fbpx Skip to content

Mint köztudomású az AppStore-os programok védelme nem túl erős, már automatikus hackprogram is készült a feltörésre. Érthető módon a fejlesztők védeni akarják alkalmazásaikat, ezért különféle trükköket eszeltek ki. RipDevnek létezik egy megoldása, de azért jelentős summát kell fizetni. Az iCombat fejlesztője is hasonló dilemma előtt állt, és mivel ez volt az első alkalmazása, nem akart a RipDevnek fizetni, ezért egyéni módját választotta a védelemnek. Az alkalmazás érzékeli, hogy feltörték, az ötödik szint után felugrik egy ablak, amelyet leokézva átvezet a fejlesztő oldalára, ahol a következő üzenet fogadja a gyanútlan játékost: ”Ha ezt az oldalt látod, akkor egy feltört alkalmazásod van. Örülünk annak, hogy érdeklődsz az alkalmazás iránt, de ahhoz hogy jobbá tegyük és fejlesszük, szükségünk van arra, hogy mindenki fizessen érte. Ha folytatni akarod a játékot, kérem vásárold meg!”
A fejlesztő naplózta a kalóz verzió vs. AppStore-os vásárlás alakulását, és a következő táblázat jött ki az adatokból.
Magyarázat:
– alkalmazás április 1-én jelent meg 0.99 dollárért, ápr 26-án volt egy update.
– Pinch Media kifejlesztett egy statisztikai módszert az alkalmazás felhasználási módjának monitorozására, a kódot be kell építeni az adott alkalmazásba.
– Gizmodon megjelent egy review, plusz az a tény, hogy egy népszerű Ataris és Wii-s játék átiratáról van szó, biztosan növelte a tört verziót használók számát.

icombat

Néhány gondolat az adatokhoz:

1. A crackerek nagyon gyorsak. Az iCombatot a megjelenést követő 30 (!) percen belül feltörték és megjelentették a Twitteren.

2. A tört verziót használók nem nagyon reklamálnak. A fejlesztő nem emlékezik olyan postra, amelyben az ötödik szint utáni kilépésre panaszkodtak volna (szerintem volt ilyen, szerk.). A fejlesztő ismeretei szerint a cracker a plist filet módosítja, így könnyen rábukkanhatott volna a pop-up ablakra.

3. A kalózverzióval operáló közösség kisebb, mint az elképzelt, de ők aktívabbak.
– Az elején a tört/megvásárolt alkalmazás aránya 5:1-hez volt. A mérés utolsó hetében ez 1:1 arányt mutatott.
– Tucatnyi crack forgott a Twitteren. Törés egyfajta kihívás a crackernek, ezért minél több helyen terjesztik a tört verziót.

Elég sokan jutottak el a figyelmeztető weboldalra (csak a Home gomb megnyomásával lehetett ezt kikerülni), de közülük senki (!) sem vásárolta meg utána az alkalmazást.
Fejlesztő a következő tanulságokat vonta le:

1. Kalózkodás nem nagy probléma a nagy letöltésszámú alkalmazásoknál
Dave Castelnuovo, a Pocket God fejlesztő saját alkalmazásánál 5-10 %-os tört verzióaránnyal találkozott. Ehhez hozzájárulhatott az alkalmazás gyakori frissítése is, de a fenti adatok is csökkenő tendenciát mutatnak.

2. A tört verziók korlátozása nem éri meg, ha ezzel párhuzamosan egy lite verziót is fel tudsz mutatni.
A teljes blokkolás kockázatokkal is járhat. A valódi vásárlók bugként foghatják fel a dolgot és a megoldás a tört verziót használók között is negatív hatást vált ki. A fejlesztő az 1.1-es verzióból már kivette a blokkolást.

3. Ne kerüljön többe a hús, mint a leves
– Egy alkalmazás megírásának nem az a célja, hogy a crackereket dolgát megnehezítsd, hanem hogy eladásokat generálj és a vásárlóid elégedettek legyenek.
– Legtöbb esetben a feltört alkalmazásoknak nincs közvetlen kannibalizációja – kivéve ha egy nagyon drága alkalmazást készítettél és kicsi a potenciális piacod.
– Csomó időt elvesz a védelem programba építése. Ezt a felszabaduló energiát az alkalmazás jobbá tételére lehet fordítani. A iCombat fejlesztője pl. az alkalmazás desingján fog javítani.

Összefoglalásképpen azt tanácsolja a fejlesztő, hogyha egy olcsó alkalmazásod van nagy felvevő piaccal, akkor mindenképpen érdemes egy ingyenes, korlátozott funkcionalitású alkalmazást is készítened, így biztosan csökkenni fog a tört verziót használók száma. Ő gondolkodik egy limitált felhasználású verzió (kevesebb fegyver és szint) elkészítésén.

Kívülállóként elmondható, hogy a fejlesztő gondolkodásmódja dicséretes. A teljes blokkolástól eljutott az ügyfélorientált kiszolgálásig, mindenképpen nyerni fog az ingyenes verzió elkészítésével. Remélhetőleg sokan fogják példáját követni.

Olvasd el a hozzászólásokat is

18 Comments

 1. másoknak is így kéne gondolkozni. reméljük, követik a példát. több lite, és nem DEMO appot! 🙂

 2. a lite verzió szerintem szinte alapnak kéne lenni és kötelezőnek. mert pl kerestem egy poker játékot. letöltöttem egy texas holdem poker nevű játékot ami 25 dollárba került volna. természetesen a crackelten mivel ennyiért nem fogom csak kipróbálni. és szerencse h csak ugy szedtem mert már töröltem is mert hihetetlen monoton és rossz volt. de találtam még egy 50 dollárosat is ami megtalálható 10 dollárosban is és ilyen jó játékot még gépen sem nagyon lehet találni. szóval 25 dollár kukába ment volna és persze lite verzió nincs.

 3. A Lite verziót én is kötelezővé tenném 🙂 Hogy adjak ki néha sülyos összegeket olyan dologért amiről nem is tudom mi?? Jó-jó tudom youtube meg minden .. .de az mégse az igazi. Akkor tudom megvenni nyugodt szivvel ha elötte már kipróbáltam. Ettől függetlenül nekem is fent van az MI patch :D, és a appulo.us a kedvencek között van 🙂 de ha tetszik egy alkalmazás tuti megveszem … márcsak a frissitések miatt is 🙂

 4. kötelező lite verzió meg mongyuk minden alkalmazás ablakában egy download lite ikon, nempedig külön teleszemetelni az appstoret, ugyanigy egybe lehetne tenni a teset játékok bónuszpontjait is, így nem 7szer lenne fönt ugyanaz, különböző áron, hanem rendszerezetten, átláthatóbban egy ablakban több lehetőséggel!
  a legjobb teknika, először appolo.us aztán ha jó a game akkor letöltöd ( mongyuk miután leértékelték pl :D)

 5. @FekaBa:

  ez a helyes kifejezés

 6. Bocsi nem ide tartozik de tudnátok abban segíteni hogy hol találom a Lcy alkalmazást Iphone-ra ? És ez valóban jobb és gyorsabb a Cydiánál ? Köszi előre is …

 7. En szegyenemre a kalozok taborat gyarapitom.nem nagy osszegek tudom de nekem sajnos az elveimmel nem egyezik az hogy egy telefonos jatekert fizessek.egy jatekot vettem meg az nfs mert ez a legtutibb.irtozatosan nfs fan vagyok.pc osszes megvan az nfs 4 ota .azon kivul semmit soha meg pc se.

 8. helo

  amugy azt meg lehet oldani h a crackelt játékok is frissüljenek. és h appstore-ban miután vettem egy appot az van ott h installed. és nem lehet azt megoldani h ha rajta van csak crackelve akkor is ugy lássa az apple mint ha meg lenne véve?

  ja és még anniy h mi az a twitter és mit tud mert mindenki ezzel jön de fogalmam sincs. elég egy link vagy egy 1-2 mondatos összefoglalás.

  köszi

  tom

 9. @tom: nem fogja az AppStore frissíteni a crack-elt játékot, mert értelemszerűen nem találja majd meg az adott tört app vásárlását az accountod infójában.

  twitter: twitter.com 🙂 140 karakter/bejegyzés, és onthatod magadból a “most éppen eszek”, “mostmár nem eszek”, “hívott a csaj”, “hát ez hülye” és hasonló énblogokat. 🙂

 10. igazábol, mikroblog.:D

 11. ill. igaz valaki arra használja, de vannak akik nem 🙂

 12. @admin: jaja. természetesen ez erősen sarkítva volt… 🙂

  de te meg bedobsz egy twitter linket, és erre meg “This person has protected their updates.”? 😀

 13. /off/
  ha valakinek megvan, törje már fel a HappyWakeUp nevű progit Crackulous-szal, és töltse fel, nem akarok érte 10 eurót fizetni :S

 14. @jadeye: Legyél a “barátom” :))

 15. @admin: ez nagyon homi volt 😀

 16. @nka: LOL… 😀


Add a Comment