fbpx Skip to content

Nincs kétségünk afelől, hogy a Rainbow Six-szériát senkinek sem kell bemutatnunk: az 1998 óta futó sorozat szinte minden létező platformon tiszteletét tette már, kezdve az asztali számítógépektől a konzolokon át egészen a hordozható játékgépekig. Az iOS, azaz az iPhone-ok, az iPod Touch-ok, illetve az iPadek eddig kimaradtak a szórásból, ennek a szegregációnak azonban most vége – öt és fél euró ellenében ugyanis már ezen készülékek tulajdonosai is részt vehetnek a terrorelhárító egység küldetéseiben.

Mint ahogy azt a széria esetében megszokhattuk, a Rainbow Six: Shadow Vanguard is egy taktikai elemekkel megfűszerezett lövölde, melyben egy háromfős csapatot kommandírozhatunk 11 küldetésen át. A játék jellegéből adódóan a John Rambótól ellesett harcmodor itt nagyjából semmire sem lesz elég, hiszen elég csupán pár golyó, hogy hősünk holtan rogyjon össze – bizony alaposan meg kell terveznünk a hadműveleteinket, és szobáról szobára kell megtisztítanunk az épületeket a rosszfiúktól. Természetsen társaink is aktívan részt vesznek majd a cselekményben, nem csupán dísznek jönnek velünk: egyikük a felderítésben, másikuk a robbanóanyagok hathatós használatában jeleskedik.

A játék grafikailag szépnek mondható, ám ugyanazt az ezerszer látott grafikai motort használja, mint nagyjából az összes többi Gameloft-játék – emiatt pedig valahogy az egész olyan, mintha már láttuk volna valahol. A terep valahogy nagyon steril, és bár a textúrák, a modellek és az effektek is nagyon szépen mutatnak, az egészből valahogy elmarad a “wow-faktor” – kár érte, hiszen az előzetes videók jól mutattak. A karakterek animációival is akadnak gondok, de ez megint az ezerszer használt engine sajátossága – és bár tudjuk, hogy a Gameloft bizonyára dollárszázezreket ölt bele kifejlesztésébe, lehet, hogy így 2011-ben már illene valami újjal előrukkolniuk.

A játékmenet egyébként nem különösebben újszerű azt leszámítva, hogy két társunkat megkérhetjük különböző feladatokra, illetve aktívan használhatjuk a fedezékeket is. Ha úgy döntünk, hogy valami mögé elbújunk, a kamera harmadik személy-nézetre vált, nagyon helyesen – így pedig bátran apríthatjuk a rosszarcúakat a sarok mögül kihajolva. Bár sokan előzetesen úgy gondolták, hogy a játék fő erősség a többjátékos co-op mód lesz majd, a fejlesztőknek sikerült eszméletlenül elbaltázniuk azt: nem lehet semmiféle kommunikációt létesíteni a másik játékossal, nemhogy szóban, de még írásban is – így ha valakitől esetleg hallótávolságon kívül lennénk, esélyünk sincs okos, összehangolt akciókat véghezvinni.

Hibái ellenére egy élvezhető, viszonylag szép és meglepően hosszú játékot dobott ki magából a Gameloft app-gyártó gépezete, mely távolról sem tökéletes, és talán pár hónap múlva nem is emlékszünk majd rá, arra azonban tökéletes, hogy ilyen esős, kora-tavaszi estéken elüssünk vele egy-két órácskát. Hogy ez megér-e nektek 5,49 eurót, azt már nektek kell eldöntenetek – mi azt javasolnánk, hogy várjatok pár hónapot, míg az ár a felére csökken.

A teszt a Mobilize.hu portál jóvoltából olvasható a Szifon.com hasábjain!

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Nekem bejön nagyon ez a játék:D

  2. Nekem is nagyon bejönne, de sajnos iranyítani nem tudom a játékot.:)
    Megyek gyakorlok egy picit.:)

  3. szerintem is kurva jó. mikor meg kell menteni Cathrine Winstont a hajós pályán akkor azt hogy kell? mindig lelövi a gyökér kapitány
    :-p

  4. siker:)


Add a Comment