fbpx Skip to content

Az utóbbi években egyre inkább a háttérbe szorult a jailbreak, aminek többek között az az oka, hogy az Apple egyszerűen kigyomlálta az olyan hibákat, amelyek ilyesmit is lehetővé tettek, újabb hibákat találni pedig egyre nehezebb – bár ez meg pont pozitív a felhasználók biztonsága szempontjából. Ezért nem is annyira meglepő, hogy a nemrég megjelent palera1n elsősorban a fejlesztőknek szól, és csak az iPhone X és régebbi modelleket támogatja, mert ezekben található meg a checkm8 által kihasználható, a bootromban található hiba, amit az Apple csak hardveres változtatással tudott javítani az újabb készülékekben.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a checkm8 által érintett készülékek bármely iOS-verzión feltörhetőek maradnak, hiszen a hiba nem szoftveres, hanem hardveres szintű. Így bár az Apple szoftveresen nyilván nehezítheti a jailbreaket még ezeken a modelleken is, azt megakadályozni nem tudja, és ezért viszonylag rövid időbe telik csak az adott iOS-verzió támogatásához módosítani egy jailbreakelő szoftvert. Nézzük, mit kell tudni erről!

A palera1n csak az A11-es és régebbi készülékeket támogatja

Kezdjük talán a legfontosabbal, hogy mégis melyik készülékeket támogatja ez a jailbreak az iOS 16-tal. Ezek az alábbiak:

 • iPhone 8 és 8 Plus
 • iPhone X
 • iPad 5
 • iPad 6
 • iPad 7
 • iPad Pro (1. és 2. generációs)

Az ezeknél régebbi modelleken, egészen az A8-as processzorig visszamenően pedig az iOS 15-tel használható csak, hiszen azokra már nem érhető el az iOS 16. Az iOS 16.3 bétáját egyelőre elvileg nem támogatja.

Jelentős korlátozásokkal kell számolnunk

A palera1n ráadásul jelen esetben messze nem egy “egykattintásos” megoldás, egyelőre elsősorban macOS illetve Linux környezetet igényel, telepített Python 3-mal, és a készülék és az iOS/iPadOS szempontjából is jelentős korlátozásokkal kell számolnunk.

Az A10, A10X és A11 processzorral rendelkező készülékek esetén a jailbreak használata közben ki kell kapcsoljuk és nem is használhatjuk a jelkódot illetve más, a Secure Enclave-től (SEP) függő opciókat, mint például a Face ID, Touch ID és az Apple Pay. SEP-s funkció csak akkor használható, ha a rendszer jailbreak nélkül töltődik be.

Ha pedig a készülékünkön iOS 16 fut, és bármikor is beállítottunk rajta jelkódot, akkor a jailbreak előtt teljesen vissza kell állítanunk a készülék szoftverét ahhoz, hogy egyáltalán sikerüljön a jailbreak.

Semi-tethered vagy tethered?

A jailbreak esetén megadhatjuk, hogy az semi-tethered vagy tethered legyen. A tethered esetében a készülék kizárólag számítógép segítségével fog bebootolni, tehát a semi-tethered megoldás a jobb, ez utóbbinak viszont az a hátránya, hogy 5-10GB tárhelyet fog elfoglalni, ami miatt a 16GB-os készülékeken gyakorlatilag nem használható.

Telepítés

A jailbreak telepítéséhez macOS esetén például az alábbi lépéseket kell követnünk a Terminalban.

Először is klónozzuk a repo-t az alábbi parancs segítségével egy megfelelő mappába:

git clone --recursive https://github.com/palera1n/palera1n && cd palera1n

Ezután tegyük DFU-ba a készüléket, majd futtassuk a következő parancsot:

./palera1n.sh --tweaks 16.2 --semi-tethered

Nagyon fontos, hogy a --semi-tethered opció használatával a jailbreak 5-10GB helyet fog elfoglalni a készülék tárhelyéből, tehát csak a 16GB-osnál nagyobb kapacitású készülékeket támogatja, illetve ezek esetén is legalább 10GB szabad hellyel kell rendelkeznünk.

A parancs futtatása után a készülék egy ramdiskről bootol, ami lementi a megfelelő blobokat, illetve beállítja a bootolás paramétereit és más változókat, valamint a --semi-tethered esetében a fake rootfs-t, és patcheli a kernelt is, hogy használhassuk a különböző jailbreakes tweakeket.

A leírás ezután azt említi, hogy amint a készülék helyreállítási módba lép, ismét tegyük DFU-ba, majd ezt követően már be fog tölteni, és megtaláljuk rajta a palera1n loader appot, amit elindítva nyomjunk rá az install opcióra, ami után a Sileo ikonja is megjelenik a főképernyőn.

Időközben már elérhetővé váltak GUI appok is a jailbreakhez, amiknek köszönhetően “egykattintásos” is lehet a folyamat, bár ezeket nem a palera1n fejlesztői készítették.

A jailbreak eltávolítása

Amennyiben úgy döntünk, hogy inkább törölnénk a jailbreaket, azt az alábbi lépéssel tehetjük meg.

Tegyük DFU-ba a készüléket, nyissunk egy Terminalt, amiben lépjünk a korábban már letöltött palera1n mappájába, majd futtassuk a következő parancsot:

./palera1n.sh --restorerootfs 16.2

Ez csak a jailbreaket fogja letörölni, az adatainkat és beállításainkat nem. Persze ettől függetlenül mindenképpen legyen egy előzetes biztonsági mentésünk.

Te használsz még jailbreaket? Milyen iOS-verzión, milyen készüléken, milyen tweakekkel?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

 1. Avatar for b-cyc b-cyc says:

  Üdv! Segítséget kérnék mindjárt az első lépéshez:

  “Először is klónozzuk a repo-t az alábbi parancs segítségével egy megfelelő mappába:

  git clone --recursive https://github.com/palera1n/palera1n && cd palera1n

  Ezt abszolút nem értem:( illetve valami olyasmit olvastam még, hogy telepítve kell legyen a Python 3 is, ezt pl. azt sem tudom honnan töltsem le, s hogy telepítsem…
  (Mac OS Ventura - iPhone X 16.1)
  Köszönettel!
  A palera1n` grafikus felülettel lehet könnyebb, de azt sem találom :frowning:

 2. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  pontosan miért lenne szükséged a jailbreakre? a parancs kapcsán mi az, amit nem értesz? így próbálod? ::

  A jailbreak telepítéséhez macOS esetén például az alábbi lépéseket kell követnünk a Terminalban.

  a Python3 esetén a legegyszerűbb, ha felmégy a Python oldalára, és letöltöd a telepítőjét, és telepíted.

  mivel ebből több is van, például keress arra, hogy “palera1n gui”, és válassz egy megfelelőt. javasolni nem tudok ezek közül, mert egyiket sem próbáltam.

 3. Avatar for b-cyc b-cyc says:

  14.8-on az AudioRecorder-t illetve a Springtomize-t használtam, iOS 16-on nem tudom jelenleg milyen lehetőségek vannak, de gondolom bővül idővel. A parancs kapcsán, konkrétan a “klónozzuk a repo-t”… “egy megfelelő mappába” rész nem világos.
  A Python pkg-t közben megtaláltam…

 4. Avatar for Jadeye Jadeye says:

  a parancsban a git clone ezt teszi, a megfelelő mappa pedig az, ahová szeretnéd, hogy klónozza, ehhez a Terminalban előbb az adott mappába kell lépni. például ha az asztalon létrehoztál neki egy “palera1n” mappát, akkor cd ~/Desktop/palera1n és utána másolod be a git clone kezdetű parancsot.

  hogy jelenleg egyáltalán tudnád-e az általad említett csomagokat használni ezzel a jailbreakkel, azt nem tudom megmondani.

 5. Avatar for b-cyc b-cyc says:

  Köszönöm a segítséget, nemsokára nekiállok!

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for b-cyc Avatar for Jadeye