fbpx Skip to content

Ha nem hivatalos helyről vásárolunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy hamis termékbe futunk bele. Ez az iPhone, az Apple Watch és a Mac-ek esetén nem annyira jellemző, illetve ezeknél viszonylag könnyű is kiszúrni, ha valami nem stimmel. Aminél viszont ez már sokkal nehezebb, az az AirPods, és mivel több tízezer forintos kiegészítőről van szó, így könnyen bukhatunk nagyobb összeget.

Nyilván ha valami gyanúsan olcsó, tehát a hivatalos ár töredékéért kínálja valaki, ott már érdemes azonnal szkeptikusnak lenni. Az iOS 16 viszont már képes jelezni számunkra a párosításkor, ha az adott AirPods eredetisége nem ellenőrizhető, így vásárlás előtt rögtön kiderül, ha valami nem stimmel.

Még ha bontatlan eszközről is van szó, igazából az sem jelent sokat, mert a legtöbb hamisítvány csomagolása megegyezik az eredetivel, le is van fóliázva, a sorozatszámot ugyanúgy lemásolta a kínai gyártó egy eredeti termékről, és természetesen a párosítási panel is megjelenik ezeknél ugyanúgy. Az iOS 16 viszont már képes felismerni, ha nem eredeti az adott füles – és ez mindaddig így is lesz, ameddig a kínai hamisítók nem jönnek rá, hogyan lehet ezt kijátszani.

Ehhez semmi egyebet nem kell tennünk, mint kinyitni a töltőtok tetejét, várni egy pár másodpercet, és megkísérelni párosítani az adott AirPods-t. Ehhez a képernyő alsó felében megjelenő panelen nyomjunk rá a Kapcsolódás opcióra, majd nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a töltőtok hátulján lévő gombot:

Az iPhone ekkor megkísérli párosítani az adott AirPods-t:

Ha az AirPods eredeti, akkor a folyamat továbblép, és egy következő lépésben be tudjuk állítani például a Médiavezérlés opciót:

Ha viszont az adott AirPods nem eredeti, akkor a csatlakoztatási kísérlet után rögtön az alábbi üzenet fogad minket:

Az AirPods nem ellenőrizhető

Ez a fejhallgató nem igazolhatóan eredeti AirPods fejhallgató, ezért előfordulhat, hogy nem a vártnak megfelelően működik.

Ebben az esetben a Bluetooth-beállításokba átlépve tudjuk mégis csatlakoztatni.

Amennyiben ilyen AirPods-ba futunk bele, azt nem javasolt megvásárolni – már legalábbis biztosan nem egy eredeti AirPods árában.

A használt készülékek vásárlása kapcsán még érdemes ezt a cikkünket is elolvasni: Gyakori kérdések: mire figyeljünk használt készülék vásárlásánál?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.