fbpx Skip to content

Lehet, hogy az iPhone Retina kijelzője már nem a legnagyobb felbontású és képsűrűséggel (ppi) rendelkező kijelző a piacon, azonban kétségtelen, hogy az egyik leggyorsabb válaszidejű, messze maga mögött tudva a többi társát.

6683-iphone_retina_600

Az Agawi által elvégzett TouchMark teszt eredményeként kiderült, hogy a Retina kijelző több mint kétszer gyorsabban reagál, mint bármelyik konkurensé – beleértve a Galaxy S4-et, valamint a többi csúcskategóriás Androidos készülékeket – még akkor is, ha csak a 3 évvel ezelőtti iPhone 4 kijelzőjét tesztelték.

touchscope1-1024x768-640x480

Agawi tesztje a minimális válaszidőt mérte a legnagyobb telefongyártó cégek esetében, mint például az Apple, Samsung, Nokia, HTC és a Motorola termékeinél. Erre a tesztre egy egyedi appot fejlesztettek, ami felvillantotta a kijelzőt, mikor az érintésérzékelő felületet megérintették. Abból kifolyólag, hogy egy ennyire egyszerű programot készítettek, kiszűrték a processzor általi előnyöket és hátrányokat. Így az eredmény valójában a kijelző válaszidejének teljesítményét tükrözte. Minden eszközön minimum 50-szer végezték el a tesztet, valamint az előbb említett alkalmazást kombinálták egy érzékelővel, amelynek egyik része a kijelzőnél, ami másik pedig a tesztelő ujján volt, így rögzítették az érintés pontos idejét.

Az eredményekkel kapcsolatban úgy gondolom, az ábra magáért beszél:

Screen-Shot-2013-10-01-at-17.12.07

Kétségtelenül ez is az egyik oka annak, hogy az iPhone-ra írt alkalmazások sokkal gördülékenyebbek és reszponzívabbak, mint a Andoidra írt társaiké, valamint a billentyűzeten való gépelés is sokkal folyékonyabb.

A legérdekesebb pedig mégis az, hogy noha az Apple kijelzőit a Samsung gyártja, mégis az Apple mérnökeinek sikerült azt úgy kalibrálni és optimalizálni, hogy az több mint kétszer gyorsabb, mint ahogyan a Samsung a saját kijelzőjét tudná alkalmazni. Megdöbbentő, nem?

Olvasd el a hozzászólásokat is

28 Comments

  1. “Kétségtelenül ez is az egyik oka annak, hogy az iPhone-ra írt alkalmazások sokkal gördülékenyebbek és reszponzívabbak”

    Hát ezt azért nem mondanám.

  2. Hegyi: Ne sértődj meg, de pl az S4 még a betöltetlen widgetek lapozásakor is beszaggat sajnos:-(

  3. hegyi: Dehogy nem. Vannak dolgok, amiben előrébb jár az Android, vagy a Windows (szerencsére az ios7-ben meg is jelent ezek közül néhány dolog), de anno pont ezért nem vettem s4-et, mert számomra zavaró volt, amikor elhúztam az ujjam és feltűnően lassú volt az i4-hez képest!

  4. yntrudernek igaza van… sajnos én is lecseréltem az iPhoneom egy galaxy S4-re…. életem legrosszabb döntése volt.. hetente veszít az értékéből 10 ezret és olyan lassú mint egy nokia 3310-es. Már naponta 2-3x szeretném széttörni, de túl sokba került ahhoz…

  5. @yntruder: Nem hiszem, hogy bárki megsértődne, de a kijelző válaszidejének nincs sok köze a szaggatáshoz. A lapozás elindításához van köze – a lapozás folyamatára már semmi hatása nincs. A szaggatás a rendszer miatt van, processz priorizálás, memóriakezelés (etc) miatt.

  6. Végre kézzelfogható adatokkal is leírták, hogy miért olyan "smooth" a vas! 🙂

  7. yntruder: ezért van Nexus 4-em, szaggatást még nem láttam. Volt S4-em 2x is, igaz a sok plusz dolog miatt néha megreccenni de ez olyan szintű, hogy ha valakit ez zavar annak valami baja van.

    Mindjárt jön mit keresek itt, Apple termékeket használok, volt sok iPhoneom de azért, hogy ezért sokkal smoothabb meg stb. ez baromság.

  8. Hihetetlen hogy mennyi áltudományos önigazolás kell már az Apple usereknek. Ms ről beszélünk. Semmi köze az akadásokhoz. Az már más kérdés hogy az enyém érdekes módon nem akad :-).

  9. @Brekii: mi az áltudományos önigazolás egy bizonyítható tényállásban?

  10. @Brekii: Hm. Figyeltél a skálázásra? 130 milliszekundum az több, mint egytized másodperc. Ha valami, ez mindenképp megérződik a felhasználói élményen. Személyes tapasztalat. Egy-két tizedmásodperces késés annyira kellemetlen szaggatás érzését tudja kelteni, mint a parancsolat.

  11. Szerintem itt lassan nem árt tisztázni egy-két fogalmat.
    Szaggatás: az a dolog, amikor egy folyamat végrehajtás közben rövid időre, de emberileg érzékelhető módon megáll. Pédának okárt, amikor egy animáció megáll, majd egy (kettő-három-sok) tizedmásodperc után folytatódik – esetleg 1-2 frame kihagyásával, de nem feltétlenül.
    Az idézett cikk lényege: minden tökéletesen folyamatos. Szó nincsen szaggatásról. Arról szól, hogy a parancs kiadása után (az érintpképernyőn) mennyi idő telik el a parancs végrehajtásáig. Vagyis mennyi idő alatt jut el az érintés a képernyőtől a processzorig, hajtódik végre, és jut vissza a képernyőre a végeredmény érzékelhető módon. És mindez teljesen folyamatos (már amennyire egy ilyen kaliberű effekt folyamatos lehet), nincs szaggatás – csak a végrehajtás idejében van 60-80 ms különbség (vagyis késés van, nem szaggatás).
    És csak a flame kedvéért 🙂 hozzátenném, hogy az SGS3-mal én sem tapasztalok semmilyen szaggatást. Viszont az iPademmel és iPodommal egyszerre összehasonlítva valóban lassabb a válaszideje a kijelzőnek érezhetően. De azért nem mondanám, hogy a felhasználói élményem rovására menne a dolog, eddig észre sem vettem a dolgot.

  12. Ennyi ökörséget is régen olvastam. S4 lassú meg beszaggat! Már az S2 sem szaggat. Vagy legalábbis nem jobban mint a kor iphone-ja. Ezzel az oldallal az a baj, hogy az emberek nem képesek kihúzni a fejüket a seggükböl. Nekem S4-em van meg ipad-om. Mindkettőt nagyon szeretem. De eszembe nem jutna bármelyiket is lecserélni. Mindkettő a maga műfaja királya. Tetszik, nem tetszik? Ez van.

  13. Már elnézést, de a cikk címe és tartalma között megint nem sok összefüggés van. Az rendben van, hogy írtak egy alkalmazást mindkét platformra, ami faék-egyszerűséggel reagál az inputra egy bizonyos outputtal. De ebből a kijelző válaszidejére nem lehet következtetni (mert ugye ez már nem MS-DOS). Az egész rendszer reakcióidejére annál inkább. Az ábrából pedig két dolog olvasható le. Egyrészt ugye az, hogy az iPhone “hamarabb tud reagálni” a bemenetre. Másrészt pedig az, hogy iPhone 4 és 5 esetén a szórás (variancia) nagyjából a HTC One szintjén van (sajnos nem tudjuk milyen OS verziók mellett), míg a Lumia és az S4 bár lassabban reagáltak, de stabilabb eredményt adtak. Tehát pont az iPhone-ok “rángatnak” jobban, egy S4-en egyenletesebb lehet egy konstans animáció (pl. görgetés). Ennek ellenére az iOS-t tartom jelenleg a legkiforrottabb és leginkább felhasználóbarát rendszernek.

  14. rgbx: ez senkit nem érdekel, csak az, hogy “sokkal gördülékenyebb”. A nagy lófaszt 😀

  15. @H2CO3:
    Hát matekból nem vagy erős. A különbség (már ha elfogadnánk hogy valós válaszidőkről van szó pedig nem) 59 ms. Legyen 0.06 sec. Ettől gördülékenyebb a gépelés??? Ennyire azért már nem kellene…..

  16. @Brekii: Hát te sem vagy erős matekból. Nálam a 123-55 az 68, bár lehet, hogy tájszólásban nem annyi… Igen, 0.06-0.07 másodperc. Érezhető. Nem a gépelés gyorsabb tőle, hanem ha pl. böngészés közben el akarod húzni az oldalt valamerre, vagy belenagyítani. Nem mindegy, hogy 0.123 vagy 0.055 másodperc a készülék válaszideje — a tizedmásodperc nagyságrendű késés már kényelmetlen, a nehézkes kezelés élményét adja.

