fbpx Skip to content

A stylus nem egy újkeletű dolog, hiszen már a PDA-korszakban is mindent egy ceruzával kellett megoldanunk a rezisztív kijelzőn, azonban a kapacitív kijelző technológia elterjedésével, amilyen a napjainkban használt okostelefonok és tabletek kijelzője, az érintő ceruzák használata eléggé kikopott a mindennapokból. Természetesen szinte az iPhone és iPad megjelenésével egy időben is lehetett már különböző ceruzákat kapni, amik lényegében semmit se tudtak, csak kisebb és pontosabb volt a “hegyük” az ujjunknál és maximum ergonomikus volt a kialakításuk.

2015-ben azonban az Apple valami olyat tudott letenni az asztalra az Apple Pencil személyében, amitől jogosan esett le az állunk, hiszen ez nem egy egyszerű stylus volt, hanem annál sokkal több. A tű pontos hegye képes a nyomást és dőlést is érzékelni, aminek köszönhetően a rajz- és jegyzetelő alkalmazásokban úgy tud vonalat húzni, mint egy valós, fizikai rajzeszköz, aminél nem mindegy, hogy milyen szögben és milyen erővel húzzuk. Az első generációt nyugodtan lehet szidni a töltési megoldása vagy épp a csúszós hengeres kialakítása miatt, de a tudása elvitathatatlan. De vajon szüksége van-e mindenkinek ekkora tudásra, számít-e a nyomásérzékenység és egyéb nyalánkságok, illetve tényleg csak ilyen áron lehet-e jó ceruzát kapni? Erre keressük most a választ az ESR legújabb, már dőlésérzékeny stylus-ával!

Amikor megjelent az iPad mini 5, én egyből meg is vásároltam egy első generációs Apple Pencillel, hiszen a mini 2-esem már semmi olyan, kreatív munkára nem volt jó, amire szerettem volna használni. A kijelzőjének színei borzalmasak voltak, nem volt érdemes rajta fényképet szerkeszteni és régóta szerettem volna kipróbálni, milyen is lehet rendesen, egy precíz eszközzel rajzolni az iPaden. Sajnos a Procreate rendes megismerése és az abban való alkotás még várat magára, így az Apple Pencil teljes tudását nem használom ki, azonban majdnem napi szinten szerkesztek fényképeket az iPademen és ott előszeretettel használom a ceruzát, igaz, leginkább csak a csúszkák húzogatásához és adott esetben maszkoláshoz. Lightroomban a maszkolást leszámítva nincs jelentősége, hogy a stylus-unk tud-e nyomás- illetve dőlésérzékenységet észlelni, szóval én most adtam egy próbát az ESR stylus-ának, hogy vajon az én mindennapjaimban egy jóval olcsóbb, csak esetemben kevesebbet tudó ceruza hogyan állja meg a helyét.

ESR Digital Pencil a becses neve a stylus-nak, aminek teljesen kulturált doboza van, mármint külsőleg. Belül már egy gagyi műanyag tárolóval találkozunk, de jó hír, hogy van egy extra ceruzahegy is hozzá, viszont az USB-kábel a megszokott drótos összefogóval van egybefogva, ami, nem szép látvány, de ezeken gyorsan túl tudunk lenni. A stylus maga viszont gyönyörű, formavilágban a második generációs Apple Pencilre hasonlít, hiszen a hengeres forma egy részen itt is le van csapva, aminek több funkciója is van. Egyrészt ez a ceruza is mágnesesen rögzíthető a kompatibilis iPadek esetében, de vezeték nélküli töltésre nem képes sajnos, ezt az USB-C porton keresztül tudjuk helyettesíteni, másrészt a lecsapott résznek köszönhetően nem gurul le annyira könnyen az asztalról, illetve még használat közben is ad egy támaszt az ujjunknak.

Ezen a lecsapott részen található az ESR logó és mellette töltöttség jelzés is, mert az iPadOS-ben ezt az Apple Pencilhez hasonló módon sajnos nem láthatjuk. AZ USB-C port is itt kapott helyet és bár alapvetően nyitott, ami bennem egy kis ellenérzést keltett, nehogy belefolyjon valami és kárt tegyen benne, de szerencsére egy nem túl szép gumi kupak is jár hozzá. A bekapcsolása egészen varázslatos módon történik, mert nem kell és nem is lehet bedugni az iPadbe vagy épp mágnesesen hozzácsatolni ahhoz, hogy a párosítás megtörténjen, hanem csak a végét kell kétszer megkoppintani és már működik is. Nincs semmi leokézandó felugró ablak vagy bármi hasonló, egyszerűen csak működik (amennyiben Apple Pencil is volt az iPadhez, azt először érdemes törölni, mert a kettő össze tud akadni). Öt perc tétlenség után automatikusan kikapcsol a ceruza, de a korábban említett, kétszeri koppintással bármikor ki és be lehet kapcsolni igény szerint, és elvileg 13 órányi használatot bír egy feltöltéssel. A hegye nagyjából akkora, mint a gyári ceruzáé és ugyanúgy cserélhető, ha elkopna, de azért ezek elég jól bírják, nagyon aktív használat, vagy papír szerű fólia kell hozzá, hogy hamar elkopjanak.

Az ESR Digital Pencilnek az elődeihez képest a legnagyobb újítása, hogy ez már tudja a dőlésérzékenységet is, ami bizonyos alkalmazásoknál már egy egészen Apple Pencil érzést és tudást ad. Azonban ez a stylus nem azoknak szól, akik a Pencil teljes tudását szeretnék olcsóbban, hanem azoknak, akiknek a kevesebb tudás is elég, mert nem rajzolnak vele és teljesen felesleges kétszeres áron venni egy olyan eszközt, aminek a képességeinek a felét ha használják, és plusz jó hír, hogy az összes Apple Pencil támogatású iPaddel működik, itt nem kell arra figyelni, hogy első vagy második generáció és az melyik iPaddel működik, itt egy féle ceruza van és az mindegyik kompatibilis iPaddel használható.

Az ilyen jellegű ceruzáknál az egyik kizáró tényező az tud lenni, ha késik, vagyis nagy a lag a vonalhúzás és a kijelzőn való megjelenés között. Szerencsére az ESR Digital Pencilnél Apple-szintű ez a sebesség, én nem vettem észre különbséget a két eszköz között. Azonban bármennyire szerettem volna megtalálni azokat az alkalmazásokat, amelyek rendesen ki tudják használni a dőlésérzékenységet, egyszerűen elég keveset találtam, amelyikkel működne a nyomásérzékenység nélkül. Letöltöttem az összes jól menő jegyzetelő és rajz appot is, igaz, az utóbbira már a legelején rájöttem, hogy kevés lesz ez a ceruza, de meglepő módon ott több olyan appot találtam, amiben volt néhány olyan, digitális rajzeszköz, amiben kijött a tudása a stylus-nak. A sima jegyzetelős alkalmazásoknál írás, skiccelés közben alig-alig volt olyan, hogy valamelyik eszköz ki tudta volna használni a dőlésérzékenységet. Azonban pozitív csalódás volt számomra a gyári Jegyzetek app, ott mindegyik eszköz, igaz csak négy van belőle, de mind máshogy viselkedett döntés közben, ami nagyon jó hír.

Én úgy gondolom, hogy egy stylus nagyon hasznos tud lenni egy iPadhez, de nem mindenkinek van szüksége rá. Van, akinek teljesen felesleges, ő ne is vegyen semmit se; másnak elég, hogy tud vele jegyzetelni, tudja a Lightroomban és társaiban a csúszkákat húzogatni és maximum a gyári Jegyzetek alkalmazásban firkálgat, neki tökéletes választás az ESR Digital Pencil is; és van, akinek az iPad egy digitális művészeti eszköz, amivel olyan alkotásokat készít, hogy az állunk is leesik, na neki az Apple Pencil való.

AZ ESR Digital Stylus-t az iKiegészítőknél tudjátok megvásárolni:

+1 Back to School akció (-20%)

Ezen a héten péntekig (2022. augusztus 26.) az iKiegészítősök Back To School akciót is hirdettek, ezen belül pedig az összes stylus érintőceruza kedvezményes áron kapható, illetve az összes iPad és Android tablet tokjuk és kijelzővédő fóliájuk is akciós.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Tegnap ránéztem a ceruzára. Egyik se volt raktáron. Kertem rá készletértesítést, ma kaptam is. Viszont már termék sincs :grinning: A link se jó már. Kipróbáltam volna.

  2. Jogos a kérdés, kérés javítva! :slight_smile: Most már mennek a linkek is!

  3. Egy kis technikai hiba volt az oldalunkon, elnézést érte. Most próbáld meg! :slight_smile:

  4. Köszi. Megvannak. Viszont a kosár meg az egész rendelés nem működik rendesen. Legalábbis nálam. A kosárba nem látszanak a termékek, nem tudok kivenni belőle…

  5. Nem tudunk ilyen hibáról, teszteltük és minden rendben nálunk.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for ikiegeszitok Avatar for dondusfi Avatar for SzifonAdmin