fbpx Skip to content

Az Apple nem vesztegette sokáig az időt és az iOS 16.1 publikus megjelenése után mindössze 1 nappal máris küldték a következő mérföldkő első bétaverzióját a tesztelőknek.

Így ha nem törölted a béta profilt, akkor elképzelhető, hogy már a legújabb bétán vagy. De mit is fog hozni ez a frissítés idén télen?

Ha inkább videós formában néznéd meg, akkor Brandon Bunch összefoglalta az iOS 16.2 első bétájának leglátványosabb változtatásait:

Szöveges formában viszont bele tudunk menni a szaftos részletekbe is!

Freeform alkalmazás

Az Apple még nyáron belengette, hogy a Miro-hoz hasonló, végtelen vászon stílusú alkalmazáson dolgoznak, ami nagyban egyszerűsíteni fogja a közös munkát a home office-hoz szokott világban.

Ha esetleg nem lenne meg a koncepció: több felhasználó egyszerre tud rajzolni egy nagy vászonra és ha közben FaceTime híváson keresztül tartják a kapcsolatot, akkor élőben látják a módosításokat és tudnak rá reagálni.

Ez persze nem olyan jó, mint ha egy irodában lenne a workshop, de megvan az előnye is: a következő meeting tagjai nem fogják letörölni a táblát és nem vész el a megbeszélés tartalma.

Az alkalmazás iOS-en és macOS-en is elérhető lesz, de leginkább az iPadOS-en lesz hasznos, ahol az Apple Pencil segítségével életre kelhetnek a firkák.

Külső kijelző támogatás a Porondmesternél

Az iPadOS 16 legnagyobb és legmegosztóbb változtatása a Porondmester névre hallgató multitasking felület, mellyel az alkalmazások ablakait szabadon egymás mellé rendezheted, egy asztali operációs rendszerhez hasonlóan (de közel sem olyan szabad módon).

Egészen eddig ez a funkció a belső kijelzőre volt korlátozva, de M1 és M2 chippel szerelt iPadeken iPadOS 16.2 után külső kijelzőkkel is menni fog a móka, így a produktivitás még magasabb szinteket érhet el azoknál, akik munkára használják iPadjüket.

Erről a két újításról a MacRumors is csinált videót:

Új Otthon alkalmazás architektúra

Az iOS 16.2, az iPadOS 16.2, a macOS 13.1 és a HomePod 16.2 szoftver egy új Otthon alkalmazás architektúrát hoz magával, ami nem kompatibilis visszafelé.

Így ha egyik eszközöd frissíted az új rendszerre és utána otthonod átállítod az új architektúrára, akkor csak frissített eszközeiddel tudod menedzselni az otthoni okoseszközeidet.

Szerencsére az átállás nem kötelező és kézzel kell indítani az architektúra-váltást, de mivel ez szükséges a Matter támogatáshoz és az Apple ígéretei szerint gyorsabb és megbízhatóbb kapcsolatot eredményez az eszközök közt, lehet, hogy érdemes lesz megugrani a frissítést.

Jobb 120 Hz-es frissítés

Az Apple frissítette az iOS-t és az iPadOS-t, hogy a ProMotion kijelzővel ellátott eszközökön a SwiftUI-ban írt felhasználói felülettel rendelkező alkalmazások jobban ki tudják használni a magas képfrissítést.

Így már az animált elrendezés módosítások is akár 120 Hz-es frissítéssel történhetnek.

Véletlen vészhelyzeti hívások jobb kezelése

Az iPhone 14 család már képes felismerni, amikor karambolozol, és értesíti a hatóságokat és vészhelyzeti kontaktokat.

Amikor azonban az Apple új telefonjai kikerültek a való világba, kiderült, hogy a funkciót a hullámvasutak is tudják aktiválni, ezért az Apple betett egy új opciót az iOS 16.2-be, ahol jelentheted, ha hibásan észlelte eszközöd a vészhelyzetet.

Remélhetőleg ez segíteni fog a cégnek abban, hogy jobban betanítsa karambol modelljét.

Szebb OS-verzió kijelzés

A Beállítások alkalmazás Általános menüpontjának Szoftverfrissítés oldalán mostantól fekete, félkövér szöveg jelzi az aktuális iOS/iPadOS verziót.

Alvás widget a lezárt képernyőn

Az Alvás funkció jelenleg is rendelkezik főképernyő widgettel, így furcsa volt, hogy az Apple kihagyta a lezárt képernyőről, de úgy néz ki, hogy ők is rájöttek arra, hogy ott is hasznos lehet ez a könnyen megtekinthető információ.

A lezárt képernyőn 3 különböző Alvás widgetet is el tudsz helyezni, melyek közt van 1 és 2 szélességű is, így biztosan találsz olyat, ami illeszkedik jelenlegi elrendezésedhez.

Sporteredmények a TV alkalmazásban

Az Élő Tevékenységek (Live Activities) funkciónak köszönhetően a számodra érdekes meccsek eredményeit a lezárt képernyőn, és iPhone 14 Pro modelleken a dinamikus sziget szélén is követheted.

Így tuti nem fogsz lemaradni róla, ha a csapatod pontot szerez.

Ha lehet támaszkodni a korábbi évek frissítési ütemére, akkor az iOS 16.2 valamikor decemberben fog megjelenni, hogy a karácsonyi időszakban már mindenki élvezhesse ezeket az újításokat.

Te mit vársz a legjobban az iOS 16.2-ből?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok