fbpx Skip to content

Az Apple kedden kiadta a fejlesztőknek az iOS 17.2 negyedik bétáját, mely sok izgalmas újítást hozott magával.

Nézzük meg, hogy mire számíthatunk a hamarosan megjelenő frissítéstől!

Sok idő telt el azóta, hogy október végén összeszedtük, mi került az iOS 17.2 első bétájába, úgyhogy itt az ideje, hogy felzárkózzunk kicsit.

Apróságok

Általában ezeket a végére szoktuk hagyni, de most kicsit szakítstunk a tradíciókkal:

  • térbeli videofelvétel a Kamera alkalmazásból (jövőbeli Vision Pro tulajok nagy örömére)
  • az Üzenetek alkalmazás érzékeny tartalmakról szóló értesítése matricák és kontaktposzterek esetén is megjelenhet
  • Siri okosabb és meg tudja mondani Apple Maps-es navigáció esetén, hogy mikor fogsz megérkezni és még a tengerszint feletti magasságodra is rákérdezhetsz nála
  • csoportos FaceTime hívásnál ha olyan fél van a hívásban, akit blokkoltál, akkor kapni fogsz egy figyelmeztetést, mielőtt belépsz a hívásba
  • iPhone 15 Pro modellek esetén ha a Kamera alkalmazás nem tud külső adathordozóra ProRes felvételt rögzíteni, mert lassú az USB-C kábel, akkor már hasznos hibaüzenetet fog adni és nem a tároló sebességére panaszkodik majd
  • eltávolításra került a megosztott Apple Music lejátszási lista a negyedik bétában (vagyis elképzelhető, hogy ez a funkció nem fut be az iOS 17.2-vel)
  • újabb szöveges fájlok sejtetik, hogy hamarosan majd csak a TV alkalmazásból tudsz sorozatokat és filmeket vásárolni és ez a funkció kikerül az iTunes appból

Apple Music kedvencelés

Az iOS 17.1 feltámasztotta a csillag szimbólummal “kedvencelést” és az iOS 17.2 ezen csavar még egyet: a Beállításokban bekapcsolhatod majd, hogy a kedvencnek jelölt számok automatikusan a könyvtáradhoz adásra kerüljenek.

Ez szerintem egy hasznos újítás, hiszen ha valamit kedvencnek jelölsz, azt jó eséllyel a könyvtáradban akarod látni, de azért jó tudni, hogy ha valaki máshogy szeretné menedzselni a zenéit, akkor lesz rá lehetősége, hogy ezt az alapértelmezésben bekapcsolt állapotú opciót kinyomja.

Fejlettebb automatikus javítás kikapcsolása

Az iOS 17 egyik újítása volt, hogy az automatikus javítás képes a gépelés közben a soron belül mutatni, hogy mire javítaná át, amit például a rázkódó 7-es buszon próbálsz beírni.

Ha ez a funkció zavar, iOS 17.2-től kikapcsolható lesz.

Kontaktposzter megosztása

A Telefon és FaceTime beállítások is bővült egy hasznos opcióval: mostantól még jobban testre tudod majd szabni, hogy kivel osztod meg a nevedet és fotódat.

Beállíthatod majd, hogy kontaktjaiddal mindig megosztanád vagy hogy soha nem akarod megosztani, de ha igazán mazochista vagy, akkor beállíthatod, hogy minden alkalommal kérdezzen rá az eszközöd.

Apple Music a Fotókban

iOS 17.2 alatt a Fotók alkalmazás első indításkor kiskutya szemekkel fog rád nézni és hozzáférést kér az Apple Music zenekönyvtáradhoz.

Ha megadod neki, akkor a jövőben a te zenéidet felhasználva fog Emlék videókat összevágni neked az alkalmazás, hogy még jobban eltalálja a stílusodat.

A nagymamám 93. születésnapján készült fotók valóban kattogós minimállal mutatnak majd a legjobban!

AppleCare beállítások

Jelenleg az AppleCare és garancia információkat a Beállítások/Általános/Infó/Jótállás érvényessége menüpont alatt találod, de az Apple szerint ez nem elég feltűnő, ezért új helyet kap iOS 17.2-ben.

Az új helye pedig a Beállítások/Általános/AppleCare és Jótállás nevű menüpont lesz.

Nagy segítség ez az Apple használóknak.

Alapértelmezett értesítéshang

A végére hagytam azt, aminek valószínűleg a legtöbben fognak örülni. Az iOS-ben olyan régóta megtalálhatóak a push értesítések, hogy akkoriban még iPhone OS volt a neve, de egészen eddig nem volt lehetőség az alapértelmezett értesítéshang módosítására.

Ez nem is volt probléma iOS 17-ig, de az Apple idén egy olyan visszafogott hangot adott az alapértelmezett értesítéseknek, hogy sokan észre se vették, ha telefonjuk jelzett.

Ezt a problémát fogja kiküszöbölni az iOS 17.2, ahol végre állítható lesz az alapértelmezett értesítés hangja és a hozzá tartozó haptikus rezgés is.

Személy szerint nekem tetszik az iOS 17 alapértelmezett értesítéshangja és igazából ez csak arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyi fejlesztő nem vette a fáradságot, hogy egyedi értesítéshangot készítsen alkalmazásához.

Amikor valakinél egy BeReal vagy Messenger értesítéshangot hallasz, akkor pontosan tudod, hogy mi jelzett nála. Ez azért van, mert a fejlesztők a kezdetek óta rendelhetnek egyedi hangokat az értesítésekhez, csak a legtöbben nem foglalkoznak ezzel és beérik az alapértelmezett hanggal.

Kíváncsi lennék, hogy hány alkalmazásnak esett vissza a használata az iOS 17 új, halkabb értesítéshangjától.

Neked tetszik az iOS 17 alapértelmezett értesítéshangja vagy le fogod cserélni, ha kijön az iOS 17.2?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok