fbpx Skip to content

Az Apple Watch esetén az évek során sok olyan hozzászólást lehetett olvasni az eszközről szóló cikkek alatt, hogy miért négyszögletes a kijelzője, miközben léteznek kerek kijelzős okosórák is. Viszont az is látható, hogy míg egy négyszögletes kijelző esetén annak a szélessége a tetejétől az aljáig ugyanakkora, addig egy kör esetén ez értelemszerűen folyamatosan csökken a középvonalától a teteje illetve alja felé, és így a megjelenített tartalom számára is egyre csökken a hely. Ezért nem valószínű, hogy bármikor is lesz kerek kijelzős Apple Watch.

Pár év alatt ez a termékkategória már teljesen hétköznapivá vált, és ha valaki valamiféle órát hord, az egyre valószínűbb, hogy egy okosóra lesz. Ezekkel szemben pedig épp emiatt már rögtön elvárásokat is támasztanak a vásárlók. Nekünk például az Apple Watch miatt vannak bizonyos elvárásaink, és most is ilyen szemszögből vettünk szemügyre egy relatíve olcsó, és direkt épp kerek kijelzős okosórát.

Kospet Tank T3 specifikáció

A Tank T3 a Kospet egyik legújabb, kör alakú kijelzős modellje – de elérhető ebből a generációból még a GPS-t és mobilhálózatot is támogató T3 Ultra, illetve az Apple Watch-hoz hasonló, négyszögletes kialakítású M3 és M3 Ultra változat is.

A specifikációi a következők:

Egy Apple Watch Ultra 2-vel szemben ez ekkora mértetet jelent:

Hardveresen pedig a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

  • Processzor: Kétmagos ATS3085L
  • Memória: 256MB
  • Tokozás anyaga: cink ötvözet; poliamid, üvegszál és rozsdamentes acél a hátlapban
  • Védelem: 5 ATM és IP69K vízállóság, U.S. MIL-STD-810H tanúsítás
  • Kijelző: 1,43″ 466×466 pixeles, 461 ppi-s AMOLED, akár 1000 nit fényerővel, Gorilla Glass 3 üveggel
  • Akkumulátor: 500mAh-s Li-ion
  • Érzékelők: VC9202, VP60A2, STK8325

Az óra, ami Apple Watch szeretne lenni

Ami miatt épp ez az óra lett érdekes tesztelésre, az az, hogy választhatunk rajta Apple Watch-szerű ikonelrendezést is, ráadásul elég sok grafikai elem tekinthető rajta az Apple órájáról másoltnak, és így azt is láthatjuk, hogy vajon hogyan nézhetne ki az Apple Watch egy kerek kijelzővel. Persze itt csak a kinézetben van hasonlóság, a működés azért messze áll az Apple Watch-tól.

Az alábbiakban pár példa az Apple Watch-ra hajazó megjelenésről, azok watchOS-es megfelelőjével a jobb oldalon. (Mivel az órán nem lehet képernyőfotót készíteni, így rendes fotók készültek az egyes opciókat mutató óráról.)

Ikonok

A Méhsejt elnevezésű elrendezés egy az egyben az Apple Watch felületére hajaz, még az ikonok egy része is szinte teljesen azonos, vagy legalább a színhasználatuk stimmel.

Itt két dolgot érdemes még kiemelni. Az egyik, hogy az óra ikon nem a függőleges középvonalon van, hanem egy kicsit balra, és csak egy statikus ikon, míg az Apple Watch-on ez ugye mindig az aktuális időt mutatja. A watchOS újabb verzióiban viszont már nem az óra ikonja van középen, hanem a naptáré, és az aktuális időt mutató óra ikon már eleve nem található meg a Watch-on.

A másik, hogy mivel itt alapból kevés ikonnal van dolgunk, így a szélek felé egyes ikonok duplán szerepelnek, hogy ezzel kitöltsék a helyet. Ilyen a bal oldalon a Telefon melletti zöld ikon, ami egyébként a Stopperóra, és jobb oldalt a szív ikon alatt újból ott van; vagy alul a lilás fehér virág ikon, ami egyébként a Női egészség app akar lenni, és jobbra fent az időjárás ikon felett is megtalálható.

Az Apple Watch esetén ilyenkor egyszerűen üres az adott hely a szélek felé. Hogy ezek közül melyik a jobb megoldás a kevés ikonra, azt mindenki döntse el maga, de a dupla ikonok megtévesztőek lehetnek, hogy mégis miért vannak duplán.

Itt még megemlítendő, hogy miközben a cikk készült, érkezett egy firmware-frissítés az órához AT303AV000499-ről AT303AV000710-re, ami hozott pár változást az ikonok kapcsán is. Az első, hogy most már valami okból eleve nem az óra ikon van középen, hanem az időjárás – és felbukkant pár újabb ikon is, köztük a Vérnyomás és az Érzelem, illetve egy emberi figura is, ami meg az Apple kisegítő lehetőségeinek az ikonjára hasonlít (ezekről részletesebben alább), de ettől függetlenül továbbra is van, amelyik duplán szerepel.

Beállítások

Ugyan az óra beállítási opciói eltérnek, ráadásul a hosszabb szövegek automatikusan gördülnek, de a beállítások kifejezetten hasonlít a watchOS-re.

Itt egyúttal az is világosan látszik, hogy az alapvetően szögletes megjelenésű felületek értelemszerűen nem mutatnak jól egy kerek kijelzőn, hiszen ténylegesen csak a vízszintes középvonalában fér ki a tartalom teljesen.

Noha az óra egyébként tud magyarul, a fordítás több hibát is tartalmaz, ami arra utal, hogy azt valószínűleg fordítóprogrammal készítették, amelyeknek ugye megvan az a hátránya, hogy nem boldogulnak megfelelően a magyar nyelvvel, így tartalmilag és értelmileg sem feltétlen stimmel minden. Például az iPhone kamerájának vezérlése az angolban “Remote shutter”, a magyarban ez “Távoli zár” formában szerepel, ami szavanként nézve ugyan stimmel, de értelmileg nem.

Időzítő

Az Időzítő esetén érdemes kiemelni, hogy a watchOS korábbi verziójában lévő appot még színben is szinte azonos módon másolták le. A watchOS újabb verzióiban ez kicsit változott, az első helyen rögtön egy + foglal helyet az első helyen, és a színek is kicsit változtak.

Fényerő

A grafikai elemek lemásolása az egyes menüelemek esetén is felfedezhető, még ha azok színben nem is egyeznek meg az eredetivel.

Hangerő

Ugyanez a helyzet a hangerő beállítása esetén is. Itt egyúttal azt is elcsíphetjük, hogy az eredeti felület szövegénél hosszabb ki sem fér, és így az nem is olvasható el.

Hívás

Itt is a watchOS régebbi verziójából merítettek a megjelenés terén, ez egyébként szintén másképp néz már ki az Apple Watch-on – a kontaktok ikonja az Apple Watch-on korábban a jelenlegi negatívja volt, tehát épp az, ami a bal oldali képen is látszik.

Edzések

Itt a zöld helyett annak komplementer színét, a narancssárgát használták, és az egyes ikonok animáltak is.

Itt egyébként az alapértelmezetten megjelenő 14 felett további 164 edzéstípus közül választhatunk. Egy edzés közben pedig az alábbi képernyőkkel találkozhatunk:

Kikapcsolási csúszkák

Itt szintén a régebbi watchOS-verziót vették alapul, ezeket az Apple azóta szintén megváltoztatta, most már alapból csak az Orvosi azonosító és a Segélyhívás jelenik meg, a kikapcsoláshoz ilyenkor előbb a kijelző jobb felső sarkában megjelenő kikapcsolás ikonra kell rányomni, és csak utána lesz kikapcsolás csúszka.

Az is feltűnő, hogy a magyar szöveg itt nem is fér ki a kikapcsolás és újraindítás esetén – és ez itt nem is gördül oda-vissza automatikusan.

Az Alvás app színei

Itt is láthatjuk, honnan merítettek, noha az egyes adatok sorrendje fordított az Apple Watch-csal szemben, a használt színek gyakorlatilag azonosak.

Hangjegyzetek? Nem…

Az alábbi képen a legfelső sorban középen lévő ikon alapján azt gondolhatnánk, hogy az óra képes hangjegyzetek rögzítésére, de valójában nem erről van szó.

Ez az órán a Hangsegéd opciót takarja, ami valójában az iPhone-on képes Sirit indítani, még Siri ikonját is átvették.

Zene

Az ikon itt gyakorlatilag egy az egyben az Apple Music ikonja.

Belülről azért már másképp néz ki az egész.

Viszont azt tudni kell, hogy az órára nem tudunk zenét letölteni, tehát ez csak egy zenelejátszás-vezérlő, és az iPhone-t tudja vezérelni, illetve az iPhone-ról az óra is le tudja játszani a zenét, mert van saját hangszórója. Az Apple Watch-on ezzel szemben tudunk magán az órán is zenét tárolni, és azt az iPhone nélkül is hallgathatjuk.

Telefon megkeresése

Az Apple Watch-on nincs külön alkalmazás erre, hanem a Vezérlőközpontban találunk rá ikont, amit szintén lemásoltak – a Kospet esetén középen, zölddel, a Watch-on pedig a második sorban az első.

Légzőgyakorlat

Itt gyakorlatilag ugyanaz a kék árnyalat van használatban, amit az Apple is használ a Tudatosság app esetén, bár ezt a fotó nem adja vissza annyira egyértelműen.

Stresszmérés, a Podcastokra hasonlító ikonnal

Ugyan megtalálható az órán egy, a Podcastokra hasonlító ikon, de az kék, és nem lila, mint az Apple Watch-on, illetve egy körív is hiányzik róla – és valójában stresszmérést végez.

Hogy ez pontosan mi alapján és milyen értékeket ad, az nem egyértelmű, illetve mivel az Apple Watch-on nincs ilyesmi, így a pontosságát sincs mivel összehasonlítani.

Edzésfelvételek, jegyzeteknek tűnő ikonnal

Bár van egy jegyzeteknek tűnő ikon is, de az az edzésfelvételeket tartalmazza. Az órán nincs lehetőség sem szövegesen, sem hangrögzítéssel jegyzeteket hozzáadni.

Ha utána itt megnézzük egy-egy edzés adatait, szintén felfedezhetjük majd az Apple Watch-ból való merítés nyomait:

Számológép

Az ikon ebben az esetben is szinte egy az egyben a watchOS-nek megfelelő, de kissé egyszerűsített változat.

Az app elindítása után szintén az Apple Watch-nak megfelelő megjelenéssel találkozunk, a kerek kijelzőnek megfelelően kissé átrendezett gombokkal, amelyeknek még a színei is igazodnak a watchOS-en használthoz.

Pulzus- és oxigénszaturáció-mérés

A pulzusmérés az Apple Watch-csal összehasonlítva csak pár számértékes eltérést mutat, így ez a jelek szerint pontosnak tekinthető, már ugye amennyire az Apple Watch által mért értéket is pontosnak vesszük. Bár az alábbi két képen a nyugalmi érték 10 számértékes eltérést mutat, de azt hozzá kell tenni, hogy míg az Apple Watch egész nap a csuklómon van, addig a Kospet T3-at nem hordtam folyamatosan, így kevesebb adatból volt kénytelen meghatározni a nyugalmi értéket.

Az én Series 5-ös órám még nem képes oxigénszaturációt mérni, de egy Ultra 2-vel összehasonlítva a Kospet gyakorlatilag azonos értékeket mutat:

Vérnyomásmérés

A vérnyomásmérési lehetőség a legutóbbi firmware-frissítés előtt nem volt elérhető az órán, és erről a termék oldalán sehol nem volt információ, így megtévesztőnek tűnhetett, hogy említik a vérnyomás mérési lehetőséget, hiszen arra az órán semmiféle opció nem volt. A frissítés után viszont már megjelent a vérnyomásmérés ikonja is (a két cseppes, piros ikon, középen):

Ennek pontosságát egy rendes, mandzsettás vérnyomásmérővel ellenőrizve több mérés után azt az eredményt kapjuk, hogy időnként közel azonos, máskor pedig pár értékkel eltérő a mért adat.

