fbpx Skip to content

Október 26-án az Apple kiadta a fejlesztőknek az iOS 17.2 első bétáját, mely rengeteg izgalmas újítást hozott magával.

Megjelent végre iPhone-ra a várva-várt Napló alkalmazás, új testreszabási lehetőséget kapott az iPhone 15 Pro Művelet gombja, kicsomagolás nélkül is frissítheti majd az Apple az iOS eszközeidet és még sok egyéb izgalmas változtatásra is számíthatunk hamarosan. Nézzük meg a változásokat!

Napló alkalmazás

A Napló alkalmazás segítségével rögzítheted, hogy mi történt veled egy adott napon.

A szöveges bevitel mellett képeket, hangfelvételeket és helyszíneket is elhelyezhetsz egy adott napon, ráadásul az Apple a rendszerezési lehetőségekkel sem spórolt. Lehetőség van címkék és könyvjelzők létrehozására is, hogy bármikor vissza tudj emlékezni egy szép napra.

Matrica-reakciók az Üzenetekben

Eddig is volt lehetőség arra, hogy egy matricát ráhúzz egy üzenetre, de mostantól ez sokkal egyszerűbb lesz: a Tapback reakciók mellett egy üzenet-buborék hosszan nyomásával a matricákat is elérheted majd.

Így sokkal gyorsabban válaszolhatsz a megfelelő érzelmet kifejező matricával.

Megosztott Apple Music lejátszási listák

Barátaiddal végre közösen is szerkeszthettek egy lejátszási listát, így egy bulira vagy kocsikázásra előre meg lehet teremteni a hangulatot.

A lejátszási lista szerkesztéséhez megoszthatsz linket vagy akár QR-kódot is, így bárki beugorhat a mókába – már amennyiben Apple Music előfizető.

Kedvencek lejátszási lista

A közösen szerkeszthető listák mellett egy új, alapértelmezett listával is bővül az Apple Music szolgáltatás. Ez a Kedvencek lista, ami tartalmazza a csillagozott zenéidet.

Emlékeztetőként érdemesnek érzem megemlíteni, hogy a csillagozott zenék iOS 17.1 előtt még szívvel jelöltek voltak, de az Apple a legutóbbi frissítéssel lecserélte a szívet egy csillag szimbólumra.

Fókuszszűrő az Apple Music-hoz

Átjöttek a barátaid és a te telefonodról szól a zene? Valamilyen oknál fogva Nótár Mary-t és Zámbó Jimmy-t hallgattatok és ezért most teljesen tönkrementek az ajánlásaid?

Nem kell félned többé, elég létrehoznod egy “Buli” fókuszmódot és mostantól beállíthatod rá, hogy ha abban a fókuszban vagy, akkor az Apple Music előzményeid nem fognak beleszámítani az algoritmus által javasolt számokba.

Ez egy igazán életmentő funkció azoknak, akiknek nem egyezik zenei ízlése a barátaiéval.

Fordítás egy gombnyomásra

Az iPhone 15 Pro tulajdonosok örülhetnek, mert az iOS 17.2 után a Művelet gombot arra is beállíthatják, hogy a Fordító alkalmazás miniverzióját nyissa meg.

Ez nagy segítség lehet egzotikus nyaralások alkalmával.

iMessage kontakt-kulcsellenőrzés

Az Apple már tavaly decemberben bejelentette, hogy egy ilyen funkción dolgoznak, és most végre bárki számára elérhető lesz, de leginkább az újságíróknak, emberi jogi aktivistáknak és kormányzati tisztviselőknek lesz hasznos.

Az iMessage kontakt-kulcsellenőrzéssel teljesen biztos lehetsz benne, hogy az iMessage beszélgetéseidben nincs egy közbenső harmadik fél, aki elolvassa a beszélgetéseket, ha egyeztetitek a kulcsokat személyesen vagy egy FaceTime hívás során.

Üzenetek a felhőben

A Beállítások alkalmazás iCloud altábláján az Üzenetek át lett keresztelve Üzenetek az iCloudban névre és több információt nézhetsz meg alatta az üzeneteidről.

Láthatod majd, hogy mennyi helyet foglalnak az üzeneteid, hány üzenet van a felhőben és az utolsó szinkronizáció időpontját is mutatja. A leghasznosabb azonban a legalsó gomb lesz, amivel kézzel is elindítható lesz az iMessage üzenetek szinkronizációja, ha esetleg beakadna.

Apple TV alkalmazás változások

Az Apple TV alkalmazásban az Áruház fülön iOS 17.2-től nem lesznek elválasztva a filmek és a sorozatok.

A Bloombergtől Mark Gurman úgy véli, hogy ez csak a változások kezdete és a jövőben az iTunes alkalmazásból ki fog kerülni a filmek és sorozatok vásárlásának lehetősége.

Helyismeret vészhelyzetekkor

A Beállítások/Értesítések/Vészhelyzeti riasztások alatt megjelenik egy új opció, ami leginkább “Helyzetfelismerés” névre hallgat és módosítja a riasztásokat, hogy azok pontosabbak és megbízhatóbbak legyenek.

Ez minket Magyarországon nem nagyon érint, hiszen itt az egész Vészhelyzeti riasztások szekció hiányzik a Beállításokból, de ha valaha a mi kormányunk is fel akarja majd hívni a figyelmet vészhelyzetekre, akkor elképzelhető, hogy itt tudjuk majd mi is kapcsolni ezeket.

Új widgetek

Az Időjárás alkalmazás widgetje bővült pár új nézettel: napi előrejelzés, napkelte/nyugta, részletes nézet (itt az UV indexet, a szél sebességét és egyéb hasznos infókat láthatsz).

Ami azonban ennél is durvább, az a digitális óra widget az Óra alkalmazáshoz. Hihetetlen, hogy erre ennyi éven át kellett várnunk!

Szivárványos betűk

Kontakt poszterek mostantól még színesebbek lehetnek, mert iOS 17.2-től lesz lehetőség szivárványos nevek létrehozására.

Ha eddig ez hiányzott, hogy ki tudd fejezni magad a kontakt posztereden, az Apple hamarosan teljesíti ezt a vágyadat.

Újabb animáció a Könyvek alkalmazásban

Az Apple továbbra is azt hiszi, hogy vannak, akik nem élvezik a valódi könyvként történő lapozási effektet a Könyvek alkalmazásban, ezért most egy “gyors áttűnés” nevű animációt is elhoztak az oldalak közti váltáshoz.

Bármilyen csinos is lesz ez, én maradok a rendes lapozásnál.

Vision Pro változások

Az AirPlay és Handoff beállítások alatt megjelenik egy új opció “AirPlay-vevőegység” néven, ami lehetővé teszi egy Apple Vision Pro headset számára, hogy tartalmat küldjön az iPhone kijelzőjére.

Ez egy amolyan fordított AirPlay tükrözésnek tűnik egyelőre, ami roppant izgalmas lehet kiterjesztett/virtuális valóságbeli tartalmak megtekintéséhez.

Végre tényleg “testre” szabhatod a Memojidat

Az Apple hozzáadott egy Test szekciót a Memoji beállítások közé, így végre olyan alkatot állíthatsz be a Memoji karakterednek, ami jobban passzol hozzád.

Szóval ha kicsit pocakos vagy, de ki van gyúrva a vállad, akkor végre ezt a kombinációt is létre tudod majd hozni. Fantasztikus az innováció Cupertino-ban!

Élő tevékenységek a News appban

Az Apple News alkalmazás mostantól támogatja az iOS 16-ban bevezetett Élő tevékenységek funkciót, amivel a lezárt képernyőről vagy dinamikus szigettel rendelkező iPhone-ok esetén a szigetről követhetőek az élő események.

Ez hasznos lehet például választásoknál, ahol az ember mindig kíváncsi kicsit az aktuális állásra.

Frissítés a dobozban

A végére hagytam az iOS 17.2 legdurvább újítását: az Apple azon dolgozik, hogy a dobozban pihenő iPhone-okat a bolti dolgozók anélkül tudják frissíteni, hogy ki kéne őket csomagolni.

Igen, jól olvasod: az Apple szeretné a gyári csomagolásban frissíteni következő iPhone-odat, hogy amikor megveszed, a legfrissebb iOS legyen rajta!

Ennek a funkciónak az eljöveteléről már korábban írt a Bloombergtől Mark Gurman, de őszintén megmondom, szkeptikus voltam vele kapcsolatban. Most viszont az iOS 17.2 és az Xcode 15.1 bétájában 3 új, belső keretrendszert is találtak, amik ezt teszik lehetővé: FactoryOTALogger, FactoryOTANetworkUtils és FactoryOTAWifiUtils.

Ehhez a varázslathoz valószínűleg szükség lesz egy valamilyen vezeték nélküli töltőállomás-szerű eszközre, amire dobozostul rá lehet majd tenni az iPhone-t és frissíteni fogja a rajta lévő szoftvert.

Ez óriási lesz, hiszen most már ha van egy kritikus hiba a telefonokra tett iOS-ben, akkor azt az Apple Store-ok dolgozói könnyen orvosolhatják egy szoftverfrissítéssel azelőtt, hogy a vásárló kicsomagolná az eszközt.

Az Apple már régóta kísérletezik különböző vezeték nélküli visszaállítással és frissítésekkel az Apple Watch és az Apple TV kapcsán, de ez eddig a legmeredekebb próbálkozásuk. Nagyon kíváncsi leszek, hogy ez mennyire fog jól működni és kicsit arra is, hogy mekkora plusz munkát fog ez jelenteni az Apple Store-ok dolgozóinak.

Neked hogy tetszik az iOS 17.2 első bétája?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok