fbpx Skip to content

Az Apple múlt héten adta ki az iOS 16 ötödik béta verzióját, amely egy kis meglepetést is hozott: a Face ID-s modellek egy részén ismét elérhetővé vált az akkumulátor töltöttségének százalékos megjelenítése. A cég valószínűleg azért vette ki ezt kijelzést a rendszerből a Face ID-s iPhone-okon, mert a fentről belógó érzékelő-sziget csökkentette a megjelenítésre alkalmas területet, de közben a Vezérlőközpontot lehúzva bármikor megnézhettük a pontos százalék értéket.

A jelek szerint az Apple meghallgatta sokak kérését és újra elérhetővé tette a százalékos kijelzést a Vezérlőközpont megnyitása nélkül is: most már az akkumulátor ikonon belül jelenik meg a töltöttség százalékos értéke, nem pedig mellette. Ezzel elegendő hely jut a jobb felső sarokban a Wi-Fi és mobilhálózat állapotának megjelenítésére is.

Amennyiben a legfrissebb, nyilvános iOS-verzióval rendelkező, Face ID-s iPhone készülékünkön kíváncsiak vagyunk az akkumulátor töltöttségének százalékos értékére, a jobb felső sarokból átlósan lehúzva jelenik meg az érték a Vezérlőközpont jobb felső sarkában.

Az iOS 16 ötödik bétájában a százalékos érték már magán az akku ikonon is megjeleníthetővé vált, és mindenki szabadon dönthetett, hogy használja-e ezt az új kijelzést. Ha viszont aktiváltuk az alacsony töltöttségű módot, a százalékos érték automatikusan megjelenítésre került.

Az iOS 16 hatodik bétájával az Apple megváltoztatta ezt az opciót. Akik kikapcsolták az akkumulátor töltöttségének százalékos megjelenítését, azoknál akkor sem lesz látható az érték, ha az alacsony töltöttségű mód be van kapcsolva. Ez jó hír lehet azok számára, akik egyáltalán nem kívántak élni a beállítási lehetőséggel, mert így számukra bizonyos helyzetekben elkerülhetetlen volt az opció.

Érdemes szem előtt tartani, hogy az iOS 16 jelenlegi béta verziójában az akkumulátor töltöttségének százalékos kijelzése nem érhető el az iPhone XR, iPhone 11, iPhone 12 mini és iPhone 13 mini modellek esetén. Ennek az oka jelenleg tisztázatlan, de feltehetőleg a kijelző méretével és felbontásával lehet összefüggésben.

További probléma a megjelenítés kapcsán, hogy az akku háttere megtévesztő lehet – az ugyanis kitöltött, tehát akkor is “teljes töltöttségűnek” látszhat első ránézésre, ha közben a tényleges töltöttség egyébként 100% alatt, de még 20% felett van. Az alábbi képen jól látható, hogy noha a százalékos érték 53, maga az elem végig kitöltött, ami nyilván a számérték olvashatóságát segíti:

A kijelzés csak 20% alatt változik meg, akkor “kiürül” az ikon, és egyben pirossá válik a kijelzése is. Minden más érték esetén könnyen megtéveszthetjük saját magunkat, ha nem figyelünk oda a tényleges számértékre, és csak az ikon “teliségét” nézzük – ahogyan azt a százalékos kijelzés előttig is tettük.

Az iOS 16 nyilvános, bárki számára elérhető megjelenése az ősszel érkező, iPhone 14 modellekkel együtt várható: Gyakori kérdések: mikor jelenik meg az iOS 16 hivatalos verziója?

Neked hogy tetszik ez az új, százalékos kijelzés?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.