fbpx Skip to content

Vezetés közben számomra elengedhetetlen, hogy szóljon a zene, nélküle üresnek, unalmasnak tűnnek a megtett kilométerek. Nagyjából 7 éve vagyok Spotify Premium előfizető és mivel a kocsiban alapból csak jack-csatlakozó van, ezért az Anker ROAV Bluetooth-os FM Transmitterével küldöm ki a hangot az autó hangszóróira.

Nagyon ellenzem a vezetés közbeni mobilozást, de van, amikor egyszerűen igényem támad nemcsak számot váltani, mert arra van külön gomb az FM transmitteren, ahogy a hívás fogadásra is, hanem másik lejátszási listára, albumra, podcastre átállni. Ilyenkor, ha nem tudunk/nem akarunk megállni, akkor a telefon bármennyire is nagy kijelzőjén kell ezt megtenni, ami nem a legszerencsésebb. Erre a problémára kínál most egy új hardver keretében megoldást a Spotify.

Az új eszköz a Car Thing nevet kapta, amit talán úgy fordíthatnánk, hogy Autós Kütyü/Cucc. Ez lényegében egy érintőkijelzővel ellátott Bluetooth-os médiavezérlő. Ez azért elsőre nem tűnik egy nagy dolognak, de amikor beleolvastam a Spotify hivatalos specifikációiba és funkcióiba, akkor már eléggé látszik, hogy egy nagyon különleges és hiánypótló hardverrel van dolgunk.

Első ránézésre egy fura kis okostelefonszerűséget láthatunk egy hatalmas tekerővel és egy 4 hüvelykes kijelzővel, meg egy plusz nyomógombbal. Szemből tényleg ennyi a Car Thing. A kijelzője természetesen érintőkijelző, így nem kell navigációs gombokat keresni és a szoftver kinézete is elég hasonló lesz a mobil alkalmazáséhoz, így biztosan nem fogunk eltévedni benne. Azonban a Spotify tárházában nemcsak az érintőkijelzőt nyomkodva haladhatunk, hanem a tekerővel is, amit jobbra-balra tekergetve haladhatunk a menüben, a számok és listák között, és mivel nyomógombként is funkcionál, ezért a kiválasztásban is használhatjuk ezt.

Az egy jó kérdés, hogy hangerőszabályozásra is lehet-e ezt a tekerőt használni vagy sem, bár mivel bár centivel arrébb biztosan ott van az autó saját vezérlője, így az a tippem, hogy a hangerőt itt nem tudjuk változtatni. A tekerő alatti nyomógomb két funkciót lát el, mint régen az iPhone-ok Home-gombja: visszalépés és hosszan megnyomva pedig nem Siri aktiválása, hanem a Spotify saját személyi asszisztensének életre keltése, hiszen hanggal is vezérelhetjük majd a Car Thinget. Négy mikrofon található az eszköz tetején, amelyek a ‘Hey Spotify’ parancsszóra azonnal aktiválják is az asszisztenst. Azért van négy mikrofonra szükség, mert ha nem valami csoda autóban ülünk, akkor a zene mellett jelentős menetzajon át is hallania kell az utasításainkat.

A Car Thing tetején nemcsak a mikrofonok kaptak helyet, hanem négy programozható és egy fix képességű nyomógomb is. A fix gomb a beállításokat hozza elő valószínűleg hosszan nyomva, míg egyszer megnyomva azonnal némítja a lejátszást (elvileg nem megállítja). A programozható gombokra meg lényegében bármit beállíthatunk, kedvenc zeneszámainkat, lejátszási listákat, albumokat, podcastokat, rádiókat, lényegében bármit, amit a Spotify ismer.

Az eszközt háromféle tartóval rögzíthetjük a kocsi különböző részeire, CD-nyílás, hűtőrács, illetve valószínűleg egy felragasztható rögzítővel, de mindegyikben az a közös, hogy mágnesesen tartják helyén a Car Thinget, aminek az a nagy előnye, hogy könnyedén el tudjuk tenni a vezetés végén a kesztyűtartóba, vagy egyszerűn hátra adhatjuk az egyik utasnak a vezérlőt.

Az eszköz áramellátása USB-C kábelen keresztül történik és a csomag része egy szivargyújtós töltőfej is. Azonban egy elég fura dolog áll fenn a hang átjátszásánál a kocsi hangrendszerére. Nem a Car Thing csatlakozik Bluetooth-on vagy jack-kábelen keresztül a kocsihoz, hanem a telefonunk, vagyis a Car Thing csak a telefonunk kiterjesztése, az tölti meg élettel vagyis szoftverrel, adatforgalommal, ami nekem elég fura.

Én egy 2013-as Opel Corsa D-t hajtok, amiben a műszerfal közepén található médiaközpontról minden elmondható, csak éppen a modern nem. Jack-csatlakozó van a váltó előtt (2 év alatt találtam meg), de semmi más, és mivel iPhone 7 óta nincs a telefonomon jack-csatlakozó, így muszáj volt vennem egy kiegészítőt, amivel Bluetooth-on át játszom a zenét. Az lenne jó, ha a Car Thing a telefon és a kocsi közé ékelődne be és látná el az összes olyan jellegű feladatot és funkciót, amit a buta kocsi és az okostelefon plusz kiegészítők nélkül nem tud megtenni, de sajnos nem így van, ami nagy csalódás számomra. A Car Thing emiatt egy nagyon jó vezérlőnek ígérkezik, de önmagában sokaknak nem lesz elegendő, mert csak egy újabb kijelző lesz, ami ugyan sokat javít vezetés közbeni biztonságos zenehallgatáson, de a teljes problémát nem oldja meg.

A Spotify a Car Thinget azoknak ajánlja, akiknek az autójában még nincs semmilyen okoscucc kijelzővel vagy nem rakattak utólag bele CarPlay fejegységet, de mégis szeretnék valamennyire felokosítani a kocsijukat (és van a telefonjukon jack-csatlakozó vagy valahogy Bluetooth kapcsolat a kocsival), vagy épp könnyebbé és biztonságosabbá tenni a vezetés közbeni zenehallgatást és vezérlést. Jelenleg sajnos még csak az USA-ban lehet leadni az igényt egy ilyenre, mert még az értékesítés sem kezdődött el, de hihetetlen jófej módon, mivel még igazából egy nyilvános béta tesztelés részesei leszünk, lényegében csak a szállítást kell kifizetni 7 dollár értékben és azon szerencsések, akiket kiválasztanak erre a tesztelésre, azoknak a 80 dolláros termékárat nem kell kifizetni. Mivel nagyon friss még a dolog és Amerikában sem érhető el a Car Thing, ezért európai és magyarországi megjelenésről és árakról még nem tudunk beszámolni. Aki teheti és vannak kint ismerősei, azok itt jelentkezhetnek a Car Thingre.

Te hogyan hallgatsz zenét vezetés közben?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Szerintem az ilyen erintokijelzos matatas ugyanugy elvonja a figyelmet. De hat mar minden autoban csak ilyenek vannak.

  2. Az a probléma hogyha lejár a szerződésünk egy bizonyos sztárral akkor annak egyszerűen a dalait meg az albumait kiveszik a termék palettáról. És te meg csak csodálkozol hogy a kedvenc lejátszási listát majd hiányosak és vagy teljesen üresek egy két év után. 🤷🏼

  3. Én egy MK 3,5 Focussal járok. Full fapad, tehát nem az érintős rendszer van benne, viszont van egy USB csati, amit elkezdtem próbálgatni. Mint kiderült, kompatibilis a szifonnal, viszont egyedül a gyári zenelejátszót képes valamennyire kezelni, tehát a Spoty kiesik. Igy váltottam Apple One-nal az Apple Music-ra, (meg akkor már legyen valami haszna, 50gb tárhely, meg apple tv+) hát valami borzalom Spory után. Minőségre, kezelhetőségre. Ok a tartalom az sckb ugyanaz, de minden más valami horror.
    Én ezt a cuccot kipróbálnám.

  4. Focusba azért lehet találni alternatívákat a gyári buta fejegység helyett.

  5. Tudom és néztem is ilyen opciókat. A gyári fejegység, eléggé horror áron van a többihez képest + szerelési költség, a többivel meg az a bajom, hogy nem tudom, hogy ad 1 meddig birják a kijelzők, ad 2 mennyire zabálja meg a kocsi akksiját. Após Mazdájában már másodjára kell idő előtt akksit cserélni, pont egy ilyen utólag beépitett pioneer fejegység miatt. Maga a cucc tök jól műxik neki, de kétszer rohdt már le a kocsi alatta az akksi miatt.

  6. Mert sajnos nem jó van bekötve. Nekem is ez volt a Golffal aztán elvittem egy autóelektronikáshoz és azóta null probléma.

  7. Így van, ha jól van bekötve nem meríti semmivel sem jobban, mint a gyári. Általában ott van elszúrva, hogy ha nincs kapcsolt 12V akkor hajlamosak a beszerelők fixre kötni, ahelyett, hogy a megfelelő helyről hoznának kapcsolt 12V-ot vagy beletennének egy can-bus adaptert.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for totopad Avatar for 83miki83