  17. @H2CO3:
    A különbség az 5s és az s4 között 59 ms még mindig :-). Sajnos akárhogy is számolod mindig annyi is marad. Az a tény hogy téged ez a cikk meggyőzött már olyan szakadékot képez köztünk ami lehetetlenné teszi a kommunikációt. :-). Az egészen biztos hogy nekem az s4 nem szaggat és olyan gyors még soha nem voltam hogy század másodpercek miatt kellett várnom a gépeléssel. Az már más kérdés hogy az egész cikkel és a konklúziójával komoly gondjaim vannak. De hát ilyenek kellenek időnként az Apple társadalomnak. 🙂

  18. @surikagabi: most erre mégis mi szükség van? senki nem szólt be neked, így nem igazán értem, miért kell nekiállni személyeskedni.

    @Brekii: nem írtad le, hogy mi alapján számoltad ki az általad megadott összeget, anélkül meg csak találgatna bárki. ha máskor leírod, hogy te az S4 / 5s értékeinek összevetésére gondoltál, nem lett volna ez a félreértés.

  19. @surikagabi: Mivan???

    @Brekii: “A különbség az 5s és az s4 között 59 ms még mindig” – még mindig? Tényleg? És mégis honnan kellett volna ezt kitalálnom?

  20. @Jadeye:
    A legnagyobb különbség is csak 68 ms. Ismételten hozzáteszem hogy úgy az egésszel kapcsolatban amúgy is vannak fenntartásaim. No de a cikk konkluziója: ” Kétségtelenül ez is az egyik oka annak, hogy az iPhone-ra írt alkalmazások sokkal gördülékenyebbek és reszponzívabbak, mint a Andoidra írt társaiké, valamint a billentyűzeten való gépelés is sokkal folyékonyabb”. Ezt azért már minősíteni sem tudom.

  21. @Brekii: nyilván egy androidos készülékre is lehet CyanogenModot tenni, és akkor máris sokkal jobban működik a vas legtöbb esetben, mint az adott gyártó által módosított rendszerrel. vagy ott a Google Nexus. (én az ilyen tapasztalati dolgokat passzolom, nem használok androidot, de amikor használtam, az messze nem hozta azt, amit vártam tőle.)

  22. @H2CO3:
    Te érzékeled a 0.07 s -t. 🙂 Sőt már akadályoz !!!! Talán ne is folytassuk (én itt le is zárnám). Nekem van mindkét készülék S4-5S. egymás mellé téve gyakorlatilag azonnali nagyítást és mozgatást jelent mindkét esetben. Az biztos hogy nálam nem ez a döntés alapja 🙂

  23. @Jadeye:
    No ez egy korrekt vélemény. Semmi baj nincs azzal aki Iphonet használ. Ha neked az jön be és elégedett vagy vele minden rendben. De gondolom nem egy ilyen cikk győzött meg róla :-).
    Amúgy a különböző gyártók által minden marhasággal telepakolt rendszereket én is utálom. Az s4 en is sima google rendszert használok és módosított kernelt. Azt is aláírom hogy az ios alapból jobban optimalizált rendszer. Viszont maga az Android nekem sokkal jobban bejön, és én a jelenlegi ROM ommal való összehasonlítást tudom alapnak venni. így pedig sok szégyenkezni valója nincs, és nekem soha nem akad vagy fagy le :-).

  24. Minek vitáztok? Apple gyártotta a kijelzőt??? Nem. Hát ki? Samsung. .. 😀
    Lg meg a kamerát bele… miről is beszèlünk akkor? 😀

  25. “Apple kijelzőit a Samsung gyártja,”
    Wikipedia:
    “The display of the iPhone 4 is manufactured by LG under an exclusive contract with Apple.” Mindegy amúgy…

  26. Ettől (is) az iPhone a piacvezető. Az apróságok, melyek a többi fölé emelik, amit nem ért aki nem használta még:)

  27. Én szeretem az android szabadságérzetét de ha fent van rajta az összes alkalmazás amit használok akkor belassul míg az i5-öm nem. Amúgy meg valóban érezhető egy gördülékenyebb érzés bárki bármit mond. Ezzel nem azt mondom hogy használhatatlan sőt teljesen jól használhatóak az android csodák is de nekem speciel nem jönnek be ezek a hatalmas "telefonok". Egy telefon legyen használható méretű de nálam az s4 nem tartozik közéjük.


Add a Comment