fbpx Skip to content

Őszintén szólva én egy picit többet vártam idén a 10 éves évforduló alkalmából, legalább egy új szenzort, vagy valami teljesen új designt, de összességében legalább nem egy teljesen unalmas frissítés érkezett, mint ahogy azt az utóbbi években megszokhattuk. No de nem ennyire rossz a helyzet, mert bizony bővelkedünk újdonságokban. Nézzük is meg őket.

Az Apple Watch Series 10 egy sokkal vékonyabb tokozással érkezik és adott esetben már nem rozsdamentes acél, hanem polírozott titán tokozással vásárolhatjuk meg, ami egészen érdekes és új kinézetet ad ennek az órának. Ezen kívül minden idők legnagyobb Apple Watch kijelzőjével kapjuk meg, ami a Series 8-hoz képes 30%-kal nagyobb, de még a jelenlegi Ultránál is nagyobb anélkül, hogy a tokozás mérete változott volna. Tehát elmondható, hogy tényleg változtattak a designon a 10 éves évforduló alkalmából és ez mondjuk egy titán óra esetén elég grandiózusnak mondható. Így végre nem csak szoftveresen vagy belső hardverben, hanem kinézetben változott a készülék és ehhez nem kell már Apple Watch Ultrát vásárolni több 100.000Ft-tal drágábban!

Apple Watch Series 10 külső kialakítás: nagyobb kijelző és polírozott titán tokozás

Rögtön vágjuk is bele a külső jegyekbe. Én ugyan már szeretnék egy teljesen új szíj konstrukciót és tokozás design váltást, de valljuk be, sokan még mindig örülnek, hogy az évekkel ezelőtt drága pénzért megvett eredeti szíjak továbbra is kompatibilisek lesznek az új órával. A tokozás annyiban változott, hogy a kisebb méret 41mm-ről 42mm-re változott, a nagyobb pedig 45mm-ről 46mm-re nőtt, tehát igazából a tokozás csak minimálisan változott, azonban sokkal vékonyabb lett és nagyobb kijelzőt kaptunk. (Megjegyzés: ezzel így most eljutott a kisebb méretű óra oda, mint amekkora méretű az elején a nagyobb óra volt.)


(Azért eléggé látható a különbség és a Series 8-9 sem volt egy bumszli óra, de még így is sokkal kisebb lett és szebb az új típus, szerintem imádni fogják a vásárlók.)

Ettől függetlenül a kijelző mérete szó szerint brutálisan nőtt, és ez a vékony háznak hála egy egészen érdekes új designt fog adni az Apple Watch Series 10-nek, arról nem beszélve hogy egy sokkal könnyebb készülékről beszélünk majd, tehát mindennapi edzéshez, sportokhoz kiválóan tud majd igazodni. Egyébként 10%-kal lett vékonyabb és 10%-kal lett könnyebb is a Series 9-hez képest, ami azért látható különbség.

A Series 10 hatalmas mérföldkő az Apple Watch történetében. Az eddigi legnagyobb és legfejlettebb Apple Watch-kijelző több információt képes megjeleníteni, mint eddig bármikor. Ez az Apple első széles betekintési szögű OLED-kijelzője. Akkor is jól láthatod, ha nem szemből nézel rá, így még könnyebb egy pillantással elolvasni rajta mindent.

Az Apple Watch Series 10 tehát  46 mm-en 416 x 496 képpontot valamint 1220 mm²-es kijelzőterületet kapott, így az Ultra és Ultra 2 tulajdonképpen nagyobb tokozással kisebb 410 x 502 képponttal és jelenleg csak 1185 mm²-es kijelzőterülettel rendelkezik. Jó, ez nem akkora különbség, de ha nem kell a bumszli óra, akkor tök jó, hogy a kisebb méretben is megkapjuk a nagyobb kijelzőt és minden újdonságát.

Érdekesség még, hogy végre tudunk hallgatni zenét, podcastokat és egyéb hanganyagokat is az óra hangszóróján keresztül, ez nekem például rollerezés közben hiányzott eddig. Ha még a hardverről van szó, akkor azt is érdemes megemlíteni, hogy sokkal gyorsabb vezeték nélküli töltést kaptunk, ami 30 perc alatt 80%-os töltöttséget jelent. Sokkal inkább 0-24-es készülék lett már, amit a vékony kialakításnak és könyebb kivitelnek hála jobban lehet alvás közben is használni. Én sosem tudtam megszokni, hogy órában aludjak, de talán a vékonyabb kialakítás miatt most újra megpróbálom. 30 perc alatt pedig egy zuhany és egy fogmosás belefér, tehát tényleg 0-24-ben, az év minden napján adatokat kaphatunk a testünkről.

A másik izgalmas újdonság a három magasfényű titánbevonat, melyek egyszerre gyönyörűek és bírják a gyűrődést. Űrtechnológiai minőségű titánból készültek, tükörfényesre polírozott felülettel. A titánnak kiváló a fajlagos szakítószilárdsága, így a Series 10 közel 20%-kal könnyebb a rozsdamentesacél tokos Series 9-nél, miközben rendkívül strapabíró.

Új szenzort nem kaptunk, de új érzékelést igen: Alvási apnoé

Az alvási apnoé napjaink egyik legnagyobb problémája, amiről az emberek nem is tudnak, mert ugye csak azt veszik észre, hogy nem aludták ki magukat, csak úgy felébrednek éjjel és így tovább. Az Apple szerint az alvási apnoék 80%-a diagnosztizálatlan jelenleg és ezt a legújabb generációs óra segítségével mérhetjük is már.

4 éve pont az Apple Watch kapcsán írtunk az alvási apnoéról, amit még a jelenlegi Apple Watch tulajdonosok is meg tudnak nézni enélkül a funkció nélkül is. Akkor az alábbiakat írtuk róla.

Az interjú végén Dr. Vágány Dénes kiemelte, hogy az Apple Watch Series 6 vagy újabb órák véroxigén szint mérése fényt deríthet az alvási apnoéra is. Ez egyébként manapság sajnos igen gyakori betegség. Ha fáradtan ébredünk, esetleg álmosak vagyunk napközben, az utalhat alvási apnoéra. Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, mely során a légzés alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul. Az apnoe egy görög szó, ami azt jelenti “légvétel nélküli”.

 

Az alvási apnoénak két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz. Mindezek mellett bizonyos esetekben az obstruktív és a centrális alvási apnoe keveréke alakul ki, ilyenkor komplex alvási apnoéról beszélhetünk. Az obstruktív alvási apnoéra inkább jellemző a zavaró horkolás, míg a légszomjjal való ébredés gyakoribb a centrális típusú alvási apnoében.

Amennyiben az Apple Watch-csal hosszabb távon mérjük az éjszakai véroxigén szintünket, és azt látjuk, hogy alvás közben az érték csökken, akkor adott esetben a fenti betegséggel állunk szemben. Reméljük, a közeljövőben egyre több alkalmazás támogatja majd az Apple Watch véroxigén szint mérését, valamint ezek mellett az alvás monitorozását is.

Az Apple Watch Series 9 és az Ultra 2 is megkapta ezt funkciót, ami havonta elemzi az alvásunkat, tehát azonnali értéket elvileg ne várjunk, erre én egyébként szerintem lassan 5. éve használom a Withings alvás figyelőjét, ami kényelmes és matrac alá lehet helyezni és automatikusan érzékeli alvás közben ezeket a dolgokat.

Látszik, hogy időközönként még nekem is előfordult, ez egyébként megszűntethető esetleg egy másik párnával vagy matraccal, szóval saját magunk is javíthatunk ezen, ha tudjuk, hogy van vele probléma. Innentől persze már az Apple Watch is figyelmeztetni fog minket, tehát ez a funkció örömteli lehet, főleg, hogy a mindennapi közérzetünkre ható dologról van szó.

Az Apple Watch Series 10 ára és konklúzió

Tehát összességében az Apple Watch Series 10 a fent említett funkciót vékonyabb és könyebb kialakítást, sokkal nagyobb kijelzőt és persze gyorsabb processzort is kapott. Apró újdonságokkal még mindenképp fogunk találkozni, mint például új számlap, vagy funkció, de ugye megkapja watchOS 11-et, amiről ebben a cikkben írtunk és rengeteg újdonságot hoz magával idén is.

Szerintem az új modell egy remek frissítés lett, és simán fognak váltani az emberek erre a szériára. Még akár Series 8-ról is érdemes váltani a tokozás és kijelzőméret miatt, valamint az alvási apnoé érzékelését is csak az újabb Series 9 vagy Ultra 2 tulajdonosok kapják meg. Nyilván itt elsősorban a régebbi órák tulajdonosai fognak váltani és aztán évekig használni az új órát. Egyébként egy Apple Watch akár 5 évig is simán használható, de ettől függetlenül egy 3 éves váltást érdemes használni az akkumulátor kapacitásának csökkenése és egyéb hardveres problémák miatt.

Az Apple Watch Series 10 ára a kisebb méretnél 189.990Ft-tól indul a nagyobb tokozásnál pedig 204.990Ft, a titán esetén pedig minimum 329.900Ft-ot kell letenni az asztalra, a nagyobb méretnél pedig 354.990Ft-ot. Ez viszont azért nem olcsó.

További információkat ide kattintva találunk az Apple hivatalos oldalán.

Az újragondolt Apple Watch Ultra 2

Hát, az elmondható, hogy erre az “új” Ultrára nem érdemes váltani, de örülök, hogy még a nyár végén eladtam az első generációs Apple Watch Ultrámat, hogy egy Garmint teszteljek, és így akkor most tudok váltani az Apple Watch Series 10-re, ami sokkal jobban tetszik, mint maga az Ultra, és az a készülék amúgy sem adott semmi olyat, amit kihasználtam volna, de szerintem az emberek többsége szintén nem a búvárkodás miatt veszi azt, hanem mert már unták a 10 éves szériát. Viszont most talán érdemesebb pénzt spórolni és megvásárolni a sima Series 10-et, mintsem az Ultra 2-t, vagy használt Ultrát venni.

Lényegében az Ultra 2 kapott egy új fekete titán színt és egy új szíjat, valamint egy Apple Watch Hermès Ultra hardvert, és megmaradt a szokásos Series 10-hez képest nagyobb akkumulátor idő, sokkal robosztusabb és megbízhatóbb működés extrém körülmények között és nagyobb kijelzőfényerő. Nyilván akik Ultrát akarnak majd vásárolni, azok már az új generációsat fogják venni, de ettől még a régebbi típusok ára nem fog lejjebb menni annyival, hogy azokat olcsóbban megkapjuk, érdemesebb tehát a Series 10-ben gondolkozni, ott esetleg a titán tokozásban.

Az árak így alakulnak:

  • Apple Watch Series 10 normál tokozással, 46mm-en LTE-vel: 254.990Ft-tól
  • Apple Watch Series 10 titán tokozással 46mm-en LTE-vel: 354.990Ft-tól
  • Apple Watch Ultra 2 49mm-en LTE-vel: 379.000Ft-tól

Érdekes ez az árazás, mert jó drága lett a titán óra, annó 240-280.000Ft körül vásárolhattuk meg a rozsdamentes acél órát, az elején pedig még 210.000Ft volt, persze 10 év távlatából érthető az emelkedés, de akkor meg az Ultra 2 “olcsó”. Szóval én a titánt ebben az esetben nem választanám, mert túl drága, de a Series 10 mégis érdekes lehet. További információkat ide kattintva találunk az Apple hivatalos oldalán.

Szóval nagyvonalakban ennyi az idei Apple Watch frissítés, én majd egy Series 10-re valamikor mindenképp benevezek, mert az jó pár évig jól fog szolgálni. Te tervezel váltani? Mit veszel majd?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Mikor láttam, hogy nem Watch X-nek, hanem Watch 10-nek hívják, tudtam, hogy nem lesz itt semmilyen jubileumi-forradalmi kiadás. A megszokott elég unalmas -összességében kifejezetten unalmas- keynote volt. Nagyon átalakultak a dolgok 10 év alatt. Annak idején nagyon vártuk az újdonságokat, szinte viszketett az embere tenyere, hogy megvegye őket, most egy általános tech hír, amit az ember elolvas vagy sem. Aztán ha elromlik valamelyik eszköze, akkor bemegy a boltba és megveszi az aktuális legújabbat.

  2. Szerintem meg inkább az Ultra, még a régebbi is, azok legalább elmennek 2,5-3 napot. Vicc az egy napos üzemidő, főleg ha valaki alvásfigyelésre is használja (ami az egyik fő tulajdonsága) vagy kicsit többet sportol. Maradhatott volna kicsit vaskosabb akkor legalább a 2 napot elbírná.

  3. Avatar for Atiko Atiko says:

    Jól látom hogy a véroxigén mérést kivették?

  4. Avatar for Voody Voody says:

    Nem csak az új egységekre igaz, de a régiekre is, ha az Apple szabadalmi perének elvesztése után történt az értékesítés. Nekem ez egy nagyon fontos tulajdonság, bár a szoftveres kikapcsolás csak az USA-ban történt meg, ahogy olvasom, de az visszamenőleg is. Nagyon úgy néz ki, az Apple elzárkózik a licencelés témájától.

    The ability to measure blood oxygen is no longer available on Apple Watch units sold by Apple in the United States on or after January 18, 2024 .

  5. Minden termék konkrétan nevetséges. Legalább nem emeltek árat. A legkínosabb az airpods max új színei. Nah. Arról kellet volna a legjobban hallgatni. Szégyen.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @White64GB nekem Series 5-ről illetve iPhone 14 Pro-ról bizony igenis érdekes mindkét idei modell, főleg hogy a sima 16 Pro, tehát a nem Max méret is megkapta a pentaprizmás optikájú kamerát.

    az AirPods Max esetén a színek mellett az USB-C az, amit még kiemelt az Apple, ezek a látható változások.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for BoRRoNeo Avatar for Atiko Avatar for White64GB Avatar for Gascoigne Avatar for Szifon Avatar for Voody Avatar for Jadeye