fbpx Skip to content

Az iOS 11-ben a Beállítások alatt megtalálható a Vészhelyzet – SOS menüpont is, ahol beállíthatjuk, hogy ki legyen az a személy, akit felhív a rendszer, ha életveszélyes helyzetbe kerülünk.

Vészhelyzet – SOS bekapcsolása az iOS 11 alatt

Reméljük erre sosem kerül sor, de ha igen, akkor csupán ötször egymás után gyorsan nyomjuk meg a bekapcsológombot ahhoz, hogy a készülék lezárjon és akár automatikusan hívja azt, akit korábban beállítottunk. Ezeket az Egészség alkalmazásban tudjuk megadni, illetve további értékes, az ellátásunkhoz szükséges információkkal együtt.

Amikor a Vészhelyzet – SOS funkciót használja, az eszköze megpróbálja felhívni a segélyszolgálatokat. Annak érdekében, hogy a segélyszolgálati központ segíthessen Önnek, a hívás tartalmazhatja az Ön helyzetét, függetlenül attól, hogy Ön engedélyezi-e a Helymeghatározást. A hívás befejezése után lehetősége lesz szöveges üzenetben értesíteni a vészhelyzetben értesítendő kontaktjait, amelyben jelzi, hogy a segélyszolgálatokat hívta. Ez az üzenet szintén tartalmazza az Ön aktuális helyzetét. A vészhelyzetben értesítendő kontaktjait az iPhone-jának Egészség alkalmazásában lévő Orvosi azonosító szerkesztésével kezelheti.

A vészhelyzetben értesítendő kontakjainak értesítése után az eszköze korlátozott ideig frissítést küld, amikor a helyzete megváltozik. Amikor ez megtörténik, Ön értesítést fog kapni. Amikor a Vészhelyzet – SOS funkciót használja az Apple Watchán, és le szeretné tiltani ezeket a frissítéseket, akkor az Apple Watchán válassza az értesítésben található Megosztás leállítása lehetőséget. Amikor a Vészhelyzet – SOS funkciót használja az iPhone-ján, és le szeretné tiltani ezeket a frissítéseket, akkor koppintson az iPhone-jának állapotsávjára, és válassza a Vészhelyzeti helyzet megoszt. leáll. lehetőséget.

Vészhelyzet – SOS beállításai az iOS 11 alatt Vészhelyzet – SOS az iOS 11-ben

Amint többször megnyomtuk a bekapcsoló gombot, a második képpel találkozunk. Ilyenkor lezárja a készüléket a rendszer, és adatvédelmi szempontból átmenetileg letiltja ujjlenyomat-olvasót is, hogy mindenképp jelkódot kelljen megadnunk, és ne történhessen meg az, hogy mondjuk ájult állapotunkban valaki a tudtunk nélkül feloldja az ujjlenyomatunkkal a készülékünk zárolását, és ezzel visszaéljen. Ilyenkor elindíthatjuk a Vészhelyzet – SOS hívást, illetve az Orvosi azonosítónkat is láthatják mások, utóbbit érdemes előre kitölteni, sokat segíthet. (Bár az is igaz, hogy egyébként hivatalból a mentősök vagy a rendőrök nem bízhatnak meg az itt található információkban.)

Olvasd el a hozzászólásokat is

23 Comments

  1. Ideje volt már. Samsung 4-5 éve tudja. Az tud fotót is csinálni és elküldi meg a GPS koordinátákat is. Jó funkció. Akkor most jöhet az automatikus szöveg javítás debugolása. A magyar síri. Üdv.

  2. Az automatikus szöveg javítás van mire gondolsz?
    Nekem aPrediktív szövegbevitel vel van bajom. Nem lehet a szótárban változtatni a már bevitt szavakon…

  3. Az mikortól fog működni hogyjelkódot kérjen kikapcsoláshoz? Elhagyott ellopott telefont aki nem jó szándékú , rögtön kikapcsolja és máris keresheti a gazdája.Ehhez a funkcióhoz is jól jönne a jelkód kérése vagy persze újlenyomat. Erre miért nem gondol senki?

  4. Annyira fura nekem hogy apple nemt talàl ki semmi radikálisat, csak megy a többi gyártó után… Régen nagyon jó ötleteik voltak, nemhiszem hogy mindegyik jobs műve lett volna… Végülis egy kitalált technikát tökéletesíteni is lehet…

  5. @fapuma7210: “Az mikortól fog működni hogyjelkódot kérjen kikapcsoláshoz? … Erre miért nem gondol senki?”
    mert teljesen értelmetlen, elvégre a hardveresen implementált reset ezt is kiütné. egy tolvaj ezekre már fel van készülve, kiveszi a SIM-kártyát, vagy beteszi repülőgépes módba, stb. a hülye tolvajt meg úgyis megfogják.

  6. @kistrojak: Mert mondjuk régen, minden gyártónak új volt az okostelefon meg táblagép jelenség, nekik is folyamatosan kellett becsatlakozni a sorba. Most már mindenki okostelefonokat meg táblagépeket gyárt, így lehetetlen a trendet diktálni. Sajnos ő pont a “csúcson” halt meg, így egyesek hajlamosak őt túlmisztifikálni. Azért azt ne gondoljuk már, hogy ha Jobs ma is élne, minden évben iPhone forradalom lenne.
    Ahogy első autónál még könnyű volt királynak lenni (hasonlóan ahogy Jobs az iPhone-nál), most már száz autó gyártó van, lehetetlen mindig olyan autót készíteni, amiben olyan dolgok vannak, ami senkinek nem jutott eszébe, és ezért mindig azt az egyet másolják.

  7. @Jadeye: Így viszont a legsuttyóbb cigány is kikapcsolja ha talál egy iphonet és kész a napja.Itt az időfaktor sokat számítana. Hardveresen nem perceken belül foglya a készüléket basztatni.Így gyakorlatilag iphone keresése is csak egy marketing duma.Soha nem lesz meg ha kikapcsolják a telefont az első percben mikor ellopják.Minden funkciót védi a jelkód , miért pont a kikapcsolást nem .Van részigazság abban amit mondasz , de hidd el sok eltulajdonított telefonnak más lenne a sorsa , ha nem tudná az “Új gazdi” kikapcsolni. Nekem ez az elméletem . Ja a legfontosabb hogy ezt megvalósítani semmibe nem kerülne!

  8. @fapuma7210: de hát tökmindegy, hogy kér-e kódot a kikapcsoláshoz, ha egyszer a reset hardveres, és így lényegtelen a kódkérés! semmi hardveres piszkálás nem kell neki, egyszerűen lenyomva tartja 10mp-ig a home és power (iPhone 7-től a hangerő csökkentése és power) gombokat. de ebben semmi új nincs, a legelső iPhone megjelenése óta ez egy failsafe arra az esetre, ha szoftveresen lefagyna a készülék.

    mellesleg nem azért nem találod meg a készüléket, mert kikapcsolják, hanem mert kiveszik belőle a SIM-kártyát. az ellen meg aztán semmiféle kód nem véd, csak egy olyan megoldás, amikor szoftveres a SIM, és így nem tudja egy mozdulattal kivenni…

  9. Ha már egészség app…?!
    Az egészség app érzékeli és logolja a mozgás adatokat. Távolság, lépésszám, magasság. Pulzusmérővel pedig ehhez a pulzusszámot is.
    Hogyan, milyen app-al lehet kinyerni úgy az adatokat, hogy tudjak belőle grafikont, táblázatot és egyéb más “paramétereket” létrehozni?

  10. @novisz: Például az igekötős igékre. Külön írja.

  11. A lopásokkal semilyen cég nem foglalkozik. Se autó, sem telefon gyártó. Nem véletlenül. Az is marketing. Ha lopják a telefont akkor lesz olcsó alkatrész. (tudom nem minden) és ezzel a telefon már HOPP! ott is van egy olyan szegmens vásrlói között (mert olcsón szervizelhető) ahol semmi keresnivalója nincsen. Kettő akinek megcsapják a telefonját az vesz másikat. Szintén marketing, piaci rés. Három a biztosítás. A biztosírok is ki veszik a részüket a lopás biztosítással. Ez mindenkinek jó csak neked nem kedves károsult. Sajnállak. kattints ide és megszűnik a fájdalmad 🙂 https://www.apple.com/hu/iphone-7/

  12. Én a biolockot használom amin be lehet állítani mely alkalmazást védje ujjlenyomattal illetve a kikapcsolást is csak azzal lehet. Persze így is lehet resettel, de talán nem tudja minden enyveskezű meddig kell nyomvatartani.

  13. @imyke: van exportálási lehetőség – xml-be kitolja az adatokat, onnan utána azokat azzal dolgozod fel, amivel akarod.

  14. Jailbreakkel lehetett olyat csinálni, hogy lezárt képernyőn a power gomb nyomvatartására respringelt, és így nem lehetett kikapcsolni. Persze a reset ellen nem véd.
    Amúgy kb két éve értelmetlen már iPhonet lopni. Használni nem tudod, mert zárolva van. Ha újra telepíted se tudod használni, mert nincs meg a jelszó. Alkatrésznek? Max a képernyőt tudod újra felhasználni, az alaplap és az ujjlenyomat olvasó párosítva van, ha bármelyiket cseréled használhatatlan lesz az egyik legfontosabb funkció. Értelmetlen.

  15. Amúgy Jobs régen sem talált fel semmi újat, csak remek érzékkel össze párositott meglévő technológiákat, amik külön-külön nem voltak nagy dolgok, de egyben forradalmiak. Az Apple kb ebben utazik, a felhasználói élményben, nem feltétlen a trend diktálásban, hanem a megfelelő elemek profi összekombinálásában.

  16. @Jecy: Akkumulátor, kijelző, hangszórok, mikrofonok, gombok, kamerák, antennák, csatlakozók. Nézd meg a fusi szervízek árlistáját. Ellopatja a telefont egy tizesért, simán 100+ ezres haszon van még egy 5s-en is.

  17. @ef-dani: normális szerviz nem vesz meg alkatrésznek sem ilyen telefont, mert a bontott alkatrész előélete nem ismert, így garanciát sem lehet rá vállalni.

  18. @Jadeye: Nem véletlen írtam fusi szervízeket.. tetszik vagy sem ez létező jelenség, különben nem lopnák a telefonokat…

  19. @ef-dani: sokkal olcsóbb megvenni az utángyártott alkatrészeket Kínából, mint telefonokat lopatni. nem ezért lopják el őket, aki ellopja, az nem alkatrészként akarja értékesíteni.

  20. @Jadeye: Hát nem. A tolvajok többsége orgazdának dolgozik aprópénzért bármilyen termékől is legyen szó. Aki nem az hülye és lebukik. Az orgazda pedig jelen esetben szervízelésre fogja használni, mert értékesíteni nem tudja. Értem én, hogy van szervizetek és sértésnek veszitek, de ez van. Busás hasznot lehet realizálni egy lopott iPhoneon és nem fogják kidobni csak azért, mert “nem ismert az előélete és nem lehet rá garanciát vállalni”. Pont nem érdekli, amikor évente 3 új cég fut a boltja/szervize mögött. Ha jófej, kicseréli egy másik lopott alkatrészre, ha nem akkor elhajt a francba, te meg mehetsz jobbra-balra, csak mire odajut az ügy, hogy valaki tárgyalja, addig az AluljáróGSM bolt mögött már rég nem a Trógervagyok Kft. van akiket bepereltél, hanem már a harmadik, Suttyóvagyok Kft.

  21. @ef-dani: senki nem vette sértésnek. de mégis mi értelme van ellopatni egy készüléket, mikor sokkal kevesebbe kerül alkatrészt venni Kínából?

  22. Jadeye: sokkal minosegibb alkatresz?


Add a Comment