fbpx Skip to content

Az alábbi hírt Handrás írta meg a blogján, és mivel ez érdekes árképzést eredményezhet a hazai Apple-viszonteladók esetén is, így most egy az egyben átemelnénk az oldalra. Ha ők nem tudnak még részleteket a dologról, akkor mások sem, így a január érdekesen indulhat, és érdemes lehet még most, 2013-ban megvenni a kiszemelt terméket.

***

December 27-én érkezett még egy “örömteli” hír így év végére, miszerint január 1-étől a tabletekre is Artisjus-adót kell fizessünk. Némi vigaszt nyújt, hogy a telefonokra és a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközökre fizetendő díj 30 illetve 20 százalékkal csökken.

Hogy ez mit jelent az Apple esetében, azt még nem tudjuk, tekintve, hogy 27-én történt a bejelentés, nyilván senki nem tud még semmi pontosat. Az iPhone-ok esetében csökkenhetnek a listaárak 1-2-3000 forinttal, az iPadek viszont 4-5-6000 forinttal is drágulhatnak attól függően, hogy mekkora kapacitással rendelkeznek. Az is elképzelhető, hogy az Apple úgymond benyeli ezeket az adóváltozásokat, de mivel az importőrnek kell megvásárolnia a beérkező termékekre az Artisjus adót, ez nem annyira tűnik most esélyes forgatókönyvnek.

Screen Shot 2013-12-30 at 14.20.23

Nem mondom, hogy örültünk volna a hírnek, sőt… Mondhatni elég idegesek lettünk. Pár dolog ami eszembe jutott:

  1. Az iPad pont az a tablet, amin nem torrenteznek az emberek, mivel az Apple alapból tiltja a torrent alkalmazások használatát [nincs is torrentezést lehetővé tévő app az App Store-ban – a szerk].
  2. Az iPadet pont nem zenehallgatásra használják az emberek, hanem kb minden másra. Persze van, aki zenét is hallgat az iPadjén, de pont az iPad userek jó eséllyel úgyis az iTunes Store-ból vásárolják a zenéiket [ahol pedig így már minden jogdíj rendezve van – a szerk].
  3. Azok az üzletek, akik szürkén szerezték be, ne adj Isten, ilyen-olyan mutyival még az áfát is elcsalogatták, nos ezek a cégek továbbra is ezt fogják csinálni, plusz még az Artisjus matricát sem fogják megvásárolni, tehát még 5000 forinttal olcsóbban adhatják az iPadeket, mint a hivatalos Apple viszonteladók. Csodálatos.

Személy szerint egyetlen torrentről letöltött zeném sincsen, mindent az iTunes Store-ból vásárolok legálisan, plusz az iPademen eleve nincs is egy fia zeneszám se. De azért fizessem majd a következő iPademre az Artisjus-adót… Meg még természetesen a hozzám hasonló sok ezer ember is fizessen. Csodálatos. Most arról tényleg ne is beszéljünk, hogy ezt tényleg december 27-én kellett kitalálni? Most vegyük meg a meglévő készletünkre több millió forintért a matricákat, vagy ne? Csak mert január elsejétől elvileg megbüntethetnek, ha kapunk egy ellenőrzést. Vagy a meglévő készletre ez nem vonatkozik? A több száz darabos iPhone készletünkre kitől kapjuk vissza a már befizetett Artisjus adó 30 százalékát? Megannyi kérdés, amire természetesen nem kapunk választ, ugyanis az Artisjusnál senki nem veszi fel a telefont, hiszen idén már nem dolgoznak… Csodálatos.

A bejelentés után az M1 TV híradója is járt nálunk, itt lehet megnézni az összeállítást, ami ezzel kapcsolatban lement a TV Híradóban 2 napja. Klikk a képre.

Screen Shot 2013-12-30 at 13.33.47

Bővebben az Artisjus oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

31 Comments

  1. Azt szeretném kérdezni, hogy nem az idényre terveztem egy iPad vásárlását hanem jövőre, hogy szerintetek érdemesebb lenne ha most rendelném meg: biztos ami biztos alapon?! Tudom hogy nem azonnal fogják bevezetni

  2. @becy: idézném a cikk bevezetőjét: “Ha ők nem tudnak még részleteket a dologról, akkor mások sem, így a január érdekesen indulhat, és érdemes lehet még most, 2013-ban megvenni a kiszemelt terméket.”

  3. De ez vonatkozik a T-mobile-voda-telekom cégekre is?

  4. Gyönyörű… Nem is értettem eddig ezt a szegmenst miért nem sarcolták meg.

    @becy: mindenkire vonatkozik, kivéve azokra, akik mást is elcsalnak, ők ennyivel is olcsóbban tudják majd adni.

  5. @ef-dani: Akkor most rendelem, biztos ami biztos 🙂 köszi a segítségeteket 🙂

  6. Ebből a szemszögből még nem is gondoltam erre a dologra:

    “A több száz darabos iPhone készletünkre kitől kapjuk vissza a már befizetett Artisjus adó 30 százalékát?”

    Mert ugye elfelejtettem hogy előre kell megvenni.
    Nem amikor eladtad…

    Elmehetnek a sunyiba. Mondjuk iTunes-ból nem vettem zenét, de Spotifyra egyből előfizettem ahogy legális lett 2 hete Mo-on.
    Addig az ingyenes – reklámokkal tűzdelt verzióját használtam.

    Torrent meg oldschool, meg miért művelné bárki is egy szaros tableten?
    A hdd-kre meg már PC-hez kifizette a legális kalózkodáshoz szükséges sarcokat 😀 Nem?

    Egy tablet PC nélkül nem is nagyon létezik, vagyis ki lehet bírni, de akkor már totál nem “olyan” tevékenységekről beszélünk.
    Szánalmas.

  7. Az egészben az a szép, hogy úgy hívják: üres hordozó díj. Tessék mondani, hol üres egy tablet vagy mobiltelefon belső tárhelye? És az oprendszer az hol van? Vagy mást kérdezek: ha én veszek egy egyszeresen írható DVD-t és a saját nyaralásomat írom fel rá, akkor az Artisjus visszaadja nekem a kifizetett jogdíjat?
    Ugyan már! Ez az egész egy qrva nagy lehúzás!

  8. Hogyan is van?
    Ma magyarországon mindenki torrentről tölt le!
    Handrás és az olyan software készítők akik 2-5 ève készítenek appot azok nem, talán nem, mert nekik meg van a léjük arra, hogy megvegyék. De nem mindenki software fejlesztő vagy jól menő üzletember. Hát öcsém ti jól becumiztátok otthon.

  9. Évek óta megy a lehúzás Artisjus részéről, nagy maffia az egész. A működési költség évente 1Mrd forint!!! Ugyan mire fel? Plusz nem állami cég, hanem magán /vagy szervezet/.
    Azt mondják azért fizetsz üreshordozó jogdíjat, mert tuti illegális tartalmat töltessz fel az eszközödre /hdd, cd, pendrive, dvd, memória kártya/. Hol itt az ártatlanság vélelme? Ez a hozzáállás feltételezi, hogy tuti bűnözöl.
    Illetve még egy kérdés: ha kifizetem az üreshordozó díjat, akkor illegális tartalmat is másolhatok rá?
    Évente be szoktam fizetni a dj jogdíjat is, 122e körül évente. Ha fizetem az üreshordozó díjat, akkor kétszer fizetek?

    Egy tökös ügyvédnek meg kellene ezt kapargatni…

  10. Másolhatsz rá illegális tartalmat ha nem csinálsz belőle pénzt.
    Mondjuk mivel sokan töltenek le, ez jobb megoldás mint ahol 1-1 mp3 letöltése után is rádakasztanak vmi jogvédők egy büntetést/pert indítanak.

  11. Még egy ok, amiért külföldről fogok rendelni ipad-et jövőre! Köszönjük, Magyarország jobban teljesít! :S

  12. Egyetértek, az Artisjus valóban Maffia! Egy fodrászatban nem szólhat a rádió, vagy egy egyszerű zenelejátszó készülék sem amin a saját zenéje szól az embernek mert az már sérti a szerzői jogdíjakat…. És a mocskok azzal szórakoznak hogy járják sorba Fóton az üzleteket és bírságolják meg az embereket. Vicc….

  13. (A cikkeknél minden OFF-topic hozzászólást törlünk. Erre van a kereső a jobb felső sarokban, illetve a Gyakran Ismételt Kérdések cikk. Kérünk, használd a keresőt, vagy ha az nem ad eredményt, a linkelt cikknél tedd fel a kérdésed!)

  14. Bárhogy is nézzük,ez egy k*rvanagy lehúzás!!! 🙁

  15. A telefonom is külföldről lett megvéve, ha tabletra vágyom majd azt is ott veszem meg, hol itt a probléma? artisjuss pénzt akar? ideje lenne elmenni dolgozni esetleg.

    a következő mi lesz, minden embert megállítanak az utcán akin fülhallgató van és ott helyben megbírságolják?
    csinálhatják még egy darabig a kis maffiás magánakcióikat, de ha az a bizonyos szikra tüzet fog, akkor az artisjuss székház lángolni fog.

  16. Itt nálunk fodrasznal iPad ról megy a zene,erdély<3 szerencsére itt nem szórakoztatnak minket ilyenekkel,sajnállak titeket:D de smugy tenyleg,megvettem a kurva i4 et,azt az adó pénzt ki adja majd ide nekem?:D

  17. Eléggé nagy lehúzás. Meg szerintem felesleges, mert a cikk is mutatja mi az igazság. Amúgy nekem teljesen jött le. Nekem akkor havonta kell fizetnem adót a tablett után, vagy ez csak vásárlásnál lesz?

  18. @adika4444: Egyszer lesz. A vásárlásnál a rekordméretű áfa mellé még kiperkesz 5k-t.

  19. No komment 🙁 Itt Magyarországon mindent meglehet tenni.De mit beszélek hisz nincs is ország csak egy tranzit váró, ahol minden arra járót lehúznak.mindeggy milyen indokkal.A legnagyobb gond hogy meg is tehetik , mert az itt lakók mindent benyelnek, s nem tesznek semmit. Ki mint veti lábát:!!

  20. Lehet mutyiról beszélni, meg Andrást megértem. Viszont ezek az itthoni iPad árak, hogy 50-100 eFt eltérés van amerikához képest, túlzás. Ennyit nem ér egy ilyen kaka sem. Gyártsák európába stb. és akkor vámmal olcsóbb lesz, meg szállítással. És ha nem lesz árusítható natív micro-usb slot nélkül? Akkor is csak ezek a szürkék fogják behozni.

  21. @reggaetomi:
    iPad Air 16GB WiFi
    Amerika: nettó 499 USD kb. 107 000 HUF
    Mo: nettó 118 102 HUF

    iPad Air 128 GB Wifi+Cellular
    Amerika: nettó 929 USD kb. 200 000 HUF
    Mo: nettó 220 465 HUF

    Ahol te 50-100 ezer forint különbséget látsz, az bizony az ÁFA és ez akkor se lenne olcsóbb, ha itt gyártanák valamelyik Flextronicsban. Maximum a bejelentés előtt már lehetne vásárolni a zalaegerszegi fekete piacon, mint anno valamelyik Ericsson telefont.

    A microUSB slot pedig egy baromság.

  22. En tuti nem fizetek ezeknek a patkanyoknak

  23. Tehát akkor ha a cikkben írt számokból indulunk ki, akkor 60ezerrel olcsóbb lesz januártól az iPhone? Ugye ha 30%al csökkentik a jelenlegi 220ezres árat, akkor ez ennyi.

  24. @Jecy: Szövegértési problémáid vannak. Ülj le, egyes!
    @iproman: Kit érdekel, hogy nálatok mi van? Főleg, ha akkora majom vagy, hogy te is itt vetted a telefonod és kifizetted az adót.

  25. @Jecy:

    Ez most komoly? Ugye csak viccelsz, és nem a szövegértés okoz problémát…

    Egyébként ez az egész Artisjus, ahogy ezt hazánkban kezelik, elkeserítő. Miért nem tudunk normális szabályokat alkotni? Arra is kíváncsi lennék, hogy osztják el a befolyt jogdíjakat a magyar előadók között. Webstatsztika alapján? 🙂

    nj

  26. yes! jeszyjenek legyen mibol nyaralni…

  27. “Az Artisjus ezúttal egy gazdasági elemzéssel támasztja alá szokásos éve jogdíj-korrekcióját. Idén először a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői közösen készítettek kutatást arról, hogy milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon, illetve arról, az alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e a célok elérésére.”

    szerzők, előadók és kiadók jogkezelői ültek össze

    “Az idei évben ennek a vizsgálatnak alapján került be a tablet, mint új kategória, amire 2014. január 1-jétől már a beépített háttértár mérete alapján jogdíjat kell fizetni. Az Artisjus szerint a tabletgép-tulajdonosok 93 százaléka rendszeresen végez olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.”

    93% szerintük rendeszeresen lop.
    Arról persze gondolom fingjuk sincs, hogy hány százaléka IPAD a Mo-on értékesített tableteknek, és hogy ha nincs torrent kliens IPAD-ra, akkor mindenképpen kell egy személyi számítógép, aminek a merevlemezének ára már tartalmazza a “jogdíjakat”…

    Ergó többször fizetünk! ;-D

  28. Engem mint vásárlót, miért érdekel hogy itt vagy ott miért olcsóbb. Bemegyek és kevesebb pénzért ugyan azt kapot. Pl iPad Air 126.000. Miért fizetnék 149.000-et? 23.000 forint. Ha ennyiveltöbbért veszem jobblesz nekem? Nem. Kit érdekel miért olcsóbb.

  29. @Marci89: Azért érdekel, mert aki elcsalja az adót az államot károsítja meg. Lehet, hogy örülsz mint majom a farkának, mert 23000 forinttal olcsóbban vetted meg az iPaded, de a boltokban, bankokban, telefonszámlákon, stb. ennek a többszörösét hagyod ott “pluszban” az adók miatt, amikkel kompenzálni kell ezeket a trükközőket.

  30. Az a baj ezzel, hogy ez egy erkölcstelen, tényleges jogalap nélküli adó, ami legalizálja a lopást. Mert ugye azért kell fizetni, mert feltételezik, hogy lopsz, tehát ha lopsz, azt legálisan teszed, mert előre megfizetted utána az adót. Tehát mégse loptál. Ha viszont nem lopsz, akkor téged loptak meg. 🙂
    Nevetséges, hogy adóznom kell, ha kinyomtatom a levelemet, ha fényképezek, ha ezeket elmentem a pendrive-ra, CD-re.
    Megveszem az eszközt, adózok, megveszem rá a zenét, újra adózok. Szinkronizálok, adózok.
    Akkor mégis ki itt a tolvaj?

  31. Az Artisjusnak észre kéne vennie, hogy szembe megy a haladással. Azért hozták létre, hogy kiszolgáljon egy, a szocreálból itt maradt, komcsik által kitalált és működtetett rendszert (Erdős Péter hagyatéka).
    Menjünk kicsit vissza az ok-okozat összefüggésekben. A cél, hogy a művész eladja a művészeti termékét, a vásárló hozzájusson ehhez. A régi módszer egyszerű volt. A művésznek fizessünk filléreket, úgysem tudják másképp eladni, a vásárlótól kérjünk horribilis összegeket, úgyis csak rajtuk keresztül tudják megvenni (mert ugye pl ki tudott lemásolni egy bakelitet). A különbözetből vígan elélünk, a szervezet föl is duzzadt szépen a sok profittól. Hogy követte a szervezet a haladást? Sehogy. Ugyan azt csinálja évtizedek óta. Ja, hogy az embereknek egész mások az igényeik? Hát arra ők tesznek magasról, ez van. Ugyanaz a módszer, ugyanazok az eszközök. De a szemét magyarja ötletes, másolni (“lopni”) kezdte a produktumokat. Hű, most mi legyen? Csesszünk rá jogdíjat mindenre, amin csak tárolni lehet . Más megoldást ugye el sem tudnak képzelni. Miért? Mert az a megoldás a rendszerük összeomlásával járna. Az egész slepp mehetne dolgozni, ahhoz meg el kéne végezniük valami iskolát is, és ez nem nagyon tetszik. Ja persze, el lehetne adni ezeket online áruházakban is, ahol a művész többet kaphatna, és érdekes módon mégis nagyságrenddel olcsóbb lehetne a végtermék. Értelmetlenné válna a lopás a megfizethető árak mellett. Csak akkor miből lennének a karácsonyi milliós prémcsik? Mert abból a munkából, amit a szakértelmük alapján végezhetnének, abból tuti nem.
    Nem tudom, ha valaki nekimenne egy perben ennek, hogy csak hivatalos helyen beszerzett zenéi, filmjei ellenére miért is kell neki ezt fizetnie, és miért nem igényelheti vissza az összeget, akkor mit szólnának hozzá a polgárjogi képviselők? Mert ugye nem csak a szerzői jogokat védik ám.


Add a Comment