fbpx Skip to content

Kezdjük a tényekkel: az Xcode 16.4-es verziójának első bétájában lévő iOS 16.4 fejlesztői lemezkép egy új eszköztípusról és két új eszközről árulkodik.

A 9to5Mac-nél azonnal elindult a találgatás, hogy ez mi lehet. Vajon az új Mac Pro-hoz van köze? Talán az Apple szemüvegére való utalás? Esetleg az Apple egy Raspberry Pi-ra hajazó eszközön dolgozik? Nézzük végig a lehetőségeket!

Az új eszköztípus neve “ComputeModule”, vagyis számítási modul és az iOS 16.4 lemezképben 2 külön eszközazonosítóval is megjelent ez az új kategória: ComputeModule13,1 és ComputeModule13,3.

Abból, hogy két külön azonosító is bekerült az iOS kódjába, arra lehet következtetni, hogy a fejlesztés előrehaladott stádiumban van, vagyis akár idén kiderülhet, hogy mire is lesz jó ez a számítási modul.

Mac Pro

Az egyik lehetőség, hogy a számítási modul a Mac Pro modularitását fogja támogatni.

Ha minden igaz, az új Mac Pro kívülről ugyanúgy fog kinézni, mint a 2019-ben bemutatott modell, de mivel az Apple Silicon chipes gépek jóval integráltabbak, mint az Intel processzorosok, így felmerül, hogy vajon mire fog szolgálni az a rakás extra hely a házban?

Az egyik népszerű teória, hogy az Apple valamilyen extra modulokat fog kínálni a Mac Pro-hoz és itt jön számításba a számítási modul kódja.

Képzeld el, hogy megveszed a Mac Pro-dat és később ha úgy érzed, hogy több számítási teljesítményre van szükséged, akkor bővíted egy számítási modullal. Vagy legyünk még merészebbek és képzeljünk el egy olyan világot, ahol egy ilyen számítási egység akár egy teljes SoC (system on a chip – rendszerchip) is lehetne és ha kijön az M3-as chip, csak bedobod az új számítási egységet a már meglévő Mac Pro-dba!

Abból, hogy az iOS 16.4 lemezképében találták meg a számítási modulra utaló részt, feltételezhető, hogy a modul az iOS egy butított változatát futtatja, amire elképzelhető, hogy szükség is lenne, mivel az Apple Silicon nem támogatja a külső GPU-kat, így kéne egy szoftver, ami ezt a bővítést lehetővé teszi.

A Swift tavaly bővítve lett egy “Distributed Actors” (elosztott végrehajtók) funkcióval, ami lehetővé teszi, hogy kód futtatását egy eszköz egy másik eszközre delegáljon. Elképzelhető, hogy ez is hasznos lenne egy ilyen számítási modulnál.

Apple szemüveg

Persze ha reálisabban akarunk tekinteni erre a számítási modulra, akkor valószínűbb, hogy az iOS alapú operációs rendszer inkább arra utal, hogy valami apróbb kütyü lesz ez, mint például az Apple okosszemüvegének agya.

Ki tudja, lehet hogy az összes számítást egy külön számítási egység végzi majd el, hiszen a pletykák szerint az Apple szemüvegét egy M2 chip hajtja majd meg, ami nehezen férne el egy szemüvegben.

Egy még minibb számítógép

A Raspberry Pi jelenleg is árul egy “Compute Module” nevű opciót, ami egy kicsi, beágyazott alkalmazásra szabott számítógép.

Az sem kizárt, hogy az Apple ezzel szeretné felvenni a versenyt és ki fognak adni egy aprócska számítógépet, amit a technika imádói befoghatnának egyszerűbb feladatokra.

Szerinted melyik ötlet áll legközelebb a valósághoz?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok