fbpx Skip to content

Az iOS 18-at érdemes több részre bontani. Most azokról a funkciókról és újdonságokról fogunk szót ejteni, amik mindenki számára érdekesek lehetnek, tehát például az AI ebből a cikkből ki fog maradni, ami egyébként is az iPhone-ok esetén kizárólag az iPhone 15 Pro modellekre lesz majd elérhető, valahol jogosan, de erről majd később.

Tegnap este már nem akartunk cikket írni anélkül, hogy nem próbáljuk ki az iOS 18-at, így néhány óra használat alapján elmondható, hogy ez a frissítés egyértelműen az átlagfelhasználóknak készül, és bizony rengeteg újdonsággal találkozhatunk. Itt most nem csak a motorháztető alatt kapunk újdonságokat, hanem konkrétan testre szabhatjuk a Főképernyőt, a Vezérlőközpontot, teljesen elrejthetjük az egyes alkalmazásokat, vagy éppen zárolhatjuk őket, és minden idők legnagyobb Fotók alkalmazás frissítését kaptuk meg, ami elsőre fura lehet, de mégis azt gondolom, hogy az Apple pontosan tudja, hogy mire van szükségünk. Mindezek mellett számos apró újdonsággal is találkozhatunk, amiket az Apple nem említett az eseményen, de ezekről majd folyamatosan, külön cikkekben jelentkezünk.

Teljesen megújul a Vezérlőközpont

Jóformán minden Apple felhasználó használja a Vezérlőközpontot, amit az újabb iPhone-ok esetén a jobb felső sarokból lehet lehúzni és eddig kirakhattunk egy-egy gombot, vagy csúszkát. Ez ezentúl teljesen testre szabható, sőt kapott API-t is, tehát lényegében külső alkalmazások is bekerülhetnek majd a vezérlőközpontba.

Tulajdonképpen ugyanúgy kell elképzelni, mint a Főképernyőt, bárhova rakosgathatunk vezérlőket és testre szabhatjuk az egészet. Ezen kívül akár több képernyős Vezérlőközpontunk is lehet, egy mondjuk a HomeKitnek az Otthonunkhoz, egy lehet az átlagos fontos beállítások, egy pedig a Zene vezérlésre. Ezeket sorba rendezhetjük és kényelmesen használhatjuk őket. Szerintem ez hatalmas lépés, és az alkalmazásokkal együtt rengeteg egyedi beállítást eszközölhetünk, ami kézre fog állni nekünk.

Frissített Főképernyő és zárolt képernyő

Az Apple idén a testreszabható(bb)ság híve lett, ami azt jelenti, hogy minden eddiginél több opciót kapunk arra, hogy testre szabjuk a zárolt  és Főképernyőt. Most már itt átméretezhetjük a widgeteket, megszínezhetjük az ikonokat és további beállításokat kapunk a zárolt képernyőn is.

   

Arról nem beszélve, hogy végre bárhová helyezhetünk ikonokat, köztük akár üres helyeket kihagyva, sőt akár nevek nélkül, csupán nagy ikonokkal is találkozhatunk. Ez egyébként egy Pro Max készüléken elég furán hat, de mondjuk egy SE-n jól nézhet ki, vagy egy mini modellen.

Itt érdemes még megjegyezni, hogy az alkalmazásokat most már zárolhatjuk is, tehát Face ID-t, vagy Touch ID-t, vagy akár jelkódot kérhet a rendszer ahhoz, hogy az adott alkalmazást elindítsuk. Ezen kívül el is rejthetjük ezeket adott esetben.

Összességében ez is remek frissítés, sokan fogják testre szabni mind a zárolt, mind a Főképernyőt.

Apróságok az Üzenetekben

Néhány hete írtam egy cikket, hogy számos olyan apróság van az Üzenetek alkalmazásban, amikről esetleg az átlagember nem is hallott még. A mostani apróságok pedig igazából csak kiegészítik ezeket, ilyen például az egyes szavak kiemelése, vagy az emojikkal történő válaszolás a szokásos “Haha, !!, ?, 👍” helyett.

Ezen kívül most már időzítve is küldhetünk üzenetet, ami hasznos lehet, hogy “Majd ne felejts el szólni”, és beállíthatjuk, hogy adott időpontban küldjön el a rendszer egy üzenetet. Ez szerintem rengeteg ember számára hasznos lesz, mert azonnal be lehet állítani későbbre egy üzenetet.

Hatalmasat frissül a Fotók

Legalábbis az Apple szerint. Végeredményben ez igaz is, teljesen átalakult a Fotók app, ami elsőre sokaknak fura lehet, mert alapból nincsenek meg alul a megszokott menüpontok, de persze a feljebb görgetünk, akkor gyakorlatilag azt láthatjuk, mint korábban. Azonban több szempontból is felhasználóbarátabb lett, mivel jóval több albumot, beállítást, szűrést, és egyéb dolgot kapunk a megújult külső mellett. Itt most nem a szerkesztésről beszélek, hanem az egyes történetekről, gyűjteményekről, emlékekről, személyekről, állatokról és így tovább…

Ezen kívül az Apple is nagyon jól tudja, hogy egy felhasználó általában nem csak 1000 darab körüli képet tárol a telefonján, hanem több ezret, így mindenféle szűrést és beállítást alkalmazhatunk, kereshetünk különböző szavakra, ahogy eddig is, de jóval több lehetőséget ad már a rendszer az AI-nak köszönhetően, de ez még nem az az AI, ami majd ősszel érkezik.

