fbpx Skip to content

Az Apple a WWDC-n bemutatta a macOS Sequoiát, ami a szokásoknak megfelelően ősszel fog érkezni, de a fejlesztők már letölthetik az első béta verziót, a nyilvános béta pedig júliusban fog érkezni.

A macOS Sequoia esetén az Apple 10 főbb kategóriát emelt ki újdonságként, de persze ezeken túl rengeteg egyéb érdekesség is érkezik az új rendszerrel. Nézzük, mit ír az Apple a macOS Sequoiáról!

Előzetes megjegyzés: mivel az Apple oldalán egyelőre csak angolul van fent minden, így az egyes újdonságok vagy szolgáltatások esetén a tényleges, hivatalos magyar elnevezés helyett jelenleg az angol szerepel majd a cikkben. Ezeket és a képeket is frissíteni fogjuk, amint a magyar aloldal elérhetővé válik.

Okos, mint egy Mac.

Állítsd össze a munkaterületedet menet közben, böngéssz a weben fókuszáltan, sőt, tükrözd az iPhone-odat vezeték nélkül. Az Apple Intelligence pedig segít egyszerűsíteni és felgyorsítani a kis és nagy feladatokat egyaránt.

Apple Intelligence

Az Apple processzorral rendelkező Mac modelleken a macOS Sequoia bevezeti az Apple Intelligence-t, amely a személyes kontextusodat figyelembe véve nyújt számodra leginkább hasznos és releváns intelligenciát.

Írás, fókusz és kommunikáció. Új íróeszközök és nyelvi képességek segítenek az írásban, hosszabb szövegek összefoglalásában és az értesítések priorizálásában.

Csodálatos képek, amelyeket kifejezetten neked készítettek. Hozz létre képeket, hogy kifejezd önmagad, alkoss Genmoji-kat a beszélgetésekhez, vagy idézd fel kedvenc pillanataidat saját emlékfilmjeiddel.

Egy új korszak kezdete Siri számára. Gazdagabb nyelvi megértéssel és a személyes kontextusod figyelembevételével Siri most még hatékonyabb és hasznosabb, mint valaha.

Folytonosság

Használd az iPhone-odat a Mac-ről. A Dockban található iPhone Tükrözése alkalmazással bármikor elérheted az iPhone-odat. Teljes mértékben vezérelheted az iPhone-odat és az alkalmazásait vezeték nélkül a Mac billentyűzetével, trackpadjével vagy egerével. És az iPhone zárolva marad, így senki más nem férhet hozzá, vagy láthatja, mit csinálsz.

Ez az Apple processzorral illetve a T2-es biztonsági chippel rendelkező, Intel alapú Mac számítógépeken érhető majd el (az első fejlesztői bétában még alapból nem működik). Szükséges hozzá továbbá, hogy az iPhone és a Mac ugyanazt az Apple ID-t használja, ami esetén be van kapcsolva a kétlépcsős azonosítás, az iPhone és a Mac közel kell legyen egymáshoz, és bekapcsolva kell legyen a Bluetooth és a Wi-Fi is, valamint a Mac épp ne használjon AirPlay-t vagy Sidecar-t.

iPhone értesítések Mac-en. Fogadd az iPhone értesítéseidet közvetlenül a Mac értesítései mellett. Ráadásul az iPhone Tükrözése használata közben azonnal cselekedhetsz és megnyithatod az adott alkalmazást is rajta közvetlenül egy ilyen értesítésből.

Zökkenőmentes áthúzás az eszközök között. Mozgasd a fájlokat, fotókat és videókat az iPhone és a Mac között ugyanolyan egyszerűen, mint ahogy az alkalmazások között húzod át őket Mac-en. (Ez az év későbbi részében érkezik.)

Produktivitás

Egyszerű ablarendezés. Húzd az ablakokat a képernyő szélére, hogy könnyedén egymás mellé rendezd őket az asztalon, vagy helyezd őket a sarkokba, hogy még több alkalmazást tarthass szem előtt.

Ablakrendezés billentyűzet- és menüparancsokkal. Mozgasd az éppen használt alkalmazást azonnal adott pozícióba a speciális billentyűparancsokkal. Ha az ⌥ (Alt/Option) billentyűt lenyomva tartod egy ablak húzása közben, megjelenik az összes rendezési lehetőség előnézete. Az ablakok bal felső sarkában található zöld gomb és a menüsáv is gyors módot biztosít a rendezési lehetőségek kiválasztására.

Előnézet prezentáláskor. Lásd, hogy pontosan mit fogsz megosztani a videóhívás alkalmazásokban – akár a teljes képernyőt, akár egyetlen alkalmazást – mielőtt mindenki számára megjelenítenéd.

Háttércsere. Fejezd ki magad, vagy egyszerűen rejtsd el a hátad mögötti rendetlenséget gyönyörű beépített hátterekkel vagy saját fotóiddal, miközben az iparágvezető szegmentációs technológia gondoskodik arról, hogy a legjobban nézz ki.

Safari

Bemutatkozik a Highlights funkció. A Safari automatikusan észleli és kiemeli a releváns információkat az oldalakon, amikor böngészel. A Highlights hasznos információkat jelenít meg, például útvonalakat és gyors linkeket, hogy többet tudhass meg emberekről, zenékről, filmekről és TV-műsorokról. (Egyelőre csak angolul érhető el.)

Egy okosabb, áttervezett Olvasó nézet. Tartalomjegyzékkel és magas szintű összefoglalóval azelőtt megismerheted egy cikk lényegét, mielőtt beleolvasnál.

Több kontroll a webes videók felett. Amikor a Safari érzékeli egy videót egy oldalon, a Videó Néző segít előtérbe helyezni azt, miközben teljes hozzáférést biztosít a rendszer lejátszási vezérlőihez.

Jelszavak

Minden hitelesítő adatod egy helyen. A biztonságos, végponttól végpontig titkosítással és zökkenőmentes szinkronizálással a Jelszavak alkalmazás biztonságosan tárolja minden hitelesítő adatodat. Lehetővé teszi számodra, hogy szűrd és rendezd a fiókokat a legutóbb létrehozott, hitelesítés típusa, vagy az alapján, hogy az adott fiók egy megosztott csoportban van-e, hogy gyorsan megtaláld a keresett adatokat.

Biztonságos szinkronizálás az eszközök és alkalmazások között. Hozzáférhetsz a Jelszavak alkalmazáshoz iPhone-on, iPaden, Mac-en, és Apple Vision Pro-n, valamint Windows-on az iCloud for Windows alkalmazással. Az összes jelszó biztonságosan szinkronizálódik az eszközeid között, és ha az Automatikus kitöltést használod, akkor a jelszavaid automatikusan hozzáadásra kerülnek a Jelszavak alkalmazáshoz.

Játék

Új és hamarosan érkező játékok Mac-re. Élvezd az új és hamarosan érkező címeket olyan játékfejlesztőktől, akik teljes mértékben kihasználják a Metal 3-at és az Apple processzorokat, hogy sima képkockasebességet és magas minőségű vizuális élményt nyújtsanak.

Üzenetek

Teljesen új módszerek a szövegekkel való játékhoz. Legyen szó arról, hogy kiemelnéd a legfontosabb híreket, életre keltenéd az emojidat, vagy csak elámultál valamin, a szöveg effektek új lehetőségeket kínálnak szövegeid vizuális fokozására. Néhány szó és kifejezés automatikusan javaslatot kínál, emellett pedig bármelyik szöveghez hozzáadhatsz az új effektek közül.

Reagálj bármilyen emojival vagy matricával. Mostantól bármilyen emoji vagy matrica használatával reagálhatsz egy üzenetre, ideértve a saját fényképeidből készült élő matricákat és a kedvenc matricacsomagjaidból származókat is. Gyorsan, mindössze egyetlen csúsztatással hozzáférhetsz azokhoz, amelyeket te és a barátaid a legtöbbet használtok.

Üzenet ütemezése a Küldés később funkcióval. Ha már túl késő este van, vagy pedig egy olyan fontos dologról van szó, amit nem szeretnél elfelejteni, mostantól ütemezhetsz üzeneteket egy későbbi, megadott időpontban való elküldésre is.

Térképek

Topográfiai térképek és túraútvonalak. A Térképek alkalmazás mostantól részletes topográfiai térképeket kínál, amelyek tartalmazzák mind a 63 amerikai nemzeti park részletes túraútvonalait és túráit. (Ez egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban érhető el.)

Túraútvonalak mentése offline eléréshez. Böngéssz a több ezer túraútvonal között, amelyeket menthetsz az eszközödre, és hozzáadhatsz hozzájuk jegyzeteket is. (Ez egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban érhető el.)

Egyedi gyalog- és túraútvonalak. Hozz létre és ments el egyedi gyalog- és túraútvonalakat néhány koppintással. Választhatsz különböző útvonal-opciók közül, például “egyirányú”, “oda-vissza” vagy körút.

Jegyzetek

Élő beszédátírás. Rögzíts hangfelvételeket a jegyzetekben és generálj élő szövegátiratokat, amelyekben használhatod a keresést, vagy kombinálhatod őket más megjegyzésekkel, ellenőrzőlistákkal vagy dokumentumokkal. (Ez egyelőre csak angol nyelven érhető el az Apple processzoros modelleken.)

Math Notes. A Math Notes nem csak az alap matematikai műveleteket képes megoldani, hanem ugyanazokat a funkciókat is elvégzi, mint egy tudományos számológép. Még változókat is rendelhetsz hozzá, használhatod őket egyenletekben, majd módosíthatod őket, hogy lásd, hogyan befolyásolják az eredményeket. És könnyedén elmenthetsz egy Math Note-ot, hogy bármikor visszatérhess hozzá.

Összecsukható szekciók. Egyszerűsítsd és rejtsd el a szövegeket összecsukható szekció fejlécek segítségével, így könnyebbé válik még a leghosszabb szöveget tartalmazó jegyzetek kezelése is.

Kiemelés. Az új kiemelés stílusa funkcióval könnyebbé válik a jegyzetek gyors megjelölése és a szöveg kiemelése.

AirPods

Kéz nélküli Siri interakciók. A Siri interakciók lehetőséget biztosítanak a második generációs AirPods Pro fülhallgatókon arra, hogy egyszerűen bólintva vagy megcsóválva a fejedet válaszolj Sirinek. Így például munkába menet a buszon, vagy otthon, amikor a baba alszik, Siri továbbra is dolgozhat a háttérben anélkül, hogy neked hangosan kellene beszélned.

Hangizoláció az AirPods Pro-n. Legyen kristálytiszta hangod a hívások közben, akár szeles időjárási körülmények vagy hangos háttérzajok esetén is, a fejlett számítógépes hangtechnikának köszönhetően.

Személyre szabott Térhangzás játékhoz. A játékfejlesztők már használják az új API-t, hogy ezt az élményt elhozzák a játékaikba a fejlett hangtervezéssel – például a Need for Speed: Mobile játékban, amit a Tencent Games és az EA fejleszt, és ősszel érkezik. Emellett a játékon belüli csevegés és streaming esetén is javul a hangminőség, ami már 16-bites, 48kHz-es hangzást biztosít, és támogatja a dinamikus fejkövetést. Az AirPods Pro most már a legjobb vezeték nélküli hangzást biztosítja a mobil játékokhoz, és még több előnyhöz juttat. (A dinamikus fejkövetést és alacsony késleltetést a 2.generációs AirPods Pro, a személyre szabott térhangzást pedig a 3. generációs AirPods, illetve az AirPods Pro és AirPods Max modellek támogatják.)

És még sok más.

Számológép. A frissített alap- és tudományos számológépek új eszközöket vezetnek be, mint például az előzmények és mértékegység átváltás. Teljes kifejezéseket is beírhatsz és megtekintheted zárójelekkel, trigonometriával és több művelettel, mielőtt az egyenlőségjelre nyomnál a végeredményért.

Naptár. Hozz létre, nézd meg, szerkeszd és teljesítsd a feladatokat közvetlenül a Feladatok alkalmazásból a Naptárban.

Freeform. Mutasd be és oszd meg a történetedet. A Jelenetek lehetővé teszik, hogy rendezd, felcímkézd és átrendezd a tartalmat, így szakaszonként mutathatod be a tábládat. Küldhetsz egy másolatot bárkinek egy linkkel, amely megnyitja a táblát az ő eszközén. Kapcsolj össze alakzatokat, képeket és gondolatokat a továbbfejlesztett diagramkészítési móddal, amely megkönnyíti a kapcsolatok kialakítását a vásznadon. Igazítsd a táblád tartalmát úgy, ahogy neked tetszik, az elemek rácshoz igazításával.

Fotók. A Gyűjtemények automatikusan rendezi a könyvtáradat olyan témák szerint, mint a Legutóbbi napok, Utazások és Emberek & háziállatok. A Rögzített gyűjtemények pedig villámgyors hozzáférést biztosítanak a számodra legfontosabb gyűjteményekhez vagy albumokhoz.

Időjárás. A “Hőérzet” hőmérséklet jól láthatóan megjelenik a valós hőmérséklet mellett, ha azok jelentősen különböznek egymástól. Hozzáadhatsz otthoni és munkahelyi helyszíneket a Kontaktok alkalmazásból az Időjárás alkalmazás helyszínek listájához.

Otthon app. A vendég hozzáféréssel beállíthatod, hogyan és mikor léphetnek be a vendégeid az otthonodba. Adj hozzá robotporszívókat az Otthon alkalmazáshoz, beleértve a jelenetek, automatizálások és Siri kérések használatát is. És könnyen átláthatod és értelmezheted az otthoni áramfogyasztásodat az új Áramfogyasztás és Tarifák funkciókkal.

Adatvédelem. A továbbfejlesztett Adatvédelem és Biztonság beállítások menü segítségével könnyebben kezelheted, hogy mennyi információt osztasz meg az alkalmazásokkal.

Háttérkép

Megtetszettek a macOS Sequoia új háttérképei? Kattints a kívánt képre a letöltéshez (új lapon nyílik meg):

Kompatibilitás

A macOS Sequoia az alábbi gépekre érhető majd el:

Az Apple idén is kiszórt két gépet a támogatottak listájából, hiszen a MacBook Air esetén már csak a 2020-as kapja meg, a 2018-as és 2019-es modellek nem. A többi Mac esetén viszont ugyanazok a modellek támogatottak, mint amelyekre a macOS Sonoma is elérhető.

A macOS Sequoia első béta verziója a fejlesztők számára már letölthető, a nyilvános béta júliusban érkezik, a hivatalos megjelenés pedig a már megszokott ősz lesz.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for d3t d3t says:

    Kár,hogy az EU-ba ezekből nem jön semmi sem… :frowning:

  2. Szerintem nem akkora veszteség ez…

  3. Avatar for d3t d3t says:

    Pont az AI miatt cseréltem volna újabb telefonra…

  4. Ennek az AI-nak még legalább kell szerintem 2-3 év, mire ténylegesen használható is lesz…

  5. Szerintem amúgy nem, mert már 2-3 éve fejlesztik tehát most csak majd “bekapcsolják” én azt gondolom 1 év alatt simán kiforr, de már most is jó lesz.

  6. Avatar for Czo Czo says:

    Az iPhone mirroringot en azert, sajnalom.

  7. Azt miért nem kapja meg az EU? :slight_smile:

  8. Na majd kiderül sztem ez nem Intelligence funkció csak a Continuity kiegészítése, miért ne menne bárkinek.

  9. Avatar for Czo Czo says:

    Mert DMA. Az Apple gate keepernek lett nyilvanitva itt, nem nagyon rakhat be olyan okoszisztemas featuret az iOS-be, amit nem ugy csinal meg, hogy barki mas is tudjon azzal kb azonos featuret lefedo szoftvert kesziteni.

  10. Avatar for vjan vjan says:

    Én még azon csodálkozom, hogy egyáltalán bármit hoz az Apple az EU-ba. Ha egy szervezet ennyire elzárkózik bármilyen innovációtól, az maradjon meg magának a kőbaltánál.
    Még szerencse, hogy az elektromosságot már régebben feltalálták, mert az EU-ban még vagy ezer évig gyertyával világítanánk.
    Nem igazán értem, hogy kit vagy mit véd az EU, mert Európában lassan semmilyen innováció nem történik.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Burgatshow Avatar for d3t Avatar for Czo Avatar for Szifon Avatar for vjan Avatar for SzifonAdmin