fbpx Skip to content

A Cydia egy grafikus csomagkezelő a jailbreakelt iOS-rendszerekhez, amit Jay Freeman (saurik) fejleszt már az iOS 1.1-es verziója óta. Nagy népszerűségre akkor tett szert, amikor az Apple kiadta az iOS 2.0-t, és a korábbi Installert nem frissítették időben, hogy működjön az új rendszerrel, így gyakorlatilag a Cydia volt az elsőként használható az iOS 2.0-n, 2008 júliusában. Az Installert később ugyan frissítették, de tele volt bugokkal, és addigra már a Cydia teljesen átvette a vezető szerepet. Illetve mivel a jailbreakelő szoftverek is a Cydiát telepítették alapértelmezetten, így a többi megoldás időközben elhullott.

Cydia

A Cydia segítségével olyan kiegészítéseket vagy alkalmazásokat telepíthetünk a készülékre, amelyeket az Apple alapból nem tesz lehetővé az SDK-ban. A Cydia az APT (és a dpkg) csomagkezelőt támogatja, amely linuxos környezetből lehet ismerős. Ennek előnye, hogy képes kezelni az úgynevezett függőségeket, amelyek segítségével megadható, hogy az adott csomag csak milyen feltételek vagy milyen más csomagok megléte mellett telepíthető, illetve képes a hiányzó csomagok automatikus telepítésére is. Ez megfigyelhető például akkor, amikor az ultrasn0w telepítésekor egyúttal a MobileSubstrate is telepítésre kerül, hiszen az ultrasn0w-nak szüksége van rá a működéshez.

A Cydiát a jailbreakelő szoftverek legtöbbször automatikusan telepítik (ha csak nem állítottuk be őket direkt másképp), ugyanakkor a jailbreaknek nem feltétele, hogy a Cydia is telepítve legyen, viszont egyszerű használhatósága miatt jelentősen megkönnyíti a felhasználó dolgát.

A Cydia eredeti jelentése egyébként almamoly, tudományos nevén Cydia pomonella, tehát a Cydia nem ok nélkül kapta a nevét, hiszen egyúttal ez egy “kukac az almában”. 😉

Hogyan kell használni?

Először is a Cydia használatához a készüléket jailbreakelni kell. A Cydia enélkül sem nem telepíthető, sem nem használható. A jailbreakhez használjuk a megszokott szoftvereket, így például a redsn0w megfelelő verzióját.

A Cydia első indításakor megkérdezi, hogy kivel is áll szemben, avagy hogyan definiálnánk önmagunkat: felhasználóként, hackerként, vagy fejlesztőként. Alapértelmezetten választhatjuk bátran a fejlesztő (Developer) opciót, felesleges problémánk nem lesz belőle, hiszen nem állunk majd neki ész nélkül, nyakra-főre telepítgetni mindent, hanem csak a szükségeseket, és a fejlesztői meghatározással az összes csomagot biztosan látni fogjuk.

Ezután a Cydia frissíti az alapértelmezett forrásokat, az úgynevezett source-okat, amelyek a telepíthető csomagokat és azok leírásait tartalmazzák, és eközben a főoldalát is betölti nekünk, ahol hasznos információk mellett új kiegészítők ajánlóit, vagy a Cydia Store-os adatainkat, vásárlásainkat tekinthetjük meg:

A főoldal tetején írtak alapján azt is megtudhatjuk, hogy az adott eszközhöz mely SHSH-k vannak tárolva a Cydia szerverén. Fontos tudni, hogy az itt megjelenő lista az SHSH-król csak egy gyorsítótárazott változat – tehát a frissen mentett SHSH-k nem feltétlen jelennek meg ebben a listában azonnal, noha magán a szerveren fent vannak!

Ha pedig az oldal legaljára görgetünk, ott megtalálható a készülékünk típusa, a használt iOS verziója, a Cydia verziója, és a készülék egyedi azonosítója, az UDID is.

Az alsó menüsoron a második lehetőség a Sections, ez alatt találhatjuk meg azokat a szekciókat, kategóriákat, amelyekbe a telepíthető csomagok szét vannak válogatva, és itt kapcsolhatjuk ki azok megjelenítését, amelyekre nincs szükségünk:

Érdemes lehet itt kikapcsolni azoknak a kategóriáknak a megjelenítését, amelyekről biztosan tudjuk, hogy soha nem fogunk telepíteni belőlük semmit, mert ezzel meggyorsítható például a változások listájának betöltése is. Ezzel nem veszítjük el az így kikapcsolt kategóriákba tartozó csomagok telepíthetőségét, hiszen a kereső ettől függetlenül megjeleníti őket találatként.

A Changes fülön a források legutóbbi frissítése óta történt változásokat láthatjuk. Ha az egyik source-ba hozzáadtak 50 új témát, akkor azok is mind megjelennek itt, kivéve, ha korábban a Sections alatt kikapcsoltuk a megjelenítésüket:

Ha egyes telepített csomagjainkhoz talál a Cydia frissítést, azt egy badge és egy előugró értesítés is jelzi, amely értesítés segítségével a megfelelő opciót kiválasztva már akár azonnal el is indíthatjuk azok telepítését.

A Cydia által felkínált frissítések telepítése javasolt. Önmagukban a frissítések nem szoktak hibát okozni, esetleg abban az esetben, ha a csomagjuk nem megfelelően lett előkészítve, de ezek előfordulása ritka. Amennyiben ilyen hiba mégis előfordul, azt a csomag készítője kell, hogy kijavítsa.

A Manage fül szolgál egyrészt a telepített csomagjaink, másrészt a source-ok kezelésére, valamint azt is megtudhatjuk a segítségével, hogy mi mennyit foglal a készüléken a rendszer és a felhasználói adatok partícióin:

A Packages alatt a telepített csomagok listáját találjuk. Ezek között vannak a jailbreak során a Cydiával együtt feltelepített csomagok, és olyanok is, amelyeket mi magunk telepítettünk fel később. Az alapértelmezett csomagok egy része nem távolítható el, mert szükséges a Cydia működéséhez, de ezek eltávolítása nem is szükséges, és nem is javasolt.

Egy telepített csomagra rábökve annak az adatlapjára jutunk, ahol a jobb felső sarokban lévő Modify gombra nyomva az adott csomagot újratelepíthetjük (Reinstall), vagy törölhetjük (Remove):

A Manage fül második opciója a Sources, ami a használt források kezelésére szolgál. Itt újakat adhatunk hozzá, vagy törölhetjük a szükségteleneket. Az alapértelmezett “Telesphoreo Tangelo” source kivételével bármelyik törölhető, de ez az egy szükséges a Cydia működéséhez. A source-okra itt rányomva egyúttal megnézhetjük azt is, hogy az egyes source-ok melyik csomagokat tartalmazzák:

Új source hozzáadásához, vagy egy szükségtelen törléséhez bökjünk a jobb felső sarokban található Edit gombra. Hozzáadáshoz használjuk az ilyenkor bal oldalt megjelenő Add gombot, és adjuk meg a source címét, majd nyomjunk az Add Source gombra.

Egy felesleges source törléséhez pedig nyomjunk az Edit gomb lenyomása után az egyes source-ok neve előtt megjelenő stop-táblácskára. A Cydia minden új source hozzáadása, vagy egy meglévő törlése után automatikusan frissíti a source-okat, ezt várjuk meg.

A Manage fül utolsó opciója a Storage, aminek segítségével részletes képet kaphatunk arról, hogy mi is van a készülékünkön, és azok mennyi helyet foglalnak:

A custom firmware készítése lehetőséget ad ugyan a root partíció átméretezésére, de mivel az adataink mind a Private partíción vannak, így gyakorlatilag teljesen felesleges ennek a megváltoztatása, mert az az iOS-en kívül csak a Cydiát, és a jailbreak működéséhez szükséges fájlokat tárolja, tehát nem lesz tőle sem stabilabb, sem gyorsabb a rendszer.

Egy új kiegészítő vagy alkalmazás telepítéséhez pedig a legegyszerűbb az, ha a Search (keresés) fülre megyünk, és rákeresünk az adott csomagra. A kereső mind a csomagok nevében, mind azok leírásában keres, és valós időben, a keresett kifejezés beírása alatt már folyamatosan dobja fel a lehetséges találatokat. A megfelelő találatra bökve a jobb felső sarokban megtaláljuk az Install gombot a telepítéshez, ami után egy megerősítést követően az adott csomag már telepítésre is kerül, vagy használhatjuk az oldal tetején megjelenő Continue Queuing opciót, ha több csomagot szeretnénk egyszerre telepíteni.

A Continue Queuing opció használatakor a telepítési sor (Queue) a Manage fülről érhető el a jobb felső sarokban megjelenő Queue gomb segítségével, és itt egyúttal törölhető is ez a lista, ha a Cancel gombra nyomunk. Csomagok egyenkénti törlése a Queue-ból az adott csomag oldalán lehetséges, az Install gombra nyomva a Queue-hoz való adás után az Modify-ra változik, és erre a Modify-ra rányomva lesz egy Clear menüpont.

Tippek

Ne telepítsünk mindent ész nélkül, és nyakra-főre, mert így egyrészt könnyen teleszemetelhetjük a készüléket felesleges dolgokkal, másrészt a felét úgy sem fogjuk sosem használni semmire, akkor meg értelmetlenül foglalják a helyet és esetleg az erőforrásokat.

Ügyeljünk arra is, hogy csak megbízható forrásokat állítsunk be a Cydiában! A nem megbízható forrásokban található csomagok esetleg kárt is tehetnek a rendszerben, aminek a vége könnyen restore lehet.

A Szifon.com Cydia source-ának hozzáadásához kövessük az ebben a cikkben leírtakat: Szifon.com Cydia Source beállítása.

Mindig legyen naprakész mentésünk a készülékről az iTunes-ban! Így ha bármi baj történne, és restore lenne szükséges, akkor az adatainkról van mentés, amit visszaállíthatunk – jailbreakelt készülék esetén ezt manuálisan javasolt megtenni, ezen a cikkünk alapján: Hogyan mentsük az adatainkat manuálisan?

Legutóbbi frissítés: 2017.05.02.

Olvasd el a hozzászólásokat is

48 Comments

  1. “Cydia, és hogyan kell használni?”

    használni KELL? :D:D

  2. Ez nagyon jóra sikerült! Az én e-mailem lepkefing ehhez képest! GG a cikkhez!

  3. @kutitomi: “a jailbreaknek nem feltétele, hogy a Cydia is telepítve legyen”
    nem KELL használni, és még csak feltenni sem kell. de ha már fent van, AKKOR hogyan kell használni. amellett a legtöbb felhasználó semmit sem tudna kezdeni Cydia nélkül, mert nem ért hozzá annyira.

    @Belnir: köszi, igazából már 26-án készen volt, de csak mostanra ütemeztük be, mert volt más, ami fontosabb. 😉

  4. Sziasztok, egy gyors kérdés. Ha a mostani iPhone-om backupját szeretném rátenni, egy másik iPhone-ra, az lehetséges? Vagy csak egy készülékre tölthető vissza.

  5. @CRaNk: miért ne lenne lehetséges? annyira töltöd vissza, ahányra csak jólesik (illetve ahány eszközöd van).

  6. @Jadeye: ok, értem én… csak nehogy szó érje a ház elejét..:D:D:D

  7. OFF. boccs hogy ide..
    Az a problámám h update-eltem 3.1.3-rol 4.2.1-re (iPod touch 3gr 8gb)
    és nem hajlandó aktiválni.. mi lehet a probléma, megoldás?
    (kepfetöltés nem akar menni…)
    http://hotfile.com/dl/131025375/6c7437d/error2.rar.html

  8. Sziasztok.. Akar idevágó téma is lehetne, mert előfordulhat, hogy a telefont sokszor jobban meríti valamilyen jailbreakes alkalmazás, de jelen esetemben ilyen módosítás nem történt, viszont az elmúlt nehany napon drasztikusan merülni kezdett a telefonom.. Új program nincs rajta, wifi, Bluetooth kikapcsolva, nem használom, megis pl az éjszakai töltés után délutánra magától lemerült az egy éves Iphone4 készülékem… El tudom képzelni, hogy az Apple az új teló bemutatására készít fel engem is, hátha váltok…. Van hasonló problematok?

  9. @Andris: Beragadt alkalmazas? Multitaskon zard be oket, urits memoriat vagy restart.

  10. Sziasztok, bocsi az offért, de az istyle-ban most lett garanciálisan cserélve egy iTouch 3g (8gb) és az a helyzet, hogy nem lehet aktiválni, mert az itunes egy ilyen szöveggel jön: http://kepfeltoltes.hu/110929/error2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Szóval most egyenlőre nem nagyon lehet használni a cuccot… Köszi!

  11. Szia… Hat igen, ezt mar kipróbáltam, persze, nem javult…

  12. nem ugyan az a kettőnk baja, csak azt hittük, hogy nem fog elmenni a komment 🙂
    De nekem sikerült feltölteni kepfeltoltes-re 😀

  13. Az egyik barátom múltkor át állította a rendszer dátumát (beállítások > általános > dátum és idő > beállítás) 2016-ra és véletlenül elfelejtette vissza állítani majd frissítette a cydia source-jait vagyis a changes fül alatt 2016 szerepel legfrissebb ként… (azóta a rendes dátum vissza lett állítva)
    Restore a megoldás vagy nem ilyen radikális a helyzet? Mit tudjon csinálni?

  14. @Andris: restore, utána set up as new iPhone, ne állítsd vissza backupból.

    @VIP: most akkor ugyanaz a hiba, vagy nem ugyanaz?

    @balazs182089: következő source-frissítéskor elvileg rendesen kellene megjelenjen. de funkcionalitásban nem okoz hibát, így nem érdekes.

  15. amit VIP irt az az én hibám. csak nekem azt irta h moderáciora vár. ezért nemtudtam hogy mivan de rájöttünk h a link miatt. tudtok erre valami megoldást??

  16. tudom hogy funkcionalitásban nem okoz hibát csak elég zavaró…
    nem állt vissza legfrissebb ként 2016 mard de ha lefele görgetjük a changes menüt a 2016 alatt akkor ott van a mai dátum is tehát csak annyi az egész hogy zavaró 🙁
    amúgy akkor nincs lehetőség eltüntetni?

  17. A hiba ugyan az, csak helyette akartam leírni, mert neki nem jelent meg… (de nekem sem, mert csak moderációra várt)
    De amúgy valami használható megoldás létezik a problémára?

  18. Tudnatok par jo source cimet adni?! THX

  19. @PepeSk8, @balazs182089: gép újraindítása, router újraindítása megvolt? de nem vagytok vele egyedül, elképzelhető, hogy a hiba az apple oldalán van, ez esetben csak várni tudtok: https://discussions.apple.com/thread/3023861?start=0&tstart=0

    @balazs182089: valahogy tuti el lehet, talán ha a cydia cache-t törlöd, de pontosan nem tudom, sosem volt ilyenre szükségem.

    @Ombika: ott van a Sources-es képen egy pár, kattints rá, akkor nagyban látszik. 😉

  20. Nagyonnagyon jó cikk — nem is tudom, pl. a Cydia szó eredetét láttam-e egyáltalán magyarul kifejteni.

  21. (mármint ez előtt, természetesen 🙂 )

  22. @Jadeye: köszi akkor nincs mit tenni várni kell… csak tudjátok hogy ha ezt egy androoid csinálná akkor arrol már cikk lenne… nekem nem ez az elsö bajom vele. de köszönöm a választ!

  23. Bocsánat az OFF ért de nemtudtam hol máshol kérdezzem ezt:

    Venni szeretnék iPad 2 16gb 3g, de néztem hogy az apr boltokba 175.000ft és megnéztem árgépen és találtam a polus centerbe egy infos boltot ott pedig 155.000ft. Szerintetek ez járható út? Nem gagyit fognak adni? esetleg valami tapasztalat ?

    előre is köszönöm.

  24. @Jadeye: THX! 😉

    Meg 1 kerdes melyik basebandot nem lehet fuggetleniteni pontosan?!

  25. Videón az iPhone 5 prototipusa 🙂
    h t t p : / / w w w .iclarified.com/entry/index.php?enid=17118

  26. Üdv,

    Egy kérdésem lenne egy cydias alkalmazással kapcsolatban.
    Yourtube ( youtube kiegészítő, videókat lehet vele letölteni nagyon jó hasznos, nagyon szeretem )
    a neve, már próbáltam több repobol is feltelepíteni fel is rakja csak arra a funkcióra ír error-t ami a legjobban kellene a ,,download,, .
    Egy iphone 3g-t használok 4.1es szoftverrel.
    van egy ipod touch 4g-m és egy 3g amit édesapám használ azokon mind hibátlanul működik.

    ha van valami orvosság annak örülnék

    előre is köszönöm^^

  27. SzépJóEstét,

    Ha már Cydia, itt egy cydiás kérdés is: Szeretnék telepíteni valami sms illetve hívásidő számláló progit, mit javasoltok? A mobilelog-ot találtam egyedül a szifon repoban, de valamiért nem akar működni (a be your iphone repo pedig halott) Esetleg más alternatívát, vagy egy másik repót ahol ez a progi megtalálható tudnátok javasolni? Igen hálás lennék érte 🙂

    Előre is köszönöm

  28. Tudna valaki esetleg nekem is segíteni?
    Nem tudom mennyire bonyolult a kérdés, de a Hackulous fórumon hiába kérdeztem rá, senki se reagált.

    Szóval megoldható valahogy, hogy az Appsync-et egy elözö verzióra állítsam vissza? Mióta letöltöttem az 1.1-6-os verziót azóta az Openfeint-es játékaimban egyszerüen nem fordul 180°-ban az Openfeint ablak amikor fordítom a telefont. Az 1.1-5-ös verziónál semmi gond nem volt…

  29. @KillerTeam: Szia! én a BigBoss repobol ajánlom a Call Countert es az SMS Countert, van asszem 1 hónap próbaidő, utánna megveheted, nekem nagyon bejött.

  30. off:

    ios4.3.5 -öt JB-tem iphone4 -en (gyári független , t-mobil feltöltőkártyás)
    de elment a 3G “Couldn’t activate cellular data network”
    mit csináljak???

  31. @rossifumi: reset network settings volt már? T-mobile-t felhívtad, hogy nem náluk van-e a gond?

  32. nem az enyém a teló csak én csináltam a törést.
    majd megpróbáljuk akkor ezt a reset dolgot. a t-mobilnál biztos nincs gond mert a törés előtt még ment a 3g

    köszi a segítséget!

  33. Én hozzáadtam stable.szifon.com repo-t és nagyon fasza.A legjobb az a program ami magyarosítja a cydia-t.

  34. Ha jailbreak után szinkronizálás során az alkalmazásokat is szinkronizálja az iTunes, akkor mit fog leszedni? Cydia, Istallous (és az általa telepített appok) mennek a lecsóba?

  35. Sziasztok!

    Most tettem fel a jailbrak-et ipad3 ra.
    a cydiával van egy kis gondom:
    nincs alul manage fül de van helyette installed!
    mit tudok tenni?

    kérlek segítsetek!

    köszönöm

  36. sziasztok.nagyon szépen meg köszönném ha lenne valaki aki segítene nekem.most kaptam egy iphone 3gs-t 16 gb-ossat és sajno snagyon hülye vagyok hozzá..ráadásul pach-emre nincs benne magyar nyelv.és abban szeretném valakinek asegítségét kérni hogy hogyan tudok rá magyar nyelvet tenni.mert olvastam rólla itt is ott is mindne hol de nekem smemi nem jön össze le töltöttem már 2 programot is a gépre de azokhoz sem értek sajnos.remélem lessz valaki aki tud segyíteni.előre is nagyion szépen köszönöm.

  37. @nokiasuti: a magyar nyelv iOS 4.0 óta a rendszer része. Settings app, General, International, Language alatt keresd meg a magyart.

  38. Hogyan kell témákat használni? Letölti, telepíti. Rányomok, és semmi sem változik!

  39. @Trakken: winterboard. de ha az még nem támogatja az iOS 9-et, akkor nem csoda, ha nem megy, és semmi sem változik. bekapcsoltad az adott témát a winterboardban?

  40. @Jadeye:

    Igen, épp azt használtam, újra is indult. Sebaj, köszi az infót, de már leszedtem mindent, visszatettem a nem buherált iOS-t. Öreg vagyok már ezekkel bohóckodni

  41. Sziasztok! Ez a redsnow 9.1-es verzióra nincs? Vagy csak én nem találom? Valami más helyette?

  42. Köszi, nem láttam. 🙁 Szóval semmi más lehetőség nincs, hogy telepíteni tudjam a cydiát? Előre is köszi a választ.

  43. @Mollieka: ahogy írtam: iOS 9.1-re jelenleg nincs elérhető jailbreak, és így Cydia sem.

  44. 🙁 Köszönöm.

  45. Iphone 4s-em van iOS 9.3.5-tel. Már így vettem egy hónapja. Ezen a telefonon ios 10 nem fut. Akkor most két szék között a pad alá kerültem? Sosem lehet Cydiám?

  46. @ryzsy: a 9.3.5-re jelenleg nincs jailbreak, de arról nincs információ, hogy lesz-e rá valamikor.


Add a Comment