fbpx Skip to content

Az iPhone 4 tavaly júniusi indulása után nagyon hamar kiderült, hogy probléma van a térerővel. Mivel a telefon kerete egyben antenna is, ezért bizonyos fogásnál elmegy a térerő. Ezt a problémát elsősorban az Egyesült Államokban tapasztalták, mivel ott az adótornyok sokkal szétszórtabban, és így egymástól sokkal távolabb helyezkednek el, mint Európában. A sajtó rögtön ráugrott a problémára, nagy feneket kerítve az egésznek.

Most, fél év után Joshua Gans a Harvard Business Reviewban elemezte az Apple öt óriási, kommunikációs hibáját.

1. hiba: A cég nem kért bocsánatot és nem ismerte el a teljes felelősségét.
Először megpróbálták elbagatellizálni a problémát, ilyen minden mobiltelefonnál előfordulhat. Azt javasolták a tulajdonosnak, hogy tartsa máshogy a telefont, vagy vásároljon tokot a készülékhez. Mivel az Apple soha (általában nem) kér bocsánatot, ezzel azt sugallták, hogy egyáltalán nem követtek el hibát.

2. hiba: Ne kelts hiábavaló elvárásokat egy sajtótájékoztatón!
Az előző pontban leírtak után néhány héttel – mivel a kedélyek nem csillapodtak – a cég sajtótájékoztatót hívott össze. Mindenki valami komoly bejelentésre várt: javítják a hibát, esetleg visszahívják és kicserélik a hibás készülékeket. Ehelyett ezt az üzenetet fogalmazták meg: ”Nem vagyunk tökéletesek. A telefonok sem tökéletesek. Mindnyájan tudjuk ezt. De a felhasználóinkat boldoggá akarjuk tenni.”

Csupán annyi történt, hogy a térerő-számítási algoritmuson változtattak, így más pálcikák jelentek meg. Továbbra sem ismerték el a hibát, ebből kifolyólag nem is javították.

3. hiba: A tokot nem a kezdetektől adták.
A sajtótájékoztatón kihirdették, hogy szeptember 30-ig mindenki ingyen tokot kap. Csak azért mentek ebbe bele, mert a tekintélyes amerikai fogyasztóvédelmi magazin, a Consumer Reports ezt tanácsolta, nem az Apple látta ezt jónak. Ezt már az elején meg kellett volna lépni, hiszen már akkor ezt tanácsolták a vásárlóknak.

4. hiba: Közvetlenül ne hasonlítsd össze saját termékedet a versenytársadéval!
A sajtótájékoztatón Jobs bemutatta, hogy más telefonoknál is fellép a térerővesztés, a videókat hónapokon keresztül meg lehetett nézni a cég weboldalán. Alapvető szabály, hogy ne tüntesd fel rossz színben a konkurenciát, mert visszaüthet, a vásárlók őket választhatják, hiszen a negatív reklám is reklám.

5. hiba: Ne kürtöld világgá az iparág sötét titkait.
Ez az előzőből fakad. Az antennaprobléma minden résztvevő számára világos volt, senki sem nyer azáltal, ha nyilvánosságra kerül. Az Apple azonban rákényszerült a publikálásra. Az iparág új elvárással nézett szembe, és mivel a cég proaktívan válaszolt, ez tetszett a vásárlóknak és jól jött ki belőle.

Tehát a cég mind az öt szabályt megszegte, mégis jó volt a problémakezelésük, és hála a fanatikusoknak, hónapokon keresztül hiánycikk lett a telefon, nem tudtak belőle eleget gyártani. A szerző szerint amíg az Apple mindörökre megváltoztatta a PR-t, és nyert az egésszel, addig pár hónappal később a BP katasztrofálisan kommunikálta az olajszivárgást.

Kinek fent, kinek lent.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

  1. Aki azt hiszi, hogy ez hiba volt, az óriási tévedésben él 😀

    “Tehát a cég mind az öt szabályt megszegte, mégis jó volt a problémakezelésük”

    Ez a lényeg!

    Ez szerintem eleve így volt megtervezve, az “antennagate” miatt az is megismerte a céget és a készüléket, aki addig még soha nem hallott róla.

    “és hála a fanatikusoknak, hónapokon keresztül hiánycikk lett a telefon, nem tudtak belőle eleget gyártani.”

    Ekkora keresletet/forgalmat ezzel indokolni butaság (vagy ezek szerint a 30-40 millió Apple fanatikus van a világon, lehet ideje lenne államot alapítaniuk :D).

  2. @Mordon:
    Egyetértek! Szivesen élnék 30-40 Apple fanatikussal egy államban 😀

  3. azért észrevettétek, hogy a hibát hogyan lehet produkálni? bal kézzel kell olyan módon szorítani, ahogy ember nem tart telefont a kezébe. ráadásul kb az emberek 25%-a tartja bal kezében a telefont, de azok se szorongatják úgy, hogy a hiba előjöjjön.
    balkezes vagyok, mikor próbáltam produkálni először a problémát (sikerült), már akkor tudtam, hogy nevetséges ebbe belekötni. nálunk alapból gyenge a térerő, de az iPhone 4 összehasonlításkor jobban szerepelt térerőügyben, mint a 3GS, vagy pl egy Samsung Omnia. én is csodálkoztam

  4. Nagyot csökkent ez oldal színvonala.. Leggyakrabban csak az iPhone Hírek cikkeit látom, nagyon ritkán valami saját, érdekes cikkel, ami nem a bolttal van összefüggésben. Nem érdemes már ide elnézni, mint régen.. Remélem lesz valami változás!

  5. @Mateo87: Ez azért nem ilyen egyszerű.

    Ahol lakom, ott tényleg gyenge a térerő, így elég, ha a telefont jobb kézzel kézben tartva mondjuk a kisujjammal hozzáérek az alsó fémsávhoz, 10-20 másodperc alatt No service lesz.

  6. off elnézés érte,azután érdeklödnék melyik a legstabilab rendszer 3gs uj bootosra ,valaki tudna segiteni benne , előre is köszönöm kellemes napot.

  7. @Mordon: és te nem élhetsz óriási tévedésben?

  8. @Kukipapa (r): én így tapasztaltam 🙂 nálunk is gyenge a térerő.

  9. Üdvözletem,

    A winterboardom szerintem megadta magát, beállítok bármilyen témát, mégis a lockscreenen és a mappákba lépéskor nem a téma hátterét, de az iPhone-ét rakja be. Ezen kívül a dim icons is úgy működik,hogyha hosszan rányomok akkor lesz átlátszó

    Aki tud segíteni, kérem ne tartsa magában.

    Előre is köszönöm, s további szép napot kívánok, minden szifonosnak.

    (Nem érkezett válasz az ezzel foglalkozó topicban, ezért az off,sajnálom)

  10. @RepaBali: azért nem csak én írok az oldalra 🙂

  11. @jimny: Hát de többségben igen. 🙂 De te nagyon jó, érdekes cikkeket írsz, a blogodat minden nap nézem. 🙂

  12. Ez az antenna problema nagyon vicces. Az kerdes fogalmozodott meg bennem, hogy “mihez kepest”.
    Annyi kiderult, hogy az antennaterero szamolo algoritmussal gond volt. Ezt korrigaltak. Ezek utan kerdesem:
    – Hogy az iPhone4 a korabbi iPhone3GS-hez es a mas hasonlo keszulekekhez kepest rossabb/sokkal rosszabb lefedsegi kondiciokkal rendelkezik?
    – Vagyis pl. Azokon helyeken ahol egy iPhone4 mar tererot veszit (nem lehet vele telfonalni) ott egy Samsung Omnia vigan szaggat? Ugyanez egy pl. Sonyericsson X10-el?

    Ezekre a kerdesre valo valasz eldonti, hogy a fenti elmezesnek van-e ertelme. Mert akkor nem sok tenyalapja van.
    Sajat velemenyem, hogy miutan kijott a javitas a nagy (mesterseges) hiszti hirtelen abbamardt. Foleg, hogy a konkurencia tererovesztese is be lett mutatva.

  13. @makosretes: ahogy korábban írtam, esetemben gyenge térerős helyen jobban szerepelt mind az omniánál, mind a 3GS-nél.

  14. “Az apple által elkövetett legnagyobb hiba 5 hisztérikus változata.”
    Ez mind ugyan az, csak felfújták az ügyet. Európában nyomát se láttam a “súlyos” problémának, ez csak az amcsik hisztije.

  15. Az egészet nem értem. Nem érdekel annyira ez az okoskodás, hogy elolvassam az eredeti cikket, de ennek az egésznek úgy lenne csak értelme, ha valami klasszikus általános igazságokat soroló (“öt mondat, amivel elriasztod a pasid”) szintű cikk lenne, majd rámutatna, hogy mégse minden esetben probléma. Ehhez képest véresen komolyan habosítja a semmit. Az Apple hibát követett el? Ja, de kit érdekel? Látszik ez bármennyire is a cég mutatóin? Vagy akár az adott készülék értékesítési adatain?
    Komolytalan az egész, teljesen értelmetlen.

  16. OFF:
    Biztos ismeritek a MailEnhancer nevű tweaket, annyi lenne a kérdésem, hogy lehet-e valahogy szerkeszteni a pop-up notification szövegét?
    /OFF

  17. vagy az is elég lenne, hogy hova installálja a programok ezen részét a cydia

  18. megvan, köszi 🙂


Add a Comment