Frissül a Mail app

Erről egyelőre nem sokat tudni, lesznek különböző kategóriák, mint a Gmailben, illetve számos olyan apróság érkezik, amivel itt is jobban látjuk majd az aktuális, fontos e-maileket. Összességében egy rendkívül elmaradt frissítést fog majd ősszel elhozni az Apple, amit már minden más külsős alkalmazás tud. Ezek az újdonságok egyelőre nem érhetőek el a legelső bétában, és leghamarabb valószínűleg majd csak az iOS 18.1-ben vagy később érkezhetnek.

Új Jelszavak alkalmazás

Én rendkívül megörültem annak, hogy az iOS végre kap egy rendes jelszókezelőt, de szerintem az Apple a szokásához híven csak összedobott valamit, ami jelenleg még messze áll attól, amit el lehetne várni a cégtől.

 

Egyedüli pozitív dolog, hogy megoszthatjuk a jelszavainkat a családdal, vagy létrehozhatunk közös jelszókat, így mindenki hozzáférhet mondjuk az egy weboldalhoz, bár ezt eddig is el lehetett menteni külön-külön. Mi összességében továbbra is a 1Password appot ajánljuk, az Apple-nek még elég sok dolga lesz ezzel, mire ki tudja majd váltani a konkurens jelszókezelőket.

Sok más apróság

Lényegében ezek voltak a legnagyobb újdonságok, amik elérhetőek számunkra is, természetesen sok más apróságot is bemutatott az Apple, de azok egy része, mint például az új kirándulós topográfiai térképek csak bizonyos országokban érhetőek el, vagy pedig eleve majd csak az év későbbi részében érkezik majd.

Természetesen számos olyan dolog is frissült, amiről a cég nem beszélt, ilyen például a Számológép, de ezekről majd külön cikkekben fogunk beszámolni.

Az iOS 18 főbb újdonságait az Apple ezen az aloldalán sorolja fel.

Nektek melyik újdonság tetszik a legjobban?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. sziasztok nem tudom, hogy mi van az oldallal de alig tölt be a képeket nem lehet nagyítani csak forog a betöltés de semmi se Safari se Chrome alatt pedig gigabites a net és 981/980 a le/fel töltés. Ezért gondolom a hiba a közvetítő vonalban van :slight_smile:

  2. Avatar for expa expa says:

    Safari és Chrome a legrosszabb böngészők amit használni lehet. De amúgy semmi baj az oldallal…

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    nekem semmi bajom a Safarival.

  4. Avatar for Klabi Klabi says:

    Sziasztok! Nekem két kérdésem lenne. A nagy fejlett ai funkciók csak a promaxokban lesznek elérhetőek, vagy például a 16-os modellben is? Olvastam egy angol cikkben, hogy új természetes hangok lesznek a voice over-ben, ennek én nagyon megörültem, de gyakorlatilag ahogy felraktam az ios18-at, a vo hangja ugyanaz maradt. Ebben is csak később várható frissítés? További szép, és békés napot!

  5. Sziasztok! Szeretnék érdeklődni, hogy esetleg csak nálam van ez a hiba, vagy más is tapasztalja-e, de nekem az automatikus helyes írás nem akar az istenért se működni.

  6. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    erről jelenleg nincs információ. a mostani modellek közül csak az iPhone 15 Pro és az iPhone 15 Pro Max tudja majd, de jelenleg még azokon sem érhető el.

    itt azt írja az Apple, hogy érkeznek új hangok, de ettől még könnyen lehet, hogy ebben a legelső bétában még ezek sincsenek benne, illetve az is lehet, hogy majd csak a 18.1-ben vagy később érkezik:

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    ha az Apple Intelligence-alapú funkcióra gondolsz, akkor az egyrészt kizárólag csak az iPhone 15 Pro és iPhone 15 Pro Max modelleken fog majd működni, másrészt jelenleg még az Apple Intelligence nincs is a bétában – ráadásul a 18.0-ban még nem is lesz benne, hanem majd csak később érkezik.

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    @szorian milyen szolgáltatóval tapasztalod ezt egyébként? mert a Telekom és a Cloudflare ugye épp nem barátok…

  9. Szia! Nekem ez jött be, ha jól emlékszem: Beállítások - Általános - Billentyűzetek - Billentyűzetek - magyar - itt letöltöd a kívánt billentyűzetet. Vagy egyszerűen beírod a Beállítások keresőjébe: Prediktív szöveg. Innen már ugyanaz…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for csak1nick Avatar for Szifon Avatar for Klabi Avatar for gaben73 Avatar for expa Avatar for szorian Avatar for Jadeye