fbpx Skip to content

Az októberben várható iOS 18.1, iPadOS 18.1 és macOS 15.1 legnagyobb újdonsága az Apple Intelligence lesz, ami ezek második bétája óta már aktiválható és használható itthon is a támogatott készülékeken.

És bár magyarul ugyanúgy nem tud, ahogyan Siri sem, mégis több olyan funkciója van, amit ettől függetlenül is használhatunk, ha nem jelent számunkra problémát az angol nyelv használata. Lássuk, mire van szükségünk ahhoz, hogy használhassuk itthon is!

Melyik készülékeket támogatja az Apple Intelligence?

Az Apple Intelligence csak az alábbi készülékeket támogatja – iPhone esetén ez az összes iPhone 16 modellt, illetve az iPhone 15 Pro és 15 Pro Max modelleket (a sima 15-öt és 15 Plus-t nem!), iPad és Mac esetén pedig az M1-es és újabb processzorral rendelkezőeket takarja:

Hogyan lehet engedélyezni az Apple Intelligence-t?

Az iOS 18.1 első bétájában itthon sehogyan sem volt lehetőségünk az iPhone-on ezt bekapcsolni, de a második bétával már lazított az Apple a feltételeken, és megfelelő beállítások mellett már az EU-ban is tudjuk aktiválni az Apple Intelligence-t a támogatott iPhone-on és iPaden (Mac-en pedig már eddig is lehetett).

Az első, és legfontosabb dolog, hogy a készüléken legalább az iOS 18.1, iPadOS 18.1 illetve macOS 15.1 bétája kell legyen.

Ha ez megvan, akkor az alábbi beállításokra van még szükségünk:

  1. A készülék és Siri nyelvét amerikai angolra kell állítani;
  2. A készülék régióját nem EU-s országra kell állítani (Beállítások, Általános, Nyelv és régió);
  3. Az App Store-ban egy nem EU-s Apple-fiókkal kell belépve lennünk.

Fontos kiemelni, hogy kizárólag az App Store-ban kell átlépnünk egy másik Apple fiókba, közben az iCloud alatt természetesen használhatjuk a magyar fiókunkat is.

Ha ezek után a fentiekben felsorolt feltételek valamelyike nem teljesül, tehát például módosítjuk a nyelvet, a régiót, vagy pedig az App Store-ban átlépünk másik Apple-fiókba, akkor az Apple Intelligence kikapcsol.

Miért kell új Apple-fiók? Nem módosítható inkább a meglévő fiók régiója?

A meglévő Apple-fiók régiójának és országának átállítását azért nem javasoljuk, mert ebben az esetben előfordulhat, hogy egyes tartalmak nem érhetőek el az új régióban, vagy hogy új, az adott országhoz tartozó bankkártya megadása is szükséges lenne, ez pedig minden előfizetésünkbe is azonnal bele tudna szólni.

Erről itt ír az Apple részletesebben: Az Apple-fiók országának vagy régiójának módosítása.

Vannak hátrányai annak, ha valaki nem magyar Apple-fiókkal van belépve az App Store-ban?

Az EU-s digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) rendelkezései miatt adott esetben elképzelhető, hogy a DMA kínálta egyes lehetőségeket nem tudjuk igénybe venni, tehát nem használhatunk alternatív alkalmazásboltokat, nem tölthetünk le appokat közvetlenül az egyes fejlesztők weboldalairól, illetve nem állíthatjuk át az alapértelmezett appokat másra.

Ha valaki például Apple One előfizetéssel rendelkezik, akkor az App Store-ban másik fiókba való átlépés után a készülék a Média és vásárlások alatt is átáll a másik fiókra, így az Apple One által nyújtott Apple TV+ és Apple Music sem lesz számunkra elérhető. (Erre egyelőre úgy tűnik, hogy nincs áthidaló megoldás.)

Hogy ezek mennyiben érintenek valakit hátrányosan, az teljességgel egyedi dolog, és mindenki maga tudja mérlegelni, számára mi a fontosabb: a kifizetett vagy a DMA miatt elérhető szolgáltatások használata, vagy pedig az Apple Intelligence.

Arról jelenleg nincs információ, hogy az Apple mikor teszi majd elérhetővé az Apple Intelligence-t az EU-s országokban is.

Legutóbbi frissítés: 2024.10.11.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok