fbpx Skip to content

Az Apple a múlt héten hozta nyilvánosságra a 2023 Q4-es pénzügyi eredményeit, mert ott a pénzügyi év októbertől a következő szeptemberig terjed. Szokás szerint meghaladták az elemzői várakozásokat. De hogyan?

Aki követi az ezzel kapcsolatos híreket, az tudja, hogy az Apple az esetek döntő többségében már sok éve meghaladja az elemzői és újságírói várakozásokat, ez pedig a legutóbbi negyedévnél sem történt másképp.

Nézzük, mennyi bevételt értek el összesen és termékenként:

  • A negyedéves bevétel 89,5 milliárd dollár volt – az elemzők 84,18 milliárdot vártak, a tavalyi, hasonló negyedévben pedig 90,15 milliárd dollár bevétel jött össze.
  • 43,8 milliárd származott iPhone-eladásokból.
  • 22,3 milliárdot hoztak a Szolgáltatások – ez újra a valaha mért legmagasabb érték.
  • 9,3 milliárd jött össze a viselhető eszközökből,
  • 7,6 milliárd dollár a Mac-eladásokból,
  • 6,4 milliárd iPadből,
  • és végül a cég 22,96 milliárd dollár nyereséget termelt.

Tim Cook vezérigazgató így kommentálta az eredményeket:

Az Apple örömmel hozza nyilvánosságra rekord negyedévét, mely az iPhone-üzletágban a legjobb szeptemberi negyedév volt és a Szolgáltatások is minden idők legjobb bevételét hozta. Most a valaha létezett legerősebb termékskálánk van, amivel a karácsonyi szezont kezdjük, például az iPhone 15 sorozat és az első karbonsemleges Apple Watch Ultra modell. Fő célunk, hogy 2030-ra az összes Apple-termék karbonsemleges legyen.

Luca Maestri pénzügyi igazgató hozzátette:

Az aktív készülékek száma újra rekordot döntött minden termékben és minden földrajzi régióban, köszönhetően az erős ökoszisztémának és a példátlan ügyfélhűségnek. A szeptemberi negyedévben az üzleti tevékenységünk kétszámjegyű EPS (Earnings per share, egy részvényre jutó nyereség) növekedést eredményezett és 25 milliárd dollárt visszajuttattunk a részvényeseinknek is.

Cook a CNBC-nek még elmondta, hogy ugyanazon időszakot figyelembe véve az iPhone 15 jobban teljesített, mint tavaly a 14. Ráadásul a drágábbnak számító Pro és Pro Max termékekből hiány lépett fel.

A szerkesztő megjegyzése, hogy Magyarországon ehhez hozzájön a sima 15-ös széria. Mivel a magyar egy árérzékeny piac, a sima 15-ből is hiány van, nemcsak a Pro-ból.

Összefoglalva: az Apple következő negyedéve is pozitív várakozásokkal teli, mivel jön a karácsonyi időszak, így a cég vezető termékének számító iPhone-ból annyit fognak eladni, amennyit elő tudnak állítanak.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok