fbpx Skip to content

Március 1-jével az Apple, és így a hivatalos szervizpartnerei, illetve a független javítócégek programban résztvevő szervizek jelentősen megemelik a fizetős akkumulátorcserék díjait. Míg az iPhone-ok és iPadek esetén a legújabb generációk most még megússzák ezt az áremelést, addig a Mac-eknél az összes modellnél drágul az akkumulátorcsere.

Az iPhone-ok esetén a pontos összeg egyelőre azért nem tekinthető egyértelműnek, mert január 3-án még “csak” 12 080 Ft-os emelést írt az Apple támogatási oldala, viszont most, egy nappal később már 17 080 Ft szerepel az oldalon. Az iPadeknél 31 000 Ft-os áremelést ír jelenleg az oldal, a Mac-eknél pedig 24 000 Ft-os emelés látható a MacBook Air, és 41 000 Ft-os a MacBook és MacBook Pro esetén.

iPhone-ok: 17 080 Ft-os áremelés

Az iPhone-ok esetén ez áremelés az iPhone 14 modellek előttiekre vonatkozik, az ár viszont azért nem teljesen egyértelmű, mert az oldal január 3-i állapota szerint az áremelés még “csak” 12 080 Ft volt, de ma már 17 080 Ft-ot ír a tájékoztató szöveg:

A jelenlegi jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 2023. február végéig érvényes. 2023. március 1-től a jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 17 080 Ft összeggel növekedni fog az iPhone 14 előtti összes iPhone-modell esetén.
(Forrás: apple.com)

Az USA-ban ezzel szemben mindössze 20 dolláros áremelésről van szó, ami ott nyilván nettó ár. Ausztriában ugyanez már 24 €-t jelent, ami viszont bruttó ár, és középárfolyamon bőven alatta marad a magyar árnak.

iPadek: 31 000 Ft-os áremelés

Az iPadek esetén is csak az eggyel korábbi generációt érinti az emelés, ebben az esetben egységesen 31 000 Ft-tal, amelyek a következők:

  • 12,9 hüvelykes iPad Pro – 5. generációs és korábbi modellek
  • 11 hüvelykes iPad Pro – 3. generációs és korábbi modellek
  • 10,5 hüvelykes iPad Pro
  • 9,7 hüvelykes iPad Pro
  • iPad mini – 6. generációs és korábbi modellek
  • iPad Air – 5. generációs és korábbi modellek

A jelenlegi jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 2023. február végéig érvényes. 2023. március 1-től a jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 31 000 Ft összeggel növekedni fog a következő iPad-modellek esetén: 12,9 hüvelykes iPad Pro (5. generációs és korábbi modellek), 11 hüvelykes iPad Pro (3. generációs és korábbi modellek), 10,5 hüvelykes iPad Pro, 9,7 hüvelykes iPad Pro, iPad mini (6. generációs és korábbi modellek) és iPad Air (5. generációs és korábbi modellek).
(Forrás: apple.com)

Az USA esetén ebben az esetben is 20 dollárral nő meg a nettó ár, Ausztriában viszont ez már 40 €-t jelent, ami középárfolyamon kevesebb, mint fele az itthoni áremelés összegének.

Mac-ek: 24 000 illetve 41 000 Ft-os áremelés

A Mac-ek esetén kivétel nélkül az összes modell érintett, még a legújabb generációk is, és itt két kategóriára bontotta az áremelést az Apple: a MacBook Air modelleknél 24 000 Ft-tal, a MacBook és MacBook Pro modelleknél pedig 41 000 Ft-tal nő meg az ár:

A jelenlegi jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 2023. február végéig érvényes. 2023. március 1-től a jótálláson túli akkumulátorszervizelési díj 24 000 Ft összeggel növekedni fog az összes MacBook Air-modell esetén és 41 000 Ft összeggel az összes MacBook- és MacBook Pro-modell esetén.
(Forrás: apple.com)

Az USA esetén ez 30 illetve 50 dollárt jelent, Ausztriában viszont már 36 illetve 60 €-val kell számolni, amely továbbra is alulmarad az itthoni áremelés összegétől.

Ha nem akarod megjárni: AppleCare+

Mi jó ideje azon az állásponton vagyunk, hogy a legjobb, ha AppleCare+ is van az adott készüléken, mert akkor minden ilyen költségtől is mentesülünk. Ennek annyi hátránya van, hogy az AppleCare+ csak új készülékre köthető meg a vásárlásától számított 60 napon belül, illetve ezt egyösszegben kell kifizetni, ami azért szintén nem kis tétel, de az ár készüléktípustól függ.

Noha az AppleCare+ hazánkban hivatalosan nem érhető el, de megfelelő bankkártyával és lakcímmel természetesen itthon vásárolt készülékre is megköthető. Ebben a cikkünkben írtunk erről részletesen: Így újítsd meg, vagy köss új AppleCare+ előfizetést! (2021).

Ha pedig nem rendelkezel megfelelő bankkártyával, vagy csak nem boldogulsz sehogyan sem, akkor írj nekünk egy emailt a készüléked típusát megjelölve, és külön díjért cserébe segítünk megkötni rá!

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.