fbpx Skip to content

Az Apple az iOS 17-tel megoldást talált az iPhone-jukat hanggal irányítók legnagyobb problémájára, a “You need to unlock your iPhone first”, avagy az “Először fel kell oldanod az iPhone-od” üzenetre Siritől.

De hogy mégis hogyan sikerült ezt megoldaniuk Cupertinóban anélkül, hogy sérülnének adatvédelmi elveik? Nézzük meg!

A 9to5Mac megkérte Colin Hughes-t, aki kétoldali végtagbénulásban szenved, hogy meséljen arról, miért is problémás neki az iPhone feloldása:

Az egyik frusztráló felhasználói élményem, az “Először fel kell oldanod az iPhone-od” válasz, amit arra kapok, ha például az üzeneteim vagy a naptáram felolvasását kérem. Egészen eddig, ha az iPhone-om le volt zárva és a kerekesszékem zsebében volt, akkor nem tudtam elővenni, hogy feloldjam és elolvassam az üzeneteimet és Siri mindig csak annyit tudott mondani, hogy “Először fel kell oldanod az iPhone-od”.

A Hangvezérlés lehetővé teszi, hogy felolvasd a jelkódod, de ez nem biztonságos, ha mások is vannak a közeledben.

Siri a HomePodon képes felismerni, hogy ki beszél hozzá, így igazán jó lenne, ha az iPhone-om zárolását fel tudnám oldani egyszerűen annyival, hogy “Hé Siri, oldd fel a telefonom” és ezután elvégezné a hangfelismerést számomra.

Az Apple egy teljesen más megoldással állt elő, mint amit Hughes javasolt, de ez még talán menőbb is!

Van egy új Siri azonosítási rendszer, ahol ha feloldottad az eszközödet és a füledben van az AirPods-od, akkor egészen addig feloldva marad a telefon Siri számára, amíg a telefon közelében vagy vagy hangforrást nem váltasz.

Így amikor a segítőm a fülembe teszi az AirPods-om és feloldja az iPhone-omat, hiába zárul le a kijelző, továbbra is el tudom érni Sirin keresztül az üzeneteimet, naptáreseményeimet és minden mást, amihez korábban fel kellett azt oldanom.

Hughes szerint ez egy nagyszerű megoldás lett.

Gondolom az Apple aggódott az adatvédelmi és biztonsági szempontok miatt, de kipróbáltam és ez egyszerűen csak működik.

Siri az iOS 17-tel tovább okosodik és mostantól egymás utáni kérdéseknél nem kell minden alkalommal “Hey Siri”-vel kezdeni a mondandót. Ez is egy olyan változtatás, ami segít azoknak, akik Sirin keresztül irányítják telefonjukat. Hughes erről is pozitívan nyilatkozott:

Siri tudja, hogy mikor beszélsz hozzá és azt is felismeri, ha máshoz beszélsz. Ez egyszerűbbé teszi az életem.

Ráadásul már fejlettebb dolgokra is lehetőséged van, mint például meg tudod szakítani Sirit úgy, hogy amíg válaszol, felteszed a következő kérdést. Ez az értesítések bejelentésével is együttműködik, amit szintén sokat használok. Elég egyszerűen megkérnem Sirit, hogy ismételje meg és hogy szeretnék válaszolni is rá (“repeat and reply”).

Az, hogy az AirPods képes Siri közbeni azonosításra, egy teljesen természetes megoldás egy olyan problémára, amitől eddig rengeteg, mozgásában korlátozott iPhone használó szenvedett.

Elég csak arra gondolni, hogy az Apple Watch-ot is fel lehet oldani, ha a közelében feloldod az iPhone-odat. Ez szinte ugyanaz az elv, csak más eszközökkel.

Jó látni, hogy az Apple törődik azzal, hogy mindenki számára a lehető legjobb élményt nyújtsák az eszközeik.

Részletesebben is érdekel, hogy milyen újításokat hoz majd az iOS 17 a kisegítő lehetőségek terén? Látogass el ide: iOS 17: az Apple bejelentette az új kisegítő lehetőségeket.

Mit gondolsz arról, hogy az AirPods mostmár képes Siri számára azonosítani?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok