fbpx Skip to content

Óriási potenciál van benne. Az iPad-en való jegyzetelés használható kivitelezése (mely alatt valódi, vázlatos, füzetszerű rögzítést értek) hosszú ideje problémát okoz a fejlesztőknek. A jelen tesztben szereplő alkalmazás szinte minden, más appokban fennálló problémára talál megoldást, és elképesztően funkciógazdag.

Összesen három fő funkcióból válogathatunk. Ezek a “jegyzetelő mód” (A4-es oldalak sokaságára írhatunk), “PDF mód”, “fotó mód”. Utóbbi két esetben az eredeti dokumentum (pdf/kép), kap egy új réteget, melyre szabadon rajzolhatunk és írhatunk. Az általunk fontosnak jelölt dokumentumokat csillagozhatjuk, és így egy csillag ikonos baloldali gyűjtőbe kerülnek.

A jegyzetelés az alkalmazásban egy alapséma kiválasztással indul, mely megszabja a dokumentum hátterét (több mint 20 féle lehetőségből választhatunk). Ezt követően megkapjuk a szerkesztő felületet, melynek használata kis gyakorlást igényel, de tapasztalatom szerint könnyen elsajátítható. Alapvetően van egy olvasó és egy szerkesztő mód. Utóbbi esetben szintén két lehetőségünk van: ujjal/tollal való jegyzetelés és a billentyűzetes írás. Ugyanakkor ezek egymás kiegészítői, vagyis nem mindent fogunk tollal vagy nem mindent fogunk billentyűzettel írni. Az ujjal/tollal való írás itt nagyon szépen lett megoldva, hiszen kapunk egy nagyított szerkesztőmezőt, amely automatikus haladása révén (egy jobboldali piros sávra való írás esetén megy arrébb eggyel), kvázi folyamatos, pontos és szép írást tesz lehetővé, s ezzel az újdonsággal emelkedik ki az applikáció a mezőnyből. Itt még megtalálható egy állítható magasságú csuklópihentető. A toll, kiemelő és radír eszközök színe és mérete mind állítható.

Amennyiben gépelni szeretnénk az iPad beépített klaviatúrájával, vagy egy külső billentyűzettel, a menüsáv “T” – vagyis “Text” ikonjára kattintva és az írás helyére rábökve (állítható méretű téglalap) jutunk el ehhez. Betűtípus, betűméret, betűszín állítható, sőt még “post it” szerű hátteret is adhatunk rövid jegyzetünknek. Komplex, részletes és több oldalas jegyzetek készíthetők, ugyanakkor egyenlőre még csak viszonylag lassan. A program további finomításával és kapacitív toll használatával azonban, mindezen problémák eltűnhetnek.

A PDF-ek és képek tetejére való írás/rajzolás és előbbi esetben szövegének kiemelése, mint lehetőségek, rendkívül hasznosak.

Bármelyik funkciót is használjuk (jegyzet, pdf, kép), lehetőségünk van a szerkesztő nézet “beállítások” ikonjára bökve második monitorra vagy projektorra (igen hasznos egy előadáson, vagy meetingen) kivetíteni a képet, akár szerkesztés alatt is, illetve exportálni a dokumentumot – PDF-be -, mely elküdhető email-ben vagy iTunes-al szinkronizálható/email-be (képként)/fotó albumba (képként).

Van hova fejlődnie a uPad-nek, tökéletesednie kell, de ez most az egyik legígéretesebb iPad-es alkalmazás véleményem szerint. Lite verzió ingyenesen letölthető, a teljes appért pedig 5$ kell fizetnünk. Egyetemistáknak, üzletembereknek, kutatóknak különösen ajánlott.

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Zseniális, és nagyon kényelmes lehet. Jobb, mint böködni a virtuális billentyűket.

  2. Nagyon jó! Vajon a fizetős változat miben nyújt többet?

  3. Ha jól értem nincs hozza toll hanem az ujjunk a toll? Az lenne az igazi ha lenne hozza! Ha jól emlékszem régebben lehetett kapni iphonehoz olyan tollat amit érzékel is! Kiváncsi lennék azzal mit lehetne alkotni!

  4. Bocsi h ide írok.

    Van egy 3GS -em, 5 hónapja vettem, 1 hónapot használta nagyon jó állapotban van. Egy dolgot figyeltem meg, hogy egyik oldalt egy icipicit kintebb van a kijelző. Ezt úgy kell elképzelni, hogy nincs teljesen síkban a telefonnal, viszont a másik oldalt igen, ha megnyomom akkor bentebb megy de vissza is ugrik. Nem kell nagy dologra gondolni, talán fél mm vagy kisebb. Csak azt szeretném megtudni, hogy ez természetes? Tehát lehetséges hogy teljesen pontosan nem illeszkedik a gyári? Ha szét lett volna szedve akkor a gumi is sérült volna, és sértetlen. Nos?

  5. Bocsi eléggé értetlenül fogalmaztam az előbb.

    Szóval 1 hónapot használta az illető, de 5 hónapos (dobozban volt).
    Azt akartam megtudni, hogy a gyárban lehetséges hogy nem pontosan illesztették össze?

  6. @Tamaci: 5-nél több dokumentum létrehozása, valamint exportálás/kivetítés funkciók.

  7. @RKG: Kapacitív tollat (ami megy a kapacitív kijelzővel) külön kell vásárolnod, az alkalmazás fejlesztői nem tudnak küldeni egyet App Store-on keresztül 😉

  8. Tud valaki egy olcsó, de mégis nem rossz tollat? Van pl ez a Dagi stílus, de hát 8000 Ft-ot nem akarok ilyesmiért adni, ritkán használnám csak.
    Vettem egy nagyon olcsót ebay-en, de annak gumis a vége és megtapad a kijelzőn. Gyakorlatilag nem lehet húzni.

    A uPad nagyon tetszetős. Egy bajom van csak, hogy általában úgy kezdek írni, hogy a csuklómat támasztom le előbb és csak utána a toll hegyét. Így a kijelzőn a csuklóm mozgása lesz majd látható…

  9. Légyszi válaszoljatok! :$

  10. @kiru_l: nem

  11. Kiru:
    Ne parázz, nem téma.
    Nekem is ilyen volt a 3-asom.

  12. @kiru_l: Nekem is ilyen, pedig én garis cserénél kaptam, vadiújan. A bal oldalán egy kicsit kijjebb van a kijelző, mint a normál síkja. Engem is zavar kicsit, de nem befolyásol semmit a használhatóságán.

  13. @kekesiz: Eléggé idegesít, mert úgy gondolná az ember, hogy egy ilyen telefont azért össze tudnak rakni. Volt egy 3G -m azzal minden rendben volt. Most ez a 3GS és kilóg egy kicsit. Gondolom emiatt nem lehet gariztatni? Más dolog: Úgy vettem észre hogy a 3GS hangszórója ugyanolyan beállításnál hangosabb, és így berezonál egy kicsit. Ez tényleg is normál?

  14. Nekem is az előzőnél rendben volt ez a dolog, viszont elkezdett porosodni belülről a kijelzője és repedni a hátlapja. Viszont síkban volt a kijelzője. 🙂

  15. @kekesiz: Belülről hogy porosodott? 🙂

  16. Gondolom, nem volt tökéletesen szigetelve…

  17. @tothandras: persze, csak h a fejlesztő cég akkor nem kínál hozzá mondjuk a honlapjukon ilyen tollat x pénzért!

  18. Ez elég jónak tűnik, de mire az ember találna hozzá egy jó tollat 😉 Olcsón! Kb tuti lehetetlen.


Add a Comment