fbpx Skip to content

Nem csak Twitter lesz az iOS 5-ben

Az iOS 5 egyik fő tulajdonsága a Twitter-integráció. Azonban az Apple nem állt le ennyivel, a verzióban megjelennek más közösségi oldalak is, igaz egyszerűsített verzióban.

Egy fejlesztő felfedezése szerint új kontakt rögzítésénél feljön a lenti ablak, amiben megadhatjuk az adott személy közösségi oldalakon megjelenő nickneveit. Ha az adott nicknévre kattintunk, akkor Safarin keresztül behozza a személy profile oldalát. A feature még egy kicsit bugos, de a következő béta verziók valamelyikében biztosan javítják.

Persze van ennél szebb megoldás is. Elég a saját adataidat megadni és ez alapján a rendszer automatikusan szinkronizálja a kontaktokban megadott személyek adatait a közösségi oldalakon fellelhető információkkal. Ez egyébként a Twitternél részben megvalósul: a Twitteren lévő fényképet berakja majd a névjegyzékbe (lásd mellékelt képet)

Korlátozott iCloud Magyarországon?

Hétfőn Steve Jobs büszkén mutatta be az iCloud adattárolási szolgáltatást, mely szeptemberben indul hivatalosan. Akkor még arról beszélt, hogy milyen jó lesz a zenéket ott tárolni, mindenki nyer vele. A hírek szerint az Apple megállapodott mind a négy nagy kiadóval (EMI, Warner, Universal, Sony), így ők is jól járnak. Azonban légy került a levesbe, mert a zenei tárolás úgy látszik csak az Egyesült Államokra értendő.

Az Egyesült Királyság jogvédő szervezete (Performing Right Society, PRS) még csak most kezdte el a tárgyalásokat és hosszú menetre számít, 2012 első negyedéve előtt ott nem lesz iCloud zenei téren.

Ez felettébb lehangoló. Magyarországon még nincs iTunes Store sem, mivel egységes EU szinten a különböző országok eltérő szerzői jogi törvényei miatt nem tudtak megállapodni. Látom a sötét jövőt. Ha nem lesz egységes EU-megállapodás, az Apple biztosan nem fog leülni a 128-féle magyar jogvédő szervezettel tárgyalni.
Mikor lesz nálunk teljes iCloud?

Módosult az alkalmazáson belüli vásárlás feltétele

Az Apple pár hónapja új rendelkezést hozott az alkalmazáson belüli vásárlásra. Eszerint aki az alkalmazáson kívül is kínál vásárlást, az az alkalmazáson belüli vásárlás esetén sem adhatja termékét drágábban. Ezt a rendelkezést azért hozta, mert egyébként leszedi a vételár 30 %-át, így alkalmazáson belüli vásárlás esetén kevesebbet kapnak a készítők, a különbözetet esetleg beépítenék az előfizetés árába.

A cég tegnap módosította előírását. Ezentúl már nem ragaszkodik az azonos árhoz, csak a külső vásárlásra való gombot és a linket tiltja. Nem tudni, hogy a gyenge üzletmenet vagy a Financial Times miatt történt a módosítás, de üdvözölendő. A Financial Times héten mutatta be HTML5-kompatibilis weboldalát, ami mobil Safarin keresztül teljesen jól működik, így kikerülve a 30 %-os visszaosztást.

Nyílván az Apple el akarta kerülni hasonló módszerek elterjedését, így változtatott.

Wifin keresztüli szinkronizálás: plágium?

Greg Huges egy éve megalkotta a Wi-Fi Sync nevű wifis szinkronizálást lehetővé tevő alkalmazást, amit továbbított az Apple-nek jóváhagyásra. Persze rövid úton elutasították, mivel sértette az iPhone SDK feltételeit.

Hughes szerint az app megtetszett az Apple mérnökeinek, még az önéletrajzát is elkérték. Azonban azóta sem történt semmi. Az alkalmazás végül a Cydiában kötött ki, több mint 50 ezer vásárlás történt 9.99 dolláros áron.

A fejlesztő igen meglepődött, amikor a hétfői keynote-on a wifis szinkronizáció bevezetéséről hallott. Nem csak azért, mert mindkettő ugyanazt csinálja, hanem a két alkalmazás ikonja nagy hasonlóságot mutat. Ti mit gondoltok?

Azért nem hiszem, hogy egy az egyben lenyúlták a programját, de úgy látszik amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kisökörnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Ami a wifi syncet illeti az elso betaban gs-en nem muxik az apple wifi sync. Legalabb is nekem nem.

    Ami meg a teljes icloudot illeti menjenek a fenebe majd hasznalok US accountot, ott menni fog. Ebben a tetves orszagban meg Itunes sincs..

  2. @zsozsobasa: Pár évvel ezelőtt erre ajánlottak egy megoldást: “El lehet menni Magyarországról!”

    /*
    OFF: Tegnap előjött egy elég kellemetlen probléma a telefonomnál (iPhone 3G), mintha beragadt volna a volume up gomb. De nem konkrétan beragadt, mert a hatás változatosan jelentkezett, ha halkabbra vettem pl a zenét, volt, hogy azonnal, viszont volt, hogy csak pár másodperccel később felment maxra a hangerő, mintha nyomódott volna a gomb. Nem volt időm foglalkozni vele, viszont ma, amikor használni szerettem volna a telót, a power gomb játszotta ugyanezt, mintha az ragadt volna be.
    Rövid google után rátaláltam egy youtube videóra, amiben a nem működő power gomb javítására mutat egy módszert, összenyomja a telefon jobb felső sarkát, és így nyomja meg a gombot, így az helyreáll.
    Működött is, de ekkor vettem észre a valós problémát: A jobb felső saroknál elvált a hátlap a fém kerettől, gondolom ez okozta a hibákat.
    Van valami egyszerű, és főként olcsó megoldás ennek (házi) javítására? Nem terveztem már pénzt költeni erre a telefonra, elég lestrapált állapotban van, ki akartam húzni az új érkezéséig.
    Gondolom ez egyre csak rosszabb lesz, tele megy porral/kosszal, és egyre nagyobb lesz a rés, a gombokkal meg állandó lesz a probléma.
    Tehát bárkinek bármi -értelmes- ötlete? Pillanatragasztó, cellux, stb megoldásokat inkább hanyagolnám.
    Esetleg ha Szegeden tudna valaki ajánlani olcsó, megbízható szervizt, azt is megköszönném!
    */

  3. Az appon belüli vásárlással nagyon jó hogy csináltak valamit… már minden játékot úgy fejlesztenek szinte, hogy kapsz vmennyit az adott extrából, mondjuk 10x kipróbálhatod, utána vegyél 100at $10 ért stb.. tiszta lehúzás, főleg ha pályarészek vannak úgy korlátozva… ennyiért már psnen veszek dlct nem egy 10mb os játékba…

  4. csak nekem nincsenek az ios 5-be benne a gyári háttérképek? 😀

  5. @zsozsobasa: Úgy látszik nem vagy fejlesztő, ha meg igan akkor illene tudnod, hogy minden beta firmware mellé van egy release note, amiben leírják az ismert hibákat/korlátozásokat. A wi-fi sync is bele van írva, hogy jelenleg ebben a verzióban nem működik.

  6. Bocs srácok tudom h nem ide tartozik a téma de a segítségeteket kérném…
    minden szép és jó volt addig a napig amíg öcsém haza nem hozott egy nokia telefont és rádugta az usbre azóta a iphonom nemcsak hogy nem kommunikál a géppel egyáltalán nem is telepíti a driverét windows újratelepítés is megvolt de semmi… DFU módban felismerné de szeretnék egy backupot csinálni melőtt feltenném 4.2.1ről 4.3.3ra… van 5letetek? köszönöm!

  7. @tjuhi: @tjuhi: Nekem sincs

  8. @KommyKT valoban nem fejlesztek ra csak probabol feltettem mert amiota az eszemet tudom iphonet hasznalok.:) de megkoszonnem ha elkuldened az ismert bug listat a zsozsobasa kukac gmail-re nekem. Koszi

  9. @KommyKT bocsi rosszul irtam: zsozsobasa2 kukac gmail-re. Koszi

  10. Csak az én csőrömet piszkálja, hogy az ios5 kvázi egy cydiás must-have pack? Szerintem ezzel akarják a jailbreakelők számát letörni.
    És igenis lopás, nem mintha ez nem illene bele az apple profiljába.

  11. Tisztelt szifon társak!

    Valaki tudná nekem regelni az udid-et, hogy mielőbb feltehessem az ios 5-öt? 🙂
    [email protected] ha lenne valaki oly kedves, akkor vagy ide vagy az e-mail-omra írjon! köszönöm

  12. Sziasztok!

    Az iCloud-dal kapcsolatban egy gondolatom támadt. Ha csinálunk egy szifon.com-os iTunes accountot és mindenki azt (is) használja, akkor – mint egy jó kommuna – mindenki fel és le tölthetne pl alkalmazásokat, zenéket stb? 🙂

  13. szerintem a wifi synces srac siman pert nyerhetne az appleval szemben… (foleg ha szabadalmaztatta a wifi syncet 🙂


Add a Comment