Az alábbiakban 5 mérés eredményeit hasonlítjuk össze (szisztolés / diasztolés @ pulzus):

  1. Vérnyomásmérő: 122 / 75 @ 88; Kospet: 120 / 75 @ 88
  2. Vérnyomásmérő: 134 / 70 @ 62; Kospet: 123 / 76 @ 64
  3. Vérnyomásmérő: 125 / 76 @ 99; Kospet: 120 / 75 @ 103
  4. Vérnyomásmérő: 123 / 70 @ 72; Kospet: 123 / 76 @ 74
  5. Vérnyomásmérő: 124 / 73 @ 64; Kospet: 123 / 71 @ 67

Érzelem, vagyis inkább lelkiállapot

Jó kérdés, hogy itt mégis milyen adatok alapján találja ki, hogy valaki épp milyen érzelmi hangulatban van, amit igazából teljesen felesleges is találgatnia, hiszen az ember maga tudja, hogy éppen milyen hangulatban van.

Ez valószínűleg az Apple Watch-on a Tudatosság opcióban elérhető Lelkiállapot naplózásának a megfelelője lehet, de az nem mér semmit, hanem a felhasználó maga tudja megadni, hogyan érzi épp magát. Ezért az itt mért adat sem hasonlítható össze az Apple Watch hasonló opciójával.

Általános mérés

Az emberfigurát tartalmazó ikon alatt egy általános mérést érhetünk el, ami 60 másodperc alatt pulzusszám-, véroxigénszint- és stresszmérést végez. Az ikonja kísértetiesen hasonlít az Apple kisegítő lehetőségeinek ikonjára, mindössze a fehér kör hiányzik róla, és a figura lábai terpesz helyett egyenesen állnak.

A mérés végén az alábbi eredményeket láthatjuk:

Se GPS, se iránytű, se barométer

Az órában nincs GPS, azt a T3 Ultra támogatja, tehát a használata során a helyzetet az iPhone-on keresztül kérdezgeti le, így ha az útvonalat is szeretnénk rögzíteni, akkor az iPhone nélkül nem tudunk elmenni vele például futni.

Az Apple Watch esetén bármelyik modellben van GPS, iránytű a Series 5 és újabb modellekben, barométer pedig a Series 4 és újabb modellekben található.

Nem lehet rá appokat letölteni

Egyértelmű hátrány, ha nem lehet újabb appokat letölteni egy okosórára, tehát amikor csak azokkal a funkciókkal rendelkezhetünk, amelyeket az óra alapból támogat. Ebben az árkategóriában ugyanakkor talán nem is lehet androidos watch appok támogatását elvárni, viszont az adott eszköz hasznosságát nagyban befolyásolja, hogy mi az, amire az óra önmagában képes.

Az egyes értesítésekre sem tudunk emiatt válaszolni – bár ez egyes appok értesítései esetén egyébként még az Apple Watch esetén sem feltétlenül lehetséges.

A Kospet Fit app

Az órát a Kospet Fit appal együtt tudjuk használni, és bár maga az óra tud magyarul, az app nem. Az app követelménye iOS 11, tehát az iPhone 5s és újabb modellek bármelyikére le tudjuk tölteni.

Az appban a Home fülön az óra által mért adatokat láthatjuk, köztük alapértelmezetten a napi céljainkat, lépéseket, megtett távolságot, elégetett kalóriákat, alvási statisztikánkat, pulzust, vérnyomást, véroxigén szintet, stressz és lelkiállapot adatait. Ezek sorrendje változtatható, és egyes adatok el is rejthetőek. További adatok hozzáadása nem lehetséges, hiszen mást nem mér az óra.

A Sport fülön a különböző edzési adatokat láthatjuk, és nézhetjük meg a részleteiket, és szűrhetünk is az egyes edzés típusokra, illetve az adott eredményeket meg is tudjuk osztani.

A Device fülön a párosított készülékeket láthatjuk, és itt módosíthatjuk az óra egyes beállításait, illetve érhetjük el a számlap galériát is. Az óra firmware-je is itt frissíthető lejjebb görgetve a Firmware update opcióban, amihez megfelelő töltöttségi szint szükséges, máskülönben az app figyelmeztet minket, hogy tegyük az órát töltőre.

A Profile alatt a Kospet Fit fiókunk beállításait találjuk, illetve a napi céljainkat tudjuk módosítani. Az óra használatához nem szükséges fiókot regisztrálni, viszont az app nélkül az óra gyakorlatilag nem működik.

A Device fülön található Watch face gallery alatt találjuk meg az órára letölthető számlapokat különböző kategóriákba csoportosítva.

Itt az egyes kategóriákban a cikk írásakor az alábbi mennyiségű számlapokkal lehet számolni:

  • Always-On Display: 20db
  • Festive dial: 21db
  • Cute cartoon: 5db
  • Illustration hand drawn: 28db
  • Fashion art: 31db
  • Business dial: 11db
  • Mechanical dial: 19db
  • Simple and modern: 36db
  • Multifunction dial: 24db

Ez tehát összesen 195 darab számlapot takar jelen esetben. Végül is létrehozhatunk saját számlapot is, de ez jelenleg kimerül abban, hogy adott képet használhatunk egy digitális óra háttereként, ennél több lehetőségünk nincs.

Összegezve

A Kospet Tank T3 egy relatíve olcsó, 100 dolláros okosóra, aminél a szoftver esetén a gyártó elég sokat merített az Apple Watch-ból, így nézhetjük abból a szempontból is, hogy valahogy így mutathatna az Apple Watch kerek kijelzővel. De a kinézet csak hasonló, a funkciók pedig elég távol állnak az Apple órájától, tehát nem fog tudni kiváltani egy apple Watch-ot.

Ezért a 100 dollárért cserébe – amihez egyébként még hozzáadódik az importálás miatt a vámügyintézés díja és a felszámolt ÁFA összege, ebben az esetben ~6700Ft –, az óra mellett a fenti képeken is látható, fekete szíjat, a mágneses töltőkábelt (hálózati adapter nélkül, USB-A csatlakozóval, nem vezeték nélküli), egy kijelzővédő üveget és egy rövid használati utasítást találjuk a dobozban.

A masszív külső kialakítás és az Apple Watch-tól eltérő számlapok érdekes újdonságként szolgálhatnak az Apple órájával szemben, de magán az okosóra piacon teljesen mindennaposak. A cserélhető szíj manapság alapkövetelmény, a szokványos óraszíjak közül így biztosan találunk másikat, ha az alapból hozzá járó esetleg nem tetszene.

Az akkumulátorhasználatra a gyártó oldalán a névleges adatok a mindig bekapcsolt kijelző mellett 2-3 napot, mindig bekapcsolt kijelző nélkül, normál használat mellett pedig akár 10-15 napot említenek, a teljes feltöltés pedig nagyjából 2 órát igényel. Ez értelemszerűen jobb, mint az Apple Watch-nál, ahol azért átlagos használat mellett a 2 nap jónak számít, de valószínűbb az Apple által említett 18 óra.

Jelentős hátrány viszont, hogy Kospet esetén a legtöbb funkció használatához elengedhetetlen a telefonnal illetve a Kospet Fit appal való, folyamatos kapcsolat, tehát hogy még GPS és Wi-Fi támogatás sincs ebben a modellben, hiszen ezeket még a legalapabb Apple Watch is támogatja. Szintén hátrány, hogy mivel az órán egyedi rendszer fut, így arra semmi appot nem tudunk letölteni, tehát kizárólag azzal gazdálkodhatunk, amire az önmagában képes.

A legolcsóbb Apple Watch ezzel szemben 100.000 forint feletti árral indít, nyilván típustól és mérettől függően ez lehet jóval több is, de a használt vagy korábbi generációs modellek ennél is olcsóbbak. És bár a fenti óra ennél jelentősen kevesebb összegbe kerül, az a funkcionalitásbeli különbségeken is meglátszik.

Egy Apple Watch-ot tehát szerintünk nem tud kiváltani, viszont a masszív kialakítása és az ára miatt alternatíva lehet azok számára, akik kerek kijelzős órát szeretnének.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok