fbpx Skip to content

A nyáron megtartott WWDC-n az AirPods-okra is külön figyelmet fordított az Apple, és olyan apró újdonságokat kapunk, mint a fejfordítással jelezhető “igen” vagy “nem”, vagy éppen a hangizoláció, amely zsúfolt környezet esetén is érthetővé teszi a mondandónkat a másik fél számára.

Egyszóval elég sok újdonság érkezik körülbelül 1 hónap múlva az AirPods-okhoz is, azonban nem minden funkciót kap meg minden eszköz, bár ez várható volt, mert más és más hardverekkel rendelkeznek ezek a termékek. Átlagosan egyébként 2-3 évig érdemes megtartani egy AirPods-t, főleg amiatt, mert a gyakorlatban nem javítható készülék és idővel az akkumulátor mindenképp elhasználódik és kukában végzi a termék. Az Apple drágán javítja – azaz valójában csak cseréli –, és az újabb generációk sok-sok újdonságot hoznak évről évre.

Haladjunk sorban és nézzük meg, hogy a jelenleg kapható, 3. generációs AirPods mit kap az új rendszerrel. Mivel olyan “erős” hardverrel nem rendelkeznek, sem aktív zajszűréssel, sem olyan giroszkóppal, ami a Pro változatnál van, ezért viszonylag kevesebb újdonsággal kell számolnunk. Ők megkapják az Dialógus javítása funkciót, amellyel az Apple TV-n nézett filmeknél, sorozatoknál a mesterséges intelligencia segítségével sokkal jobb minőségben, és a zenétől és hangeffektektől elkülönülve hallhatjuk a párbeszédeket avagy amit az egyes színészek mondanak. Ez egy örömteli frissítés, és ugyan az Apple erről nem ír, de szerintem ez érvényes lesz arra is, ha iPaden vagy iPhone-on nézünk filmet, esetleg mac-en. Konkrétabban majd használatkor derülhet ez ki szeptemberben.

Ezen kívül a személyre szabott térbeli hangzás elérhető lesz a játékfejlesztők és ezzel a 3. generációs AirPods tulajdonosai számára is. Tehát ez az újabb játékok esetén sokkal jobb hangzásbeli játékélményt adhat nekünk, ha a fejlesztő is úgy gondolja! Az Apple így ír erről:

“A személyes térbelihangzás-profil annak megfelelően szabja testre a hangot, hogy Ön személy szerint hogyan hallja a hangokat. Ha úgy dönt, hogy létrehoz egy térbelihangzás-profilt, az eszköze a TrueDepth kamera segítségével készít ábrázolást az Ön füléről és fejformájáról. amivel testre szabja a hangokat.”

Lényegében ennyi újdonságot kap maga az AirPods és azon belül is legújabb generáció, a régebbi generációsok megmaradnak a szokásos funkcióknál, illetve a fentieket megkapják az AirPods Pro és AirPods Max modellek is.

Az AirPods Pro egyik legnagyobb újdonsága, hogy már bólintással is jelezhetjük az iPhone vagy éppen Siri felé, hogy mi a válaszunk, az eszköz érzékelni tudja az igent és a nemet, nyilván fejbólintással és fejrázással tehetjük ezt meg. Siri segítségével ez lehetővé teszik a hívások fogadását vagy elutasítását, az üzenetekkel való interakciót, az értesítések kezelését és még sok mást – mindezt anélkül, hogy beszélnénk. Az Apple az iOS 18-cal kezdve hozzáadja a Hang izolációt a 2. generációs AirPods Pro-hoz, így ennek a segítségével csökkenthetjük a hangos háttérzajokat.

Ez a funkció és a fejmozdulatok is csak a 2. generációs AirPods Pro-kra érhetőek el. Tehát a sima AirPods Pro tulajdonosok ezeket nem kapják meg, nem véletlen írtam fentebb a 2-3 éves generáció használatot, mivel az első generációs még 2019-ben, tehát már 5 éve jelent meg. Várható volt tehát, hogy az új funkciókat az első generációs modell már sajnos nem kapja meg.

Ezen kívül számos apróságot is bemutatott még az Apple, ilyen például az AirPods Pro-k esetén a hallókészülék mód és a részletes adaptív hangvezérlés. Nézzétek meg a fenti videókat a bővebb információkért!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok