fbpx Skip to content

Pár nappal ezelőtt MKBHD X-en (Twitteren) osztott meg pár rövid videót arról, hogy az Apple készüléktesztelő laboratóriumában járt, ahol láthatta, hogy a cég milyen módszerekkel teszteli a készülékei esetén a vízállóságot, illetve azt is, hogy az egyes eszközök mit szólnak a leejtéshez, és a használat során őket érő rázkódáshoz, ami például egy roller, bicikli, vagy motor kormányára szerelve hat rájuk.

És mivel ezek a rövid videók elég nagy nézettséget értek el, így végül a YouTube csatornájára is készített erről a témáról egy kicsit hosszabb, közel 11 perces összefoglalót, amiben a korábbi videók tartalmát szedte egybe a kommentárjával.

Az ilyen teszteknek akkor van a legnagyobb haszna, ha azok szabványosítva vannak, hiszen akkor mindenkinek azonos feltételeknek kell megfelelnie. A szabványosításnak köszönhetően pedig a tesztek eljárásai is nyilvánosak, így az is nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a legtöbb gyártónál van ilyen tesztelő laboratórium, tehát titkosnak semmiképpen sem lehet az ilyesmit tekinteni. De persze a laboratóriumokba általánosságban nincs bejárása annak, aki nem ott dolgozik, így valamelyest a kulisszák mögé tudunk tekinteni az erről szóló videónak köszönhetően.

Az elég látványos, vizes tesztek ellenére fontos megemlíteni, hogy az Apple külön kiemeli az adott termékoldal alján, hogy a folyadékok okozta károkra a jótállás nem érvényes, illetve hogy ez nem állandó jellemző, így bár IP68-as védettséget tüntetnek fel, ez nem garantálható minden esetben.

Az első iPhone, amelyik már hivatalosan is rendelkezett feltüntetett IP-védettségi számmal, az iPhone 7 volt, ami IP67-es védettséget kapott, de egyébként már az iPhone 6s-nél is megtalálható volt a kijelzőmodul és a készülékház közötti ragasztó/tömítő réteg, illetve a hangszórórácsok víztaszító(bb) kialakítása. Persze ez még messze nem tudta teljesíteni az IP67-hez szükséges feltételeket, de egy iPhone 6s mégis könnyebben meg tudta úszni a rálöttyenő folyadékot, mint a korábbi modellek.

A leejtés okozta sérüléseknél is volt előrelépés az évek során, az iPhone 12 modellek megjelenésével bevezetett, Ceramic Shield névre keresztelt üvegkezeléssel az üvegben nanokristályos kerámia alakul ki, jelentősen növelve annak ellenállóságát:

Itt az Apple több különböző felszínre, köztük aszfaltra is leejti ugyanazt a készülékmodellt többször, több szögből, magasságból is, amelyről nagysebességű kamerafelvétel is készül, hogy azt utána elemezni tudják – MKBHD meg is említi azt, hogy a lassított felvételen konkrétan látszik, ahogy mintegy hullámzik egyet a titán készülékváz, amikor az ütés ereje áthalad rajta.

A rázóasztalon pedig azt szimulálják, ahogyan a termék élettartama alatt a használat során azt mindenféle mozgási hatások érik, ami például adott frekvencián akár az egyes alkatrészek meghibásodását okozhatja – például a kamera lencséit vagy magát az érzékelőt mozgató elektronikát érő, folyamatos rezgések a hajszálvékony, rugós felfüggesztések elfáradásához és így fókuszálási hibákhoz vezethetnek.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok