fbpx Skip to content

Produktivitás érintésre. Amennyiben valaki megkérdezne, mik a legjobb alkalmazások iPad-re, a tartalom gyártása tekintetében, a Pages-re és a Keynote-ra szavaznék. Az Apple iWork csomagjának Mac-es változatával rengeteget dolgozok és emiatt iOS-es verziójára régóta vártam (iWork for iPad része a Numbers is, de azzal most nem foglalkozok). Az alapvető filozófia – ahogy általában – a funkciók tökéletes érintésre való optimalizációjában rejlik. Sokan nem szeretik a túlzott felületi/funkcionális egyszerűsítést – ami itt azért megtörténik, de egy nem desktop méretű képernyőnél ez abszolút előnyös.

Nézzük meg a Pages és Keynote közös funkcióit: iWork és Microsoft Office dokumentumok megnyitása (iTunes-os szinkronizációval, emailből, iDisk-ről, WebDAV-ról), ezeknek a szerkesztése vagy teljesen új dokumentum létrehozása (többfajta elegáns sémából választva), majd exportálása emailben (iWork (.pages; .key), Microsoft Office (.doc; .ppt), PDF), iWork.com-ra, iTunes-on keresztül (Mac-re vagy PC-re), iDisk-re, WebDAV-ra.

Pages (amiben ez a poszt is íródik): professzionális szövegszerkesztő. A kiválasztott anyagra rányomva megkapjuk a szerkesztő felületet. A legfelső sorban a dokumentum kezeléssel kapcsolatos funkciók találhatók meg, illetve itt van lehetőség a teljes szövegformázási eszköztár elérésére és a kép/diagramm/táblázat/alakzat beillesztésére.

Alatta található egy “gyakran használt funkciók” sáv (szövegstílus, rendezés, stb), majd egy margó méret szabályozó. A dokumentumod fektetett nézetben nagyjából 4/5, állóban 6/7 részét teszi ki a kijelzőnek, melynek felét még elveszi a virtuális klaviatúra. Az gyorsan nyilvánvalóvá válik, hogy nem teljes (de nélküle is jó!) a felhasználói élmény Apple BT. billentyűzet elhagyásával. Számunkra komoly hátránya a magyar helyesírás ellenőrzés hiánya.

A képek nagyítása, átméretezése, forgatása (két ujjas gesztus), illetve a kép mozgatására automatikusan reagáló szöveg mind nagyon fejlettek és jól használhatóak.

Nyilvánvalóan nem ezen kell megírni a legközelebbi PhD értekezést, de még az is elképzelhető hogy egy vezeték nélküli billentyűzettel – egyszerűbb média tartalom esetén – alkalmas lenne a feladat elvégzésére. Ha szeretnéd magaddal vinni a dokumentumjaidat és egyszerűen, könnyen szerkeszteni őket, vagy éppen írni valamit ha hirtelen szükséges – ezt neked találták ki. Letölthető az App Store-ból, 10$-ért

Keynote: prezentációk királya. A megnyitás után a Pages-hez kisértetiesen hasonlító felületet tárul elénk (viszont az álló nézet erőteljesen hiányzik az applikációból). A legfelső sorban tudok elérni a szerkesztéssel kapcsolatos összes funkciót (a Pages-ével megegyező módon). Oldalt egy sávban található az összes dia (melyek egyszerűen csoportosíthatók, rendezhetők, akár több egyszerre), jobb oldalon (jóval nagyobb részben) pedig az éppen aktuálisan szerkesztett diát látjuk. A szövegdobozok könnyen mozgathatók és átméretezhetők (több kijelölésére is van lehetőség), a képek a már Pages-ben látott módon kezelhetők. Mindkettőkhöz jópofa – már Mac-ről ismert – keretek adhatók hozzá. Lehetőség van továbbá elég fejlett animációk/áttűnések hozzáadására is.

Itt éreztem azt, hogy a tartalom ujjal való manipulálása fantasztikus – instant get – érzés és jóval túlmutat azon, amire az iPhone/iPod Touch (méretük okán) bármikor is képes lesz.

Előadásokat pedig a “play” gombra nyomva tudunk tartani,amennyiben rendelkezünk dock csatlakozó – VGA átalakítóval és egy projektor is van a közelünkben.

Letölthető az App Store-ból, 10$-ért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. A prezentációk királya az a prezi!:)

  2. ha már iPad akkor megjelent a magyarositás rá:)
    bár nem tom minek:D

  3. @Tocso: iOS 4.2 alatt érhető el hivatalosan a magyar nyelv. Értelme van,sokan szeretnék anyanyelvükön használni a készüléket,vagy éppen az idősebb generáció jellemzően csak úgy tudná.

  4. @tothandras: Húú, ha az Én szüleimnek adna valaki egy ipad-et, max a képeket tudnák rajta nézegetni, azt is csak akkor ha már be van lépve az alkalmazásba és csak húzgálni kell az újukat 🙂

  5. huu hàt ezzel sok újat mondtál:)
    —-
    mellesleg nem feltétlen igaz,mivel elég egyértelmű,és idősebb korosztály is szivesen használja,netezésre pl.ul:)

  6. “dokumentumok megnyitása (iTunes-os szinkronizációval, emailből, iDisk-ről, WebDAV-ról)”

    Nem tudom, olyan nehéz lehetett volna-e valami megosztott könyvtáras dolgot belevinni az Ipadbe, ami működik mass storage üzemmódban is.. Telefonon még oké ez a fájlmásolgatás megkerülése, de itt kicsit szánalmasnak érzem.

  7. (Bár az őszintét megvallva a régi SE telefonomon is jobb szerettem commanderrel átmásolni a txt-ket ahhoz az orosz ebook olvasóhoz, mint Iphone-on sz*rakodni.)

  8. Akkor javaslom hasznald a regi SE telefonodat. Valszeg tenyleg konnyebb tc-vel ramasolni a doksit, mint dropboxba berakni a gepen, majd amikor raersz nyomni a telon egy szinkront es mar ott is van a telodon a kivant barmilyen anyag…

  9. “Valszeg tenyleg konnyebb tc-vel ramasolni a doksit, mint dropboxba berakni a gepen, majd amikor raersz nyomni a telon egy szinkront es mar ott is van a ”

    Hát ööö :DD tényleg nem könnyebb 😀

  10. iPhone 4-en mennek ezek? Vagy van 4-esre ezekhez hasonló (főleg szövegszerkeztő)?

  11. Mivel lehetne távirányitani a keynote progit az Ipadon?

  12. Zsakos.matyi: Quickoffice. Szerintem egy szutyok, de biztos ismer vki jobbat.


Add a Comment