fbpx Skip to content

Kicsit több mint három héttel a watchOS 9.6.1 megjelenése után az Apple kiadta a watchOS 9.6.2-t, ami egy sebezhetőség javítását tartalmazza, amit a cég információi alapján aktívan ki is használhatnak épp.

Emellett megjelent még az iOS 16.6.1, az iPadOS 16.6.1 és a macOS Ventura 13.5.2 is, amelyek esetén egy második sebezhetőség is javításra került.

Nem érdekelnek az újdonságok, csak telepíteni szeretnéd? Kattints ide, hogy átugord őket: Hogyan telepíthető?

watchOS 9.6.2 újdonságok

A hivatalos információkban az Apple mindössze a következőket írja:

Ez a frissítés fontos biztonsági javításokat tartalmaz, és javasolt az összes felhasználó számára.

A frissítés egy sebezhetőséget javít, ennek azonosítója a következő: CVE-2023-41061.

Az Apple információi alapján ezt a sebezhetőséget jelenleg aktívan ki is használhatják.

☣️ BLASTPASS exploit – Pegasus kémszoftver

A Citizenlab munkatársai múlt héten fedezték fel a BLASTPASS névre keresztelt exploit láncot, amely az NSO Group által fejlesztett Pegasus kémszoftver telepítését teszi lehetővé anélkül, hogy a felhasználónak bármit is tennie kellene, egyszerűen már egy megfelelően előkészített iMessage üzenet megérkezése elegendő ahhoz, hogy a készülék megfertőződjön, tehát egy zero-click zero-day sebezhetőségről van szó.

A Lezárt Mód ugyanakkor igazoltan védelmet nyújt egyébként ez ellen is.

Telepítés

A frissítés a legegyszerűbben a Szoftverfrissítés menüpontba lépve telepíthető, amit már közvetlenül magán az órán is megtehetünk, nem csak az iPhone-on a Watch appban.

A watchOS 9.6.2 buildje 20U90.

Ha nincs iOS 16-ra képes készülékünk, frissíthető az óra a watchOS 9-re?

Gyakorlatilag nem. Amennyiben nem rendelkezünk legalább iPhone 8-cal, de maga az óránk egyébként frissíthető lenne a watchOS 9-re, az iPhone eleve fel sem fogja ajánlani nekünk a frissítést, mert a watchOS 9 használatához iOS 16-ot futtató iPhone szükséges.

Attól is óva intenénk mindenkit, hogy például egy ismerőse iOS 16-os telefonjával párosítsa az óráját, majd úgy frissítse watchOS 9-re, ebben az esetben ugyanis a frissítés után az óra nem lesz párosítható a saját, nem iOS 16-ot futtató iPhone-jával.

Ha már bárki is elkövette volna ezt a hibát, akkor az új iPhone vásárlásán kívül a másik lehetőség az, hogy egy hivatalos szervizpartnerhez fordul, és kéri az Apple-t, hogy iOS 16-ra képes készüléke hiányában tegyék vissza az órájára a készüléke iOS-verziójával kompatibilis watchOS-verziót. Ez több napot is igénybe fog venni, mert a hazai szervizpartnereknek külföldre kell kiküldeniük ehhez az érintett órát.

Lehetséges hibák

Mint minden frissítés után, itt is elképzelhető, hogy lesznek hibák. Így amennyiben gyorsabb merülést, vagy furcsa dolgokat produkál az Apple Watch, érdemes visszaállítani és újra beállítani.

Kérdésem van!

Ha kérdésed merül fel, érdemes elsőként a Gyakran Ismételt Kérdések cikkünket végiglapozni: Gyakran Ismételt Kérdések.

Linkgyűjtemény

A watchOS 9-ről szóló összes cikkünk megtalálható a watchOS 9 címke alatt.

[newsletter_signup_form id=8]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok