fbpx Skip to content

iWork a zsebedben. Ma este az Apple frissítette három népszerű alkalmazását, a Pages-t (szövegszerkesztő), a Numbers-t (táblázatkezelő) és a Keynote-ot (prezentáció készítő), ezzel univerzálissá téve őket, vagyis innentől szinte mindegyik típusú iOS készüléken elfutnak, nem csak az iPad-en (kivéve értelemszerűen az Apple TV 2G, mert noha azon is iOS fut, arra egyáltalán nincsenek App Store-os alkalmazások!). Az új verzióban csak az iPhone 3GS, az iPhone 4, az iPod Touch 3.-4. generáció és az iPad 1-2 támogatott, de csak iOS 4.2.8 feletti rendszerrel. Ennek óriási elvi jelentősége az, hogy a már iPad-en és Mac-en megszokott iWork csomagunk mindig velünk lesz, lehetőséget adva a dokumentumok utazás közbeni szerkesztésére, megosztására, prezentáció vetítésére (Keynote app, iPhone Dock Connector to VGA átalakítóval), illetve akár újak írására. A Szifon.com-nál elvégeztük mindhárom app gyorstesztjét, melyben arra kerestük a választ, mennyire felelnek meg a reális elvárásoknak – a kijelző méret kompromisszumának tudatában, hogy teljesítenek nagy dokumentumokkal, különböző média formátumokkal, s mit lehetne még javítani rajtuk.

Az első perctől kezdve egyértelmű, hogy minden eddigi 3rd party megoldást, próbálkozást lesöpörnek az asztalról. A Pages, Numbers és a Keynote közös jellemzői, hogy lehetőség van a dokumentumok iTunes-ból, iDisk-ről és WebDAV-ból való importálására, illetve több különböző sémából választva a készüléken való új dokumentum írásra. A settings menüből (nem teljesen értem, miért kellett ennyire elrejteni) lehetőség van a munkánk kinyomtatására, email-ben való elküldésére, iwork.com-on való megosztására, iTunes-ba küldésére, iDisk-re és WebDAV-ra való másolására. A multitouch gesztusok a 3.5″-os kijelzőn még inkább könnyítik a használatot és javítják a felhasználói élményt. Részletesen a funkciók az iPhone-on nem sokat változtak (először iPad-re voltak csak elérhetőek), róluk ebben a cikkünkben írtunk.

Pages: A kis kijelzőn is jól használható, lehetőség van a szöveg formázásra (betűtípus, stílus, gondolatjelek, elhelyezkedés, stb. beállítása), képek (ezek beszúrás után átméretezhetők, forgathatók és ezeket a változásokat a kívánságunktól függően a szöveg is követi), videók, alakzatok, 2D-s grafikonok és táblázatok beszúrására. Az oldalak közti lapozást a jobb oldalról elérhető kis előnézeti “nagyító” teszi lehetővé. Egyetlen súlyosabb problémánk van vele, csak álló (portrait) módban működik, így nem lehetséges a fektetett nézetben való gépelés. Senki ne kezdje ezen írni a szakdolgozatát (bár BlueTooth-os billentyűzet csatlakoztatása után a gépelés nem jelentene problémát), de hétköznapi szövegek szerkesztésére, továbbküldésére tökéletes.

Numbers: Ha gyorsan be kell vinni néhány adatot, el kell végezni pár statisztikai műveletet (komplex műveletek bevitelére is megvan a lehetőség), vagy csak éppen például a fitness programot követő táblázatot szeretné valaki frissíteni, jó társra talál az appban. A Pages-nél említett tartalmak beszúrása itt is lehetséges, viszont szintén hiányoljuk a fektetett módban való használhatóságot.

Keynote: Legyen az üzleti, iskolai vagy tudományos előadás, az, hogy az iPhone-on előtte lehet még szerkeszteni, talán hozzáírni néhány diát, elvégezni rajta az utolsó simításokat, rendkívül hasznos lehetőség, s minden bizonnyal sokan kedvelni fogják. A szerkesztés lehetősége mindenre kiterjed, kedvünkre változtathatjuk a szövegek stílusát, beszúrhatunk médiatartalmakat, hozzáadhatunk animációkat, s ha készen vagyunk, egy megfelelő kábel és projektor segítségével már elő is adhatunk. Csak fektetett nézetben használható.

Összefoglalva: Örülünk az Apple lépésének, s bár sokat kellett várni rá, a hétköznapi életben is teljesen jól (bizonyos ésszerű keretek közt!) használható programokat kaptunk.

Akik iPad-en használják az appokat, ne csüggedjenek, számukra a dokumentumok név és dátum szerinti rendezése, azok mappákba rendezése, illetve a Keynote Remote app-al való prezentáció irányítás lehetősége jelenti az újdonságot.

Aki már megvette ezeket iPad-re, ingyen megkapja az iPod touch-ára vagy az iPhone-jára is telepíthető frissítésként őket. Aki pedig nem vette meg, azok számára a Pages, a Numbers és a Keynote univerzális app egyenként 9.99$-ért vásárolható meg az App Store-ból.

Olvasd el a hozzászólásokat is

17 Comments

  1. “vagyis innentől mindegyik típusú iOS készüléken elfutnak” … Hát azért egy Apple TV-n megnézném 😛

  2. 3GS 4.2.1-en vagyok, átírtam a SystemVersion.plist-et 4.2.8-ra és gyönyörűen megy mindhárom. Nagyon klasszul megcsinálták őket.

  3. Tudom hogy idézőjelben van, de még így is fáj a “médiák”… média vagy médiumok a többeszám.

  4. @teve: ezért van részletesen leírva, min fut. 🙂

  5. 4.2.8 feletti???? lemaradtam volna valamiről? 😀

  6. @dokk: hol találom ezt a fájlt? nekem 4.1 van 3GS-en de ezért nem szeretnék frissíteni, írd meg létszi a fájl pontos helyét köszi!

  7. hogy lehet itunes-on kereszült másolni a fájlokat? sehol nem ugrik fel semmi itunes-ban nekem.
    Illetve iWork.com-ról nem tudom leszívni a telefonra a dokumentumokat?

  8. @ba3525: System / Library / CoreService

  9. @fleshman: szerintem a Verison-os telóknak voltak ilyen fw számok.

  10. @busman001: iPhone-t csatlakoztatod, kiválasztod, az Apps fülnél lejebb görgetsz és a File Sharing-nél megtalálod. Itt lehet rakosgatni a támogatott appokba file-okat.

  11. nekem drága ahhoz, amennyit használnám..
    bár sok app szokott néhány napig olcsóbb lenni, de egyetlen apple progi sem váltott árat soha..
    ráadásul semmi kedvezmény nicns akkro sem ha esetleg mindhármat megvenném…
    ezek az észrevételeim 🙂

  12. @tothandras: kösz!

    viszon ez az iwork.com-os cucc nagyon jó lenne, ha tudnám szerkeszteni iphone-ról is, de csak pdf-ben tudom letölteni a cuccokat…

  13. Tegyük fel megcsinálok egy prezentációt otthon… felrakom szifonomra és elviszem… rájövök, hogy kell pár módosítást csinálnom! Tök jó meg is csináltam! Odaérek az előadó terembe ahol ki akarom vetíteni a dolgot. Nincs iTunes a gépen… akkor mégis, hogy rakom rá és mi értelme volt az egésznek?
    Természetesen nem felsleges ez az app, de szerintem kicsit drága, ahhoz képest, hogy most mennyit érek vele… Szóval nem rossz, hogy van iWorks, de ha nincs nálam a macem vagy a notebookom vagy a kutyafülém és csak esetleg ezen vinném a kivetíteni valót akkor meg vagyok lőve ha nincs iTunes, vagy internetelérés azon a gépen amire rákéne tenni!

  14. @John: ilyen erővel lehetne azt is mondani, hogy mondjuk nincs semmi olyan Office a gépen, ami hajlandó lenne megnyitni az exportált fájlt. de sokkal egyszerűbben meg lehet ezt oldani, és nem kell a kivetítéshez iTunes. sőt, gép sem kell. vegyél egy Dock Connector to VGA csatlakozót, ahogy a cikkben is le van írva, és kész.

  15. @John: Világosan le lett írva a cikkben kétszer is, hogy a keynote prezijei egy dock-vga csatlakozóval a projektorra rádugva iPhone-ról vetíthetők, ahhoz semmilyen iTunes nem kell.

  16. @tothandras:
    @Jadeye:

    áhh… ez elkerülte a figyelmemet 🙂 meg sem szólaltam 😀

  17. Na ma kipróbáltam a kivetítést. Összefoglalva, nagyon cool, nagyon fasza DE, amit a képernyőn szerkesztesz nagyon csalóka. Kivetítve egész mások az arányok, mint a mütyűrön. Szóval csak óvatosan.
    Egyébként alapvetően hiba nélkül ment.


Add a Comment