fbpx Skip to content

Kevés iOS-játékot előzött meg akkora felhajtás, mint a Death Rally-t: a Remedy nem bízott semmit a véletlenre, és a megjelenés előtt több mint fél évvel elkezdték csepegtetni az információkat és a roppant látványos képeket a játékról, melyben egy poszt-apokaliptikus, ultra-erőszakos versenyen vehetünk részt többedmagunkkal. Most végre megérkezett a játék, és nem is okozott csalódást – igaz, azért ez sem sikerült tökéletesre.

Mint ahogy az a képekről is látszik, egy csodaszépen kidolgozott játékkal van dolgunk, melyben az autókra szerelt fegyverek segítségével takaríthatjuk el ellenfeleinket az útból – ám vigyáznunk kell, hiszen a mögöttünk haladók pontosan ugyanígy szeretnének minket is az elmúlásba taszajtani. A Remedy-s srácok tényleg nem fogták vissza magukat, fantasztikus látványvilágot teremtettek: a környezet aprólékosan megmunkált, a textúrák (megfelelő készülék esetén) tűélesek, az effektek pedig igazán látványosak, főként a robbanások mutatnak fantasztikusan. Mindez mit sem érne, ha az atmoszféra nem lenne rendben, ám szerencsére az is a helyén van – bár sztoriból túl sok nincs, valahogy az egész játékot áthatja a jellegzetes poszt-apokailptikus, kicsit Mad Max-es hangulat. A hangokkal már nem voltunk ennyire megelégedve, s a zene egyenesen rettenetes: monoton, cseppet sem emlékezetes, s még akkor sem pörög fel, amikor pontosan ez lenne a szerepe.

A játékmenet pofonegyszerű: szép sorban kell egyre nehezedő versenyeket teljesítenünk, hogy az azokon elért pénzből fejlesszük járgányunkat, illetve egyre híresebbek legyünk eme képzeletbeli világban. Idővel új fegyvereket, tartozékokat és autókat kapunk, ám ezeket – más játékokkal ellentétben – nem pénzből, hanem a versenyek során összedett alkatrészekből kapjuk meg. Szerencsére ez nem holmi gyűjthető erőforrás, hanem szimpla “kirakósdi” – hiszen mindegyik kocsinak és rendszabályozó eszköznek külön-külön összetevői vannak – ha pedig elérjük a meghatározott számot valamelyikből, az áhított cucc egyből a miénk is lesz. Minden futam után a garázsunkba kerülünk, ahol az aktuális csörtéből szerzett zsetont elkölthetjük masinánk javítására, illetve annak sebességének, páncélzatának, kezességének illetve fegyverzetének fejlesztésére.

Állandó vesszőparipánk, hogy minden iOS-játéknál igen sarkalatos pont a kezelés – ez pedig sajnos itt nem sikerült tökéletesre. A vezetést és a lövöldözést külön-külön virtuális joy teszi lehetővé, ám a beépített, végtelen lőszerrel rendelkező fedélzeti gépágyúnk automatikusan tüzel, ha célpontot lát. Már ez is tud zavaró lenni, mikor egy általunk áhított ládát akarunk kasztninkkal széttörni, ám a “babvető” folyamatosan arrébb taszigálja azt magától – a nagyobbik probléma azonban nem ez, hanem az autó helyes irányítása. Míg a Reckless Racing hasonló kameranézetből simán meg tudott valósítani a remek kezelhetőséget, ez valahogy nem jött össze a Death Rally-nak: az autók furcsán reagálnak az éles kanyarokra, s mivel “nem jut ujjunk” gázra és a fékre, ezen műveleteket is az analóg karral kell megtennünk. Ez viszonylag kényelmetlen tud lenni eleinte, ám garantálom, hogy mindenki gyorsan bele fog jönni, s pár kör után már élvezettel szedi atomjaira a mit sem sejtő ellenfeleket.

Kissé fájó pont, hogy mindössze öt autó és hatféle fegyver áll rendelkezésünkre, és a pályaválaszték sem túl nagy – kis kárpótlás viszont, hogy a játék pont kellően nehéz, így még annak ellenére sem fogunk gyorsan végigszaladni rajta, hogy nincs rogyásig megpakolva tartalommal. Apróbb hibái ellenére elmondható, hogy a Death Rally egy fantasztikusan eltalált iOS-app lett, mely bár eleinte kicsit körülményesen irányítható, és egy idő után kevéssé változatos, mindenképp megéri a pénzét: ennél szebb grafikát aligha láthatunk a mostani generációs almás készülékeken, s a lövöldözéssel egybekötött versengés igazi adrenalin-pumpa. Remek móka, melyet borsos ára ellenére is bátran ajánlunk mindenkinek, aki egy kicsit is szeret játszani kedvenc kütyüjén!

Grafika: 10/10
Játszhatóság: 6/10
Hangok: 7/10
Hangulat: 9/10

A tesztet a Mobilize.hu jóvoltából olvashatjátok a Szifon.com hasábjain!

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. sztem borzalmas játék :S

  2. borzalmas lett az irányítása… pedig az egyik legjobban várt játék volt :/

  3. irányítása élvezhetetlenné teszi a játékot.. de gondolom majd javítanak rajta.. sztem 10ből 8 így gondolja! 😀

  4. Ajánljuk mindenkinek, hogy a kettes kameranézetet használják, sokkal egyszerűbbé válik az irányítás 🙂 Amúgy a fenti sorok írójaként elmondhatom, hogy pár verseny után a világ semmi probléma sincs az irányítással – egyszerűen annyi az egész, hogy ez nem egy olyan játék, amiben mindenki egycsapásra profi lesz. Gyakorolni kell egy fél órát, és sima ügy 🙂

  5. Elsőre fura az irányítás tényleg. De pár perc alatt meg lehet szokni. Semmi gond nincs vele. Csak különbözik a többi játéktól. Az iPhone is más, mint a többi teló, mégsem szóljuk le. Nem?! Sőt! A játék meg zsír! Gondolom lesz majd több pálya is. Egyelőre ezeket is teljesíteni kell.

  6. pont ezaz…irányíthatatlan 🙁

  7. Más, de miért nem lehet mondjuk váltani benne, mint a Reckless racing-be ?
    Ott is ilyen a nézet, mégis irányítható, játszható!
    Ezt az “analóg” szerűségű irányítás amúgy is ratyi iPhone-on, mert fél képernyőt eltakarom… lehet iPadon használható

  8. 3G-n sajnos nem megy 🙁

  9. @invezz: Azért nem, mert azt az EA adta ki, ezt meg a Remedy 🙂 Várhatók frissítések, és mivel sokan panaszkodnak az irányításra, biztos az is javításra kerül. Én személy szerint már 99%-ra kivittem még a Marathon-t kell végignyomnom, nekem nagyon tetszik. Nem olyan mint a többi autós játék ez igaz, és ha már mindenkit megelőztél nem dög unalom, hanem izgalmas, hiszen utolérnek a többiek. iPhone 3GS-en a Hard, Easy stb. feliratok nem olvashatók, és ott annyira nem élvezetes mint iPaden ez tény.

  10. @kutitomi: én tudom irányítani. Most vagy én vagyok profi, vagy te vagy béna. Szerintem utóbbi, szerénységem ezt mondatja. Na meg másnak is megy, mint a fentiekből kiderült. Úgyhogy keress egyszerűbbet vagy gyakorolj.

  11. Rendkívül ratyi az irányítás! Valszeg BoCs72-nek azért megy remekül mert ő is ratykovári. Egyébként tényleg űbergagyi! Reckless irányítását megkapja és minden a helyén lesz. Addig is nyomja a majom!

  12. Miki, Miki! Szegény kislány! Azért más színű autót is el tudsz vezetni a sajátodon kívül? Vagy apuci még nem vett? Oh. Akkor marad a Reckless. Hajrá, told neki.


Add a Comment