fbpx Skip to content

2023-ban végül sem iPad Pro, sem iPad Air nem frissült, ami ugyan az Apple-nek probléma, a felhasználóknak azonban szerintem egyáltalán nem az, mivel most is brutális árakon vásárolhatóak meg ezek a Pro készülékek. Ettől függetlenül az való igaz, hogy most már lényegében ugyanaz a processzor duruzsol mind az iPadekben, mind a Mac-ekben, tehát hordozható számítógép sebességét, sőt, még annál is gyorsabbat kapunk sokszor ettől a Pro táblagéptől.

A jelenlegi M2-es széria elképesztő sebességre számításra képes, lényegében az Apple videó vágásra és fotó szerkesztésre ajánlja leginkább, de az M2 processzornak hála a nyolcmagos CPU akár 15%‑kal gyorsabb működést, a tízmagos GPU pedig akár 35%‑kal nagyobb grafikai teljesítményt kínál. A 40%‑kal gyorsabb Neural Engine nagyobb sebességgel végzi el a gépi tanulási feladatokat, a memória-sávszélesség pedig 50%‑kal bővült – az M2 chip szédületes teljesítménnyel és új képességekkel ruházza fel az iPad Pro-t. Fotó­realisztikus 3D-terveket alkothatsz, részletgazdag AR‑modelleket építhetsz, és nagy képkocka­sebességgel futó, konzol­minőségű játékokkal játszhatsz. Mindezt egész napos aksi­üzemidő mellett. Jelenleg a fentit tudja az M2-es iPad Pro, de mire számíthatunk a 2024-es M3-as iPad Pro és Air-től?

A pletykák szerint az új készülék új kijelzőt kap, talán most már nem csak 12,9″-es méretű iPad kiváltsága lehet a Liquid Retina XDR-kijelző, hanem a 11″-es is megkaphatja, ez a kijelző fejlődni is fog, most már nem mini-LED kijelzőt kap a készülék, hanem OLED-et. Azonban van egy nagy hátránya az OLED-nek: a beégés. A beégést egy statikus kép okozza, amely hosszú ideig a kijelzőn marad. Amikor ez megtörténik, a kép látható jele a képernyőn marad, függetlenül attól, hogy az mit jelenít meg.

Ross Young elemző szerint az Apple egy OLED kijelző technológiát fog használni, amelyet „tandem stack”-nek neveznek. Ez a technológia növelheti a fényerőt, javíthatja a kijelző élettartamát, és körülbelül 30%-kal csökkentheti az energiafogyasztást a hagyományos OLED panelekhez képest. A pletykák szerint ezek az eszközök változtatható frissítési gyakoriságú kijelzőket is tartalmaznak a hatékonyság további javítása érdekében, tehát megkapjuk a legfrissebb technológiákat. Annak ellenére, hogy a mini-LED, amelyet az Apple jelenleg a 12,9 hüvelykes iPad Pro-ban és MacBook Pro-ban használ, felülmúlja az LCD paneleket, a szakértők továbbra is azt mondják, hogy az OLED még mindig a legjobb.

Az önvilágító képpontok sokkal jobb képminőséget biztosítanak, mint a mini-LED fényerőszabályzó zóna technológiája. A beégés továbbra is aggodalomra ad okot, de vannak olyan dolgok, amelyek a szoftveresen segíthetnek az aggályok enyhítésére. Az iPad Pro mellett az Apple az OLED képernyőket várhatóan elhozza az iPad Air és iPad mini készülékekre is.

Még vékonyabb design és M3-as processzor

Abban is egészen biztosak lehetünk már, hogy egy picit, de nem nagyon eltérően más designt is kapunk, például vékonyabb lesz a ház, illetve új színekkel is egészen biztosan találkozhatunk.

A méretek az alábbiak szerint változhatnak:

  • 11-inch iPad Pro (jelenlegi): 247.6 mm x 178.5 mm x 5.9 mm
  • 11-inch iPad Pro (új): 249.7 mm x 177.5 mm x 5.1 mm
  • 12.9-inch iPad Pro (jelenlegi): 280.6 mm x 214.9 mm x 6.4 mm
  • 12.9-inch iPad Pro (új): 281.5 mm x 215.5 mm x 5.0 mm

A jelenlegi MacBook Pro-ban lévő M3-as chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val és akár 24 GB egyesített memóriával rendelkezik, nyilván a memória itt nem lesz ekkora, mert felesleges lenne, de a CPU-t és GPU-t megkaphatja az új iPad Pro, tehát elképesztően gyors számítási sebességre és grafikai teljesítményre számíthatunk az új kijelző és vékonyabb kialakítás mellett.

Az iPadek mellett várhatóan a kiegészítők is frissülnek majd, például a billentyűzet és az Apple Pencil is, mindkettőből új generációt kaphatunk, és az Apple Pencil 3 egy új „szorítási” gesztust is elérhetővé tehet. Az iPadOS 17.5 béta kódjában több bizonyíték is utal erre az új „squeeze” gesztusra. A mozdulat gyors interakciókhoz használható, például alakzatok, aláírások, matricák vagy szövegmezők hozzáadásához. Feltehetően az Apple Pencil felületének megnyomásával aktiválhatjuk ezt a gesztust. Az Apple Pencil 2 csak a dupla koppintásos mozdulatot támogatja a különböző eszközök közötti váltáshoz bizonyos alkalmazásokban, és amennyire tudjuk, nincs nyomásérzékelő a felületén – csak a hegyén. Ez azt sugallja, hogy az iPadOS 17.5 béta verziójában található új „squeeze” gesztus egy még be nem jelentett Apple Pencil modellre vonatkozik.

Érdekesség még, hogy az Apple most először frissítette az Apple Pencil párosítási felületét is, hogy az támogasson új, még nem létező eszközt is. Az év elején a 9to5Mac bizonyítékot talált az Apple Pencil támogatására a Lokátorban is – viszont jelenleg nincs olyan Apple Pencil modell, amely nyomon követhető lenne a Lokátor hálózaton keresztül.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok