fbpx Skip to content

artisjusA sokak által unszimpátiával kezelt Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület díjat vetett ki az „audio-, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas, hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegységekre”. Ez azt jelenti, hogy az iPhone esetében a forgalmazónak díjat kell fizetnie az Artisjus felé. Az senkit sem érdekel, hogy a telefonon saját képek és csak saját zenék is lehetnek, fizess magyar!
Az iPhone 3G 8GB verzió esetén a díj 4800 Ft/db+ÁFA, iPhone 3G 16GB verzió esetén pedig 7200 Ft/db+ÁFA, amelyek január 1-től érvényesek, de az Artisjus április 15-ig türelmi időt határozott meg. Kattints a linkre a jogdíjközleményhez.
Feltettem a kérdést a T-Mobile-nak, hogy ez a díj árnövelő tényező lesz-e, vagy a díjat nem kívánják jövendő vevőikre áthárítani.
Hammang Henrik kommunikációs menedzser válaszában leírta, hogy valószínűleg nekik is ki kell fizetni a díjat. A T-Mobile ezzel együtt arra törekszik, hogy készülékeit ügyfelei a lehető legkedvezőbb feltételekkel vásárolhassák meg, így az előnyös készülékárak mellett pl. kamatmentes részletfizetési lehetőséget is kínál. Ezen törekvésük a jövőben sem változik. Azaz pl. a kizárólag a T-Mobile-nál kapható iPhone 3G esetében nem kívánják ügyfeleikre hárítani az új jogdíjakat, a készülék árai változatlanul vonzóak maradnak, sőt, május 1-jétől az új ikon 200 díjcsomaggal, még kedvezőbb havi díjjal is megvásárolható lesz.
Ez mindenképpen pozitív döntés volt a T-Mobile részéről, csak üdvözölni tudjuk.

Ui.: ha valaki kommentben az Artisjust akarja bírálni, kérem kulturáltan tegye!

Olvasd el a hozzászólásokat is

34 Comments

  1. No comment.. Minél több pénzt lehúzni mindenért mindenhonnan…

  2. Miért nem csodálkozom ezeken a dolgokon már ,csak azt szeretném tudni hogy ezek a ……… …. … ……. …… -ok menyi bürt kivának még rólunk lehúzni!???

  3. Igy van ezt kő csinàni he !

  4. Magyarország. Az adózott jövedelmemből vásárol, forgalmi adóval terhelt készülékemre fizessek jogdíjat 🙂

  5. @szabomm: Autópálya: Az Ön adójából épült Önnek, hogy fizethessen ha használni akarja. :)))

  6. És mivan azokkal a készülékkekel amit külföldről hozznak be vagy pl használtan veszel meg?
    Érdekes kérdés ez a dolgo az viszont tutti hogy 1 dologról szól megint a pénz behajtásról.

  7. Az artisjus meg dögöljön meg ott ahol van. Legmocskosabb alja tolvaj banda.

  8. Az Artisjus nem erdemel egy vasat sem. Azok, akiknek a jogaiert kiall, azok megerdemelnek, de az egesz ertekesitesi lanc hibas. Tul sok a burokracia az alkotok es a vevok kozott.

  9. Csak egy rövid kis történetet szeretnék veletek megosztani.

    Csináltam egy média szervert, amin online filmeket lehetett nézni. (Nem igazán fejtem ki bővebben, hogy milyen filmekről is volt szó.)
    Az elgondolás baromi egyszerű volt, küldesz egy SMS-t és máris nézheted a filmeket x ideig. Itt szeretném megemlíteni, hogy Magyarország egyetlen legálisan működő ilyen jellegű szervere volt, ahol a tartalom csak nézhető, és nem letölthető.
    Meg is állapodtam a két hazai jogvédő szervezettel, hogy a bevétel amúgy sem alacsony 19% őket illeti meg. Két-három működő hónap útán kaptam egy levelet, melyben közlik velem, hogy újraszámolták a jogdíjazást, és innentől kezdve a bevétel 49,7 % tartanak igényt. Természetesen a NETTÓ adózás utáni bevételből.

    Egy kis matek:
    A beruházás, amit saját erőből csináltam 1500000Ft
    Havi díj amit a NETért fizetek: 30000 Ft
    Havi díj amit az áramért fizetek: 7800 Ft
    Havi díj amit benzinre fizetek: 10000Ft

    Egy SMS ára 240Ft (Ebből még természetesen adózom az állam felé.)

    Tovább is van, mondjam még ????

  10. Elvileg ezeket a jogdijjaknak egy részét a zenészeknek juttatják vissza, de több zenész ismerősöm állítja, hogy még egy fillért sem kapott ettől a cégtől. Kérdés, hogy akkor Bródi és Szörényi elvtárs hova teszi a lóvét?

  11. ez a szervezet a legbosszantóbb egész világon. Miert kell jogdíjat fizetni egyátalán az adathordozókra? Miert feltetelezi egy szervezet (artisjus) hogy jogserto tartalmakat fogok tarolni rajta?? Es ha a privat homevideom van az adathordozon es a csajommal estenkent erre alszunk el? Azt hiszem jol tükrözi, hogy mennyire nem élek vissza semmilyen szerzői joggal:)

  12. nem is értem h ezt h csinálhatják meg de ez nem csak a pénz hanem arról szól h drága teló veszik is elég sokan és akkor akik ilyet vesznek azoknak van még. és ha nekem van egy nokia mondjuk 5800 akkor h a fa**ba nincs arra is?
    ez arról szól h aki ilyen persztizs márkát vesz annak van pénze és akkor el kell venni.. ilyen fa**ságot még nem is hallottam. ezzel az erővel az összes színes video-s nokia samsung meg mind1iknek kéne ilyen.

  13. fuji001:
    De a Te esetedben,a jogi út járható,nem?

  14. rohadna meg az aki kitalálta ezt az egészet, mindenből csak hasznot akarnak húzni és lehúzni a csoro embert..

  15. @Ace: Ez jó volt 😀

  16. @csavar: A jogi út nem csak az én esetemben járható.
    A lehetőség mindenkinek nyitott, csak az nem mindegy, hogy milyen áron.
    Ebben az egészben csak az a rossz, hogy jogilag ők egy non profit szervezetként kezdték meg a pályafutásukat. Tehát adó-t is ennek megfelelően fizetnek. A bevételük meg veri az elképzelhetetlent !!!!

  17. csak egy kis eszrevetel:
    ha mar a Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szidjuk, ami szerintem valamejik oldalrol jogos is, akkor ne hagyjuk ki a zeneszeket sem. Ok is legalabb ugyan ilyen mertekben tehetnek rola. Ok sem voltak hajlandoak lepest tartani a teknikaval 🙂 es az internet riohamos terjedesevel. inkabb bealtak a sorba es az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület mohul mutogatnak, kiabalnak, hogy mi ellopjuk toluk es emiatt eheznek.
    kerdem en: ha mar ugy sem tudjak betiltani a netet, akkor miert nem nyit sajat oldalt, s ott lehetoseget ad a szamok letoltesere. aki meg Cdn szeretne az fizet erte, de meg sem annyit mint ha kiado is lenne mogotte…
    tenyleg ennyire hulyek a zeneszek is, vagy nekik konnyebb mutogatni, kiabalni s a nep majd a Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület en veri le a balhet?

    ez egy szubjaktiv velemeny, amit meg lehetne jobban is kifejteni…. de nincsen idom… 🙁

  18. hogy ezek mekkora idióták… fizettem má eleget…

  19. nah ezek után senkinek egy szava ne legyen,h én miert toltom le illegálisan a zenéket/filmeket, és nézem meg a telefonomon 🙂 ugyhogy én innentol kezdve ugy érzem, jogosan toltom le a zeneket filmeket ingyen. nincs igazam?

  20. De.

  21. @Wajk: 🙂

  22. Őh hát ekkora baromságot kitalálni nem lehetett könnyű. De ÁLLJ! Ha az Iphone-okra kell fizetni azt az ürülék jogdíjat akkor ennyi erővel az összes telefonra kéne mert manapság az összes új telefon képes zenét illetve jobb készülés esetén videót lejátszani. Most akkor ez hogyan is van?
    Sok ideig gondolkodhattak ezen, amilyen értelmes emberek vannak ott… 😀
    Csak egy kicsit zavar, hogy miért nem azok után nyomoznak meg miért nem azokat húzzák le akik nem fizetik be az adót. Ha már az adónál tartunk akkor mi fizetünk a parkolásért de mit kapunk cserébe azon kívül hogy magas áron parkolhatunk… Felkéne kaparni a döglött galambokat a parkoló területéről, fel kéne szedni a kutyaszart, hogy ne lépjünk bele, felfesteni a vonalakat, hogy a szőke nő könnyen be tudjon parkolni és mi is mellé tudjunk állni, a járda szegéllyel kéne valamit csinálni mert tapasztalatból tudom, hogy elég magas és már 2-szer szakadt le a Honda Civic-ünk eleje. Ezen el kéne gondolkozni persze ha nem fizetjük be akkor pedig küldenek 300.000ft bírságot mivel 500ft ot nem fizettünk be vagy kerékbilincset raknak rá vagy elviszik és mind ezeket a büntetéseket kiválthatjuk (ha szerencsénk van) 200-300.000ft alatt

  23. Úgy látszik van akik nem olvasták el figyelmesen a postot: „audio-, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas, hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegységekre”. Ki beszélt itt arról, hogy csak az iPhonera vetik ki ezt a díjat?

    Amúgy elég nagy marhaság szerintem, nem tudják megállítani az interneten terjedő média tartalom letöltéseket ezért kitalálnak ilyen hülyeséget. Nem azt mondom, hogy halljanak éhen a zenészek, de ebből szerintem nem lát egy vasat sem egyik zenekar sem amit én hallgatok.
    Egy jó zenekar szerintem megélne a koncertek bevételéből miközben boldog boldogtalan tölti le a zenéiket ingyen az internetről. Bár így meg van annak az esélye, hogy a populárisabb szemét fennmarad míg az ami esetleg ér is valamit eltűnik. Ha csak azt nézzük, hogy ez az ország olyan embereket sztárol agyba főbe akik semmit nem tettek le az asztalra elég ha sokat mutatják őket a tv-ben …..

  24. Persze még mit nem. Az apjuk faszát!!! Amiért megdolgoztam és le adóztam a leadózott pénzem után akármit vehetek az magán tulajdon.Onnantól kezdve senkinek semmi köze mi van az adathordózómon.(laptop,pendrive,telefon,fényképező gép) ha nem ütközik a Büntető törvény alá.

  25. @szabomm:

    es azt se felejtsuk ki, hogy megveszed a legalis tartalmat, legyen az mp3 az iTunesbol vagy cd/dvd, amit felmasolsz az iphone-dra, amihez ugye jogod van, mert megvetted. egyszer fizettel nekik a tartalomert es megegyszer azert, mert atmasoltad egy masik adathordozora a tulajdonod? ez sztem a dupla lehuzas netovabbja es ha vkinek van ideje/lehetosege sztem erdemes lenne utananezni, hatha utkozik valamely a dupla lehuzasrol szolo EU-s direktivaval…

  26. gyakorlatilag ha valamit megvettél (zene/film stb.) akkor az nyugodtan másolhatod akármilyen adathordozóra,mert azt tudod bizonyítani számlával. És arra már nem szabhatnak ki jogdíjat.

  27. Nos gondolkodjunk józan, paraszt ésszel. Ha fizetnem kell ezért a “nesze semmi, fogd meg jól ” szarságért, tulajdonképpen MIT IS KAPOK ?

  28. Jól értelmezem a dolgot, miszerint ez az adó azon alapul, hogy akinek van zene vagy videólejátszó eszköze, az a tartalmát valószínűleg lopta?

  29. Én szeretem az artisjust.
    5000 ft, és lelkiismeret furdalás nélkül teszek fel mindent torrentről, egyéb helyről.

    ezentúl szemét dolog feltételezni hogy lopok, de így meg már csakazért is.

  30. Most ezen mit kell görcsölni?? A telóm külföldről jött, nincs rá kifizetve. A zenék torrentről jöttek: egy forintot nem fizettem. A videók torrentről jönnek: hoppsz ez is ingyen volt… Kifizetném ha nem többszörösébe kerülne mint akár külföldön?? ki!! Sztem ezen kéne elgondolkozni…

  31. Nem értem az egész rendszert, Ha ez a dij azért van mert elöre fizetjük a jogdijat az esetlegesen ingyen megszerzett zenék után, akkor szerintem jogossan tölthettek le zenéket hiszen már egyszer fizettem érte.
    csak ugy ahogy a CD-k áraiban is megtaláljuk. , nem??

    Mikor veszik már észre hogy a piac megváltozott.

  32. @japitaki: Így is van, saját használatra ingyen töltheted le!! Viszont nem oszthatod meg(tehát pl a torrent alapból bűncselekmény, ha nem is töltöd fel máshova mert ott ugye a seed-el alapból töltöd s visszafele, ami már megosztásnak minősül), de ez nem vinatkozik a programokr/játékokra csak a filmekre és zenékre…

  33. Azért megkérdezném: az ArtistJust igazgatójának a fején van matrica?
    Mert hogy a versek és szlogenek is jogvédett tartalmak, amiket ő jogdíj fizetése nélkül másolt be a fejébe … persze ezzel feltételezek róla annyi kultúrát, hogy szokott verseket olvasni, és annyi észt, hogy meg is jegyezze azokat …

  34. magyarorszagon azert van jogdij mert a g..i torvenyhozasnal jo lobbija van a jogvedoknek es a magyar emberekkel mindent meg lehet etetni…

    csakhogy a lokott magyar allam azt nem veszi eszre, hogy ezzel az ujabb sarccal mit tett:

    a magyar ember szlovakiabol vagy ausztriabol veszi a CD lemezek legalabb 50 % at sot ujabban az mp3 lejetszok es a memoriakartyakat is…

    ezzel az adonemmel a jogvedoknek adnak x penyat, de ezzel szemben egyre tobbeket vesz ra arra, hogy kulfoldon vasaroljon

    ha valaki kulfoldon vasarol akkor kulfoldi embernek cegnek ad munkat es a penzet kulfoldre fizeti, marpedig amit kulfoldre fizet abbol a magyar allam nem kap afat es a cegek nyeresegebol nem fog adot beszedni

    Igy mulat a magyar gazdasag

    ja es a vegen kulturaltan biralom oket:

    kib…… ku… a……. ba…… sz….


Add a Comment