fbpx Skip to content

Általában a mindenféle hatásvadász, kamu tartalmak szoktak mindenféle lehetetlen, teljességgel értelmetlen dolgokat “lifehack” módjára bemutatni, ezért elsőre az iPhone 16 és 16 Plus javítási útmutatóit látva is ilyesmire gondolhatunk, amikor az akkumulátorról szóló részhez érünk, ott ugyanis az alábbi kép fogad majd minket:

Itt azonban természetesen szó nincs viccről vagy pláne átverésről: ezeknél a modelleknél az akkumulátor ragasztására az Apple egy teljesen új megoldást használ, és a ragasztás elenged, ha elektromosság fut át a ragasztóanyagon. Ez jelenleg valószínűleg technikai okokból csak az alumínium készülékházzal rendelkező iPhone 16 és 16 Plus modellek sajátossága.

A szervizeléssel foglalkozók munkáját jelentősen megkönnyítő megoldás az anódos leválás (anodic delamination) jelenségén alapul, ami az alumínium felületének oxidációja és az Al3+ ionok ragasztóba történő vándorlása miatt következik be. Ez gyors leválást eredményez, mivel a ragasztóhoz kötődő anyagréteg már nem nyújt megfelelő rögzítést.

Attól függően, hogy milyen polaritást használunk, a ragasztóréteg vagy magához az akkumulátorhoz rögzülve (ez az Apple által is bemutatott helyzet), vagy pedig ellentétes polaritás használata esetén a ragasztó a készülékházhoz tapadva marad, és az akkumulátor felületétől válik el, tehát érdemes odafigyelni a megfelelő polaritásra. Az alábbi kép bal oldalán a fordított polaritás miatt a készülékházban maradt ragasztóval szemben a kép jobb oldalán az látszik, ahogy megfelelő polaritás használatával a ragasztó nyom nélkül elvált a készülékháztól:

Az iFixit azt is kiemeli, hogy ez ugyanúgy egyszer használatos ragasztás, mint amikor kihúznánk a húzófülekkel a megszokott ragasztócsíkot. Tehát ha egyszer már “megbikáztuk” a ragasztóanyagot, és az elengedte az akkut, akkor ellentétes polaritás használatával már nem ragad vissza.

Az Apple megemlíti, hogy akár 30V is használható erre, és minél magasabb a feszültség, annál gyorsabban enged el a ragasztó – illetve hogy az elengedéshez szükséges idő a ragasztó öregedésével megnőhet.

Érdemes megnézni az iFixit videóját az iPhone 16-ról, amiben ezt is bemutatják:

Mivel ez a kémiai folyamat az iFixit forrásként megadott tanulmánya szerint alumínium ionokat igényel, az Apple valószínűleg ezért nem használja ezt a ragasztást a Pro modellekben, mert ott a készülékház nem alumíniumból van.

Az iPhone 16 Pro modellekről még nem érkezett külön videó az iFixittől, de ami késik, nem múlik.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. “Például”…?

  2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    köthetsz rá labortápot vagy bármi mást is, tehát igen, “például”…

    ha elolvastad a cikket, láthattad, hogy az Apple maga írja le, hogy 30V-ig bármit ráköthetsz, egy 9V-os elem meg nem lesz 30V.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for Jadeye