fbpx Skip to content

Nemrég nálunk járt a Kia EV6 és teszteltük nem csak magát az autót, hanem az alkalmazását is. Az, hogy vakakinek tetszik vagy nem tetszik a formája, értelemszerűen teljességgel ízlés kérdése, de egy biztos, hogy nem tekinthető unalmasnak!

Kia EV6

Személyes véleményem az, hogy ezzel a külsővel nagyon eltalálták az európai vásárlók elvárásait – és ez nem csak szerintem van így, mert ez lett az év autója is 2022-ben! Nézzük is meg, milyen az élet egy Kiával!

Kia EV6 külső design

A Kiánál ez az autó jelenti az új irány kijelölését, ez pedig szerintem kiválóan sikerült. Egyrészt a Kia EV6 az év autója lett, másrészt pedig nagyon jól ráéreztek arra, hogy mitől lesz ez az autó több, mint a konkurencia: az áramforrásként is használható mivolta miatt. Ennek köszönhetően ez az autó szerintem aktuálisabb, mint valaha.

Hordozható tápegység

A V2D (Vehicle-to-Device), azaz magyarul konnektor 3,6 kW-os aljzata biztonságot ad ebben a háborús vészhelyzetben, ha betörnek a kemény fagyok és áramkimaradás van. Akkor hiába van az embernek napeleme (kivéve pár szerencsést, akinek konnektoros invertere van, vagy eleve szigetüzemmel rendelkezik), azok ugyanis ilyenkor, mivel nem tudnak szinkronizálni a hálózattal, automatikusan leállnak. Így, ha nincs áram, akkor a gázkészülék sem üzemel és így fűtés sincs. Viszont ha az embernek van egy Kia EV6-ja, akkor rákötheti a nélkülözhetetlen fogyasztóit a kocsira és biztonságot, meleget és nyugalmat teremthet. A brossúrában ennél könnyedebb példát hoztak, mégpedig azt, hogy a haverokkal elmegyünk az erdő közepére és ott szórakozunk.

KIA EV6 a szabadban

áram a kocsiból

Forma

Az első fényszórók és a nappali menetfény jól kiemelik az autó vonalait. A motorháztető domborodik, mintha szétfeszítené az erő, a kerekek óriásiak, 20″-osak. Itt is a teljesen elektromos autóknál megszokott rejtett kilincsek vannak és hátulra se fogyott el a lendület. Egyrészt fantasztikusak a fényjátékok a vastag hátsó világításban, valamint szerintem szép és markáns lett a hátulja. Már oldalt elkezdődik a hátsó ív és semmi mással nem összetéveszthető. Kívülről számomra meglepően széles és alacsony, mintha egy sport autónk lenne. Viszonyításképpen itt van egy Skoda Fabia mellett. Itt jól érzékelhetőek az arányok.

KIA EV6 széles és lapos

A csomagtartó 520 literes és elöl is van a kábelnek tartó, amit én nagyon támogatok, mert sokkal praktikusabbnak tartom. Ha négy ember cuccával meg van pakolva a csomagtartó, akkor rossz helyen lenne a hátsó csomagtartó alatt, mint sok más kocsiban van, így ez itt egy plusz pont a Kiának. Ha egy szóval kéne jellemeznem a külsőt, akkor egy űrhajó!

Kia EV6 belső design

belső

Jól állítható kormány és ülés, plusz pont az ülésszellőztetés, a hátsó üléssor pedig még állítható is két állásban, viszont a coupé forma miatt magasabb embereknek már lehet, hogy túl alacsony. Feleségemnek elöl volt alacsony a fejtér a magasra emelt üléssel, nekem (185 cm) meg hátul volt kevés a fejtér. Ettől függetlenül kategóriájához képest hatalmas hely van belül, elöl is és hátul is táncolni lehet.

Szoftver

Ami nagyon tetszett, az a HUD (AR Head-Up-Display), azaz a szem elé, a szélvédőre vetített kijelzés, ami színesen mutatja a navigációt és sebesség adatokat, illetve hogy az önvezetés milyen állapotban van, látja-e a sávot. A beépített navigáció egyébként meglepően jó, még sáv információkat is tartalmaz. Az egypedálos vezetés szintén plusz pont: ez azt takarja, hogy nem két pedállal, tehát a fékkel és a gázzal vezetünk, hanem csak a gázt használjuk, és ha azt felengedjük, akkor automatikusan lassít (visszatölt). Így egy pedállal is tudunk vezetni.

HUD

Nappali fény mellett kevésbé fotózható, viszont élőben jól látható és jól elhelyezhető térben.

HUD napsütésben

A másik, ami tetszett, hogy a kamera képe magától megjelenik a műszerfalon, amikor indexelünk és kanyarodunk. Szerintem ez biztonságos és egyben hasznos. Nagy öröm számomra, hogy ezeket az autókat már úgy gyártják, hogy terveznek a későbbi szoftverfrissítés lehetőségével is. A piacon elérhető autók esetén sokszor előfordul, hogy noha az járművünk rendelkezik 360 fokos kamerával és a kamerakép megjelenítésére alkalmas kijelzővel, tehát a hardver maga tudná az adott funkciót, de az szoftveresen mégsem elérhető számunkra.

kamera kép a tükörből

Szerintem ez egy nagyon jó irány, hogy a szoftver később módosítható. Steve Jobs is ezzel vezette be az iPhone-t, hogy azok a funkciók még nem is léteznek, amikre majd szükségünk lesz pár év múlva, és ha csak egy fizikai gombunk van, akkor azt nem lehet később módosítani. Ez ugyan így érvényes az elektromos autókra is. Epekedve várjuk az Apple által bejelentett, új CarPlay funkciót, ami képes lesz majd az autó összes képernyőjét vezérelni, megnyitva ezzel egy újabb utat a fejlesztőknek, akik pedig a mi kívánságainkat lesik. Így az egyedi funkciók sokkal gyorsabban fognak elkészülni.

iOS alkalmazás

Kia Connect irányítás az alkalmazásból

El is érkeztünk az alkalmazáshoz, ami jelenleg a 2.1.6-os verziónál tart. Ha valakinek akinek van már Kia EV6-ja, és még nincs fent az alkalmazás, akkor mindenképp ajánlom! A felhasználhatóság új élményei bontakoznak ki előttünk. Az első funkció például, hogy távolról vezérelhetjük a klímát. Ez nyáron, például a Balaton partján felhevült autó előre lehűtésére, vagy otthon a ház előtt behavazott autó kiolvasztására, előmelegítésére jó.

A töltést is lehet szabályozni, még a töltő port ajtaját is lehet nyitni vele. Töltőállomásokat kereshetünk a közelben és azt a célt elküldhetjük a kocsi navigációs rendszerének (ez sajnos a 2.1.5-ben még nem működött a teszt alatt). Sose gondoltam volna, hogy egyszer ez egy hasznos funkció lesz, de a kocsi helyezetét is megmondja így, ha esetleg nem emlékszünk, hol parkoltunk, akkor csak elég elővenni a mobilunkat.

Push riasztások

Ami kifejezetten tetszett, az a push üzenetekben érkező figyelmeztetések. Például amikor nyitva felejtettük az autót (és az előbb írtam, hogy távolról is irányítható, tehát ilyenkor bezárhatjuk az appon keresztül) vagy mondjuk befejeződött a töltés.

push

 

Sétáltatás, “önvezetés”

Az autó távirányítóján volt 3 extra gomb, amit nem tudtam hova tenni, de mint kiderült, lehet sétáltatni a kocsit ?.

kulcs

Ha valakik mindkét oldalról ránk parkoltak és így nehéz lenne bemászni a kocsiba, akkor egyszerűen csak kiguríthatjuk a szűk helyről. Ismerek olyan embert, aki a garázs méreteihez vesz autót, így viszont ez sem lehet akadály, mert kényelmesen kiszállhat a garázs előtt és beguríthatja. Mindezt úgy, hogy még a mobilunk sem kell hozzá. Le a kalappal.

sétáltatás gif

A videó megtekinthető eredeti formátumban is, ha valakit érdekel.

Ár

Aki szerencsés volt, állami támogatással 13 490 000 Forintért hozzájuthatott egy Kia EV6-hoz, de azóta sajnos állami támogatás sincs és az árak is emelkedtek, sőt, még a forint is romlott… Így most már 21 millió felett indul az alap Kia EV6 model. Ettől függetlenül az látható, hogy amennyit gyártani tud egy autógyár, annyit meg is vásárolnak az emberek. Európában, Koreában és USA-ban is nagyjából 3000 darabot adnak el havonta. Összességében elmondható, hogy akinek van rá pénze, az egy jó autót kap, nem csak egy elektromosat.

macOS app?

Jelenleg ugyan Mac-re is elérhető az alkalmazás, de nem indul el rajta, úgyhogy erre egyelőre várni kell. Szerintem valószínűbb, hogy nem lesz támogatva a Mac, csak véletlen maradt bent a pipa a platform esetén az Xcode-ban.

Pappas Auto

Köszönjük a 32 éves Pappas Auto Magyarország Kft.-nek a Kia EV6-ot, amit biztosítottak számunkra a teszt elkészítésének idejére. Ha valaki szeretné egy megbízható partnertől megvásárolni az új autóját, akkor bátran ajánlom őket. Országos szervizhálózatukkal és assistance szolgáltatásaikkal mindenkinek kecsegtető ajánlatokat kínálnak.

[appstore id=”1577334573″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Biztos, hogy én vagyok maradi ebből a szempontból, de nekem ez már túl sok technológia egy autón.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for totopad

Népszerű hozzászólások

  1. Biztos, hogy én vagyok maradi ebből a szempontból, de nekem ez már túl sok technológia egy autón.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for totopad