fbpx Skip to content

Folytatódik az Apple “szappanoperája”, mely valójában egy dráma sok felhasználó számára, mivel nem tudni, hogy mi fog történni. Aki esetleg lemaradt volna az “első részről”: a cég június 26-án este óta korábbi előfizetések díjait zárolta az érintett felhasználóknál, akár több 100.000Ft értékben, és ez folytatódik még a mai nap folyamán is. Mivel ezek az Apple ID-hez tartozó előfizetések, ennek nincs semmi köze az Apple Pay-hez, nyugodtan lehet fizetni és használni a kártyáinkat.

Itt az Apple ID alatti kártyákat terheli meg a cég a zárolásokkal, nem pedig a Tárcában lévőket. A tegnapi nap folyamán az Apple tovább terhelte ezeket a kártyákat, és bár ez sokaknál szerencsére nem járt sikerrel, mert a bank elutasította vagy mert 0Ft volt a számlán, de előfordulhatott az is, hogy mínuszba sikerült vinniük az adott számlát (a fenti képen egy WISE-os számla látható). Nyilván az elkülönített pénzekből nem tudott zárolni a cég, de sikerült nekik a 0Ft-os számlából is mínuszosat csinálni, ezzel megbénítani az adott számlát. Ezt egyébként mások is jelezték, de beszéltünk az Apple támogatással is. Lássuk, mi a helyzet jelenleg!

Az Apple Támogatás vonalán átlagosan 1,5 órát kell várni, hogy ügyintézőhöz jussunk, mert az Apple-t teljesen váratlanul érte, hogy ilyen probléma adódott, és ebből kifolyólag az év többi napján megszokotthoz képest sokszorosára nőtt az őket hívó vásárlók száma.

Tehát akinek van ennyi szabadideje, nyugodtan hívja fel őket, és jelezze a problémát – de a gyakorlatban sajnos nincs túl sok értelme, mert a magyar támogatás nem látja ezeket a tranzakciókat, mivel ezek még a legtöbb esetben nem is tényleges terhelések, csak zárolások, amelyekre a zárolás pár nap után automatikusan feloldódik, ha közben nem történik meg a tényleges terhelés is.

Amennyiben nem látjuk a https://reportaproblem.apple.com-on az Apple ID-nkkal belépve ezeket az összegeket, akkor azokat az Apple Támogatás SEM fogja látni, tehát érdemben nem tudja visszaadni nekünk a pénzt – amit ugye elvileg egyébként is csak zároltak, tehát valójában nem hagyta el az összeg a számlánkat, csak nem férünk épp hozzá a zárolás miatt. Ettől függetlenül természetesen tudnak a hibáról, mindenki vissza fogja kapni az összegeket, de magyar támogatás nem tud segíteni sajnos, mert ezeket a zárolásokat eleve nem is látják.

Ők egy úgynevezett esetszámot tudnak létrehozni, amiben kapunk egy linket, hogy ott írjuk le a problémánkat. Ezzel maga a probléma nem fog megszűnni, ezt csak is az Apple tudja majd megoldani és csakis ők látják ezeket a zárolásokat, a magyar támogatás nem tud ebben segíteni.

A másik megoldás, hogy beszélünk a bankunkkal és jelezzük feléjük, hogy ez egy nem engedélyezett tranzakció volt, ebben az esetben a bank fogja visszaadni nekünk a pénzt, ami banktól függően akár 5-8-10 nap is lehet, de persze néhány óra is. Nyilván mindenkinek ki kell vizsgálnia az ügyet, tehát egyelőre nem tudni, hogy mikor férünk újból hozzá a pénzünkhöz – lehet, hogy a bank, de az is lehet, hogy az Apple lesz a gyorsabb.

Mindenesetre az Apple tud az ügyről, és a lehető legrövidebb idő alatt meg fogják ezt oldani.

Hogyan ne zároljon nálunk több pénzt az Apple?

A legjobb megoldás, ha az Apple ID alól eltávolítjuk a bankkártyánkat, de ezt aktív előfizetés esetén a cég nem engedi meg, plusz egy családfőnek legalább 1 kártyát meg kell adni.

Mielőtt eltávolítanánk a kártyát, érdemes feltölteni a pénztárcánkat, mert abból az Apple nem von le pénzt, de továbbra is lesz elérhető egyenlegünk az Apple ID-nkon, ha valamit esetleg kellene fizetni, például az iCloud-ot.

Az egyes Apple ID-k egyenlegét már fel lehet tölteni bankkártyán keresztül, ehhez pedig nem kell mást tenni, mint az adott Apple ID-n belül belépünk a Beállításokba – felül a nevünkre nyomva, majd Média és vásárlások opción belül “A fiók megtekintése” alatt megtaláljuk az “Egyenleg feltöltése az Apple ID-ra” lehetőséget.

A feltöltés után már ebből az egyenlegből költ az adott Apple ID, amikor vásárol, így végeredményben az adott személy, legyen az felnőtt vagy gyerek, simán tudja használja a saját “pénztárcáját” az egyes vásárlásokra. Legyen az appon belüli vásárlás, alkalmazás, film, zene, bármi. Természetesen ha ez elfogy, akkor továbbra is a kártyát fogja használni az Apple.

Webes kártya használata, vagy WISE, Revolut

Amennyiben a kártyát nem tudjuk eltávolítani, használjunk olyan kártyát, amin esetleg nincs pénz vagy még jobb, ha átmenetileg letiltható. Sajnos az Apple valami elképesztő módon zárolja a pénzeket, mivel a 0Ft-os egyenleg ellenére is képes mínuszba tenni az adott számlát, így jóformán használhatatlanná tenni azt. Ezt mi is és mások is tapasztalták.

Az egyetlen megoldás: a kártyák zárolása/kikapcsolása a bankoknál!

Arról nincs információnk, hogy ez melyik magyar banknál lehetséges, de az online bankoknál, mint a WISE, vagy a Revolut megoldható, ebben az esetben tényleg nem képes a cég zárolást végrehajtani az adott kártyán a tiltás után.

Mi ezért írtuk korábban ezt a cikket: Vásárlás korlátozása gyerekeknek és felnőtteknek az Apple ID családi megosztás keretében, avagy a “pénztárca” használata, a WISE-on belül korlátozható a bankkártya, amit zárolásnak nevez az app.

Tehát azoknak, akik nem tudják kivenni a bankkártyájukat, regisztráljanak egy WISE fiókot, ott hozzanak létre egy virtuális kártyát, és azt adják meg az Apple-nél, majd pedig töröljék a jelenlegit. Természetesen ezt az új kártyát muszáj előtte zárolni a WISE-ban!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for Czo Czo says:

    A kartyak torlese az Apple oldalarol szerintem nem segit. Marmint, tudok olyanrol, akinel nem olyan kartyara erkezett a terheles, ami jelenleg be van allitva a fizeteshez, hanem olyan kartyara, amirol tenylegesen rendezte a dolgokat tavaly tavasszal (konkretabban, lett credit cardja, igy most telen le lett cserelve a korabbi debit kartya credit kartyara es a korabbi debitre kapott levonasokat).

  2. Nem tudom, most mi a dörgés, anno nem lehetett Revolut virtuális kártyát Apple ID-hoz rendelni, csak fizikait.

  3. Avatar for Czo Czo says:

    Csak egyszer hasznalatos kartyat nem lehetett, nem?

  4. Azt végképp nem. :slight_smile: De mondom, ez nem ma volt, évekkel ezelőtt regeltem a fizikai kártyát, amit engedett. Most lefagyasztottam, elég, hogy egyszer levont.

  5. Avatar for vjan vjan says:

    Az Apple egy szélhámos, tolvaj banda! A támogatás egy :poop:! Öt percig pofázik a géphang, közben kapcsolhat ide-oda, majd mikor végül az állítólagos ügyintézőhöz kapcsol, ott a géphang közli, hogy zárva vannak, mert csak 8-17-ig vannak nyitva. Minezt 16 órakor! Rohadt szélhámos banda!
    Ezt elismételte háromszor.
    Semmilyen felület nincs, ahol a vásárlási listában nem szereplő tételekre ellopott pénzeket vissza lehetne igényelni. Csak az ott szereplő tételeket lehet kiválasztani. Ezek a tolvajok ott nem szerepeltetik az ellopott tételeket.
    Ja, és nem zárolgat, hanem vásárlásként tünteti fel a tételeket, amit a bank azonnal könyvel. Vagyis ez közönséges lopás!
    Marad a bank és a rendőrség. Esetleg bíróság.
    Azért az eléggé gyanus, hogy a héten már másodszor ismétlik meg a lopást.
    Steve Jobs forog a sírjában, hogy ennyire elaljasult az Apple.

  6. Hol a fenében tudom megnézni, az Apple ID-m “forgalmát” ? Hol látom, mit vontak le és mikor?
    ICloud subscriptions menüben üres, ott nem látom, viszont vontak le 399 Ft-ot, ill. vontak le egyszer 299 Ft-ot it, ami nem tudom micsoda. Piti összegek, csak jó lenne tudni mi ez, és egész eddig nem izgatott amikor jött párszázas terhelés, de most kezd érdekelni :slight_smile:

  7. Ezt én is olvastam több embertől is, hogy olyan kártyát terheltek meg, amit 1-2 évvel ezelőtt törölt az Apple ID alól…

    Itt szerintem leginkább az az undorító, hogy az Apple semmilyen szinten nem kommunikál erről hivatalosan. Nagyon nagyon nagy csalódás az egész, ráadásul folyamatos stressz. Mert tényleg minek töröljem a kártyát, ha még akkor is fennáll a lehetőség arra, hogy ugyanúgy megterhelik? Több előfizetésem is tartozik ehhez, ezzel vásárolok, nyilván nem fogom megszűntetni, inkább reménykedem. Pedig tőlem eddig “csak” 799 forintot vontak le amiért harcolni sincs kedvem amúgy. Ha visszakerül visszakerül, ha nem nem. De hogy több ne legyen…

  8. Ma hajnalban még további 25 rugó ugrott a számlámról. Nekiláttam megszelidíteni a supportot: a telefonos menüben egy órás eltévedés után végre azt mondta a gép, hogy kapcsolja az ügyintézőt. Kattanás, majd ez jött.: Az Apple jelenleg zárva tart. Nyitvatartási idő hétköznap 8 és 16 óra között. Mondta ezt reggel 9 előtt nemsokkal.

  9. Folyt. köv: support oldal, újabb egy órás hasonló kavargás után visszahívást kértem. Kaptam is: július 9-re.

  10. Avatar for Lipton Lipton says:

    Ez igy alapból nem igaz ! " Mivel ezek az Apple ID-hez tartozó előfizetések, ennek nincs semmi köze az Apple Pay-hez, nyugodtan lehet fizetni és használni a kártyáinkat"
    Nekem az Apple ID-hez virtuális kártya van rendelve a tárhely fizetésére. Mégis az Apple Pay kártyámat terhelte le a Apple !!! És semmit nem tudok tenni. A nap folyamán 24X próbáltam hívni az Apple támogatást, abból 2x sikerült bejutnom, de mind a két esetben több mint 30 percet várakoztam. (feleslegesen). Összességében a kapcsolat felvétel az Apple hu oldallal egyenlő a nullával! Úgy, hogy nekem 9.990 ft-ot sikerült elvennie, zárolnia, mindegy minek nevezzük ! Gratulálok Apple !!

  11. Avatar for Czo Czo says:

    Mibol gondolod, hogy az Apple Pay kartyadat terhelte? Milyen banknal vagy? Ha OTP, ott peldaul kerek perec latszik minden tranzakciorol, hogy Apple Pay terheles volt-e.

