fbpx Skip to content

A TrendForce az ICsmart forrásaira hivatkozva lehozta a hírt, miszerint az Apple az idei WWDC-n bemutatja az új Mac Studio-t, amiben az Apple M3 Ultra chipje lesz megtalálható.

A cikk izgalmas része azonban nem ez, hanem az, hogy az M3 Ultra lenne az Apple első N3E chipje. Miért is lenne ez olyan tradíciótörő lépés?

A jelenlegi Mac Studio-t M2 Max és M2 Ultra chipes konfigurációkkal az Apple a tavalyi WWDC-n jelentette be, így azt jósolni, hogy az idei WWDC-n az M3-as chipekkel szerelt Mac Studio kerül majd bemutatásra, abszolút nem rakétatudomány.

Van azonban két izgalmas részlet a jelentésben. Az első az, hogy az ICsmart nem említi a Mac Pro-t, amiben szintén az M2 Ultra található jelenleg, így logikus lenne, ha a chip debütálásakor az Apple által igazi profiknak tervezett gépébe is bekerülne.

Tavaly egyszerre kapta meg a Mac Studio és a Mac Pro az M2 Ultra chipet, így ha idén ez külön bejelentés lenne, az eltérne a megszokottól.

Ennél azonban sokkal drasztikusabb a másik deviancia a normától, ami pedig az M3 Ultra gyártási technológiáját érinti.

A pletyka szerint ugyanis az M3 Ultrához az Apple a TSMC N3E technológiáját használná fel, amit az előrejelzések szerint az ősszel bemutatásra kerülő A18 chip is használni fog. És hogy ez miért olyan sokkoló?

Nos, azért, mert egészen eddig az összes M-szériás chip azonos gyártási technológiával készült a családon belül. Vagyis az összes M1 chip és M2 chip is ugyanúgy készült. A piacon lévő M3 chipek azonban a TSMC N3B folyamatával készülnek, így egészen meglepő lenne, ha az M3 Ultrában az N3E-vel találkoznánk.

Egy ilyen gyártási technológiai ugrás simán indokolná, hogy az Apple M4-nek hívja a chipet, viszont az is roppant érdekes lenne, ha idén nyáron már az M4 Ultráról rántanák le a leplet úgy, hogy nincs még sima M4 chip.

Ez ellen szól az is, hogy mi is a valóságban az “Ultra” jelentése az Apple jelenlegi chipjeinél. Az M1 Ultra és az M2 Ultra is úgy készült, hogy az Apple két Max chipet egyesített a saját UltraFusion technológiájukkal. Épp ezért ha az M3 Ultra két M3 Max chipből állna, akkor az M3 Max-nak is át kéne állnia N3B-ről N3E-re.

Az N3E előnyei egyébként egyértelműek, hiszen jobb teljesítményt és kisebb selejtrátát eredményez, vagyis kevesebb chip binninggel készült opciót kéne árulnia az Apple-nek.

Az is elképzelhető persze, hogy az Apple idén nyáron egy óriási meglepetéssel bemutatja az M4 és M4 Pro chipeket is, de ez megint csak egy váratlan fordulat lenne.

Épp ezek miatt ezt a pletykát érdemes fenntartásokkal kezelni.

Te mit várnál a következő Mac Studio modellektől?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok