fbpx Skip to content

Az Apple idén is a keynote utolsó szekciójára hagyta az iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max bemutatását, mi mégis velük kezdenénk a sort az új készülékekről szóló összefoglalóink esetén.

Az új készülék nem csak új, nagyobb fényerejű Always-On kijelzőt, új előlapi kameraszigetet, és egy új, lila színt kapott, de a kamerák is komoly fejlődésen estek át, amely nem csak a fotózás, hanem a videózás esetén is jelentős előrelépést jelent. Az új készülékek előrendelése szeptember 9-én 14:00 órakor indul, és szeptember 16-án érkeznek az első vásárlókhoz, előttük pedig 12-én megjelenik az iOS 16. Nézzük, mit ír az Apple az új modellekről!

Dynamic Island

A Dynamic Island elképesz­tően praktikus, és öröm használni. Egyetlen dinami­kus szigeten jeleníti meg a különféle appok értesítéseit, a figyelmeztetéseket és más tevékenységeket. Az iOS 16 rendszerszinten integrált eleme, és sokféle appal használhatod, így azonnal elérhető, amire épp szükséged van.

Az aktuális infó tágabb nézetben bukkan fel, hogy le ne maradj róla, ha pél­dául gólt szerez a kedvenc csapatod – utána pedig a sziget össze­szűkül az eredeti méretére. Tartsd hosszan lenyomva, ha a zene­lejátszást szeretnéd vezérelni, szemmel tartanád az időzítőt vagy a Tér­képekkel navigálva megnéznéd a következő elágazást, miközben csetelsz a barátaiddal. Egyszerű. Intuitív. Élmény használni.

[videopack poster=”https://www.apple.com/hu/iphone-14-pro/images/overview/dynamic-island/dynamic_island_endframe__ejhiusr5xb0i_large.jpg” width=”560″ height=”540″]https://www.apple.com/105/media/ww/iphone-14-pro/2022/a3e991f3-071e-454c-b714-1b2319bb97a8/anim/dynamic-island/large_2x.mp4[/videopack]

Sorozatos innovációk eredménye.

Az Apple lépten-nyomon technológiai áttöréseket ér el, mert egyedülálló módon egymáshoz tervezi a hardvert, a szoftvert és a chipet.

 • 31%-kal kisebb TrueDepth kamerarendszer – több kijelzőfelület és sokoldalúbb tudás.
 • Áttervezett közelítésérzékelő – mostantól a kijelző mögül észleli a fényt, így további helyet szabadít fel.
 • Fejlett algoritmusok a kijelzőhöz – hogy a Dynamic Island a teljes felületén reagáljon az érintésre, lenyomva tartásra és csúsztatásra.
 • Látványos, folyékonyan változó animációk, melyeket az Apple chip erejével működő hardveres és szoftveres élsimítás tesz lehetővé.

Mindig bekapcsolt kijelző. Mindig készen áll.

Bármikor rápillanthatsz a zárolási képernyő tartalmára, mostantól koppintanod sem kell az infókért.

Amikor a zsebedben vagy kijelzővel lefelé van az iPhone-od, akkor a képernyője elsötétül, hogy tovább bírja az aksi.

Kétszer nagyobb fényerejű kijelző napsütésben.

Amikor hét ágra süt a nap, a Super Retina XDR-kijelző akár 2000 nites szabadtéri csúcs­fényerőre képes. Ez a korábbi maxi­mum kétszerese – jelenleg a leg­nagyobb érték okos­telefonon. Így szembetűnő a szöveg a képernyőn.

A fotók és a HDR-videók is látvá­nyosabbak: az iPhone akár 1600 nites csúcsfényerejével utoléri a Pro Display XDR-t. Minden eddiginél élethűbb a kép, akár a kedvenc filmjeidet, tévéműsoraidat vagy a saját iPhone-os video­felvételeidet játszod le.

A ProMotion technológia változó frissítési gyakoriságot tesz lehetővé másod­percenként 10 és 120 frissítés között. Amikor ki­emel­kedő grafikai teljesítményre van szükség, egyenletesen, intelligensen növeli a frissítési frekvenciát, máskor viszont csökkenti, hogy spóroljon az aksival. Hív a játék, gamerek.

Az Ütközés­észlelés funkció segélyhívást indít helyetted, amikor te nem tudsz.

Az iPhone 14 Pro képes érzékelni, ha súlyos autóbaleset ért, és segélyhívást indítani a 112-es számra, valamint értesítést küldeni a vészhelyzeti kontaktjaidnak.

Így képes érzékelni, hallani és mérni egy ütközést az iPhone:

 • Hirtelen sebességváltozás – Az iPhone új, magas méréshatárú gyorsulás­mérője akár 256 g-ig képes érzékelni az extrém gyorsulást és lassulást.
 • Váratlan irányváltások – Egy nagy dinamikatartományú giroszkóp folya­matosan figyeli az autó helyzetében bekövetkező drasztikus változásokat.
 • Laboratóriumi töréstesztek – A fejlett mozgáselemző algoritmusokat frontális, hátsó, oldalirányú és borulásos töréstesztek elvégzésével fejlesz­tettük ki.
 • Légnyomásváltozás az utastérben – A barométer képes érzékelni a lég­zsákok kioldásával járó légnyomás­változást.
 • Erős ütközéshangok – Vezetés közben a mikrofon azonosítja az ütközésre jellemző extrém hangos zajokat. Adataid védelme érdekében a hang­feldolgozás helyben, az iPhone-odon történik.
 • Valós balesetekből származó adatok – Az ütközésészlelés működését valós balesetek nyilvános adatait felhasználva tettük a lehető leg­pontosabbá.

Az iPhone technológiája 1 millió órányi valós vezetési és ütkö­zésekkor összegyűjtött adat segítségével ismeri fel a baleseteket.

Pro kamerarendszer. Fergeteges fejlesz­tések.

Bemutatjuk a vadonatúj, 48 megapixeles fő kamerát, fejlett quad pixel érzékelővel. 65%-kal nagyobb érzékelő az iPhone 13 Próhoz képest

Fő kamera – 48 megapixel, akár 4x nagyobb felbontás:

 • 24 mm
 • 48 mm (2x-es telefotó)
 • Quad pixel érzékelő
 • 2,44 µm-es négyes csoportosítású képpontok
 • 1,22 µm-es egyedi képpontok
 • ƒ/1,78‑es fényrekesz
 • Focus Pixels technológia az összes képponton
 • Héttagú objektív
 • Második generációs szenzor­mozgatásos optikai kép­stabilizálás

Telefotókamera – Akár 2x jobb fotók gyenge fényben:

 • 77 mm
 • Háromszoros optikai zoom
 • ƒ/2,8‑as fényrekesz
 • Focus Pixels technológia a kép­pontok 3%-án
 • Hattagú objektív
 • Optikai képstabilizálás

Ultraszéles látószögű kamera – Élesebb, élénkebb makrofelvételek:

 • 13 mm
 • 120 fokos látószög
 • ƒ/2,2‑es fényrekesz
 • Focus Pixels technológia az összes képponton
 • Hattagú objektív
 • Lencsekorrekció

Az iPhone 14 Pro a fény­képezés új szintjére lépett 48 mega­pixeles képeivel: négyszeres felbontás ProRAW formátumban – észbontó részletgazdagság még a képkivágásokon is.

A fő kamera quad pixel érzékelője alkalmaz­kodik ahhoz, amit éppen fotózol, hogy 48 megapixeles felbontásban a legjobb eredményt érje el.

A fotók többségénél a fénygyűjtésre optimalizálás a leg­célszerűbb. Az új érzékelő ezért nagyobb képpontokba – quad pixelekbe – csoportosítja négyesével a képpontokat, így négyszer több fényt tud gyűjteni, látványosan javítva a praktikus 12 megapixeles méret képminőségét.

Tüllszövetbe burkolózó nő fotója, amelyen a tüll szövése minden részletében jól kivehető.

Van, amikor jobb a részletességre optimalizálni egy felvételt. Ezekben az esetekben az érzékelő minden egyes képpontot külön felhasznál, amivel kreatívabb fotózási és szerkesztési lehetőségeknek ad teret a profi munka­folyamatokban.

A részletesség és rugalmasság tökéletes kombinálásához fényképezz ProRAW formátumban, 48 megapixeles felbontással. Az új gépi tanulási modell élesebb és kevésbé képzajos képekkel gondoskodik a páratlan részlet­gazdagságról, így még a kivágásaid is káprázatosan nagy felbontásúak lehetnek.

Egy iPhone 14 Pro ProRAW módban fotót készít egy hegyvidéki tájról.

Korlátlan kreatív szabadság a zsebedben.

Makrofelvétel egy vörös levélen ülő apró, sárga rovarról. A felvétel az ultraszéles látószögű kamera 0,5-szörös zoomjával készült.
0,5x-ös zoom – ultraszéles látószög makróval | 13 mm
Fotó egy férfiról egy színes fal előtt. A kép a kétszeres telefotózoom használatával készült.
2x-es zoom – új telefotó | 48 mm
Hegyvidéki tájat ábrázoló fekete-fehér fénykép, amely az ultraszéles látószögű kamera 0,5-szörös zoomjával készült.
0,5x-ös zoom – ultraszéles látószög | 13 mm
A telefotókamera háromszoros zoomjával készült közeli felvétel négy színes nyalókáról.
3x-os zoom – telefotó | 77 mm

Az új Pro kamerarendszer kétszeres optikai minőségű tele­fotóval bővíti a zoom­tartományt, így rengeteg képkomponálási lehetőséget ad. Alkoss kereteznivaló képeket.

A quad pixel érzékelő jóvoltából túlléphettünk a három fix objektív ráköze­lítési lehetőségein, és egy kétszeres nagyítású telefotót is létrehozhattunk. Így a nagyítási lehetőségek sora kibővült: 0,5x, 1x, 2x és 3x.

A 48 megapixeles fő kamerával készített széles látószögű csoportkép. Ketten a kép előterében állnak, ketten pedig a háttérben ülnek.

Az új telefotó a quad pixel érzékelő középső 12 megapixelét felhasz­nálva, digitális zoom használata nélkül készít teljes felbontású fotókat és 4K-s videókat.

Teljes felbontású 12 megapixeles kivágás az előző széles látószögű portréfotóból. A képkivágás fókuszában a háttérben ülő két ember van.

Portré és Time-lapse módban, illetve panorámaképeknél is működik – így egy koppintással káprá­zatos közeliket készíthetsz, akár fényképezel, akár filmezel.

Egy kendővel fedett fejű férfi képe Portré módban, kétszeres zoommal fotózva.
Közkedvelt fókusz­távolságával és nagyszerű felbontásával a kétszeres zoom ideális választás a Portré módhoz.

Sokkal részlet­gazdagabb fotók. Sokkal gyengébb fénynél is.

Fotó egy nőről hosszú, lila lepelben. A kép félhomályban készült az ultraszéles látószögű kamerával.
Akár 3x jobb fotók gyenge fényben az ultraszéles látószögű kamerával
Egy mintás függöny előtt álló, élénkpiros pulóvert viselő férfit ábrázoló fotó, amely félhomályban készült a fő kamerával.
Akár 2x jobb fotók gyenge fényben a fő kamerával
Egy kék tollpihe részletgazdag képe fekete háttér előtt. A fotó félhomályban készült a telefotókamerával.
Akár 2x jobb fotók gyenge fényben a telefotó­kamerával

A félhomályban történő fotózás tökéletesítését nagyobb érzékelők alkal­mazásával kezdtük, amelyek sokkal több fényt képesek befogadni.

Gyenge fényben készült fotó egy férfiról, aki épp a levegőben van ugrás közben, egy betonfal előtt. A férfinak a sziluettje látható, a fal pedig világos és részleteiben is jól kivehető.

Ehhez adtuk hozzá korszak­alkotó új képfeldolgozási rendszerünket, a Photonic Engine-t. A Photonic Engine lehetővé teszi, hogy a folyamat során a tömörítetlen képeken az eddiginél korábban működésbe lépjen a Deep Fusion technoló­gia, amely több exponálásból válogatja össze egyetlen bámulatos képbe a legjobb képpontokat.

Gyenge fényben készült fotó egy férfiról. A képen gyönyörűen kivehetők a férfi arcának és ruházatának részletei.

Ez a módszer sokkal több adatot őriz meg, így minden eddiginél gyengébb fény mellett is lehetővé teszi élénkebb, élethűbb színek és csodálatosan részletes textúrák megörökítését.

A legújabb Apple chip fotónként akár 4 billió műveletet hajt végre.

Az új adaptív True Tone vaku a kép fókusztávolságához állítja be a kilenc LED használati mintázatát és intenzitását, így mindig a leg­előnyösebb meg­világításban jelenhet meg, amit fotózol.

Sziklán ülő nőt ábrázoló fotó, amely az új adaptív TrueTone vaku használatával készült.

Akár 2x nagyobb fényű vaku telefotóhoz, és akár 3x egyenletesebb megvilágítás a vakuval készült ultraszéles látószögű felvételeken.

24. Lélegzetelállító. Képkocka. Másod­percenként.

Filmszerű módban már a filmipar által használt 4K HDR-ben, 24 fps-sel készíthetsz felvételeket. Akár kezdhetsz castingolni.

[videopack poster=”https://www.apple.com/v/iphone-14-pro/a/images/overview/camera/cinematic-mode/cinematic_mode__p8y17zqgcoiu_large.jpg” width=”700″ height=”394″]https://www.apple.com/105/media/us/iphone-14-pro/2022/a3e991f3-071e-454c-b714-1b2319bb97a8/anim/cinematic-mode/large_2x.mp4[/videopack]

Mostantól gond nélkül összevághatod a felvételeidet más profi 4K‑s, 24 vagy 30 kép­kocka/s sebességű video­felvételekkel. Még a mélység­effektet is szerkesztheted a rögzítés után.

Rázkódik a felvétel? Stabilizáld filmezés közben.

Akár terepjáróból forgatsz, akár futva filmezel, próbáld ki az Akció módot, amivel stabilizátor nélkül is rázkó­dásmentes felvételeket készíthetsz.

[videopack poster=”https://www.apple.com/v/iphone-14-pro/a/images/overview/camera/action-mode/action_mode_endframe__cc3mwitdzto2_large.jpg” width=”700″ height=”394″]https://www.apple.com/105/media/us/iphone-14-pro/2022/a3e991f3-071e-454c-b714-1b2319bb97a8/anim/action-mode/large_2x.mp4[/videopack]

Szuper kamera sztárszelfikhez.

A nagyobb fényrekeszű, autofókuszos új TrueDepth előlapi kamerával élesebb és teltebb színű csoport­képeket és szelfiket készíthetsz, mint valaha.

Három együtt pózoló nő közös szelfije, melyet a TrueDepth kamerával fényképeztek.

Csodásan éles csoportképek. A TrueDepth kamera már egyszerre több mindenkire is tud fókuszálni automatikusan, így bámulatosan éles szelfiket alkothatsz – akár közeliket, akár csoportképeket csinálsz.

Három embert ábrázoló csoportos szelfi, amelyen a szereplők különböző távolságra vannak a kamerától. A kép a TrueDepth kamerával készült.

A nagyobb fényrekesz pedig sokkal több fényt enged be, amitől a félhomályban készített fotóid is élénkebb színűek és részlet­gazdagabbak lesznek.

Egy nő portréja, amely félhomályban készült a TrueDepth kamerával.

38%-kal jobb fénygyűjtő képesség a részlet­gazdagabb és kevésbé képzajos fotókért és videókért.

Egy nő közeli szelfije, amely félhomályban készült a TrueDepth kamerával.

A16 Bionic. Az agytröszt mindezek mögött.

Megérkezett a legjobb okostelefonchipünk, az A16 Bionic.

 • Csaknem 16 milliárd tranzisztor a piacvezető sebességért és hatékonyságért.
 • Gyorsabb 6 magos CPU a komoly feladatok zökkenőmentes és hatékony kezeléséhez.
 • A Neural Engine közel 17 billió műveletet végez másodpercenként, így képes a fényképeidet tökéletesíteni, képpontonként elemezve őket.
 • Az 5 magos GPU 50%-kal nagyobb memória-sávszélessége komplex grafikai megoldásokat tesz lehetővé a legújabb mobilos játékokban.
 • Fejlett ISP működteti a kreatív rugalmasságot adó quad pixel érzékelőt.
 • Energiahatékony teljesítmény, hogy az A16 Bionic chip tovább bírja a döbbenetes tempót.

Az akkumulátor lazán bírja egész nap.

Az iPhone 14 Pro a sok-sok új képesség mellett is elképesztő, egész napos aksiidővel működik:

 • Akár 29 óra videólejátszás az iPhone 14 Pro Maxon.
 • Akár 23 óra videólejátszás az iPhone 14 Pro-n.
 • Egy MagSafe töltővel gyorsabb a vezeték­ nélküli töltés.

Hazai iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max árak, megjelenés

Az új iPhone-ok ára, ahogyan arra számítottunk is, itthon sajnos jelentősen megnőtt a múlt évhez képest, ami minimum 145 000 Ft-os drágulást jelent, de az 1TB-os modellek esetén ez a 229 000 illetve 249 990 Ft-ot is eléri…

Az iPhone 14 Pro esetén ezekkel az árakkal kell számolni:

 • 128GB: 569 990 Ft (ez 424 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 256GB: 629 990 Ft (ez 464 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 512GB: 749 990 Ft (ez 552 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 1TB: 869 990 Ft (ez 640 990 Ft volt a múlt évben!)

Az iPhone 14 Pro Max esetén pedig ezekkel:

 • 128GB: 629 990 Ft (ez 464 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 256GB: 689 990 Ft (ez 504 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 512GB: 809 990 Ft (ez 592 990 Ft volt a múlt évben!)
 • 1TB: 929 990 Ft (ez 680 990 Ft volt a múlt évben!)

Az iPhone 14 Pro modellek szeptember 9-től előrendelhetők, és 16-án érkeznek a vásárlókhoz.

Összegezve

Idén is megmaradtak az iPhone 12-vel (vissza)érkezett, egyenes és a tükörfényesre polírozott élek, viszont elbúcsúzhatunk a sierrakék színtől, aminek a helyét a mélylila vette át.

A kijelzőbe eddig felülről belógó kamera(fél)sziget helyett a Pro modellek egy új, önálló kameraszigetet kaptak, ami a Dynamic Island nevet kapta, és az Apple konkrétan még előnyt is kovácsolt a megjelenésből: kifejezetten design-elemként használja majd működés közben az iOS. A kijelző ráadásul már támogatja a sokak által várt Always-On (mindig bekapcsolt) módot, amiben a kijelző tartalma elhalványítva jelenik meg annak felébresztése nélkül is.

A hátlapi kamerák között már van 48 megapixeles felbontású is, a készülék a gyorsulásmérőnek és egyéb érzékelőknek köszönhetően képes az autós ütközések felismerésére, és automatikusan értesíti a segélykérőt és a vészhelyzeti kontaktokat.

Emellett az USA és Kanada esetén a Vészhelyzet – SOS funkció az iPhone 14 modelleken 2022 novemberétől képes lesz majd a Globalstar műholdjaival kommunikálni, és rövid üzeneteket küldeni és fogadni az olyan helyeken, ahol nincs mobil lefedettség. Az amerikai modellekből ráadásul az Apple száműzi a fizikai SIM-et, azoknál csak eSIM-re lesz lehetőség, ezt szintén érdemes lehet figyelembe venni, ha külföldi vásárláson gondolkozunk.

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.