fbpx Skip to content

Mióta az Apple bemutatta az Apple Vision Pro-t, azóta van egyfajta véleményem a termékről úgy, hogy nekem lassan 3. éve van Quest 2 VR szemüvegem, amit heti szinten használok is. Tehát a VR-ban otthon vagyok, így valamennyire el tudom képzelni, milyen lehet az Apple Vision Pro, illetve miről beszélhetnek a külföldi kollégák.

Az Apple Vision Pro egy felsőkategóriás VR headset, bár az Apple sehol nem hívja VR headsetnek, konkrétan nem találunk a hivatalos oldalon egy darab “VR” szót sem. Ez egyébként érdekes, és valahol az Apple inkább AR headsetként fogja ezt a terméket reklámozni és azzal a szóval is meg kell barátkoznunk, hogy Mixed-Reality. Az AR azt jelenti egyébként, hogy kiterjesztett valóság, a Mixed-Reality pedig hasonlóan azt, hogy a valóság és a virtuális valóság egyvelege. Tehát mondjuk egy szobában lerakunk néhány virtuális tárgyat, játékot, vagy mondjuk egy műhelyben virtuálisan mutatja a headset, hogy hogyan illesszük össze az adott részeket. Így kell elképzelni az AR-t és a Mixed-Reality-t. Nézzük is meg, hogyan mutatja be a cég az Apple Vision Pro-t.

Ahogy látjátok, egyértelműen az AR és a Mixed-Reality van bemutatva a fenti, 1 perces videóban és egyáltalán nem látunk VR-os tartalmat, játékot, alkalmazást, semmit. Ablakokat, fotókat, videókat látunk, de nem 180 fokos vagy 360 fokos VR tartalmat. Hogy mutatja be a Quest 3-at a Facebook?

Azért a kettő között elég sok különbség van, és látszik is, mit vásárolnánk meg, az árról pedig ne is beszéljünk. Dani kollégával 30 percben szinte minden egyes részét kibeszéltük, amit egy FaceTime hívás keretében tettünk meg, tehát stúdió minőségre ne számítsatok, de ha nem akarjátok elolvasni az egész cikket, íme a hanganyag, amit felvettem. Ez egy kis extra, mert szerettem volna amúgy is kibeszélni röviden a terméket. Amennyiben tetszett ezt a rövid beszélgetés és szeretnétek több ilyen hanganyagot, írjátok meg hozzászólásban. 🙂

Magas minőség – magas ár

Azt rögtön érdemes elmondani, hogy mint mindenben az Apple itt is a legmagasabb minőséget tette le az asztalra, mind a termék kialakítása, mind az anyaghasználat Apple minőség, és persze a kiegészítők, és így tovább… Az OLED kijelzőnek köszönhetően szemenként 4K-s felbontást kapunk, ami elképesztő és teljes mértékben felső kategória. Ezen kívül a processzor, a 16GB-os memória és a tesztek is azt mondják, jelenleg ez a legjobb VR headset ár/érték kategóriában, és akkor még a szoftverről nem is beszéltünk, de erre ki fogok térni később.

Külső akkumulátor, súly

Mikor az Apple bemutatta a Vision Pro-t nagyon megörültem, hogy külső akkumulátorral szerelték fel, mert így a termék sokkal könnyebb lehet, és ezáltal sokkal tovább hordhatjuk a fejünkön. Mivel használom itthon a Quest 2-t, tudom, hogy egy-másfél óránál többet egyszerűen nem tudod a fejeden tartani, mert elfárad nem csak az egész fejed, hanem a szemed is, és az egész egy fárasztó dolog. Tehát munkára nem igazán lehet használni, ha nehéz a termék.

Szóval azt gondoltam, az Apple mennyire jól döntött, hogy akkumulátort kihagyta és emiatt egy könyebb terméket tett le az asztalra ezzel, azonban ezzel szemben nem hogy könyebb, de jóval nehezebb lett maga a termék.

Majdnem annyi, mint egy 12,9 colos iPad Pro, ami azért valljuk be, elég nehéz. Ezt mind a fejeden hordani bizony sok, és nem hiszem, hogy ugyanúgy egy vagy másfél óránál több ideig tudnád használni a headsetet. Így ennek semmi értelme nincs, ebből a szempontból és valszínűleg a minőségi kialakítás miatt kellett az akkumulátort kivenni, mert azzal már tényleg olyan nehéz lett volna hogy lehúzza az egész fejünket.

Ezen kívül azt sem igazán értem, hogy miért kellett egy speciális “Lightning-kábelt” és külső akkumulátort készíteni, miért nem lehetett egy sima USB-C-s kábelt és egy külső akkumulátort létrehozni, roppant kényelmetlen az egész. Viszont a külső akkumulátor bedugható egy másik külső akkumulátorba vagy hálózati töltőbe, ahogy fent is látjátok, de hát… Vicc. Szóval ez amilyen jónak tűnt, olyan borzasztó lett, az egyedi kábellel és akkumulátorral, ami kevesebb mAh kapacitású, mint mondjuk egy iPhone 15 Pro Max. Pedig itt aztán egy 10.000 mAh-s is elfért volna, ha már…

Lencsék és látótér, és kívülről továbbra sem látják a szemedet

Valahol érthető, hogy az Apple Vision Pro-ra miért nem érhető el egyelőre VR tartalom. Egyrészt azért, mert nem igazán erre tervezték, másrész a magas minőségre, amit az Apple lerakott az asztalra hardver téren, nincs még effektíve tartalom, főleg nem streaming témakörben. Még a Quest 2-re is neccesen találunk jó minőségű videót, amit le lehet játszani VR-ban, nem csak egy “vásznon”, ahogy az Apple mutatja a filmnézést.

Ilyen egy VR videó, amiben Te magad is benne vagy a felvételben és úgy érzed, hogy ott vagy, és az alábbi pedig az Apple megoldása egyelőre, holott VR videóra is képes a szemüveg, de jelenleg nincs rá tartalom.

Az Apple egyébként sarkít a reklámokban is, hogy mennyire látszik a szemed. Azt gondolnád az alábbi képből, hogy átlátszó maga a szemüveg és látszik a szemünk, pedig nem. Egy kijelző vetíti ki szemünket, amit egy belső kamera lát, és hát ez von maga után kívánni valót.

Viszont az Apple rendkívül jól megoldotta azt, hogy mikor átengedő módban vagy, tehát látod a virtuális valóságot és valóságot is, akkor látszik a szemed, amikor pedig nem, akkor pedig nem látszik kívülről a szemed. Ezt MKHBD jól szemlélteti a videójában.

Ha már a lencséknél tartunk, érdemes megjegyezni betekintési szög is rosszabb a vetélytársaknál, sokkal több “feketeséget” látunk, a kijelző körül, mint a többinél, bár szerintem ez nem annyira zavaró, és mindenhol jelen van. Csak nem ezt várjuk az Apple-től, hanem azt, hogy jobb legyen a vetélytársaknál.

Röviden tehát hardverben sokkal jobb az Apple a vetélytársaknál, de nem minden esetben kapunk jobb élményt, de minőséget mindenképp.

Szem és kéz követés, vezérlés

Ami viszont rendkívül fejlett lett, az a szemünk és kezünk követése. Elképesztő, hogy mennyire pontos lett és jól használható ideális körülmények között. Erre a Verge azt mondja, hogy “Magic, until it’s not”. Tehát varázslatos, ameddig egyszer csak már mégsem az. Szerintem ez egyfajta jövőkép és rendkívül fontos része ennek a szegmensnek, de probléma is, hatalmas probléma. Mivel ha nem “látja” rendesen a kezünket, mégis hogyan irányítjuk? Egy kevésbé fényes teremben, vagy egy repülőn már nem biztos hogy rendesen látja a kezünket, és kontroller (vezérlő) hiányában nehezen tudjuk az egészet irányítani.

A kolléga arról beszél, hogy eszméletlen, hogy a kezedet bárhol látja a szemüveg, tehát nem kell mindig elénk tartani, ha valamit irányítani szeretnénk, hanem leengedve a lábunkon is megtehetjük ezt. Ez egy természetesebb érzés és ebben tényleg jó a cég, ettől függetlenül a szemkövetés az, ami miatt viszont lassú az egész.

Mivel nincs kontroller, minden egyes mozdulatot a szemünkkel (és a kezünkkel) kell vezérelni, tehát ha be akarunk zárni valamit, ha mozgatni akarunk valamit rá kell nézni és ott kell hagyni a szemünket, ami azt jelenti, hogy addig nem tudunk mással foglalkozni, ezért az egész munka lassabb, és nehezebb és fárasztóbb. Nekem nagyon hiányozna egy gyors és könnyedén használható kontroller, ami mondjuk a telefonon vagy éppen az óránk segítségével fizikailag elérhető lenne a koronán keresztül vagy ilyesmi.

Természetesen billentyűzet és egér vezeték nélkül elérhető rá, ezzel nyilván gyorsabban tudunk reagálni és dolgozni, de ebben az esetben már egy asztalhoz vagyunk kötve. Ha van egy virtuális billentyűzet, minden egyes gombra rá kell nézni (vagy ujjal megérinteni) adott esetben, ameddig beírjuk az adott betűt.

Egyedül vagy a térben

Danival a beszélgetés vége fele térünk rá arra, hogy bizony egyedül vagy ebben a térben, teljesen személyre van szabva a szemüveg, nem is tudod csak úgy odaadni másnak, mert a biometrikus szemazonosítódhoz van kötve. Tehát ha leveszed és odaadod valakinek, ő nem tud belépni, mert kéri a “retina lenyomatodat”, ráadásul ezt ki sem szeretnéd kapcsolni, mert különben bárki hozzáfér az egész Apple ID-dhoz, fotókkal, üzenetekkel mindennel. Összességében egyedül nézel rajta filmet, egyedül dolgozol benne, semmi olyan közösségi opció nincs a FaceTime videóhíváson kívül, ami másokkal való, komolyabb interakciót eredményezne, előbbi egyébként egészen vicces, nézzétek meg:

Egyébként a tényleges arcunk beszkennelése, és annak mutatása egészen jól sikerült, bár egyúttal fura is, főleg a hosszú hajjal nem nagyon tud kezdeni semmit a mesterséges intelligencia. De azért érdekes!

Végszó

Ahogy Dani kollégával is beszéltük, szerintünk ez a termék 5-10 éven belül lesz annyira használható, mint egy iPad vagy Apple Watch, amik még így is korlátozottan, de használhatóak. Egyszóval nem mindenki zsebében érhetőek el, mint például egy telefon. Én azt gondolom, az Apple túl korán adta ki ezt a terméket, egy zárt bétában még legalább 2 évig kellene alkalmazásokat fejleszteni rá és tesztelni. Ezen kívül az 1,2 milliós ár miatt nyilván egy eléggé réteg termék, nem mindenki engedheti meg magának.

Én azt gondolom, hogy lesz egy olcsóbb Apple Vision néhány év múlva, ami sokkal jobb ár/érték aránnyal fog rendelkezni az átlagember számára, illetve ahogy az iPadnél, iPhone-nál szép sorban a régebbi generációkat, vagy régebbi processzorral, hardverrel rendelkező termékeket is megvásárolhatjuk továbbra is, és így lesz mindenki számára elérhető maga a termék.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok