fbpx Skip to content

Gépelj gyorsabban és precízebben! Az iPhone-on és az iPad-en való írást a készülékkel való ismerkedés első heteiben meg kell tanulni, hozzá kell szokni a visszajelzés nélküli üvegfelülethez és a virtuális kiosztáshoz. Korábban szinte egyedüliként írtam arról, hogyan lehet az ékezet bevitelt meggyorsítani iPad-en, most pedig szeretnék egy olyan univerzális alkalmazást bemutatni, amely sokat segíthet a kezdeti lassú és pontatlan szövegbevitel gyors javításában, egyszerűen a folyamatos gyakoroltatás és eredmény/előrehaladás közlésével.

Az alkalmazás lényege különböző szintű leckék teljesítésében rejlik, kezdőtől egészen haladó szintig tudjuk gyakorolni betűk, egyszerű majd összetett szavak, rövid vagy komplex mondatok bevitelét. Minden lecke elején található egy rövid leírás, hogy éppen mire való/mit fejleszt, és hogyan érdemes dolgozni vele. Ezután megkapjuk a feladatunkat, ahol egyszerűen csak a szövegre figyelve írnunk kell, amennyire pontosan és gyorsan tudunk. A jelenlegi helyet zöld téglalappal, a hibákat piros téglalappal jelzi.

A program eközben teljesített feladatonként folyamatosan méri, milyen gyorsan gépelünk (szó/perc – word/minute – wpm) és százalékosan mennyi hibát vétünk. Az elején, mindenesetre érdemes a “Speed Test” opcióval (gépelési sebesség tesztelővel) megnézni, jelen pillanatban hogy állunk, és ez alapján képes pontosan megmondani, melyik leckét és nehézségi fokot válasszuk ki. Amennyiben mindennel végeztünk, lehetőségünk van amerikai történelmi dokumentumok, az Alice csodaországban regény, és – a kedvencem – spam üzenetek legépelésére.

Eredményeinket összehasonlíthatjuk másokkal, haladásunkat folyamatosan ellenőrizhetjük, sőt, még tweetelhetünk is vele. Egyszerűsített verziója ingyenes, a teljes app pedig 3.99 €, de legalább iPhone-on és iPad-en is optimalizáltan használható. Ugyanakkor jelenleg kizárólag ékezet nélküli gyakorlatok találhatók benne (angol nyelvterületre van optimalizálva), így számunkra a használati értéke csökken, de azt hiszem, még így is a legjobb általam látott, ilyen típusú alkalmazás, és összességében tetszett.

Olvasd el a hozzászólásokat is

9 Comments

  1. Nekem az tetszene hogyha meglehetne oldani iPod/iPhone-on ugy lehessen hosszu magán-illletve mássalhangzókat mint iPad-en, hogy felfelé húzom az ujjamat és tádáám 😀
    Létezik ilyen app cydiában vagy valahol??

  2. @PepeSk8: énis erre vadászom, de eddig nem találtam 🙁

  3. kicsi off:
    iphone 3GS és macbook mellé szerintetek érdemes venni ipadet? ha kijön az új, a réginek meg lemegy az ára, akkor lehet hogy beruháznék, de nem tudom..
    iphone 5 viszont musthave lesz

  4. @PepeSk8: én a szlovák billentyűzetet szoktam használni, mert ott van egy külön ékezet gomb. persze ü,ö, stb-ről le kell mondani, fél megoldás, de mikor kell, gyorsan átváltok magyarra.
    bár ez sem a legkényelmesebb, de így is sokkal lendületesebben tudok haladni, mint magyar bill-en kivárni az ékezeteket.
    persze egy olyan alkalmazás engem is érdekelne.

  5. Valaki vállalkozik magyar szöveget írni bele? 😀

  6. @kareeka: szerintem ha van Mac és iPhone a kéznél, akkor a következő iPad-re ruházz be, de csak wifisre, mivel a 3GS-ről tudsz megosztani netet.

  7. @bukko: Jah hallod vettem ipadet, már a macbook promat nem is hazsnálom cska seed serverként… 😀

  8. @Mateo87: ha nincs ló jó a szamár is 😀 kőszi igy téleg gyorsabban lehet gépelni

  9. @bukko: köszi a választ, mindenképp csak wifis kell, mert – tudom fura, de – nem használok mobilnetet, egyszerűen nincs rá szükségem. akárhova megyek van wifi: itthon, barátnő, suli, belváros, bevásárlóközpontok, mekik, mindenhol van wifi. szóval jah.. 🙂


Add a Comment