fbpx Skip to content

Pár napja hozta nyilvánosságra az Apple az utolsó negyedév eredményeit. Újabb rekordokat döntött, mint az utóbbi időben mindig.

A cég a pénzügyi negyedik, naptári harmadik negyedévben igen figyelemre méltó eredményeket ért el. A negyedéves bevétel 90,1 milliárd, a nyereség 20,7 milliárd dollár volt, ami rekord az előző évek hasonló negyedéveihez képest.

Nézzük részletesen, hogyan is jöttek össze ezek a számok:

  • Az iPhone, a Mac, a Szolgáltatások és a Viselhető termékek új szeptemberi negyedéves rekordot értek el, egyedül az iPad értékesítése csökkent.
  • A teljes pénzügyi évben az iPhone-ból először lépték át a 200 milliárdos határt, 205 milliárdot értékesítettek. A Szolgáltatások üzletág 78 milliárddal, a Viselhető termékek 41 milliárddal, a Mac 40 milliárddal járult hozzá a bevételekhez. Vegyük észre, hogy a Viselhető termékek bevétele meghaladta a Mac eladásokat!
  • A teljes pénzügyi évben 394,3 milliárd dollár bevételt értek el, az éves nyereség pedig 99,8 milliárd dollár volt. Elképesztő számok, földi halandó számára szinte felfoghatatlanok;
  • Új rekordot értek el az aktív készülékek számában és kétszámjegyű volt a növekedés a valamilyen más készülékről iPhone-ra váltók számában is. A top nyereséget elérő Mac esetében is a vásárlók csaknem fele első vásárló volt. Ez az Apple Watch esetén már kétharmad!
  • Az erős dollár mintegy 6%-kal csökkentette a bevételeket. Az ellenszél hatásásra sikerült ilyen eredményeket elérni, azonban a várakozások szerint ez a jövőben még rosszabb lesz, 10%-os csökkenés várható.
  • A negyedév során 29 milliárd dollárt juttattak vissza a részvényeseknek, 25,3 milliárdért vásároltak vissza saját részvényt. 169 milliárd van készpénzben és könnyen eladható értékpapírban, ugyanakkor a cégnek van 120 milliárd hitele is, tehát a nettó készpénzvagyona 49 milliárd dollár.
  • A vállalati nyereségráta 42,3%. Ez azt jelenti, hogy 100 dollár bevételen az Apple-nek 42,3 dollár nyeresége volt, ami igen kiemelkedő a termelő vállalatok között. Ebből a fizikai termékek nyereséghányada 34,6%, míg a Szolgáltatásokon 70,1% profitjuk van.

Tim Cook vezérigazgató a következőket mondta:

A negyedéves eredmények megmutatják az Apple elkötelezettségét a vásárlók iránt, a szakadatlan innovációt és hogy jobb állapotban adjuk át a világot, mint ahogy mi kaptuk. A karácsonyi időszaknak a valaha létezett legjobb termékpalettával indulunk neki.

Az eredmények nyilvánosságra hozatala után a részvényárfolyam 6-7%-ot emelkedett, tehát a piac jól fogadta a számokat. A vezetők bizakodók, amire megvan minden okuk, hiszen stabil eladásokat produkáltak, jön a karácsonyi időszak, ami rendszerint a legerősebb negyedév (ráadásul a negyedév az eddigi 13 hét helyett 14 hétből fog állni), sok az új Apple-vásárló, és akiket beszippant az ökoszisztéma, az nehezen fog váltani más típusú készülékre.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok