fbpx Skip to content

Viszonylag régóta az otthonomban tudhatom a Samsung okos projektorát, a Freesytle-t, amit előszeretettel használtam munkához, szórakozáshoz, illetve még egy horváthországi vitorlástúrán is hasznát vettük. Egy rendkívül sokoldalú projektorról beszélünk, ami lényegében hordozható is bizonyos körülmények között.

Azt már rögtön az elején érdemes leszögezni, hogy a hordozhatóság bizony kompromisszumokkal jár. A Samsung ezt a projektort szórakozásra fejlesztette, így bárhol és bármikor tudunk videót nézni róla, de könnyedén kiküldhetjük a telefonunk és számítógépünk képernyőjét is. Elfér egy kabátzsebbe is, lényegében bárhova magunkkal vihetjük. Ezzel szemben azonban nem rendelkezik beépített akkumulátorral, tehát áram szükséges hozzá, pontosabban legalább 50W-os adapter. Így a hordozhatóság részben csökken, de ez ne vegye el a kedvünket, mert így is többet tud, mint az átlagos projektorok.

A Freestyle egy FullHD projektor, tehát 4K-s felbontásról nem beszélhetünk, igazából ez nem is fontos a felhasználási módja miatt, bőven elég, ha meg akarunk nézni egy filmet vagy ki akarunk vetíteni egy képet, videót az ismerősöknek. Könnyedén vihető családi összejövetelekre, túrázáshoz, vagy akár otthon is több helyen használhatjuk. Nem kell fixen telepíteni valahova, nem kell vászon hozzá, nem kell megfelelő szög sem a Freestyle használatához, de erről majd később. Az alábbi videóban röviden láthatjuk a használatát.

A kis méret egy rendkívül fontos faktor, ami miatt a Freestyle igazán sokoldalú lesz és ez nem minden. Rendelkezik 360 fokos hangszóróval az aljában és mikrofonnal is, valamint beépített alkalmazásokkal, mint például Netflix vagy az Apple TV+. Ezek miatt lényegében “just works” kategóriába sorolható, ami azt jelenti, hogy szinte semmilyen beállítást nem igényel a termék, csupán bekapcsoljuk és megy. Képzeljük csak el, hogy elutazunk, este megnéznénk a fotókat, videókat, amiket előző nap készítettünk.

Kivesszük a bőröndből a Freestyle-t, bekapcsoljuk, AirPlay-en keresztül rácsatlakozunk és már nézhetjük is a képeket, videókat, vagy bármilyen más filmet a telefonunkról vagy például iPadünkről. Természetesen a laptoppal is kompatibilis, tehát bármilyen tartalmat megjeleníthetünk egy 2,5 méteres képernyőn.

(Viszonylag nehéz jó képet készíteni sötétben, így ne haragudjatok minőség miatt.)

Ez azért nem pici, sőt, adott esetben egy hatalmas “vásznat” kapunk, amire bármit kivetíthetünk, tetszés szerint. Ha már vászon, akkor érdemes megemlíteni a Freestyle igazi képességét.

Szó szerint bárhova kivetíthetünk, legyen az kicsi, keskeny, más színű fal, a Freestyle alkalmazkodik hozzá, automatikusan!

 

A Samsung projektora 180˚-os dinamikus szöggel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ha nem is pontosan szemben van az adott vetíthető fallal, akkor is éles és vízszintes képet kapunk. Ezt ötvözve a hordozhatóságával és tudásával, páratlan ebben a szegmensben. Ha csak egy extra monitort akarok magamnak a munka mellé, akkor lehelyezem az asztal szélére a Freestyle-t, még csak mögöttem sem kell lennie (és így még véletlenül sem tudom kitakarni) és máris AirPlay-en keresztül nézhetem a tartalmat rajta. Sokszor használtam az iPhone 14 Pro Max teszt cikkem írásakor a Freestyle-t külső monitorként.

A Freestyle rendelkezik HDMI bemenettel és mikrofonnal is. Mindkettő nagyon fontos, mert a HDMI-n keresztül a lehető legjobb minőségben tudjuk kiküldeni a képet a számítógépről, a mikrofon segítségével pedig konferencia hívásokat is végezhetünk, miközben látjuk a munkatársunkat. Bár a Samsung inkább a Bixby-t reklámozza, melyen keresztül a hangunk segítségével irányíthatjuk a Freestyle-t. Például bekapcsolhatjuk, megállíthatjuk, hangerőt szabályozhatunk és így tovább…

Ez például hasznos, mikor egy videóz néztem rajta és közben írtam a cikket, így nem kellett mindig a másodlagos monitorral foglalkoznom, hanem csupán “Hey Bixby, pause” segítségével megállítottam a videót.

Összességében elégedett voltam a Freestyle-lal, de természetesen mint minden terméknek, ennek is vannak hibái, amivel együtt kell élni. Világosban például kevés a fényereje, bár egy projektort amúgy sem használunk világosban. A fenti kép egyébként reggel 10 körül készült, ködös időben, de így is kényelmesen látszik a videó. Ettől függetlenül valóban nem ez a legfényesebb projektor a szegmensben. Nekem személy szerint ezzel nem volt problémám. Ezen kívül a Freestyle reklámozása egy kicsit félrevezető. A Samsung a legtöbb marketing fotón nem mutatja, hogy bizony külső áramforrás kell hozzá, tehát kábel vagy a Samsung által is forgalmazott külső akkumulátor segítségével tudjuk használni. Picit megtévesztő sokszor számomra, hogy ugyan bárhová lerakhatjuk, de azért legyen ott áram vagy külön megvásárolható külső akkumulátor. Ez nem a termék hibája, hanem inkább a marketingeseké, mert szerintem rosszul reklámozzák, lehet ez szőrszálhasogatás, de ez legyen a legnagyobb problémám az életben. 🙂

Konklúzió

Imádtam a Freestyle-t, tényleg rendkívül használható termékről van szó, és igazi közösségi projektor. Az árával már lehetne vitatkozni, de az valószínűleg nem lenne ennyire hordozható és kérdés, milyen szoftverrel kapnánk meg. Tudná-e az AirPlay-t, az Apple TV+-t, és a rendkívüli alkalmazkodást a helyszínekhez. Összességében ha valami hordozható, szórakozásra készített projektort keres, mindenképp a Freestyle-t ajánlom, mert a beépített hangszórónak és egyéb funkciónak hála ő tényleg egy élményközpont!

Ide kattintva megvásárolható a Samsung Experience store üzletekben és köszönjük a teszt készüléket is nekik!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok