fbpx Skip to content

Tegnap megjelent az iOS 6 beta második változata. Rengeteg hibajavítást kaptunk és pár apró újdonságot is. Többek között ez a frissítés is már telepíthető volt OTA update-tel, ergo már a fejlesztőknek sem kellett teljes mértékben újra telepíteni a készüléket, elég volt a beállításokon belül rákattintani a frissítésre. Mint már azt biztos olvastátok, az OTA frissítésnél kaptunk egy cuki animációt a frissítés alatt, amiről videót is készítettünk:

Passbook

 

A WWDC’12-n Scott Forstall külön kiemelte ezt az új beépített alkalmazást, ami a Newsstanddel (Újságos) ellentétben legalább mappába tehető. 😉 A Passbook nem más, mint egy “digitális kártyatartó”. Kuponjainkat, repülőjegyeinket, mindenféle egyéb kedvezmény kártyáinkat tárolhatjuk benne digitálisan, ami egyébként egy jó ötlet, de egyelőre csak Amerikában láttuk létjogosultságát. Azonban most, hogy a passsource.com picit mélyebbre ásta magát, több kártyát is létrehozhattunk és kipróbálhattuk ezt az alkalmazást is. Valószínűleg az Apple segítségével a közeljövőben itthon is nagyon könnyen létrehozhatunk majd Passbook kártyákat, így szerintem nem csak Amerikában, hanem hazánkban is használható lesz az alkalmazás, mondjuk a SzifonStore-ban. 😉

Egyébként a kártyát lehet frissíteni is, tehát adott esetben, ha egy akció változik, akkor azt a kártya tulajdonosa is látja. Külön értesítést is beállíthatunk erre. Összeségében egyáltalán nem tartom haszontalan alkalmazásnak a Passbookot, csupán meg kell tanulni majd használni, és sok múlik majd azon is, hogy mely cégek és milyen formában fogják itthon alkalmazni!

Shared PhotoStream

Korábban már teszteltem a megosztott fotó- adatfolyamot: A nagy iOS 6 teszt – második rész: Apple térkép, Fotók, Ne zavarjanak. Azonban akkor nem tudtam még meghívni senkit, most már ezt is sikerült.

 

Ez iOS 6 alatt működik egyelőre csak. Megosztáskor push-t kap mindkét fél. Én arról, ha az ismerős csatlakozott, ő pedig arról, hogy meghívtam a megosztásba. Sajnos csak az tud képet hozzáadni, aki létrehozta az adatfolyamot. Azonban hozzászólni, “lájkolni” bárki tud egy megosztott képnél:

Guided Access:

Magyarul: irányított hozzáférés. Az irányított hozzáférés bekapcsolása után csak azt az egyetlen alkalmazást használhatjuk, ami esetén bekapcsoltuk, illetve megszabhatjuk, hogy annak az alkalmazásnak csak melyik részét érhetjük el. Például ha az ismerős kölcsönkéri az iPad-et internetezni, akkor megszabatjuk, hogy csak a Safarit használhassa, és a készülék nem engedi majd kilépni az appból.

 

Egyéb frissítések:

Ismét elérhető a 3G-s kapcsoló, illetve most külön beállíthatjuk, hogy mi használhassa a mobilinternetet az egyes rendszerfolyamatok közül – a FaceTime mobilinternet-használata is itt kapcsolható be, de nálam az most nincs aktiválva, azért nem látszik a képen:

 

Frissült a Twitter logója is, nem csak a megosztásnál, hanem a Beállítások menüben is (viszont magának az alkalmazásnak az ikonja még maradt a régi):

Frissült a naptár kijelzése is az értesítő központban. Most már azt is tudjuk, hogy meddig tart egy esemény:

További apróság még, hogy most a Wi-Fi-hálózat is megjelent a Privacy (Adatvédelem) alatti Location Services (Helymeghatározás) System Services (Rendszerszolgáltatások) menüjében. A használat menüpont alatt most már együttesen látjuk a fotók és kamera méretét vagy is, hogy mekkora helyet foglal a mentésünkben.

Olvasd el a hozzászólásokat is

43 Comments

  1. kössz a cikket! jó!
    de a “költsön” az kölcsön

  2. egyébként nagy ökörségnek tartom ezt a guided access-t.
    szerintem sokkal értelmesebb lenne, ha azt lehetne beállítani hogy mihez NE lehessen hozzáférni. pl ha valakinek KÖLCSÖN adom a telefonom netezni és nem akarom hogy megnézze a képeimet meg az sms-eket, akkor azokhoz legyen pass code. de mindig ki-be kapcsolgatni hogy most ne léphessen ki a safariból vagy épp kiléphessen. elképesztő hülyeség.

  3. Sziasztok, hogyan lehet a Passbook-ot, meg a Guided Access-t mukodesre birni? …bocs, ha hulyeseget kerdezek… 🙂

  4. @m.beka: fuhh, jogos, afelett csúnyán átfutottunk, köszi, javítva! 😉

  5. Ok, az “irányított hozzáférés” megvan… :)))

  6. @Jadeye: hehe 🙂 máskoris!

  7. “Ismét elérhető a 3G-s kapcsoló, illetve most külön beállíthatjuk, hogy mi használhassa a mobilinternetet az egyes rendszerfolyamatok közül”

    hehe, pont ezt írtam tegnap h ilyen mennyire jó lenne, főleg ha úgy működik, ahogy én elképzeltem és mondjuk minden alkalmazásra ki lehet kapcsolni a 3G-t…

    teszem azt AppStore, egyes játékok és tényleg csak pl. naptárnak, email kliensnek meghagyni hogy külföldön roaming helyzetben csak az szedjen le és fogyassza az adatforgalmam és fizessek utána “ami megérdemli” 😀 és ne minden …

  8. Foreign3r: Itt egy videó, hogy hogy lehet működésre bírni passbook-ot 😉

    youtu.be/BAzZtaV2sk4

  9. @user: Köszönöm ! 🙂

  10. Hello nekem iphone 4 S em van nem tudom hogy csak nekem csinálja az i os 6 béta 1 és kettő is csinálja hogy a fenyerőt össze vissza allitgatja hol max jol a min én van full idegeditő hogy hívnak és napsütésben nem látom ki hív kérdés van valakinek hasonló probléma vagy csak engem tisztel meg ezzel!?

  11. @heads82: ismert hiba, nálam is ugyanez van, de még ha kikapcsolod, hogy automatikusan állítgassa, akkor is össze-vissza van sajnos. béta. majd javítják, addig meg várunk, nincs más. 🙁

  12. Köszi a villám gyors választ! Akkor kicsit megnyugszom!

  13. Még az kellene hogyha a kontakt, akivel imsg-zek külföldön van, akkor egy másik gombbal sima sms-t tudjon neki küldeni az ember…

  14. iOS 5.0.1-ről fogok tudni frissíteni 6-ra? Mert akkor a megjelenéséig szerintem nem frissítek már..

  15. @KekszNET: Beállítások / Üzenetek / Küldés SMS-ként … ezer éve része az OS-nek… Na jó iOS 5 óta…

  16. @GorTen: Igen, de az pont a fordítottja. Ha én nem tudok küldeni, nem ha a fogadó nem tudja fogadni.

    Mert az csak azt nézi meg hogy a címzett regisztrálva van-e iMessage -re, ha regisztrálva van, akkor nem érdekli hogy éppen tudja-e fogadni, azaz 3G-n vagy Wifi -n van… Hanem elküldi.

  17. @KekszNET: ja, és a címzett aktiválva van iMessage -re (Apple ID alapján), azaz elküldi iMSG-t és amíg nem megy a címzett 3G/Wifi -re, addig nem is kapja meg…

    “1stly iMessage only works if both of the sender and receiver are using iOS5, and both of them are within 3G or Wifi area.

    the iMessage are being send as 3G/wifi data, so if you were in the area without good 3G/wifi data reception, your message would be send by normal text msg / mms, the message colour would be normal green colour.

    if the iMessage has been sent susscessful via 3G/wifi , the message colour would be light blue. But it doesn’t mean the receiver has received it successfuly, the receiver only can receive it once his iphone has 3G/wifi communication.”

  18. @GorTen: De aztán lehet hogy X idő után ilyenkor elküldené sms-ként is…

    Majd lehet letesztelem…

  19. @KekszNET: tudtommal ameddig nem lesz “delivered” állapotú, addig az adott üzenetre rátappintva megkérdezi, hogy el akarod-e küldeni sima sms-ként.

  20. KekszNET: Ez badarsag… iMessage uzenet kuldes elott ellenorzi a csatornat a ket keszulek kozott es csak akkor kek a gomb es irja halvanyan az ures uzibe hogy iMessage ha mindketto neten elerheto. Mas esetben ha a telefonszamra kuldod az uzenetet akkor zolden irja a kuldes gombot. Ekkor irsz sms-t…

  21. @Kovi87: Miért ne tudnál ?

  22. @Kovi87: @hSn0wQ: Najó ez attól is függ milyen készülék.Ha iPhone 2G;iPhone 3G;iiPod Touch 1g;iPod Touch 2g;iPod Touch 3g;iPad 1 akkor nem.
    Ha viszont a készülék;iPhone 3Gs;iPhone 4;iPhone 4S;iPod Touch 4g;iPad 2;iPad 3 akkor igen.Ja és persze ne felejtsük el a jövőben megjelenő készülékeket új iPhone;új iPod Touch.

  23. tudom hogy nagyon sok ember megkérdezte már de csak biztos akartam lenni abban hogy nem lesz gond az a kédésem hogy akkor ha ezt felrakom akkor utána vissza tudom rakni az 5.1.1 3gs-en? egyik ismerősöm felrakta és neki gond nélkül sikerült utána vissza rakni csak azért kérdezem ezt mert az előző cikkekben kérdezték és ott azt irtátok hogy nem lehet csak custommal ez igaz?

  24. @Patrik: Ez igaz mert 3Gs esetén frissül a bb és 3Gs esetén a bb nem éppen downgrade-elhető.(Illetve iPad bb-n keresztül downgrade-elhető 05.13.04-re,de ennek ugye vannak feltételei.)

  25. @hSn0wQ: de itt egy videó amin megcsinálják a dolgot gond nélül :

  26. @hSn0wQ: és a pláne hogy úgy csinálja meg hogy nincs is DFU módban a készülék

  27. @Patrik: Az videóban egy iPhone 4 van.(Legalábbis én erre jutottam a firmware fájlnevéből:A 3,1 a név elején arra utal,hogy iPhone 4,de a fájlnév végén lévő (9B208) bebizonyítja,hogy iPhone 4 ugyanis iOS 5.1.1 (9B208)-et csak iPhone 4-re lehet rakni.Minden más esetben csak iOS 5.1.1 (9B206)-os tehető fel.)iPhone 4 esetén a bb downgrade-elhető abban az esetben,ha egy olyan fw-re downgrade-elsz amit az Apple aláír.

  28. @KekszNET: a send/küldés gombot hosszan nyomod, akkor vált a küldés módja között, legalábbis BiteSMS-nél tuti, nem tudom, hogy az alap app képes-e erre…

  29. @hSn0wQ: igazad van ittt egy másik videó ami már tényleg 3gs :www.youtube/watch?v=FnuU1WtaJvE

  30. @Patrik: Nem tudom,hogy ez most kamu vagy nem persze nekem igazából tök mindegy.Próbáld ki,max a bb downgrade miatt 1015-ös hibát kapasz a restore 3 negyedénél és beszorulsz recovery mode-ba.De még onnan is ki fogod tudni hozni például egy NO_BB-s custom 5.1.1-vel.Sőt,ha fontos neked a szoftveres függetlenítés és a 3Gs-ed 2011.34. hete elött készült még a függetleníthető bb-d is vissza tudod szerezni.

  31. @hSn0wQ: nem a fügetlenítés nem fontos csak a downgrade érdekel de akkor ez biztos ha recovery-ben ragad akkor csak a custom-ot rakjam fel és ennyi?

  32. @Patrik: Mivel a bb-t ekkor még csak ellenőrzi az iTunes,a bb-vel még nem történt semmi.Viszont mivel az iTunes eltérést talált az ellenőrzés során (ugye nem egy frissebb,hanem egy régebbi bb verzió kerül vissza) az iTunes megszakítja a restore-t,ennek következtében a készülék recovery mode-ba ragad ami ugye a recovery loop-ot jelenti.Tehát nincs más dolgunk mint készíteni egy bb-t nem piszkáló custom fw-t ez most lehet NO_BB-s,vagy Sn0wbreeze-es,vagy PwnageTool-os (én a NO_BB-set ajánlom a leginkább) és azt vissza tenni.

    Annyi mondjuk még fontos,hogy az iOS 6-os backup-odat nem használhatod fel egészen addig amíg nem frissítesz iOS 6.0-ra vagy annál újabb fw-re.

  33. Sziasztok!

    Ma telepítettem fel az iOS 5.1.1-et 3GS-re és icloudból tettem vissza a mentést amikor kérdezte a teló, hogy honnan tegyem. A problémám az, hogy a fotók könyvtárat ahogy megnyitom ki van írva, hogy 1/229 letöltése és folyamatosan “tölt” mellette körbe körbe viszont nem történik semmi ha wifin vagyok, ha nem… És ki szeretném lőni valahogy, mert eszi az akksit!
    Légyszi segítsetek!

  34. @hSn0wQ: most kezdtem a restore-t 5.1.1-re remélem nem lesz gond 🙂

  35. @poweradi: próbáld meg az icloud-nál kilőni a photo streamet

  36. felment az ios 6 😀

  37. @Patrik: Néztem már azt is, nincs bekapcsolva semmi ilyesmi! De próbára ki-bekapcsoltam meg szinkronizáltam is újra, és amikor beléptem a fotó appba akkor kint a mappáknál lefutott 1/455-ig de sehol semmi nem jelent meg. amint belépek a filmtekercs mappába akkor ott megint megjelenik hogy 1/2 letöltése ha csinálok képet akkor 1/3 letöltése stb de nem tölti sehova :S

  38. @Patrik: Most akkor jöhet a downgrade. 🙂

  39. @poweradi: hát akkor nem tudom :S bocsi @hSn0wQ: azért még nem 😀 egy kicsit próbálgatom te nem tetted fel?

  40. @Patrik: Nem.Még nem.Egy iPod Touch 4g-re tudnám feltenni amin jelenleg 5.1.1 van.Rádásul nincsen Dev acc-om,torrent linkekkel meg nem akarok most szerencsétlenkedni.
    Majd felteszem akkor,ha lesz végleges verzió és lesz valamelyik iOS 6.x(.x)-re a jövőben untethered jailbreak.
    Szóval egyelőre nem tettem fel.Helyette folyamatosan figyelem a szifont,nézem az építő jellegű kritikákat (azokat el se olvasom akik csak annyit tudnak mondani,hogy ez így sz@r,úgy sz@r,komolyan még meg sem jelent az eredeti,de már most egyesek csak fikázzák…).Aztán,ha tetszik (,de szerintem ezzel nem lesz baj) akkor fel fogom rakni.
    Addig is sok sikert a teszteléshez. 🙂

  41. @hSn0wQ: én iet soha nem irnák hogy szar mert egyszerüen nem lehet rá iet irni mivel nekem semmi bajom sincs vele fürge a rendszer tetszenek az új funkciók bétához képest nagyon jó és gyors 🙂 ! amúgy nekem a telefonhivással nincsenek gondjaim eddig remélem nem is lesznek :)! én nem gondolkodom a downgraden sztem felrakom az összes bétát a gm-ig 🙂

  42. @Patrik: Én már az iOS 5.0.1-vel is tök életesen meg voltam elégedve.

    Rám ugye nem vonatkozik az iOS 6-os új navi mert ugye iPod Touch esetén nincs mobil net mert ugye baseband sincsen így csak wifivel tudnám használni a maps-et viszont ugye nem kell magyaráznom,hogy ez így használhatatlan.Van egy iPhone 3G-m iOS 4.2.1-vel (mert ugye ennél frissebb fw nem is tehető rá) ott van mobil netem,ha navit akarok akkor arra tök jó a Google maps.Így igazából nálam az új navi nem számit.

    Megmondom őszintén nekem az iOS 4 még elég kevés volt nekem.Rengeteg tweaket kellett használnom,hogy számomra használható legyen (például számomra elengedhetetlen a Safari downloader iOS 4 esetén).Viszont az iOS 5.0.1 megjelenésével rengeteg tweaket eldobhattam.Szóval nekem az iOS 5.0.1 és afölötti fw-k (kis jailbreakes kiegészítéssel) tök életesen használhatók.

    Mindenki itt dünnyög,hogy “hol a nagy újítás amit annyira vártunk…blablabla” nem értem minek.Én meg vagyok elégedve.Ha kell valami akkor az megoldható jailbreak-vel.Én szeretek időt szánni a jailbreak-re,szeretem beállítgatni amit kell,én szeretek szoftveresen függetleníteni.Ha figyelmes vagy akkor az egész lejátszható 1 óra alatt.

    Szerintem nem lesz rossz az iOS 6 csak várni kell.Szeptemberben elvileg meg jelenik a végleges iOS 6.0,de még ezzel sem fog véget érni a történet.Hiszen még ezután is lesznek frissítések.
    Szóval én is azzal a véleménnyel vagyok,hogy ez túl tesz a “szar” kategórián.

  43. @hSn0wQ: aha értem 🙂


Add a Comment