fbpx Skip to content

És ha nem akarunk upgradelni, vagy nem leszünk rá jogosultak, vagy egyszerűen így is elégedettek vagyunk a mobillal, akkor lássunk,  mit tudunk még kihozni a régi telóból – mert van benne tartalék rendesen…

Többször volt szó a blogon a hozzászólásokban az Apple daemonjairól, főként azzal kapcsolatban, hogy az Apple a teló elég sok, nem mindenki számára létfontosságú funkcióját (legalábbis nem hiszem, hogy a userek 20%-ánál többen használnák őket…) daemonok segítségével oldotta meg, melyek állandóan futnak a háttérben, ha CPU-t nem is, de RAM-ot eszegetve…

Szóval, miről is lesz szó az alábbiakban:

1. egyáltalán mik ezek a daemonok, és milyen file-ok szabályozzák a működésük,

2. “daemonirtás” a végsőkig a sebesség és a szabad memória növeléséért.

A cél: nem mondom, hogy hipergyors 3G-t kapsz a módosítások után, de az biztos, hogy jóval több memória mellett, akadásmentes, gyors programindítást kapsz, lehet, hogy meggondolod kell-e 3GS… akár 3-4 backgroundolt program is futni fog hiba nélkül

(persze, az itt leírtak érvényesek a 3GS-re is, és biztos, hogy ott is gyorsít a működésen, de abba bele se merek gondolni, mennyi szabad memóriát mutatna akkor az SBSettings…

És kedvcsinálónak íme három kép (tegnap csináltam őket a 3G-men):

boot után..

IMG_0002

Safari, Mail, stb. indítása, majd bezárása, Assassin’s Creed, telefonálás, stb. – szóval egész napos használatot követően, nem volt Respringelve, pillanatnyilag iTunesra rádugva, du. 2 kor:

IMG_0005

Hát lefuttattam egy free memoryt:

IMG_0004

Ja, és a cikk hosszú… Sőt, azt hiszem rekord a blog történetében… Ne lepődjön meg senki, ezek “komoly” dolgok… 🙂

Először foglalkozzunk a daemonokkal…


demon

A daemonok a UNIX-alapú rendszerekben a háttérben futó folyamatokat, processeket jelentik. Ha a Windowsra akarnánk átfordítani, akkor a Szolgáltatásokhoz lehetne hasonlítani, persze a UNIX megoldása sokkal elegánsabb és modernebb (pedig a UNIX 1969-ben született…). A rendszer a bootoláskor (a Mac OS X Tigertől kezdve, előtte teljesen a BSD szabványt használta rendszer: init, rc, cron, stb.) betölt egy launchd nevű alapdaemont (helye: /sbin) , mely elindítja a többi daemont, illetve, ha előre meghatározott időközönként kell futtatnia egy programot, akkor azt is kezeli („scheduled jobs”).  A következő könyvtárakban vannak a daemonok tulajdonságait leíró plist file-ok:

/Library/LaunchDaemons/ és /System/Library/LaunchDaemons/

Nem jailbreakelt rendszerben a /Library/LaunchDaemons/ könyvtárban nincsenek fileok, üres, ha jailbreakeltünk, és fent van az OpenSSH, akkor az sshd indításához szükséges plist ide kerül, vagy ide lehet tenni az iPhone-os webszerver, a lighttp daemonjának plistjét. A két könyvtár között (tehát, hogy a Libraryben vagy a Systemben van-e a daemon plist file-ja) a launchd szempontjából nincs lényegi különbség.

A plistek neve az adott program rendszerbeli azonosítója, id-ja  (pl.: a syslogd daemon a rendszer működése közben a programok futásáról log fileokat, feljegyzéseket készít, a neve – ami a Label kulcs alatt lesz: com.apple.syslogd), és a .plist kiterjesztés, kötelezően. Ha átnevezünk egy LaunchDaemons könyvtárbeli plist filet (pl.: com.apple.syslogd.plist-ből com.szifon.com.plist), a rendszer a reboot után visszanevezi, ha a kiterjesztést meghagyjuk plistnek. Ehelyett vagy Disabled-re kell állítanunk a plist-et, vagy át kell mozgatnunk a file-okat egy másik könyvtárba.

(Kis kitérő: valaki meglepődött egyik előző cikk kapcsán, hogy a Mac OS X UNIX-alapokra épül. Hogy mennyire?

A Mac OS X az XNU kernelre épül (amit pedig a NeXTSTEP -ből és a FreeBSD kerneléből gyúrtak össze…), amelynek a teljes forráskódja hozzáférhető a netről. A Mac OS X-el párhuzamosan fejlesztik a Darwin-t is. Ez gyakorlatilag a Mac OS X magja, de egy önállóan is működőképes rendszer, és ennek a forráskódja is hozzáférhető. Mivel a Mac OS X asztali változata egy többé-kevésbé szabványos BSD alrendszert használ, és a kernel kódjának jórésze is a BSD-ból ered, így nem csoda, hogy a Mac OS X Leopard hivatalosan egy BSD-disztribúció, mely ráadásul a UNIX 03 szabványnak is megfelel…)

Mik ezek a .plist file-ok?

a NeXTSTEP rendszerben vezették be, olyan fileformátum, mely egy adott program futásának a tulajdonságait, beállításait tartalmazza, egy előre megszabott, az XML formátum szabályainak megfelelő logika szerint (plist = property list). A file vagy egy „sima” szövegfile (ez az XML formátuma), ami egész könnyen szerkeszthető Winfos-on is, vagy egy kisebb, bináris kódra átfordított file (amelyet gyorsabban képes betölteni a rendszer), ezt vagy egy plist editorral tudunk szerkeszteni, vagy vissza kell fordítani XML formátumra, és ezután egy szövegszerkesztővel is látni fogjuk a tartalmát. Mindenképpen ajánlanám plist editor használatát, mert a sima szövegszerkesztők nem mindig tudják tökéletesen megjeleníteni az új sor karaktereket, a fájlok ugyanis UTF-8 kódolásúak, és a Windows-os programok többsége a file-ban az új sor jelölésére egy kis „téglalapot” fog használni (pl. a Jegyzettömb, ha a Total Commander T-Pot-ját használva F4-gyel nyitjuk meg a file-t).

Íme néhány jobb szerkesztő, én ezeket szoktam használni, természetesen kommentekben bárki javaslatait várom. Az alábbiak konvertálás nélkül olvassák a bináris formátumot is:

-Windows: pledit.exe – a pledit egy aprócska, ingyenes program, mérete 73 kB, és nagyon egyszerűen használható, teljes értékű,

-MacOS X: TextWrangler – ugyancsak freeware, és ugyancsak teljes értékű.

-A T-Pot automatikusan átkonvertálja a bináris plisteket a telóról, ha másolunk, F3-al megnézzük a file-t, vagy F4-el módosítani akarjuk.

-A bináris formátumot továbbá kitűnően kezeli és menti a telón az iFile is.

-Több plist egyszerre konvertálható egyik formátumból a másikba Terminálban vagy Puttyban: su root, és jelszó megadás után a konvertálni kívánt plist helyére navigálunk a cd paranccsal, majd:

plutil -convert kívántformátum (xml1 vagy binary1, értelemszerűen) fileneve/file-ok (pl.: *.plist)

Mostmár tisztában vagyunk azzal, mi is egyáltalán a plist file, lássuk, hol találkozunk vele az iPhoneOS-ben, csak néhány példa:

– ebben tárolja a beállításokat az egyes programokhoz a rendszer,

– rengeteg fizetős Cydia program ebben tárolja a licensz kulcsot,

– az alkalmazások konyvtárában egy Info.plist fileban tárolódnak a program különböző alaptulajdonságai, pl.: mi a program futtatható filejának a neve, melyik az ikonként használt kép a könytárban, a program használ-e internetkapcsolatot, vagy, hogy milyen néven jelenjen meg a SpringBoardon,

– és amiről ebben a cikkben szó lesz: a daemonok futási tulajdonságai is ezekben tárolódnak.

Nézzünk meg egy plist-et:

<?xml version=”1.0″ encoding=”UTF-8″?>

<!DOCTYPE plist PUBLIC “-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN” “http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd”>

<plist version=”1.0″>

<dict>

<key>Label</key>

<string>com.apple.itunesstored</string> – a szolgáltatás azonosítója

<key>MachServices</key>

<dict>

<key>com.apple.iTunesStore.daemon</key>

<dict>

<key>ResetAtClose</key>  – ez a kulcs határozza meg, hogy respring esetén újraindítsa-e a szolgáltatást, vagy fusson tovább

<true/>

</dict>

<key>com.apple.iTunesStore.daemon-notifications</key>

<dict>

<key>ResetAtClose</key>

<true/>

</dict>

<key>com.apple.iTunesStore.daemon.notifications.public</key>

<dict>

<key>ResetAtClose</key>

<true/>

</dict>

<key>com.apple.iTunesStore.daemon.public</key>

<dict>

<key>ResetAtClose</key>

<true/>

</dict>

</dict>

<key>OnDemand</key> az egyik legfontosabb rész…, a leírásban bővebben

<dict>

<key>SuccessfulExit</key>

<false/>

</dict>

<key>ProgramArguments</key> – megmondja a rendszernek, hol van a daemon helye

<array>

<string>/System/Library/PrivateFrameworks/iTunesStore.framework/Support/itunesstored</string>

</array>

<key>UserName</key> -egyes szolgáltatásokat mobile felhasználóval futtat a rendszer, másokat rendszergazdaként, megint másokat (pl mDNSResponder) speciális jogokkal.

<string>mobile</string>

</dict>

</plist>

Nem akarok nagyon belemenni boolean, integer, stb. értékekbe, akit nagyon érdekel, neten guglizzon, sokminden hasznosat talál.

Azért lássuk a lényeges kulcsokat:

(a kulcsokat a <key>kulcsneve</key> formában tartalmazza a plist, a kulcsok vagy string – azaz szöveges, vagy boolean – azaz igaz vagy hamis, vagy integer értéket vehetnek fel, azaz egy egész számot (1,2,3,4,stb.), mint változót, a következőképpen:

<string>szöveg mehet ide</string>

<integer>1<integer>

boolean-típusú értékeknél:

<true/>

<false/>

A fontosabb kulcsok:

a fentebbi példában is szerepel a futtatás egyik paramétere: hogy milyen körülmények között fusson a program.

A következő kulcsok használhatóak erre a célra:

OnDemand vagy KeepAlive – egyszerre nem használhatóak

és

RunAtLoad

Mind boolean értéket vehet fel.

(illetve még  ThrottleInterval, StartInterval, StartCalendarInterval és hasonlók, igény esetén folytatása is lesz a cikknek, amiben akár az összes kulcsot megmagyarázhatom…)

A működésük: ha egy plistben KeepAlive true-van, akkor a launchd állandóan futtatni fogja, ha ez kiegészül a SuccesfulExit kulccsal, mint a fentebbi példában is, akkor megszabhatjuk a launchd-nek, hogy kilépés esetén mikor indítsa újra a programot.

OnDemand true-ban a programot akkor indítja csak el a launchd, ha arra a rendszernek szüksége van – azaz valamilyen program kéri a launchd-től a szolgálatást, OnDemand false-ban a program “minden körülmények között” fut… (ezt a CommCenternél látjuk, nyilvánvaló az ok, hiszen ha az nem fut, akkor egy iPod-ot tartunk a kezünkben)

Elvileg az OnDemand true és KeepAlive false tehát ugyanazt fogja csinálni, a gyakorlatban ez mégsem teljesen így van, az OnDemand true “erősebb”.

RunAtLoad true-ban a program a bootkor elindul, RunAtLoad false-ban nem.

Ezek alapján, nyilvánvalóan a leggazdaságosabb megoldás az OnDemand true használata, mindenütt, ahol ez lehetséges. Természetesen a részletes leírásban benne van, hogy hol mit lehet és mit nem.

MÉGEGYSZER: ezek kulcsok, tehát: <key>kulcs neve</key>  formában lehet rájuk találni a plistben, általában a legelején van, nem sokkal a Label után, de nincs definíció szerinti helyük, ez a legszokványosabb:

  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
           <!DOCTYPE plist PUBLIC -//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN
           http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd >
           <plist version="1.0">
           <dict>
 <key>Disabled</key>
 <false/>

                <key>Label</key>
                <string>com.example.exampled</string>
                <key>ProgramArguments</key>
                <array>
                     <string>exampled</string>
                </array>
                <key>KeepAlive</key>
                <true/>
           </dict>
           </plist>

A másik fontos kulcs a fentebb is látható Disabled, mely lehet false vagy true. Ha ezt találja meg a launchd, akkor – megint értelemszerűen – true esetén nem fog semmit sem betölteni, olyan, mintha nem is lenne ott a file, ha false, akkor pedig minden megy tovább, és betöltésre kerül a file-ban meghatározott program.

Természetesen, a másik módja annak, hogy megakadályozzuk egy daemon betöltődését, az az, ha egyszerűen kitöröljük vagy átmozgatjuk a LaunchDaemons könyvtárból, mondjuk egy általunk kreáltba. Így baj esetén az T-Pottal könnyen visszamásolható (a jogokkal nem kell semmit babrálni, szerencsére itt nem számít), reboot, és kész.

Minden módosítás előtt legyen valahol elmentve az eredeti file!!!! (a winyóra és a telóra egyaránt a legideálisabb)

Tehát, mondjuk T-Pottal: másoljuk a teljes /System/Library/LaunchDaemons könyvtár-t át a winyóra, majd másoljuk vissza a /System/Library-be, de valami más névvel, mondjuk DaemonsBackup. Így mindkét helyen meglesznek az eredeti file-ok.

Ha ezzel készen vagyunk, van kis elméleti tudásunk, és lementettün mindent, akkor még valami:

HA VALAMIT ELRONTASZ, AKKOR KÖNNYEN ELCSESZHETED A BOOTOT, ÉS RESTORE KELLHET, szóval csak akkor kezdj hozzá, ha nem engem és felmenőim fogsz szidni egy esetleges Restore esetén. (ha megáll az alma jelnél, szépen dugjuk rá a telót a szmítógépre, és ha a T-Pot hozzá tud férni a filerendszerhez, akkor nyert ügyünk van, egyszerűen írjuk felül a file-okat az eredetiekkel).

És a lényeg:

A következőkben szép sorban leírom, hogy melyik daemon mit csinál, és törölhető-e vagy sem, illetve ha szükségünk van az általa biztosított funkcióra, mit tehetünk azért, hogy kevesebb memóriát használjon.

Csoportokba szedve:

1. Must have lista – Mindenképpen érdemes törölni:

Mivel az iPhone-on rengeteg iTunes program tud futni, és a fejlesztőknek kell visszajelzés a hibákról, meg persze az Applenek is (a Restore alkalmával, ha talál rendszerhiba alkalmával létrehozott log fileokat az iTunes, akkor megkérdezi, hogy elküldheti-e az Apple szervernek őket, gondolom már mindenki találkozott hasonlóval), így a LaunchDaemons könyvtárban a 3.0-nál talált 55 Apple-daemon plist közül tizenpár darab rendszerhiba és működésbeli loggolást végez.

Ezek futás közben ugyan nem sok memóriát esznek, sőt a rendszerhiba figyelők nem futnak állandóan, de a Winterboarddal se a memóriabeli mérete a baj, hanem, hogy vannak benne hibák, lagek, és emiatt belassulhat bizonyos helyzetekben a rendszer működése. Tehát, ezeket érdemes törölni, név szerint:

com.apple.ReportCrash.DirectoryService.plist

com.apple.ReportCrash.Jetsam.plist

com.apple.ReportCrash.plist

com.apple.ReportCrash.SafetyNet.plist

com.apple.ReportCrash.SimulateCrash.plist

com.apple.CrashHousekeeping.plist

com.apple.DumpBasebandCrash.plist

com.apple.DumpPanic.plist

com.apple.syslogd.plist

-ugyancsak törölhető a

com.apple.stackshot.server.plist, ez a kernel és az éppen futó folyamatokról mentést készít, debughoz, mezei usernek mit sem ér, más haszna nincs.

-a powerlog plist az égvilágon semmit nem csinál, csak az akksi töltési és merítési szokásaink követi figyelemmel, hogy az Apple elemezni tudja, ha valaki gariban visszaviszi a telóját, mert gyorsan merül. Felejthető, törölhető, neve:

com.apple.powerlog.plist

-com.apple.aslmanager.plist: Apple System Logging Manager. Szóval ez is loggolást végez, ha belenézünk, látni fogjuk, hogy egy 65 Mb méretű részt használ erre a célra a helyünkből. Elvileg semmi más funkciója nincs a loggoláson kívül, de egyesek – ritkán – a teló lassulását tapasztálták. Én ezt nem tudom megerősíteni, törlés után semmi nem lett lasabb.

-a com.apple.datamigrator.plist-nek mai tudásunk szerint egyetlenegy funkciója van: lehetővé teszi a SIM kártyáról a bejegyzések átmásolását. Töröljük, de gyorsan, hacsak nem a SIM kártyára való adatmentés a hobbink.

-com.apple.itdbprep.server.plist: elvileg gyorsabbá tenné az iPod progi indulását, mert “előkészíti” az adatbázisát. Hát, én az égvilágon semmi különbséget nem vettem észre, nem lett lassabb a betöltés. Töröljük.

-com.apple.racoon.plist: Nem, nem Racoon Citynek jelent a program, az Umbrella Corp. földalatti laborjába, hanem a Virtual Private Networking-hez kell. Ha nem használjuk telefonunk ezen funkcióját, esetleg azt sem tudjuk mi ez, akkor nyugodtan töröljük.

-com.apple.mobile.obliteration.plist: ez a plist szükséges ahhoz, hogy a Settings-ben lévő Reset gombot lenyomva el tudjuk végezni a teljes Erase-t. Hát, mivel ezt elvégzi úgyis a DFU módban végrehajtott Restore, ezért én feleslegesnek tartom, törölhető.

-com.apple.mobile.profile_janitor.plist: 3 óránként karbantartja – hogy mit az nem tiszta, talán a beállításaink, vagy hasonló – az biztos, hogyha kitöröljük, és nem tart karban semmit, akkor se lesz semmiféle kárunk: a 3.0 kiadása óta így használom a telót, az égvilágon semmit nem vettem észre.

-com.apple.AOSNotification.plist: egy rendszeren belüli értesítő daemon… sok haszna nincs: az effajta notification-öket nem ő, hanem a notifyd daemon kezeli. Semmiféle funkcióbeli eltérést nem láttam a törlés után, kicsit kutakodva mások is kitörölték, úgyhogy törölhető.

2. Opcionális csomag – a te döntésed…:

-com.apple.graphicsservices.sample.plist: jó kérdés, mi a francot csinál, azt feltételezik, hogy talán a TVOut-nál van szerepe, a megfelelő jel biztosításában, ha valakit használja fimnézésre a telót, vagy prezentálni akkor hagyja, de egyébként… Törölhető.

-com.apple.AddressBook.plist: a nevével megegyezően annyit csinál, hogy előkészíti a Contactsok adatbázisát a betöltésre: a következőt  tapasztaltam (nem csak én, más fórumokon is):

ha Cyntactot használunk (pl. én), akkor a törlés és reboot után sokkal gyorsabb lesz a kis képek megjelenése. Egyébként kicsit lassabb lesz a névjegyzék bejegyzéseinél a Details rész, tehát az egyéb információk, mezők betöltése, de ez sem jelentős, és maguk a nevek ugyanolyan gyorsan töltődnek be. Tehát teszteljük le, valószínű, hogy a daemonok kiírtása után még így is gyorsabbnak fogjuk érezni a rendszer működését, nem hiszem, hogy feltűnne ez a fél sec, de egyéni döntés és tesztelés kérdése: nézd meg, hogy úgy jobb lett-e ha nem, akkor másolás vissza, és kész.

-com.apple.aggregated.plist: a funkciója, legalábbis, ami Apple dokumentációiból kivehető, az az, hogy ha zenét akarunk felvenni az iphone-nal, akkor a mikrofonnál a jelfeldolgozást segítse. Lehet, hogy van olyan progi, ami majd ezt is használni fogja, nálam a törlés után a VoiceMemos ugyanolyan minőségben vett fel, mint addig.

-com.apple.apsd.plist: a híres-hírhedt Apple Push Service Daemon. Tudjátok, emiatt merül az akksi. Mindenkinek ajánlani tudom a törlését, ha nem akarja használni a pusht. (Tehát nincs szüksége arra, hogy pl a Beejive kilépés után is küldje neki az üziket, vagy hogy a StarDefense-ben a kilépés után is kapjon a haverjától egy olyan üzit, hogy “ezt nézd nekem mennyi pontom van”, stb.)

Nem tudom, hogy hanyadik alkalom, hogy leírom: ez a Push nem az a Push! Szóval: ez a push az új 3.0-ban lévő Push szolgáltatás. A push mailnek az égvilágon semmi, ismétlem semmi köze nincs ehhez.

-com.apple.dataaccess.dataaccessd.plist: kezeli az Exchange-es szinkronizálást, pusht. Ha nincs rá szükség, töröljük, ha van, akkor ne töröljük ki de írjuk át: a plistjében a következőt találjuk:

<key>JetsamPriority</key>

<integer>-49</integer>

<key>KeepAlive</key>

<dict>

<key>PathState</key>

<dict>

<key>/var/mobile/Library/Preferences/com.apple.dataaccess.launchd</key>

<true/>

Ezt szépen írjuk át erre:

<key>JetsamPriority</key>

<integer>-49</integer>

<key>OnDemand</key>

<dict>

<key>PathState</key>

<dict>

<key>/var/mobile/Library/Preferences/com.apple.dataaccess.launchd</key>

<true/>

Innentől, ha valamelyik progi Exchange szinkronra van állítva, akkor a program indulásával betöltődik a daemon, de addig nem.

-com.apple.AdminLite.plist: admin jogokat biztosít azoknak a progiknak, amiknek kell… Mivel egyelőre nincs nagyon ilyen, ezért törölhető, de ha valakinél valamelyik progi kiakad (nem jailbreakesre gondolok, azokkal tuti nincs dolga), akkor másoljuk vissza.

-com.apple.iapd.plist: a third-party (tehát nem Apple-gyártotta) dokkoló-cuccok működéséhez kellhet, gondolok itt dokkolós hifis cuccra, stb., az alap dolgokhoz, pl.: kihangosító készlet, headsetek NEM kell. Töröljük. Aki az előzőekből használ valamit, az tesztelje, nem biztos, hogy bármi funkcióbeli vesztést észlel.

-com.apple.iqagent.plist: jó kérdés… úgy tűnik, ez is valamiféle loggoló-használatfigyelő bigyó,  itt is saját tapasztalat: néhány daemon mintha függne tőle, így próbáljuk ki: ha a fentebb felsoroltak nagy részét kitöröltük, akkor elvileg nem lesz lassulás, csak gyorsulás a teló működésében, ha pedig lassulást észlelünk, tegyük vissza.

-com.apple.MobileInternetSharing.plist: a tethering-hez szükséges daemon. Ha nem használjuk ezt a funkciót, nyugodtan törölhető.

Hát ennyi. A többi daemont értelemszerűen NEM ajánlott, vagy nem is lehet törölni – viszont ez a néhány módosítás is rengeteget dob a sebességen:

Azért, hogy nehogy elégedetlenség legyen, íme a többi daemon feladata:

com.apple.usbptpd.plist – USB hozzáférés, ha nincs, tölteni lehet a telót, de nem lehet usb-n keresztül hozzáférni.

-com.apple.tcpdump.server.plist: a Mailben a levelek biztonságos leszedéséhez kell, nem érdemes bántani.

-com.apple.SpringBoard.plist: gondolom nem kell részletezni. Eddig nekem bevált a következő módosítás:

eredeti:

<key>ThrottleInterval</key>

<integer>5</integer>

Ez azt szabja meg, hogy az adott daemon állapotát mikor kérdezze le a launchd. Alapértéke: 10 sec. Az eredeti file-ban: 5 sec van. Nyugodtan átállíthatjuk 4-re:

<key>ThrottleInterval</key>

<integer>4</integer>

a hozzászólásokat elnézve, most én is kipróbáltam, csak visszaállítottam ezt az értéket 5-re. valóban minimális a különbség – szóval mindenki tapasztalja ki, neki ez beválik-e.

-com.apple.securekeyvaultd.plist

com.apple.securityd.plist: hozzáférési kulcsokat, SSL-t, stb kezel, nem piszkáljuk.

-com.apple.searchd.plist: a SpringBoardos Spotlight daemonja. Nélküle is megvan a rendszer, nem lesz hiba, csak nem fogunk tudni keresni, hiába írunk be bármit is, nem kapunk találatot.

-com.apple.SCHelper-embedded.plist:  Embedded System Configuration Helper – elég fontos dolog: ip cím refreshtől kezdve, wifi keyig, az ébresztőóra kezeléséig (mire rájöttem, hogy ezért nem ébreszt a teló… 🙂 ) – szóval ne piszkáljuk.

-com.apple.notifyd.plist: rendszerértesítések. Kb. mint Winfos eseménynapló. Alapfontosságú.

-com.apple.MobileFileIntegrity.plist: iTunes-os szinkronnál a file-ok integritását ellenőrzi.

-com.apple.mobile.lockbot.plist

com.apple.mobile.lockdown.plist: az aktiválást ellenőrzi, hozzájuk se érjünk, mert restore lesz a vége.

-com.apple.installd.plist: új progik installjához kell

-com.apple.fairplayd.plist: a fairplay végzi a DRM ellenőrzését az összes iTunes-os programnak is. Ne piszkáljuk.

-com.apple.daily.plist: lehet, hogy néhányunknak viccesen hangzik, de mivel a rendszer az idő múlását másodpercekben  méri, ezért definiálni kell, hogy mi az egy nap, ahogy a neve is mutatja a file-nak. Így benne van, hogy egy nap 86400 sec 🙂

-com.apple.UIKit.pasteboardd.plist: copy-paste by Apple. De egy esetleges másolás után miért 1 perc elteltével lője le a rendszer? Úgyis, ha újra kell, akkor elindul. Ezt ez az érték szabályozza:

eredeti:

<key>TimeOut</key>

<integer>60</integer>

nyugodtan átírhatjuk mondjuk 30-ra:

<key>TimeOut</key>

<integer>30</integer>

-com.apple.gmmd.plist: debug-daemon. Felesleges állandóan Debugolnia.

eredeti:

<key>Debug</key>

<true/>

írjuk át:

<key>Debug</key>

<false/>

-com.apple.mediaserverd.plist: zene és videólejátszás, ha esetleg még több boot utáni memóriát akarunk, átállíthatjuk ezt is a KeepAlive-ról OnDemand-re

-com.apple.locationd.plist: GPS chip daemonja

-com.apple.itunesstored.plist: az AppStore-hoz kell. Módosítsuk, hogy feleslegesen ne fusson:

<key>KeepAlive</key>

<dict>

<key>SuccessfulExit</key>

<false/>

írjuk át:

<key>OnDemand</key>

<dict>

<key>SuccessfulExit</key>

<false/>

-com.apple.accessoryd.plist: a dokkhoz való hozzáférést, az oda csatlakoztatott eszközök kezelését irányítja, ha töröljük, kissé belassulhat a rendszer.

-com.apple.BTServer: Blútyúk és az Airplane mód kezelés, nem piszkálni!

-com.apple.chud.chum.plist

com.apple.chud.pilotfish.plist: két, még anno UNIX és BSD alapokat tükröző daemon. Mindkettő létfontosságú.

-com.apple.CommCenter.plist: a telefon-része az iPhone-nak

-com.apple.configd+pm.plist

com.apple.configd-pm.plist: ugyancsak UNIX-éra származéka, nem piszkálni.

-com.apple.mDNSResponder.plist

com.apple.mDNSResponderHelper.plist: Apple még annak idején átírta a BSD alrendszert kicsit, a BSD-ben a configd teljesen lekezeli az összes network és ip-címet. Itt a configd inkább csak csökevény, de szükséges az ip címek nyilvántartásához. Az Apple a saját fejlesztését, a Bonjour-t nyomatta bele még annak idején a Mac OS X-be az internet és egyéb hálózati kapcsolódás megoldásához. Ez az mDNSResponder. Az mDNSResponder felelős a netkapcsolatért, az mDNSResponderHelper a Wifihez kell.

Ha a törlések készen vannak, nem rebootolunk! Kikapcsoljuk a telót-majd bekapcsoljuk. (ezzel az összes cache file is frissül)

Jó szórakozást 🙂

Ja, és igény esetén folyt. köv. egyéb tippekkel. /És tudom, nem valami szépen csoportosított a szöveg, nézzétek el, épp elég volt megírni, meg átgondolni./

Még valami: nálam, úgy összességében, ez bizonyult a leggyorsabb, legmegbízhatóbb “összeállításnak”, természetesen a vonatkozó file-okon elvégeztem a leírt módosításokat (SpringBoard, stb.) – szóval, nálam ez a LaunchDaemons könyvtár teljes tartalma:

com.apple.accessoryd.plist

com.apple.BTServer.plist

com.apple.chud.chum.plist

com.apple.chud.pilotfish.plist

com.apple.CommCenter.plist

com.apple.configd+pm.plist

com.apple.configd-pm.plist

com.apple.daily.plist

com.apple.fairplayd.plist

com.apple.gmmd.plist

com.apple.installd.plist

com.apple.itunesstored.plist

com.apple.locationd.plist

com.apple.mDNSResponder.plist

com.apple.mDNSResponderHelper.plist

com.apple.mediaserverd.plist

com.apple.mobile.lockbot.plist

com.apple.mobile.lockdown.plist

com.apple.MobileFileIntegrity.plist

com.apple.notifyd.plist

com.apple.SCHelper-embedded.plist

com.apple.searchd.plist

com.apple.securekeyvaultd.plist

com.apple.securityd.plist

com.apple.SpringBoard.plist

com.apple.tcpdump.server.plist

com.apple.UIKit.pasteboardd.plist

com.apple.usbptpd.plist

– még annyit ide, hogy a gmmd végsősoron törölhető, de nem tudom, egy esetleges hiba esetén van-e ennek a daemonnak védő hatása, ami így kiesik. az accessoryd-ot pedig mindenki tesztelje: egyéni benyomás-tapasztalat kérdése, én most is azt vettem észre, hogy kicsit mintha lassabb lenne a programok indítása utána, dehát fene tudja, ez is egyéni döntés kérdése.

🙂

UPDATE—————————

Van “biztonságos” lehetőség is, a daemonok eltávolítására:

Valaki jelezte, hogy nála a 3GS a syslogd lelövése után nem bootolt –

Ha véletlen valami miatt boot megakad, és tényleg, T-Pottal se férünk hozzá a rendszerhez, akkor nincs más, csak Restore.

3G esetén ilyen tudomásom szerint nem fordult elő, és a netet is böngészve azt láttam, hogy a módosítások -nem pontosan ugyanezek, de a syslogd éppen közte volt – 3GS-en is működnek.

Mivel 3GS-en én nem próbáltam, ezért lehetséges, hogy ott a syslogd-nak van valamilyen más funkciója is, azt tudom javasolni, hogy biztonságosan, pepecselve csinálja az ember:

Terminal elindítása

su root, jelszó

és itt sorban kiadni, és megjegyezni, hogy mit lőttünk le, kipróbálni működik-e minden:

launchctl unload /System/Library/LaunchDaemons/az adott plist neve

Ugyanis, ebben az esetben csak eltávolítjuk a memóriából a daemont, nem akadályozzuk meg, hogy egy rebootnál újra betöltődjön. Vagyis:

pl. syslogd kikapcsolása, tényleg valami nem stimmel a 3GS-en, lefagy, vagy újraindul: semmi baj, a reboot után ugyanúgy betöltődik a daemon, és nincs hiba.

Ha  a fentebbi parancs kiadása után nem fagy le a rendszer, elindítunk néhány progit össze-vissza, és minden működik, akkor nyugodtan törölhetjük is a plistet. Ha a reboot-nál nem indul a rendszer, AKKOR SE EZ VOLT A HIBA OKA, HA KIPRÓBÁLTUK A TERMINALBAN A PARANCCSAL.

Olyan nincs, hogy működik a rendszer az unload után, aztán meg rebootkor nem. Ugyanis a parancs a plisthez tartozó daemon összes processét lelövi… Elvileg.

Olvasd el a hozzászólásokat is

190 Comments

  1. gratula a cikkhez, nagyon tartalmas, jól átlátható, minden lényeges dolog ki van emelve! én annyira nem érzem lassúnak a cumót, úgyhogy most nem piszkálok bele!
    nem kis munka lehetett végigrágni ezeket! 😉

  2. Kedves bzolkaa!

    Ennyire tartalmas, jól használható, részletes és főleg a bénák nyelvén (magamra gondolok) íródott cikket rég olvastam!
    Gratulálok hozzá, maradok mélységes tisztelettel és megbecsüléssel. Taky.
    GRATULÁLOK!

  3. Csak ovatosan a demonok kikapcsolgatasaval, anno a 3GS-em nem bootolt be tobbet miutan lelottem a syslogd-t. 🙂

  4. Nagyon ott van a cikk, Köszönjük! 3GS-nek nekilátok, meglátjuk mit sikerül kihozni belőle

  5. Húbammeg… Ez kezd olyan lenni, mint a WinMo. Azt is buherálni kell, hogy jó legyen, persze soha nem lesz jó…. 🙁

  6. Ez szép, ráadásul a winterboard is fenn van? Amúgy mi ennek a témának a neve? 😛

  7. A következő epizódba légyszi írjátok majd le, hogy lehet a processzor órajelét overclockolni 😀

  8. Gyakorlatilag ezek törlésével mekkora sebbeségnövekedés érhetö el?

  9. Lesz olyan is… Viccen kívül. Nem overlockolni, de megtiltani a rendszernek, hogy akksi használatkor állandóan lassabb üzemmódba kapcsolja a procit. És nem is zabálja az akksit.

  10. OFF:
    Légyszíves segítsen valaki,az a gondom hogy feltettem az iPhonra Cydiából a Fake Carrier nevű programot és nem tom leszedni.A Cydiában kitöröltem de nem akarnak eltűnni azok amiket beállítottam(kis akku százalékos mutatása,status bar-on az óra átírása). Ez nem is lenne olyan nagy baj mert kikapcsolhatom,csak az zavar hogy minden egyes lap fölé odaírja hogy hanyadik page.Ezt hogy tudom eltüntetni?

  11. uhh ba.zki, te aztan igazi fuggo lehetsz, le a kalappal a szorgalom/kitartasert! masodszor is

  12. @brokk: hát a sebesség, nem tudom, én ehhez vagyok hozzászokva, de ez még semmi, még egy csomó mindent át lehet állítani a rendszerben, hogy gyorsabb legyen. Máskor láttam egyik ismerősöm telóját, hát… Kurvalassú volt az enyémhez képest, finoman szólva is.

  13. Gratulálok én is ,és nagyon ,köszi a fáradozást! Régóta vártam már egy ilyen cikkre! Nincs számomra bosszantóbb dolog ,mint egy lassú telefon és egy korán merülő akksi!!! 🙂 Szépen sikerült is kitörölnöm a számomra lényegtelen cucokat. Királyság!!! YEEE Viszont a : com.apple.aslmanager.plist -et ,és a apsd daemon-t egyálltalán nem találtam ,lenne erre valami ötleted? Vagy csak én vagyok láma?? Illetve még annyit szeretnék kérdezni ,hogy a winfosomon a PropertyList editor használatánál másoljam ki a módosítani kívánt daemont egy tetszőleges helyre a winyómra ,tallózam be a property-be ,módosítsam ,majd másoljam vissza és írjam felűl??? 🙂 Csak ,hogy kristálytisztán lássak! Még T vagyok! 🙂

  14. Lassan egyébbként kiadhatnátok egy kézikönyvet ebből a sok okosságból sztem! Akinek iPhone-ja tuti megvenné!!! :))) Én legalábbis biztos támogatnám ezzel anyagilag is ezt a sok fáradozást!

  15. Nagyon Király cikk csak így tovább!!!

  16. Csá még azt szeretném kérdezni, hogy mi a téma neve amit használsz, és fenn van-e Cydia-ban mert nagyon jó téma.

  17. Végig rágtam magam rajta, de a Restore réme miatt egyenlőre nem piszkálok bele a dolgokba, végre működik jól a teló, és nem is lassul be szóval most nem piszkálok bele, hátha elrontok még valamit.

  18. @Higgins: az aslmanagernek ott kellene fityegnie a könyvtárban, hacsak nem törölted már. az apsd-nek csak a nevét írtam oda, nem a plist nevét, mindjárt javítom 🙂

    Tyű, nem gondoltam, hogy tetszeni fog 🙂 köszönöm a dicséreteket!
    @Turoci: Cydiában az alaptéma: shineicons, vagy shinicons, nem emlékszek már

    SBSettings téma: Paradox
    a két alma: Blue Apple Signal Bars, és ebből kiindulva, a 3G Edge és GPRS jelei is lecserélve almára.

  19. @bzolkaa:Várjuk a folytatást,és le a kalappal:)

  20. @bzolkaa: Ó megvan ,igazad van tényleg töröltem már és azért nem találtam! A Must have csomagban találtam meg a leírásodban ,és azzal kezdtem a törlést és mire az opcionális csomagot kezdtem olvasni és elkezdeni törölgetni már nem volt meg! 🙂 Mindkét helyen szerepel!

  21. @Higgins: na itt látszik, ez nekem se tűnt fel, hogy két helyen van

  22. @Higgins: 🙂 Viszont a com.apple.apsd.plist 🙂 tényleg nincs meg! Ötlet?

  23. Grat a cikkhez, alapos munka!
    Egyébként hol vannak azok a nyelvek, amelyeket ha nem használok és ki lehet törölni?

  24. legjobb:D

  25. Kerdes: ha nagy nehezen levadaszom a shinicon packot PCre, felulirhatom a telcsin levoket ezzel? Nincs telideszka felrakva, nem is szandekozom, de csak az ikonok jol jonnenek 🙂

  26. Nem lehet a szifon sourcba felrakni egy progit ami törli autómatikusan ezeket mert minden egyes frissítésnél kicsit hosszadalmas kitörölni a daemonokat stb. Egyébként szuper a cikk.

  27. Nem találtam semmit neten, hogy hogyan kell az órajelet turbózni, de elvileg meg lehetséges, érdekele, remélem a 2. rész arról fog szólni…

  28. @dnp: persze, egész nyugodtan.

  29. Na, én kitöröltem szinte mindent amit írtál, kb 2-3mb-al több szabad memória lett, de gyorsaságra nem érzem hogy változott volna bármi is. bár nekem így is elég gyors..:)
    De THX a bejegyzést, várom a továbbiakat is:)

  30. őőőőő bzolkaa…. hát ezt meg ne ki engedte meg neked!!! 🙂 viccen kívül tényleg bazi hosszú a cikk, és gratula! Ígérem átnyálazom én is és megnézem a 3GS -en.

  31. Koszi a leirast. Takaritas utan en siman gyorsabbnak erzem, persze az a kerdes, hogy a belassulasok is elmaradnak-e majd. Erdekesseg: nekem indulaskor az SBS settings 50 Mega szabad kapacitast ir, 56-os mint a foton semmikeppen. Kis teszteles (rengeteg progi elinditasa es kilepes utan) azert sikerult 34-re letornasznom. Gondolom nalad meg mas trukk is van, kivancsian varjuk a folytatast.

  32. Végülis 18 ment a levesbe, és 1-2 módosítás (pl springboard módosításnak nem sok értelmét láttam…:) reboot után 43 mega, free memó után 59 mega…:) kiváncsi leszek 1 nap múlva, mert eddig leesett 17-re…:)

    no meg mentem le a cikket, jó ha van erről is backup…XD

  33. Nagyon szép átlátható leírás. De ez touchon is müködik?

  34. alapba: 75,5MBfree
    tuning utan:
    free: 77,14mb
    inactive: 21,28MB
    active: 51,19MB
    Wired: 41,73MB

  35. Gratula a cikkhez!

    Nem futtatok sokmindent, pl winterboard sincs fent, de erezhetoen gyorsabb lett. A Settings mar nem 9mp alatt tolt be, hanem 3mp, meg a progik is gyorsabban reagalnak a klikkre. Nekem bejott.

    Koszi

  36. @draft: hát, akkor ez ennyire nem számít 3GS-en…? érdekes… Még valami: ez FreeMemory/System Activity Monitor?

  37. @draft: Neked van 3Gsed? Neeeemondooood 🙂

  38. @Daneealama: hát, kellene, gondolom ott néhány plisttel kevesebb van.
    @cotag: jó, hozzáteszem nálam a mediaserverd és az mDNSResponder is OnDemand-en van, és az accessoryd-ot is csak RunAtLoad, aztán, hogy lépjen ki, és az iTunesstored BossPrefs-es kapcsolóval megy. De az 50Mb nagyon jó eredmény, a leírásban egy megbízható, és gyorsabb és memóriát felszabadító kombináció van, ami stabil, hosszabb távon is. Azért a memória nem minden 🙂

  39. @bzolkaa: az az igazság, hogy a Recession Apps-es memóriafelszabadító progik és az SBSettings között, az efféle szabadmemória-számítások és hasonlók tekintetében általában elég nagy a különbség. Példa: kipróbálható: elindítottam a System-et (System Activity Monitor) az SBSettings mutat pillanatnyilag 47Mb-ot nálam szabadnak, miközben fut a progi. Ezzel práhuzamosan, ugyanebben a pillanatban 38Mb-ot ír szabadnak a System.
    A különbségnek az az oka, hogy – legalábbis Saurik egyik magyarázós leírása alapján – egy ilyen iTunesos, AppStore-os program – nyilván mást nem is tud tenni az Apple megkötései miatt – a rendszert kérdezi le a szabad memóriát illetően. A rendszer valóban, csak annyit “érez, lát” szabadnak, amennyit a progi kiír. Valójában az SBSettings-es memóriaérték a jó. A két érték közötti különbségnek az az oka, hogy pl: Winterboard nélkül 10Mb körüli a SpringBoard memóriahasználata, WinterBoard-dal huszon körüli. A WinterBoard betöltődik a memóriába, de az éppen nem aktív “részei” a kódnak valójában hozzáférhetőek a rendszer számára, és az hozzá is fér, ha szükséges. Azonban a rendszer azt érzékeli, hogy te betöltődtél, ennyit foglaltál le. Utána már nem érzékeli azt, hogy a betöltést követően, épp csak az aktívan használt része az a memóriának, ami tényleg használatban van.
    Elvileg a top legőjabb verziójában már javította ezt a problémát saurik.

  40. @dnp: nem írtam, hogy mim van!!!!!
    Csak szépen egyenként megcsináltam a leírtakat, mindent kimentettem egy könyvtárba – restore esetére 🙂
    bzolkaaa: FreeMemory volt amivel néztem én általában azt használom, mert szépen kipucolja a felesleges dolgokat és mutatja a futó appsokat, csak az a baj, hogy azokat nem lehet lekapcsolgatni szépen… 🙁

  41. OFF
    Hali! Bocs az offért, arra keresek választ hogy t-pottal megnyitva a szifonom melyik mappában vannak a telefonon tárolt videók? Ugyanis olyan helyzet állt most elő hogy itunes nélkül szeretnék rá feltenni videókat.
    Köszi ha válaszoltok!

  42. @Lecsike: legeccerübb iphonebrowsert használni 🙂

  43. @draft: Köszi a gyors választ de igazából nem tudom hogy előrébb kéne e lennem:D
    Még mindig nem tudom melyik mappába tegyem őket hogy az ipod majd megtalálja??

  44. @Lecsike: Tehetsz ra, de lejatszani nem fogod….

  45. @dnp: Kössz! Akkor nem is próbálkozom..

  46. Kozben shiniconnal megszivtam 🙂 Cyder egy rakas szar, nem tudok semmit leszedni vele, bigbosst nem latja (szifon megy) igy gondoltam leszedem cydiaval, aztan majd manualisan kopizgatom ide oda. Erre leszedi magatol a winterboardot hozza. Azt hittem hulyet kapok, azt direkt nem akartam felrakni… hmmm.

  47. @Lecsike: A gyari ipod nem latja oket, csak ha syncelve vannak, esetleg vnc vel probalkozhatsz, de ugyhallom nem jo semmire, szaggat, hangja sincs…

  48. Udv!

    naggyon jo a cikk. ha majd raveszem magam a 3.0 FW felrakasara, kiproszalom. 🙂 de sajna eddig nem sikerult olyan FW-t talalnom ami megfelelne nekem. 🙁
    itt sajna kicsit OFF:
    T-mobilos vagyok 3G, egyszoval aktivalatlan, 1GB root-tal megaldott FW-t keresek. Sajnos nincsen a kozelemben Mac, hogy gyartsak, s virtualizacioban sem tudtam feltenni a gepemre. 🙁 esetleg, lenne itt egyen ki gyartana ilyen FW-t nekem? (five dock icons megy a 3.0 FW-vel?)

    elore is koszonom.

  49. 1 gigas root mania 🙂 csak tudnam minek….

  50. @dnp: mert most is 480 MB ot hasznalok a root-bol… 🙁

  51. Elismerés a cikkért! Várom a hasonlóakat!

  52. Bocs az OFF ért.

    Egy 2G jb 1.1.4et szerettem volna upgradelni 3.0ra. De előtte 2.2 costum firmware-t szerettem volna rárakni a itunes 8.2*es. Most ott állunk hogy se 2.2 se 3.0 nem szereti resztor felénél megáll s a 13as hibakódot irja ki.
    Valami ötlet?
    Elöre is kössz a választ.

    ON

  53. @iSöri: 2G-t nyugodtan restore-olhatsz iTunes-szal. Csak simán klikk a restore-ra, utána pedig redsn0w-val Jailbreak+Unlock.

    Ha nem megy elsőre a restore, akkor próbáld restore módban. (Teló kikapcs, majd nyomvatartod a HOME-ot, és közben csatlakoztatod a kábelt, és folyamatosan nyomod a home-ot, amíg az iTunes fel nem ismeri.)

  54. @D: hali valami nem megy mert a restore közben leáll s kirja hogy” The iphone couldn’t be restored an unknown error occurred (13)”

  55. @Darkness: Töröld a Textinput mappa tartalmát, plusz az angolon (meg esetleg a magyaron) kívül a többi 29 felesleges nyelv fájljait/mappáit, meg azt a 3-400 emoji ikont, és tök szellős lesz a root-od.

    @bzolkaa: Egyébként Grat! Rég vártam már ezt a cikket, eddig csak a régebben elszórt infóidat felhasználva tuningolgattam, de ez már komolyabb.

  56. @D: ja és a prepare for restornál áll le?
    ötlet?

  57. válaszolna valaki az OFF -omra?? 49. comment!

  58. Az enyémre sem tudja senki se a választ? 10. komment

  59. Egy jó nagy OFF!! Segítsetek pls. Olyan progit keresek, ami simán megnyit nagyméretű PDF fájlokat és megy 3.0-n… Előre is hálás köszi… 🙂

  60. @bzolkaa: Ja és mondtad, hogy javasolhatunk egyéb programokat. Windózon én a plist, és string szerkesztéshez az iPodRobot Plist Editor-t használom. Akit érdekel, guglizzon a nevére, meglesz. Ugyanilyen szerkesztgetésekre a szifonon az iFile a tuti.

  61. @iSöri: Próbáltad Recovery és DFU módban is? Valamelyikben mennie kell…

  62. @Lacko: Tedd fel újra, állíts vele mindent vissza az eredeti állapotra, aztán töröld le.

    @Lelkes: A 49.komment az 1 gigás root mánia. Minek az? Lásd 55. hsz.

  63. @dnp: tessék visszaolvasni, direkt írtam egy cikket arról, hogy lehet leszedni kézzel a .deb file-okat. Cyder nagy szar. Akkor inkább installerapp. cikk címe: Cydia, DFU, Restore

  64. @D: köszi sikerrel jártunk. Egyszer csak engedett resztorolni.

    Köszi mégegyszer

  65. iNigga:de a lapok fölötti page-ket nem tom kikapcsolni

  66. Off
    Kezdő jailbreak-es vagyok. Keyboard miért nem müködik ? winterboard ban benne van kipipálom és semmi! valaki help

  67. OFF ! (bocsi)! Letöltöttem az “alternatív” forrásból a beejivelM-t és nem enged bejelentkezni sehova.Mindig azt írja ki, hogy “license key error invalid”.
    Ezzel lehet valamit kezdeni?
    Köszi

  68. @tib8804: Igen, megveszed a programot, írsz a készítőknek, hogy megvetted, csatolod az appstore-os visszaigazolást a vásárlásról, és megkéred a beejive-osokat, hogy vegyék le az udid-et a feketelistájukról.

  69. com.apple.itdbprep.server.plist: Ez a fájl ahhoz kell, hogy ha új zenéket másolsz a telefonra, akkor frissíti a saját adatbázisát (ahogyan le is volt írva), viszont ha ezt letörlöd, akkor nem frissül a cover flow (nekem mindössze 2 borítót mutatott), valamint nem csoportosította betűk alá az egyes albumneveket.

  70. @iNigga: Köszi!
    Akkor nem fogom kipróbálni

  71. @Darkness:
    a 3.0 (jb) nekem 110MB korul hagy szabad helyet a rendszerparticion a 2.2.1 ~50MB-javal szemben. (SBsettings szerint)
    Sztem is felesleges az 1GB root fw!

  72. Megcsináltam a törölgetéseket. A fájlokat még nem szerkesztgettem, de jelen esetben nekem bekapcs után 45mega volt SBSettings szerint. Viszont Telefon, Ipod, Safari(8 lappal pl iwiw,myvip, csak hogy egy pár fasza oldalt említsek), Mail
    9mb szabad ellenben a zene fél órája nem akadt be netezés közben. előtte simán az ikariam.hu beakasztotta. Szóval, nagyon hasznos kis iromány ez, köszönöm szépen! A ram meg nem érdekel míg a zene nem akad meg netezés közben, a többi nem érdekel:D

    @dumber56:
    nekem mikor 3.0-án olyan 80mb-ra leesett a / partíciómon a szabad hely, nekiestem a nyelvi fájloknak(amíg volt kedvem) és most 140megával éldegélek.

  73. Jó reggelt! Valaki segítsen! Melyik mappában vannak a nyelvek? (Nem a text inputra gondolok) Plíz!

  74. ok. elfogadom… 🙂 akkor mar csak egy kérdés: five dock icons? megy 3.0 alatt? mivel olvastam, hogy a WB az megy, igaz belőlle csak a WP és a Dock icons alatt lévő felületet teszem láthatatlanná, hogy rendesen látszódjon a WP.

    a többi beállítással, megbírkozom… talán, azt hiszem. 😀

  75. Sziasztok!

    Bocs offolok kicsit:

    Van nekem egy T-Mobile-os iPhone 3G-m, az a helyzet, hogy a Wifi szórakozik néha nincsen kapcsolat, pedig itthon működik 100%-osan a router. Iszonyat módon merül az akksi, tegnap este 100%-osra töltöttem reggelre 37%-os volt. Én redsn0w-al JailBreakel-tem a telefon-t de olvastam, hogy futnak fölösleges daemonok a telefonban. Nos mivel lehetne normálisan JailBreak-elni. Mert minden csak arra a vacak 3GS-re van. Vagy rakjam újra redsn0w-al?

  76. És végre a cikkem! Köszi nagyon zsír lett!!!!! YEAH!!!!

  77. @Darkness: Tökéletesen működik 3.0 alatt! Én is használom!

  78. @Higgins: Bár nekem közvetlenül telepítés után amikor a springboardot restorolta vagy 15p ,ig gondolkodott,mint ha lefagyott volna! De nyomtam egy rendszer ujraindítást és utánna már minden ok volt,engedte behúzni az ötödiket! 2.1 el azért sokkal simábban ment!

  79. @Higgins: köszönöm…. akkor már csak időt kell szánnom a telepítésre és a JB-re…. 🙂

  80. Valaki a 73.-ra nem tudja a választ???

  81. Jó kis cikk köszönet érte 😀

  82. @bzolkaa: méghogy nem a diploma munkád mi? XD
    viszont nekem 2G van ez a cikk érvényes erre is vagy only 3G and 3GS?

  83. Üdv! Ebből nem lehetne csomagot csinálni? Grat a cikkhez!

  84. @4m@15: Akksi merülés az valamelyik Cydiás cucc miatt lesz. A WiFi probléma pedig elég érdekes. Ezt a kezdetek óta csinálja?
    Próbáld meg, hogy restore-olod a telefont, és használod egy ideig gyári állapotban. Ha akkor is eldobálja a WiFi-t, és gyorsan merül, akkor gari.
    Egyébként pedig jailbreakeld újra.

    @isty: Persze, 2G-n is ugyanezek a daemonok futnak.

  85. D:

    Köszönöm a válaszod, most gyalultam le róla mindent teljesen gyári 3.0-ás szoftot dobtam rá. A wifi-t azóta csinálja amióta redsn0w-al jailbreakeltem. Az előző QuickPwn-al tökéltesen működött a dolog. Tehát nem a kezdetek óta van ez a dolog. Mással nem lehet JailBreakelni? Csak ezzel a redsn0w-al? Mert olvastam hogy eléggé bugos…

  86. @D: thx otthon próbacseresznye lesz! ;)@4m@15: jailbreak nél bacup volt vagy new iphone?Ha jól emlészem nem mindegy.(nem szabad ?backup?)

    wifi kapcsán régen láttam olyan 2G melyben szintugy nem ment de annál kiderült hogy hardveres a probléma..rem a tiednél nem.

  87. @isty: Az a baj, hogy backup volt azt hiszem, nem tudom hogy a francba kell new phone-t belevinni a dologba sajnos :S

  88. Egy gyors kérdése, mi a neve annak az appnak ami mutatja ezeket az adatokat és kapcsolgatni lehet a3gt ki/be?

  89. @4m@15: Miután megcsinálod a restore-t, az első iTunes Sync-nél megkérdezi, hogy mit szeretnél: Restore from backup, vagy Set up as a new iPhone. Az utóbbit válaszd.

    redsn0w tényleg elég bughalmazra sikerült, de az új, 0.8-as verzió már talán nem bugzik annyira. ([email protected]/torrent/4989699/redsn0w-win_0.8.zip – a @-ot írd vissza “a”-ra.) Próbáld meg, hogy csak az install Cydia-t pipálod be, iCy-t nem, ha mégis azt használod, akkor tedd fel Cydiából.

    @balazs: SBSettings

  90. @D: Igen, köszönöm, épp ezt választottam, mielőtt írtál volna 🙂 (Set up as new iPhone).

    Nem is tudtam, hogy van új 0.8-as verzió. Az előbb próbáltam a 0.72-vel de írta hoyg waiting to reboot the iPhone, és nem csinált semmit. Most is DFU-ban van. És most gyári firmware-t használtam egy darabig és jó volt a wifi is. Szóval valami nem stimmel a szoftverrel. Köszönöm szépen még egyszer D!

  91. köszi

  92. @D: Most megint erre a “Please wait while your device is being jailbroken.” Waiting for reboot feliratra várok, én ennyit nem vártam rá amikor először csináltam redsn0w-al. Az lehet a baj, hogy Win 7? Mert szerintem működnie kéne evvel is.

  93. @4m@15: most már sikerülni fog!

  94. viszont kéderzném hogy az sbssettings s a freememory nem akad össze ha egyszerre van telon?

  95. @4m@15: ha van közelben mási gép prób (xp s Vista -n nekem mindig ment eddig)azzal
    s new iphone-t válassz
    icyt meg hanyagold!

  96. @isty: Másik gépen XP-n is ezt csinálja 🙁

  97. @4m@15: Win7-en is mennie kell, szerintem akkor rontasz el valamit, mikor DFU-ba rakod. Az utolsó résznél, mikor már csak a HOME-ot nyomod, akkor hallasz egy pittyenést, mikor felismeri a gép DFU módban. Akkor még ne engedd el a HOME-ot, hanem nyomd tovább még kb. 5-6 másodpercig. Utána felengeded, újraindul, és a Downloading Jailbreak Data logo lesz a telefonon.

  98. @D: Ezt teszem, de ha tovább nyomom akkor még a waiting for reboot kor engedem fel csak. Valahogy nem megy, nem értem pedig mindent úgy csinálok ahogy eddig, meg ahogy tanácsoljátok.

  99. @4m@15: nemvágom akor mi van…

    megcsin a változtatást s annyit vettem észre hogy gyorsabban “kapcsol” be a telo…
    avaiilable memory ugyanugy 45 és 52MB között ingadozik…
    ez jo? vagy nem?..

  100. @isty: Nekem sem lett sokkal több szabad memória, de érezhetően gyorsabb a felület, gyorsabban töltődnek be a dolgok, folyamatosabbak az animációk, stb. Igaz, én nem is irtottam ki mindent, ami a leírásban van.

    @4m@15: Esetleg azt próbáld meg, hogy mikor kéri, hogy legyen csatlakoztatva a telefon ÉS kikapcsolva (a DFU előtt), te már akkor tedd DFU-ba és úgy kattints a NEXT-re. Lehet, hogy hülye ötlet, de egy próbát megér.

  101. @D: 🙂
    syslogd -ot is bennt hagytam meg ami a virtual …network ot kezeli azt is..meg még 1-2 őt…lehet csak én vártam mega hyper gyorsulást…annyira az alkalmazásokat nem inditgattam még el mert nincs sok időm most de majd meglesem hogyan reagál..(rem jól! 😛 )

  102. @D: nem lehet hogy nem original az fw????(csak ötlet),s prób mindent törölni gépről (itunes redsn0w )ujra letölt s ugy felrakni..(mindent az alapoktól….ugytudom 3G-nél probléma a custom fw…

  103. @4m@15: jaj az előzőt neked szántam…:D

  104. @isty: Hát eredeti a FirmWare, “iPhone1,1_3.0_7A341_Restore” Szerintem legalábbis 🙂 Már próbáltam újraindítani a gépet a telefont, már DFU ban elindítani a redsn0w-ot. Ezt az iTunes töröl és redsn0w-ot még megpróbálom. A fene vigye már el, eddig ment.

  105. @4m@15: tehát akkor 2G van…sztem másik rends0w…sztem.
    (mert 1,2_3.0_….a 3G—s asszem)

  106. @4m@15: Próbáld meg azt is, hogy miután iTunes-szal restore-oltad (tehát az iTunes töltse le a firmware-t, ne Shift+Restore-ral tallózd be), utána a redsn0w-nak azt adod meg amit az iTunes letöltött. Láthatóvá kell tenni a rejtett fájlokat és utána itt találod:

    XP: Documents and settings\felhasználóneved\Application Data\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates

    Win7: Users\felhasználóneved\AppData\Roaming\Apple Computer\iTunes\iPhone Software Updates

  107. @isty: Nem nem nem, T-Mobile-os 3G-m van. Próbáltam redsn0w 0.72-vel és 0.8-al is. Most megpróbálok egy újabb Restore-t iTunes-ból. Hátha talán menni fog. És próbálgatom a másik redsn0w-t is. (0.72)

  108. @isty: 2G-hez is ugyanaz a redsn0w kell.
    Nekem simán megy a 2G a 0.8-as redsn0w-val.

  109. @4m@15: Akkor ez a baj. Amit beírtál file-nevet, az egy 2G-hez való firmware. Nem jó firmware-t adtál meg neki.
    Ahogy isty is írta, a 3G firmware így kezdődik: iPhone1,2….

  110. Hali!

    Látom nagyon benne vagytok a témában. Segítsen valaki nekem is. Felraktam a 3.0-t. A telo remekül működik nem merül az aksi vészesen, 2-3 napot kibír. De ha aktiválom Cydia-ból az MMS-t, akkor még készenléti állapotban is alig bír 1 napot.
    Most kénytelen vagyok a SwirlyMMS-t használni, de ez meg nem értesít ha új MMS érkezik, ezért időnként nézegetni kell. Van valakinek megoldása a problémára? Előre is köszi.

  111. @vzsolt70: Gondolom 2G-s készülék.
    Az MMS fix miatt azért merül, mert kicseréli a commcenter fájlt, ami a GSM (telefon) funkciókat kezeli, és emiatt valami folyamat folyamatosan meríti az akkut. Sajnos egyelőre nincs megoldás, talán ha kijön egy új firmware, amiben jó lesz a commcenter fájl.

  112. SRÁCOK!!! Valaki mondja már meg nekem, melyik mappában vannak a nyelvek!!!! Szeretném kitörölni amiket ugysem használok. PLIIIIIZ! (tuti ,hogy tudja valaki!!! 🙂 )

  113. Oh Crap, gyerekek, nagyon butuska voltam, épp ezt akartam csinálni amit D írt, megkeresni azt a FirmWare-t amit az iTunes szedett le. Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a fáradozást. Megérdemeltek 2-2 sört 🙂

  114. @Higgins: /System/Library/TextInput/

  115. @Higgins: A /System/Library/TextInput könyvtárban.

  116. @D: igen ezt vágom de sztem az sw -e nbem jo…(vagy én nézem el eléggé de ha jól emlékszem akor 2G fw akar feltenni 3G re….asszem)
    másik kérdés…az mms csomag ha hibás commcenter file-t kreál ,nem lehet összehasonlítani egy működő helyes commcenter file -al s a hibás részt átirni a csomagban???(ötlet)-ha ugy is plistben szerkezthető.

  117. @Darkness: Tudtam ,hogy számíthatok valakire! 🙂 Csak már reggel óta kérdezgetem! Ám annak törlése már megvolt,köszönöm én a lokalizációs nyelvekre gondoltam ,nem a txt(T9) -re. Azt nem tudod véletlenül ,hogy hol találom?? 🙂

  118. 110. esre válaszolva dejóóó végre van amit én is tudok!!:D:D:D

  119. @4m@15: jöhet a 2 sör:)

  120. csaka .deb file szétszedését megkeresem vmeik nap s megprób megcsin..hátha a commcenter plist ben van a bibi..

  121. jah amugy 2Gre call fw és logofix csomag van dnp kolléga készítette szal neki a respect! amugy érdekes mert az sbs fennt van a % kijelzés off de külön fennt van a szifon csomagból is a % kijelzés ami megy..s nincs összeakadás..
    🙂

  122. @Higgins: ahhh, arra gondolsz, amin kiválaszthatod, hogy milyen nyelven szóljon hozzád a telefon? hmmm…. jó kérdés… utánanézek… 🙂

  123. @Darkness: IGEN IGEN IGEN Ó yeee Hálás lennék! 🙂

  124. @Higgins: ahogy néztem, talán az .lproj kiterjesztésű fájlok lehetnek azok. de az itteni fordítók, biztosan tudják hol keressed… 🙂

  125. Minden elismeresem! Dorvan gyorsabb lett a szifonom 🙂

  126. Sziasztok!

    Fent van a cydiában a bosspaper, de kell neki hozzá a com.apple.syslogd.plist nevezetű file! mert valamit nem tud nélküle helyesen feltelepíteni.

  127. Kipróbáltam, nagyon király, ahogy váltogatja a háttérképeket. lehet hozzá tölteni, de a saját képeket is használhatja.

  128. Ja és megcsináltam a törléseket, fut a bosspaper program, és még így is van 56-59 Mb memóriám.

  129. @Darkness: Hálás köszönet! Eddig sajnos még senki nem tudott erre itt válaszolni!! Én meg nem merek törölni ,nehogy restore legyen a vége ,ahoz nincs kedvem…. 🙂 De szerintem halál felesleges legalább 17 nyelv amit az életben nem fog használni itthon senki pl: norvég,kínai(tradicionális) suomi….stb Csak a helyet foglalja. Bár nem tudom ez eredményez e ujabb gyorsulást. De szerintem sanszos! Én teljesen le szeretném csupaszítani! :))))

  130. Szóval marad a kérdés uraim! 🙂 Ki tudja ,hogy hol vannak a lokalizációs nyelvek??? Először?….Másodszor? Senkitöbbet?????

  131. Még valami ötlet a 10. hozzászólásra?

  132. Ha jozzanyulsz a kinai nyelvhez,akkor veged van! Restore kovetkezik! Tehat a kinai es angol nyelv semmikeppen nem ajanlott torles szempontjabol!

  133. Kitöröltem a cuccokat és a 55 mb memóriám van :):) THX a szerzőnek:)

  134. @Higgins: Böngészd végig a teló összes könyvtárát, és az .lproj végű mappákat töröld. Kivételek ezalól mondjuk az en.lproj, az English.lproj, és ha magyarul használod a telót, akkor értelemszerűen a hu.lproj és a Hungarian.lproj mappák.

    @sztar1: Baromság. Nekem az angol és a magyar nyelven kívül semmi sincs fenn, plusz a textinput is ment a kukába, és semmi baja a vasnak.

  135. @ngar146: Én nem látom a Bosspaper nevű csomagot. A Bigboss source-ben kellene lennie nem ?

  136. En leszedtem a kinait,es restore lett a vege!

  137. @sztar1: Nem keveredett a törölt mappák közé egy Support mappa is? Az tud restore-t okozni. Asszem még 1.1.4 alatt kicsit hanyagul törölgettem ki a fölösleges nyelvek mappáit, és közéjük került egy Support mappa is. Reboot után agyhalál, a homescreen megjelent, viszont az érintést nem érzékelte a kijelző.

  138. @tege: MA frissítettem és valami bétás boss-os repo is van a frissítésben, azt telepítettem és akkor az új csomagok között ott volt.

  139. Sziasztok!
    Gratula a szerzőnek, nagyon jó cikk és végre segített egy nagy problémámon. Van egy logitec kihangosítós dockolóm, ami épresztéskor mindig kb 4 másodperc után elindította az ipod-ot. Ne tudjátok milyen Metallicára kiugrani reggel az ágyból 🙂 Most csináltam egy könyvtárat és abban tartom a com.apple.iapd.plist fájlt, ha kell visszarakom és reboot (nekem csak reboot után változik a beállítás valamiért). Probáltam szerkesztgetni “OnDemand” stb de az nem jött össze. Ha valaki segítene és megcsinálni, hogy ne tudjon magától elindulni megköszönném. 2g-s Iphon-om van, ha ez számít valamit.

  140. @ngar146: Mit frissítettél?Leírnád a forrást,ahonnan fel tudom telepíteni?

  141. Azoknál van alapból a frissítésnél akik “hacker” vagy “developer” választott a cydia első indításakor. A syslog is csak a tesztelés miatt kell neki.

  142. Az előzőt a Bosspaperről írtam

  143. Az előzőt üzenetet a Bosspaperről írtam

  144. Nagyon jó leírás és pont jókor jött. Mostanában valami iszonyatosan ette a memóriát és az aksit, reggelre lezabált vagy 30%-ot az aukuból és a szabad memória is beállt kb 5-7 közé. Majd meglátjuk mi lesz ez után.
    Köszönet a leírásért!

  145. De a forrást fel tudom venni nem?Vagy valahogy fel tudom telepíteni?

  146. @iNigga: Köszönöm! Tesztelem…

  147. Naa megvannak a kis rohadékok! 🙂 Ha valaki mást is érdekelné ,itt vannak a nyelvi.iproj-ok System/Library/Systemconfiguration/PPPController.bundle

  148. Valaki segítene hogy a bosspapert honnan tudom feltenni??

  149. @Angelfire: utólag nem állítható át hacker-re vagy developer-re?

  150. @tege: cydia/bigbossbetarepo letölt/ és ott is van!

  151. @Higgins: telepitésnél ugyan 3 hibaüzenetet is ír de ugylátom müködik ,de hát beta ügye…

  152. Megvan,köszönöm

  153. keyvibet nem akar vki csinálni? ispazio mindig szarakodik és nekem nagyon kéne!

  154. @Daneealama: nekem 3.0-n üres a könyvtár 1stgen touchnál..

  155. Inigga

    nem! Szerintem mas okozta,de mindegy

  156. Sziasztok. A bosspaper nagyon jo, de nagyon belassitja a telefont hiaba marad 54-59mb memoria.
    Es lenne egy kerdesem is: a torolgetes utan ma elinditottam a zenelejatszot, es nem adja at a hangot a dokkolora, csak a telefon szol tovabb, nem megy at a hang az erositore a dokkolon keresztul. Melyik daemont kell visszamasolnom?2g iphonom van.

  157. Haliho! Elismerésem szifon.com szerkesztőinek ti még nálunk is nagyobb fanatikusok vagytok:) Valaki megemlítette, hogy az összes ilyen okosságot össze lehetne szedni egy pdf-be vagy valamilyen formában! és némi pénzel én is szívesen támogatnám az oldalt, munkátokat!

    Amúgy megcsináltam ezeket a változtatásokat amiket úgy véltem:

    10MB free volt alapból 17 lett free memory-val
    57MB lett restart után 63 free memory-val első körben !!!
    (16GB 3G)

  158. nekem is több a szabad memória de nagy változást nem vettem észre..
    cydia másnak is szarakodik? ill pl az ispazio, bigboss repo.. stb?
    nyelveket amiket nem használunk, ill beviteli nyelveket honnan lehet kiszedni?

  159. sziasztok,

    Kitroltem amit ki lehet 🙂 nem modositgattam semmit. nagyon fasazn ment minden amig eszre nem vettem h a youtube “can not connect” hibat ir ki:S melyik plistet rakjam vissza?

    Előre is köszi

    Üdv

  160. @Crazy: hmm nem szóltam már jó WTF!!! i sould RTFM???:O:D

  161. @ngar146: com.apple.iapd.plist

  162. Hello,
    azt nem tudja valaki véletlenül,hogy a Cydia ikonját hol lehet átnevezni?

  163. @Angelfire: Köszönöm:)

  164. Srácok nagyon köszi a leírást! Tényleg részletes és szépen végig tudtam menni rajta. Ki is törölgettem a nagy részét!
    Tapasztalat:
    Írtás előtt összemértem egy ugyanolyan iphone-al a telom sebességét, majd utána is! –
    Az ég világon semmi változás semmilyen sebességgel nem történt.
    Minden ugyanolyan gyorsan nyílt meg, stb stb.
    De igaz ami igaz, több memóriám maradt szabadon!
    Amugy mindig örülök az ilyen leírásoknak!
    köszi

  165. @Higgins: Nem, nem csak ott vannak!!! Az Applications könyvtárban minden app mappájában találsz még, meg egy csomó helyen, mindenhol ott van az adott részegység összes felirata. Ezért mondtam, hogy böngészd végig a teló teljes könyvtárszerkezetét, és ne állj meg az első találatnál!! Nekem kb 20-30 perces meló volt az összes nyelvi mappát kitörölni mindenhonnan. Szal van azon kívül még bőven…

  166. Hi!
    Király a bejegyzés 🙂 61Megat sikerült kicsikarnom 😉

    Nagyon várom már a “Tuning 2. Részét” !

    Nem lehet tudni hogy mikor lesz?
    Jah és egykis OFF:
    A win95 az tényleg lassu 🙁 Nem lehetne valamit tenni ellene ? Hogy egy kicsit gyorsabb legyen?

  167. Üdv!
    Szuper a cikk! Grat!
    A módosítások után 61MB memóriát mutatott az sbsettings! (iPod Touch 2G)

  168. @iNigga: Nekem az mCoolIphone crack es verzioja feltelelpitese utan csinalta ezt nem egyszer.

    Restart springboardnal meghal….. utannna reset ( homa plusz power) vár es ujraindit…. mire rajottem h ez a hiba , 3x huzta ujra a rendszert…. vmiert a 3.0 at nem szereti

  169. Hi! Van egy problémám, letöröltem az ajánlott demonokat megy is a készülék szépen de az sbsetting azóta nem megy, és nem is tudom megcsinálni. Valakinek ötlete?

  170. Nem lehet, hogy csak nemrég frissítetted? Utána én se “találtam”. A tipp, hogy ne lefele, hanem kicsit balra vagy jobbra tartva húzd le. 😉

  171. szia.

    eddig 57 mb volt max free up memory után, most hogy ezeket végigcsinaltam, 58 XD

  172. Hi! com.apple.tcpdump.server.plist szerintem törölhető, par napja használom nélküle és semmi negatívumot nem vetem eszre.

  173. hmmm:D én 2g-t használok, majdnem televan és kiesebb-nagyobb babrálások utána sikerült egy 68-as available memory-t előhívnom:D egy printscreen is készült rola:)

  174. Megcsináltam amiket mondtál, almalogó lett az eredmény. sima 3G 3.0.1
    Ami a fura hogy visszarakom a backupokat tpottal, restart és még mindig alma logó. Harmadjara fogom restoreolni és rejailbreakelni.. Unommár :S

  175. Köszönet a leírásért.
    Mindent megcsináltam, ami az I, és II részben van.
    Jelentősen gyorsult az iPhone, mely iPhone 16 GB FW: 3.01.
    Semmi probléma nem volt menet közben.

    Ami még nem világos, a plistek binárissá konvertálása. Én MAC-en dolgozom, hogy tudom ezt levégezni?

    üdv:

    Baggins

  176. Ja, iPhone 3G a teló, ez lemeredt.

  177. Sziasztok!

    1G-s ipod touch-on lovaglok, és megcsináltam ott is ezeket a törléseket. Tényleg gyorsabb lett, grat a cikkhez!
    VISZONT amint letörlöm a com.apple.itdbprep.server.plist-et ami ugye elvileg semit nem okoz vagy ilyesmi, na akkor a music libraryban nem működik a kezdőbetű szerinti görgetés. tudjátok jobbra az a kis függőleges rész. visszatettem működik, nem lassab semmi. Sztem ezt írjátok oda mellé.
    Tényleg jó cikk:)

  178. A must have lista törlése senkinek semmilyen problémát nem okozott eddig még?

  179. @bzolkaa: Sziasztok!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy az oldal tetején lévő 3kép az milyen alkalmazást vagy programot takar?A szabad memória kijelzést hogyan lehet megoldani (olyasmire gondolok mint például az akku idő kijelzés %-ba)
    Köszönöm előre is a választ!

  180. Hello!
    Nekem annyi gondom lenne, hogy mikor először töröltem/átírtam a daemonokat, a telefon a rebootnál lefagyott, így kénytelen voltam egy restore-t végrehajtani. Egy a gond, utána hiába jailbreakelem újra, a T-PoT nem látja a .plist-eket a LaunchDaemons mappában. :S
    Előre is kösz a segítséget!

  181. 2G -s szifonon, 3.1 -es rendszer alatt jelentős javulás észlelhető játékok alatt.
    Ezer köszönet ezért a leírásért, majd a 2. részt is átnyálazom 🙂

  182. lenne egy olyan problémám hogy a t-pot nem látja a leglényegesebb mappákat mint pl system
    van valami megoldás arra hogy lássa?

  183. Nekem sincs system mappám..

  184. @Peter: pedig system mappád bizony van. csak usb kapcsolaton keresztül nem látszik. ssh-n bizony látszana. a megoldás még mindig blackra1n usb fix, vagy afc2add csomag cydiából. és lesz. volt erről külön cikk is az oldalon.

  185. Sziasztok olyan kérdésem lenne hogy ezeket a tuningokat lehet az ios4.0.1 en is végrehajtani? bármiféle változás történt az átállás alatt vagy a daemonoknoz ugyanugy buherálgathatok?….
    3g-tmobilos telom van most raktam rá az uj 4.0.1 est es jb-is volt jol megy nem szaggat de ha lehet még több memoriát felszabaditani akkor miért ne

    válaszokat előre is köszönöm
    üdv.kozman

  186. @kozman87: probald meg a szifon repo-bol installalni az iPhone VM tuning-ot az gyorsabb es szerintem megy is az iOS 4-en

  187. Sziasztok,

    elolvastam vagy 20 a cikket elejét de nemfogtam fel, hogy mivel vagy hol tudom kitörölni azt a “must have” listát. A pledit.exe-vel sem tudtam nagyon micsinálni:(

    pls help!

    Üdv. PhoenikS

  188. Sziasztok !
    OpenSSH-t a cydrya csak akkor találja meg ha a teló jelabreakelve van?


Add a Comment