fbpx Skip to content

appstore32Üdv mindenkinek, Jimny vagyok. Admin megkért, hogy a blogom mellett itt is jelentessem meg cikkeimet, ezért a jövőben olvashattok tőlem írásokat. Kezdjük egy olyan témával, ami mindenkit érdekelhet, de nem sokat tudunk róla, az alkalmazások elutasítása.

Az Apple már jó néhány olyan fejlesztőt felbosszantott, akinek mondvacsinált indokkal vagy akár indok nélkül elutasította alkalmazását. A cég nem túl bőbeszédű az indoklásban. A Macworld utána járt és összeállított egy tízes elutasított listát.

1. Obama Trampoline

A játékban 18 politikus, köztük Barack Obama és John McCain karikatúráját egy nagy trambulinra helyezhetjük és a fejükkel lufikat durranthatunk ki.
A fejlesztő poénnak szánta, de az Apple egyáltalán nem találta ezt viccesnek és nem engedte be az AppStore-ba. Most a játék átgondolásán dolgozik és újra beadja jóváhagyásra az alkalmazást.

2. MyShoe

Nemrégiben egy iraki újságíró a cipőjével dobta meg Bush elnököt. Ez megihletett egy pakisztáni fejlesztőt, aki elkészített egy cipődobálós programot. A játékban nem csak Busht, hanem Bin Ladent is meg lehetett volna hajigálni a cipővel, azonban az Apple-nek ez túl sok volt, mert a fejlesztő vétett a „közszereplők kicsúfolása” nevezetű szabály ellen.

3. I Am Poor

Bizonyára sokan emlékeznek az I Am Rich nevű programra, amely azon kívül, hogy 1000 dollárba került, nem csinált semmit. Az I Am Poor nevű alkalmazás jóval kevesebb figyelmet kapott, de jóval többet ért volna. A 99 centbe kerülő program tésztát, tonhalat és sajtburgert tartalmazó ételt rakott volna a kezdőképernyőre. Az Apple nem találta étvágygerjesztőnek és elutasította a megjelentetést.

4. South Park

A South Park fejlesztői valóságos kanosszajárást tartottak a jóváhagyás érdekében. Mindhiába, az Apple túlságosan agresszívnek tartotta az alkalmazást. A programmal elérhetővé válhattak volna az epizódok, a sorozattal kapcsolatos hírek, háttérképeket lehetett volna letölteni. Néhány tartalomban volt ugyan nyomdafestéket nem tűrő kifejezés, de a többszöri átírás sem segített. Az iTunes-ban a mai napig meg lehet vásárolni a sorozat epizódjait.

5. Pull My Finger

pullmy1

A tiniknek szánt puffogtató alkalmazást először visszautasította az Apple. Érdekes módon 1 hónap után változtattak álláspontjukon és engedélyezték a megjelenést. Nem kellett hosszú ideig várni, és az egyik bestselling alkalmazás lett.

6. iBoobs

Amíg a mellesként ismert alkalmazás megengedte volna a női test bármely részének himbálózását, az Apple jóváhagyója csak a himbálta vízszintes irányba, így elutasításra került a program. Véleménye szerint szexuális tartalmat, obszcén, pornográf, agresszív és rágalmazó részeket tartalmazott. A fejlesztő véleménye szerint a Baywatch bármely epizódjában többet lehet látni, mint amit az alkalmazás tudott.

7. Slasher

Az alkalmazást túl agresszív volta miatt 1 nap után visszavonták az AppStore-ból. Erre a fejlesztő elég ideges lett, de érdeklődő emailjeire az Apple nem is válaszolt. Az alkalmazásban egyébként egy konyhakést láthattunk és a telefon rázására egy sikoly hallatszott. A fejlesztő azt is fájlalta, hogy az AppStore-ban bezzeg található olyan alkalmazás, amelyben törött sörösüveget lehet fegyverként használni, az övét pedig kitiltották.

8. Murderdome

A nem gyerekenek szánt tartalom mindig vita tárgya volt az AppStore-ban. A Murderdome nevű képregény ennek jó példája. Először jóváhagyták, majd túl agresszív volta miatt kitiltották. A fejlesztő szerint a játékoknál megismert korhatáros rendszert más alkalmazásokra is ki kellene terjeszteni. Az Apple ítélkezése inkább a kommentelők véleményén alapszik, mint egységes mérce alapján ítélnének.

9. Podcaster

Néha az Apple azért utasít vissza egy alkalmazást, mert nem tűri a konkurenciát. Ez történt a Podcasterrel is, amit az iTuneshoz nagyon hasonlónak találtak. A fejlesztő elmondása szerint az alkalmazás többet nyújtott volna, mert nemcsak hallgatni lehetett volna a podcasteket, hanem le is lehetett volna tölteni.
Az elutasítás után úgy döntött, hogy a Cydiában azért elérhetővé teszi a programot. Ezután elkészítette az alkalmazás lebutított változatát, amely RssPlayer néven fut az AppStore-ban.

10. Freedom Time

Kíváncsi vagy mit mondana Steve Jobs egy elutasításról? Na, most megtudhatod!
A Freedom Time egy visszaszámláló alkalmazás lett volna, amely a Bush-adminisztráció hátralévő idejét számolta, de az Apple visszautasította becsmérlő, rágalmazó mivolta miatt. A fejlesztő sem volt rest, írt Jobsnak egy emailt. Másnap a következő választ kapta: „Én bár demokrata beállítottságú vagyok, de úgy gondolom az alkalmazás elég sértő az ügyfelek felére nézve. Akkor mi itt a kérdés?” A fejlesztő szerint túl későn jött a válasz, mert egy csomó időt töltött a fejlesztéssel és költségeit már senki sem fogja megtéríteni.

A fenti példákból is látható, hogy az Apple az elutasítási indokokat elég szabadon kezeli. Van olyan fejlesztő, aki egy „AppStore közvetítőt” lát jónak kinevezni. Feladata közé tartozna a vitás esetekben való közvetítés a fejlesztők és az Apple között. Mások egy előminősítési rendszert tartanak szükségesnek, amelyben feltételes igent vagy nemet mondanának az alkalmazásra.
Mivel a konkurencia is indít hasonló online alkalmazás boltokat, ezért az Apple-nek rövidesen változtatnia kell a politikáján, ha nem akarja, hogy a fejlesztők így fogják a fejüket.

appstore2

Olvasd el a hozzászólásokat is

16 Comments

  1. Különben nem értem miért ne lehetnének fent. Majd a userek eldöntik hogy erős e nekik ez a program vagy sem, valaki letölti valaki nem… Sok perverz van a földön akik mondjuk egy csecsemőrugdosós játékra várnak, tudom őket sajnálni… de őket is ki kell szolgálni 😀

  2. Üdv. Jimmy várjuk cikkeid 🙂

  3. whoops Jimny bocsesz 😛 🙂

  4. Telleg jo kis cikk. Se iphone-al, se semmi hasonlo 🙂 amugy ezeket a progikat honnan tudom leszedni? A South Parkos cucc erdekelne

  5. Arrol miért nem ír senki hogy frissült a cydia? ez úgy látszik senkit nem érdekel hogy lessz CYDIA STORE

  6. komolyan gaznak tartom ezt az apple uralkodast… kicsit ugy erzem magam, mintha kis kinai gyerek lennek aki nem tudja eldonteni mi jo es mi rossz ezert a hatalom kivalogatja a szamomra jo hireket, dolgokat a vilagbol…
    miert olyan kibaszott nehez felfogni, hogy az app storeban oda lehetne irni hogy ez egy agressziv jatek, mittom en 24 ev alattiaknak nem ajanljak a megvasarlasat, ilyesmi… aki meg megis megveszi majd sikithat,hogy jezusom agressziv ez a program… jajj mit vettem…. de ez a szabadsag… miert ne vehetnek akarmit? raadasul az apple is hazsnot huz mindenbol…. komolyan durva.. es nem is ertem, hogy ilyet miert csinalhatnak? ez kicsit rondabb mint a monopolium… hiszen az apple kenye kedve szerint befolyasolhatja a fejleszto cegeket… hisz hiaba irna valaki jobb x programot ha azt nem engedi az apple kirakni… raadasul nem fix ervek alapjan, hanem erzesbol…. GÁZ

  7. vagy hogy megjelent a SPINBOARD beta amit ki is próbáltam hibátlanul működik

  8. Nem gyengén fasiszta az Apple

  9. @ypsilon: Miért kell nyávogni? Ha érdekel valami olvasd el ott a google, ha pedig szeretnéd megosztani másokkal ott a lehetőség a cikk írásra… @ypsilon: nyávogás 2.

  10. Köszönöm a jókívánságokat, amennyire időm engedi igyekszem cikkezni!

  11. Ja és ott már tegnap megjelentettem a cikket.

  12. “A fejlesztő szerint túl későn jött a válasz, mert egy csomó időt töltött a fejlesztéssel és költségeit már senki sem fogja megtéríteni.”

    Ez vicces, egy visszaszamlalo programba aztan baromi sok idot kell beleolni. Volt vagy 1.5 perc talan. Szanalmas.

  13. iBoobs lehet ki lett tiltva de ezt a himbálózós dolgot meg lehet oldani a Wobble-el is ugyhog ysokat nem vesztettünk

  14. Hm az senkinek nem tünik,fel h a SAFARIban nincs normalis flash player és a javának a teljes részét se ismeri? Apple is elszokta utasitani a bluetothos szoftvereket mer sztem elésokan megvennék már!!


Add a Comment