  12. Avatar for tt22 tt22 says:

    Revoluton tiltható a kereskedő is. Így a kártyát nem kell zárolni, csak az apple nem tudja terhelni. Nekem érkezett ma 3 értesítés terhelési kísérletről amit a tiltás miatt elutasított a kártya, de közben nyugodtan használható.

  13. Igazad van, az a legidegesítőbb, hogy semmit nem mond az Apple.
    Valaki innen írt már egyszer Tim bácsinak egy másik durva ügyben, lehet most is közvetlenül Neki kellene írni.
    Akár tömegesen…

  14. Avatar for Lipton Lipton says:

    Abból , hogy az OTP küldött egy SMS a tranzakcióról. És a virtuális kártyán meg nem volt akkora keret, hogy ennyit le tudjanak emelni. Tehát az Apple Pay- használták.

  15. Avatar for vjan vjan says:

    Hol lehet visszahívást kérni? Biztosan béna vagyok, de nem találtam.

  16. Avatar for vjan vjan says:

    Nem volt beállítva az AppStore fióban az ApplePay fizetési módként. Nézd meg, mert szerintem az Apple magától is beállítja. Ha megtalálod, vedd ki.

  17. Avatar for Czo Czo says:

    Ezekbol nem fog ez latszodni. OTP-nel a kozlemenybol latszik. Mi a kozlemenyed pontosan? A mobilappnal, ha megnezed a tranzakciot, akkor nem a felul irt kozlemenynel, hanem az alul irt kozlemenynel latszik.

  18. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem az Apple Pay-hez van köze, az csak az Index téves cikkéből terjedt el. egy csomó olyan ember kártyáját is terhelés/zárolás érte, akik eleve nem is használják és sosem használták az Apple Pay-t.

  19. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    itt sem állította az Apple, hogy az Apple Pay lenne a hiba oka, és nem is lehet az, amikor olyanok is érintettek, akik sosem használták az Apple Pay-t az érintett kártyájukkal.

  20. Szerintem nem írtam, hogy ez Apple Pay probléma volna :nerd_face:

  21. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nem úgy értve, hogy ezt állítottad volna. de persze amúgy a portfolio is ezzel indít, hogy az Apple Pay hajtotta végre a tranzakciókat, pedig ugye nem.

  22. Avatar for vjan vjan says:

    És te ezt elhiszed? Az OTP mindig hazudik. Nekem pl azt írták, hogy vegyem fel a kapcsolatot az Apple ügyfélszolgálattal. Azzal, amelyik pénteken egész nap azt szajkózta, hogy zárva vannak, csak 8-17-ig vannak nyitva. A hitvány, gyáva ügyfélszolgálatosok nem merték felvenni a telefont.
    Sunyi, tolvaj cég az Apple. Persze, csak velünk magyarokkal, mert mi “legelőre megyűnk, nem hátra”. A birkaság most visszaütött. Máshol már égne az Apple képviselet.

  23. Jelentem, éjjel 2:00-kor visszautalták a levont összeget.

  24. tudom… (egyebkent 2970-et fizetek havonta)
    en erstehez megyek majd be, h miert nem kaptam rola semmi ertesitest (elvileg mindenrol kapok)!!!

    :clown_face::pleading_face::running_man:t4::raising_hand_man:

  25. Én még nem tudom megnézni, mert az Erste-nél ma 18:00-ig rendszerfejlesztés van… :sweat_smile:

  26. Avatar for Lipton Lipton says:

    A tárhely fizetésének OTP tranzakció típusa : Kártyás művelet (ez egy feltöltős webkártya)
    Amit most csinálta az Apple annak a tranzakciós típusa : Utalás. (ez meg az Apple Pay)
    A közlemény típusa ennél : 2024.06.26 5604107907 APPLE COM/HU 25,220EUR -volt.
    Ami végül ugyan az mint a tárhely fizetésem közlemény típusa, csak ott 3,2 EUR van írva.
    Végül is tök mindegy minek nevezzük, utalás, levonás, zárolás, a lényeg hogy ennyivel rövidítették meg a bankszámlát.

  27. Avatar for Lipton Lipton says:

    Meg van, sajnos az Apple beállította saját magának!! Köszönöm a tippet !!!
    Most már csak a virtuális kártya van megadva a tárhely fizetése miatt !!

  28. Avatar for Czo Czo says:

    Egyebkent, osszeszedhetnenk, hogy melyik banknal, mibol latja az ember, hogy valami Apple Pay eseten lett kifizetve. Most igy hirtelen megneztem, de egyedul a magyar OTP Bank-nal levo kolteseimnel latszik, hogy mi az, ami Apple Pay-vel lett kifizetve. Itt azt vettem eszre, hogy a kozlemeny vegehez, egy csomo “space” utan csapja oda az OTP, hogy “- APPLE”. Ez latszik a letoltott XLS-ben, es latszik az uj mobilbanki appban is, de csak ha megnezi az ember a tranzakcio reszleteit, es legorget legalulra, mert felulre, ez az info nem kerul ki.

    Pl. itt egy Apple Pay tranzakcio:

    Ez pedig, egy nem Apple Pay:

  29. WISE-nál is látszik hogy /bill

  30. persze, égne a képviselet, te meg ezt hiszed el??? :smiley: Ébresztő, azt hiszed máshol lerombolták volna a userek a boltokat? Nem tudiom miért hiszi mindenki, hogy más országokban minden olyan fasza. Mindenhol megvannak a problémák.

    Amúgy index, portfolio, mindenhol Apple Pay hibát cikkeznek, miközben nem arról van szó. Csak fontosabb nekik a szenzáció, mint a tényszerűség. Legalább újabb Apple téma amiről lehet felfújt cikkeket írni, naponta, lesz kattintás, lesz like, lesz forgalom, reklámmegtekintés, hurrááááááá :smiley:

  31. bizony, az írás/olvasástudatlanoknak még egy hatalmas harapott almalogót is automatice odatesz az OTP, amiből látszik. Ami Apple Pay ott a szolgáltató neve van (pl. a fagyizó), ami nem, hanem saját Apple, ott pedig az almalogó.

  32. Ha úgy vesszük a baj ott kezdődik (vagy inkább ott végződik), hogy hazánkban nincs Apple képviselet :star_struck:
    (A képviselt hiánya mutatja meg, hogy a magyar piac mennyire nem jelentős a cég számára, szóval ha ez a hiba csak Kaliforniában lenne tuti nem így történnének a dolgok)

    Csak egy hírt linkeltem be, utalást sem tettem arra vonatkozólag, hogy én mit hiszek vagy sem ebből.
    Megértem felindultságodat.
    Az Apple megbukott:

    • Nem kommunikál sem a nyilvánosság, sem az érintett ügyfelek felé
    • Nincs ilyen esetszámra fenntartott bejelentési csatornájuk és előkészített forgatókönyvük sem (pedig kitől várjuk el, ha nem egy ekkora cégtől)

    A láncolat többi szereplője se szerepel túl jól (hárítás, egymásra mutogatás és a cselekvés látszatának keltése):

    • A bankok (tovább)hárítanak (pl az OTP elküld (részben a saját ügyfélszolgálata védelmében) az Apple ügyfélszolgálatára amiről pontosan tudja, hogy elérhetetlen)
    • A Bankszövetség nyilvánosan próbálkozik kommunikálni (a háttérben ki tudja)
    • Az MNB megpróbálkozik azzal
    • A Kormány érzi a tömegek felháborodását, realizálja a politikai cselekvés (látszatának) szükségességét
    • bla bla (a fentiek a teljesség és pontosság igénye nélkül)

    De nézzünk távolabb, ez az eset megmutatta:

    • a rendszer sérülékenységét
    • a láncolat tisztázatlan (de minimum nem működő) végfelhasználót védő mechanizmusát (az MNB szerint a bankoknak kellene az anyagi “tűzfal” szerepét is betöltenie, neki kellene időlegesen visszatéríteni a legsebezhetőbbnek (az ügyfélnek) a jogtalanul levont pénzt)

    Utóhatás, ha szerencsénk van:

    • A szereplők levonják a jövőre nézve a következtetéseket és kialakítják/letisztítják az ilyen esetekre a forgatókönyveket
    • néhány látszat bünti is befigyelhet
  33. Üdv
    Én eladtam a telot, töröltünk minden fizetési opciót a fiókból és így is kaptam 800 ft-os terhelést. Röhejes. És ez a nagy biztonságos telo meg OS.

  34. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ennek semmi köze nem volt a telefonod vagy az iOS biztonságához: ez egy számlázási probléma.

  35. Avatar for Jazz Jazz says:

    Szerintem elkezdték a visszatérítést, pedig nem kértem, mert csak 399 Ft-t vontak le előbb mint kellet volna.

  36. Köszi! Ennyi. Pánikol a nép, a mainstream media meg hajhássza a szenzációt, jó szokásuk szerint.

  37. Avatar for tt22 tt22 says:

    Nekem tegnap megérkezett a visszatérítés. Egyébként hétfőre tudtam visszahívást kérni az apple től. Ezt most lemondtam. Ami érdekes, hogy azóta is folyamatosan próbálja terhelni a számlám, most éppen euroban. A kereskedő tiltása jól működik revoluton, csak az értesítést kapom a terhelési próbálkozásokról, de közben tudom használni a kártyát, nem kell zárolni.

  38. Szerintem egy tömeges hibás terhelés 2 milliárd forint értékben, nulla Apple-s kommunikációval, tétova láncolati szereplőkkel indokolja ezt a reakciót.
    Nem tudom Te, hogy vagy vele, de én nem szeretek akaratom ellenére “kölcsönt” adni és a jövőre nézve bizonytalanságban lenni.

  39. Azért ezzel is egyet tudok érteni, nyilván ez így nem annyira megnyugtató, hogy megtörténhet. Már rég megszüntetett kártyával is előfordult, ahogy valaki írta, már a kártyák rég nem éltek, de a mögötte lévő folyószámlát megterhelték. Azért ez a szál is megérne egy misét a bank részéről, hogy ez mégis hogyajóistenbe’ tud megtörténni, technikailag.
    A kommunikáció hiánya valóban bicskanyitogató. :frowning:

  40. Avatar for Czo Czo says:

    Mert a fizetesi folyamatnak semmi, de semmi koze a kartyahoz. Egy tokent tarol a bolt, ahol megadtad az adataidat (a kartya adataidat csereli el, egy hozzad kapcsolodo tokenre), es erre a tokenre tud terhelest benyujtani, a token pedig nem a kartyahoz kapcsolodik. Ezert mondjuk el mindig, mindenkinek, hogy az elofizetes lemondasanak a megfelelo utja, az az elofizetes lemondasa, nem pedig a “majd le fog jarni a kartya es akkor lemondodik magatol”.

  41. Lám valami kicsi előnye is lehet ennek a sztorinak :face_with_peeking_eye:

    • Páran óvatosabbak lesznek (webkártyák, limitek, stb)
    • Páran megértik amit írtál
    • Rendszer szinten hátha lesznek ennek tanulságai a láncolat szereplőinél (a saját dolguk után mondjuk készíthetne a bankszövetség vagy az MNB a végfelhasználóknak egy edukációs anyagot…)
  42. Avatar for Czo Czo says:

    En 10+ eve varok opciot arra, hogy a netbankban legyen lista az elo tokenekrol, ahonnan en, kezzel tudjak, revokeolni nehanyat. De nem hiszem, hogy ez az esemeny ezt el fogja hozni, a korabbiak sem hoztak el.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Jazz Avatar for vkleszken Avatar for Czo Avatar for Szigetvary Avatar for rihekopo79 Avatar for Szifon Avatar for kopemagus Avatar for 7headsdragon Avatar for tt22 Avatar for Lipton Avatar for josecartman Avatar for vjan Avatar for Nem_Tom Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin