeteg fejlesztő dolgozik ehez képest ez elég hanyag munka.
    Aztán az is eszembe jut,hogy ez egy több 100 ezer forint egy iPhone 5 tehát nyugodtan elvárhatjuk,hogy tökéletesen működjön.Ez a készülék sajnos nem üti meg a mércét.Az iOS 5-höz képest az iOS 6-ot vissza lépésnek tartom bármilyen nehéz is programozni.

  20. “ez egy több 100 ezer forint egy iPhone 5”
    Ez elég hülyén sikerült.Az 1. “egy” nem kell.

  21. Ha valaki azért “hőbörög” mert valami amit ingyen szerzett vagy töltött vagy akármit csinált az tényleg hiba. Ellenben ha simán elvárja,hogy fizetett valamiért akkor az teljesen rendben van. Nekem full igo-m van mert európa szerte kell használjam. Ellenben sokat használom tervezésre a beépített alkalmazást mert gyors tervezést tesz lehetővé. Míg az igo vagy navigon sokkal lassabb és körülményesebb. Főleg mert van,hogy 2-3 helyre is mennem kell esetleg egy nap ha úgy jön össze.
    Tehát csak kijön a végén,hogy ami benne van(főleg amit eddig megelégedéssel használtam) az legalább úgy működjön mint eddig.

  22. Most komolyan…ki használja egyáltalán ezeket a fos netes térkép progikat?? Ha gps kell akkor a normál progik jók, ezek semmire nem valók

  23. Kezd komolyan rohejes lenni a horges es frocsoges a maps teman… Van 1 perc alatt fellelheto ingyenes alternativa? Van! Akkor minek ez a rinya? Navigaciora meg mindig is alkalmatlan volt a google cucca, amire jo az kb. annyi, hogy ha setalok a varosban es keresek egy utcat, akkor megtalalom… A masik ami elott ertelelnul allok az a igo ajanlgatasa. Igaz a fizetos valtozatot nem probaltam, de a vodafone fele ingyeneset igen es legvadabb remalmaimban jon elo azota is. Nem is ertem az egeszet. Odaokadtak bele valami sajat tervezesu (ezt tenyleg valaki igy megalmodta es valaki rabolintott, hogy jo lesz, mehet, ugyis olyan ajfonish…? :D) fullgagyi klvaiaturat (amire wtf fejjel bamultam hosszu percekig) arrol nem beszelve, hogy a menujeben ugy el lehet tevedni seperc alatt, hogy azt sem tudja az ember mi van es hol van… Navigaciot nem tudtam elinditani 5 perc probalkozas utan, ugyh. vagtam ki mint a macskat csokizni. Hadd kerdezzem mar meg… ilyen a fizetos verzio is??? Ha meg igen… akkor miert ajanlgatjatok???

  24. @Arcor: Hát látom anyád elfelejtett megtanítani beszélni!

  25. @hSn0wQ: Egyet értek veled, hogy nem teljesen az amit vártunk. De én még nem tapasztaltam ezeket a hibákat amiket itt leírtál. (wifi és letöltési gond.) Viszont avval nem, ami itt cikként jelent meg.
    Az összehasonlítások is amik képpel illusztrálva vannak. Ugyanis azok az alkalmazások és azon fejlesztések nem tegnapóta vannak jelen, hanem kb 10-15 éve vannak a piacon. De gondolom egyet értesz evvel.?.

    A lényeg, hogy javítva lessz mint pl: 3.xx vagy a 4.xx vagy a 5.xx. Mert azok is szarok voltak.Tehát meg lehet nézni mit kap az ember mennyi pénzért, vagy mit vár. Az a ti gondotok, ha elvárások vannak. De ha nem várod el akkor nem ér meglepetés! 😀

  26. @atirag: Ne vedd meg míg nem tudod milyen és hogyan működik.

  27. @trigmegistos: Igen azzal egyet értek én is,hogy ezek az appok több év óta léteznek és még most is sok helyen van hiba.

    Ha nem várunk el semmit mi júzerek akkor az iPhone hosszú távon sokak számára már nem fog olyan “nagy felhasználói élményt” nyújtani ami miatt megérné a 200 000 ft-t.
    Szerintem sokaknak jogos a nyavajgása:
    kiadnak rengeteg pénzt (mert ez egy telefonért nagy ár) a telefonjukért ezek után nem azt kapják amire számítananak.

    Én személy szerint meg vagyok elégedve az iPhone 3G-mmel (iOS 4.2.1) és az iTouch 4G-mmel (iOS 5.1.1) hála a jailbreak által nyújtott beállításoknak és a Cydia-ba fejlesztőknek így már teljesek hardveresen és szoftveresen is a készülékeim,de ezek sem voltak olcsó kütyük és ezek után szerintem is kicsit vicces,hogy jailbreakelni kell,meg minden féle majomságot kellett megcsinálnom,hogy a mindennapi életben is használható eszközt kapjak.
    (Amikor csinálja az ember ezeket a dolgokat akkor fel se tünik neki,hogy mennyi mindent kell letöltenie,meg beállítania csak így utólag gondolok bele…)Még szerencse,hogy én bizonyos szintig szeretem bütykölni a dolgaimat. 🙂

    Az,hogy nálad nem jelentkeztek ezek a bugok az nem jelenti,hogy más esetleg nem találkozik ilyen hibákkal.

  28. @jarodfree:

    Miskolc pl rajta sincs a térképen, vagyis konkrétan egy erdő/nemzeti park van a helyén 😛

    @trigmegistos:
    Nem nem felejtett el megtanítani sőt, telekommunikációs cégnél dolgozom, csak a stílusodhoz igazítottam a mondandóm. Meglehetősen zavar amikor valaki kikerül külföldre és elfelejti honnan jött, majd jön a nagyarc, mert ő már valaki.
    “Ez csak pár dolog nektek tőlem. Mert magadoktól nem jutott volna eszetekbe.” stb.


Add a Comment