fbpx Skip to content

Tegnap késő este kiadta az Apple az iOS 4.3 beta 1 verzióját a fejlesztőknek, mely az iPhone 3Gs-t, iPhone 4-et, iPad-et és az iPod Touch 3. illetve 4. generációját, és az Apple TV 2G-t támogatja, ezzel kívül helyezve az iPhone 3G-t és az iPod Touch 2G-t a jövőben támogatandó készülékek listájáról. A beta verzió az adott eszköz iOS fejlesztői regisztrációja nélkül nem tehető fel sikeresen, viszont azt akár használhatatlanná is teheti, így aki nem rendelkezik ilyennel, semmiképpen ne próbálkozzon. Lényeges továbbá, hogy az ebben a posztban is kiemelten hangsúlyozott, iPad-en elérhető multi-touch gesztusok aktiválásához iOS fejlesztői SDK-val kell rendelkeznünk, ami csak Mac-re elérhető.

Az utóbbi idők talán leglátványosabb verzión (4.x) belüli frissítésével állunk szemben, amelyben nagyszerű újítások és életünket megkönnyítő apróságok kaptak helyet. Nézzük először az iPhone-t és iPad-et közösen érintő kisebb változásokat, sorjában: az AirPlay-t, mellyel videót lehet stream-elni Apple TV-re (vagy egy kis programmal Mac-re) ezentúl bármelyik fejlesztő beépítheti alkalmazásába, immár a teljes képernyőt is kitölthetik az iAd hirdetések, frissült a screenshot (képernyőkép) készítés hangja, a Notes alkalmazás egy új, kissé vicces betűtípust kapott – Noteworthy; és kiemelt helyre került a beállításokban a “Location Services” (helyzet alapú szolgáltatások) menüpont, melyben ki-be lehet kapcsolni az egyes appok helyzetünkhöz való hozzáférését. Ez számunkra arra utal, hogy az Apple komolyan gondolja a helyzetmegosztás felhasználó általi szabályozásának szükségességét. A kizárólag iPhone-t érintő változások a következők: új szöveges és multimédiás üzenetek érkezését jelző hangok, új FaceTime ikon (iPod Touch-ra is vonatkozik) és a legfontosabb újdonság, a WiFi hálózat létrehozásának lehetősége internet megosztás céljából. A Personal Hotspot lehetséges, hogy a 3G-s iPad-eken is elérhető lesz, de erről egyelőre nincs információ.

Tegnap előtt még csak találgattuk, kapnak-e a GSM iPhone-t használók WiFi-s internetmegosztást a készülékükbe, ma pedig ezt már tényként lehet kezelni (ugyanakkor már hallani pletykákat arról hogy pl. az AT&T letiltaná a funkciót). A funkció “Personal Hotspot” néven fut a “Settings” (beállítások) app-ban, egyszerűen bekapcsolható és jelszóval védhető. Emelett bluetooth és USB-alapú internet megosztás (tethering) továbbra is elérhető. Szerintünk ez elsősorban azon wifi-s iPad tulajdonosok számára kiváló, akik rendelkeznek egy iPhone 3Gs-sel vagy iPhone 4-gyel, hiszen így az előbbi eszközön tudják használni az iPhone által megosztott internetet. Handras tesztjei alapján akár 6 óráig is lehetséges ez, mely a jailbreakes készülékekre (ezen hiányosság pótlására született) elérhető MyWi működési idejét sokszorosan felülmúlja.

A legnagyobb koncepcionális változtatás az iPad-et érinti, mely az iOS 4 multitasking (háttérben futtatás) funkciójához multi-touch gesztusokat kapott, a Mac felhasználók számára már megszokott 4-5 ujjas mozdulatok formájában. Ha felfele toljuk a képernyő tartalmát 4 vagy 5 ujjunkkal, a multitasking sávot hívjuk elő (korábban dupla klikk a home gombra – mely funkció természetesen továbbra is használható), ha lefele húzzuk, bezárjuk. Egy nyitott alkalmazást szintén legalább 4 ujjunk egymás felé való összehúzásával – kicsinyítő gesztus – tudunk bezárni (ettől még a multitasking érvényben marad!), illetve 4 ujjunk jobbra-balra huzogatásával válthatunk az éppen háttérben futó appok közül. Elviekben nem kevesebbet tesznek ezek lehetővé, mint a felhasználó és a tablet közti interakció, kommunikáció szinte teljes egészének a kijelzőre helyezését, magyarul, innentől alig van szerepe az egyetlen rendszeresen használt hardveres beviteli lehetőségnek, a home gombnak. Nem véletlen, hogy megjelentek komoly pletykák arról, hogy egy ponton az Apple egyszerűen ki fogja hagyni a home gombot az iPad-ből, sőt, az iPhone-ból is (ez utóbbi állítás a kisebb kijelzőméretből eredő problémák miatt erősen megkérdőjelezhető), amely a cég filozófiájával könnyen összeegyeztethető lépés lenne, amennyiben ergonómiailag beválik.

Az elmúlt órákban hosszasan teszteltem a funkciókat, és teljes mértékben pozitív vélemény alakult ki bennem, ugyanakkor az alkalmazások közti váltás erőteljesen bugos, lassú, amelyet egyelőre betudok a korai beta verziónak.

Orvosolták továbbá rengeteg iPad felhasználó kérését, vagyis hogy váltani lehessen az eredetileg elforgatás-lock gomb funkciói között, melyek: elforgatás lock-unlock vagy hang némítás.

Az iOS 4.3 további beta verzióiban elképzelhető hogy felleljük a Macrumors által talált “Find My Friends” lehetséges közösségi-helymegosztós szolgáltatást, amelyről további részletek nyilvánosságra kerüléséig nem akarunk spekulálni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. “Az utóbbi idők talán leglátványosabb verzión (4.x) belüli frissítésével állunk szemben”… szerintem a wifi megosztáson kívül nem nyújt sokat, így vagy enyhe túlzás a fent idézett mondat, vagy szomorú tény, hogy egy verzión belüli frissítésnél ennél többről ne is álmodozzunk.
    Másfelől viszont mire lenne még szükség, már így is szépen kikupálódott az iOS a 2.x-hez képest, nem is hiányzik már semmi?:)

  2. “kizárólag iPhone-t érintő változások a következők: új szöveges és multimédiás üzenetek érkezését jelző hangok”

    Itt vannak a sokak által hiányolt sms hangok?

  3. Érdemes regisztrálni, felrakni és SHSH-t készíteni erről?
    Ha igen, akkor hogyan kell? 🙂

  4. 3GS-sel, 4-gyel.
    Nem igaz, hogy olyan nehéz már megtanulni a -val, -vel toldalék teljes hasonulását.. 😛

  5. Kare: nemigaz hogy nem lehet kulturaltan szólni ezért…irj meg egy ekkora postot teljes hiba nelkul kuldd be es akk meglatjuk:)

  6. Sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni!
    Adott egy iPhone 3Gs, New bootrom, 3.1.2. fw, jailbrakelve, unlockolva és egy installous frissítés után nem akar bekapcsolni az alma logó után olyan hangot ad mintha bekapcsolna de egy kis idő után újra adja a hangot és semmi változás és ezt addig csinálja amíg magától újre nem indul és akkor előről kezdi! próbáltam mindent restore, pwned DFU val meg anélkül, custom fw-t, amit csak lehetet megpróbáltam de semmi! Légyszí valaki segítsen!!
    Köszönöm!

  7. nekem a skype teljesen meghalt az iphone 4-en es az ipadon is.
    a wifis internetmegosztas viszont nagyon kiraly, tenyleg egyszerre 5 gep tudja hasznalni, akar irodai backup eszkoz is lehet a szifon ezutan… 😉

  8. És mit csinál az ipad, ha olyan programban használad a több ujjas gesztusokat, ami a programon belül is érzékeli és használja a több ujjas irányítást? pl fruit ninja

  9. Szeretném kipróbálni ezt a beta verzsönt, hogy tudnám feltenni az iphoneomra ??

  10. @zsebike: developer regisztráció nélkül sehogy. ha nincs developer listán a készüléked, vagy fel sem megy majd rá a beta firmware, vagy nem fogja aktiválni sehogy. és a baseband frissül, tehát a függetlenítés is bukó, ha az eddig fontos volt.

  11. világos…. igazad van ,

  12. Ez a Personal Hotspot dolog menni fog iTouch 4-en is ?

  13. @Sat: ezzel a leírással több gond is van.

    1. a készüléked nem “aktiválva”, hanem “hacktiválva” van, ami bizony nagy különbség. a redns0w ugyanis automatikusan hacktiválja jailbreakelés közben az olyan készüléket, ami nincs hivatalosan aktiválva. ergo hibás lesz a push certificate, és gondok lehetnek a youtube app működésével is (cannot connect to youtube)
    2. mivel a jailbreak után már hacktivált a rendszered (hiszen másképp nem tudod jailbreakelni, mert mindenképp hacktiválja), így semmi szükség arra, hogy a release type-ot kiszedd. hiába szeded ki, attól a készülék már hacktiválva kell legyen, tehát az iTunes már nem fog rajta aktiválni semmit
    3. a legnagyobb hiba mégis az, hogy ha 4.2.1 segítségével jailbreakeled (hiszen hogyan másképp, mert ugye a 4.3-mas fw-t nem fogja elfogadni a redsn0w), akkor egy kavart rendszered lesz, amiben lesznek 4.2.1-es fájlok, plusz egy 4.3 beta rendszer, ami a legkevésbé sem ajánlott!
    4. a 3GS esetén szó nem volt arról, hogy támogatná a wifi hotspot funkciót. ez csak az iPhone 4 esetén vehető talán biztosra.

    A fenti leírást használatát mi nem támogatjuk, és a legkevésbé sem ajánljuk, ahogyan az iOS beta szoftverekkel kapcsolatos warezt sem!

  14. @Jadeye:

    Először felraktam az első Beta verziót, majd végigcsináltam a leítást.
    Aztán csak frissítettem a Beta 2-re, és a készülék jailed lett, az IFunBox szerint.
    Ez is hacktivált?
    A youtube megy!
    Nem szeretnék rábeszélni senkit sem, csak kíváncsi vagyok, hogy mit is csináltam!

    Sat

  15. @Sat: a kérdés, hogy a frissítés végeztével kért-e aktiválást. mert ha kért, és nem iTunes-szal aktiváltad, hanem előbb ráküldted a redsn0w-t, akkor az hacktivált. de frissítés esetén általában megmarad az aktiválás, és nem kell újra aktiválni. tehát minden attól függ, hogy a beta 1-et hogyan aktiváltad.

    ettől még változatlanul kavart rendszer van a készülékeden, hiszen a 4.3b2-t a 4.2.1-es firmware-rel módosítottad meg, ami komoly problémákat okozhat, ha a jailbreak által módosított fájlok változtak a 4.3b2-ben a 4.2.1-hez képest.

  16. @Jadeye:

    Köszönöm a kimerítő választ. Sajna egyenlőre ez marad, mert nem tudom visszarakni a 4.2.1-et, pedig megvan az SHSH file.
    Már megbántam, hogy elkezdtem kísérletezni.
    Remélem mihamarabb lesz 4.3!!

  17. Sziasztok!Honnan lehet meg tudni ha fel lehet már rakni a 4.3_at hiba nélkül?iphone 4

  18. @pityke73: például onnan, hogy az Apple kiadja hivatalosan.

  19. köszi remélem már nem sokára!

  20. Sziasztok!Én feltettem a 4.3b2 őt 3gs-re de lehet hogy hülyeséget csináltam.A skype eggyáltalán nem mükszik.Valaki tud rá valami megoldást?


Add a Comment