fbpx Skip to content

Biztos sok Apple rajongó gondokozott már el azon, hogy vajon hogy nézhettek ki ünnepélyes megnyitójuk alkalmával az ikonikusnak számító Apple Store-ok, mint például az elsőként megnyitott Tysons Corner, az Apple Fifth Avenue, vagy az Infinite Loop?

Az Apple lelkes rajongója, Michael Steeber ettől az ötlettől vezérelve hozta létre talán az eddigi legimpozánsabb projektjét, az Apple Store Time Machine alkalmazást. Ez egy elképesztően magával ragadó, macOS rendszeren futó app, aminek a segítségével hihetetlen részletességgel tapasztalhatjuk meg, hogy hogyan is néztek ki a legjelentősebb Apple Store üzletek az ünnepélyes megnyitójuk idején.

Michael Steeber korábban egyébként a 9to5Mac kötelékébe tartozott, meglehetősen mély ismeretei vannak a cupertinói cég történelmét illetően. Eddigi projektjei között szerepelt az Apple asztroszürke színárnyalatainak feltérképezése, a vadonatúj Apple Store üzletek, például a Los Angeles-i Tower Theatre, az Apple Carnegie Library felfedezése. De figyelemmel kísérte azt is, hogy az 500-nál több hivatalos üzlet közül melyik volt nyitva a járvány alatt.

Tavaly elkezdett munkájára építve páratlan élményt hozott létre az alkalmazásával az Apple rajongók számára, amely visszarepít az időben az Apple négy fontos kiskereskedelmi üzletébe. Mindezt lenyűgöző történelmi pontossággal, pontosan úgy, ahogyan azok a megnyitó napján láthatóak voltak. Steeber saját szavaival így írja le az Apple Store Time Machine-t:

Az Apple Store Time Machine azoknak a helyeknek és termékeknek az ünneplése, amelyek több mint húsz éve alakítják az életünket. Ez az interaktív élmény aprólékos részletekkel és történelmi pontossággal emlékezetes pillanatokat idéz fel az Apple történetéből.

Az elmúlt napokban a 9to5Mac csapatából Michael Potuck vette górcső alá az Apple Store Time Machine-t, és elmondása szerint végig fülig érő szájjal mosolygott a virtuális időutazás alatt.

Négy üzlet kereshető fel egyébként, amelyek bizonyos szempontból mérföldköveknek is tekinthetőek az Apple életében. A Tysons Corner volt a világ első Apple Store-ja, a Standford Shopping Center a mini boltok korszakát képviseli, a Fifth Avenue az évtizedet meghatározó designt példázza, az Infinite Loop pedig az újragondolás jelképe.

Itt el is venném a billentyűzetet, illetve a stafétabotot a 9to5Mac-es kollégától, hiszen nem lenne objektív a cikk, ha nem próbáltam volna ki én is az említett alkalmazást. Spoiler: nekem is fülig ért a szám… 🙂

A megnyíló betöltési képernyőn átrepülő, hangeffektusokkal kísért kenyérpirítók után a Mac OS X Aqua főmenüjével találkozunk, ahol a menüben a pontos nyitási dátummal kísért négy üzlet neveinek valamelyikére kattintva kezdhetjük el barangolásunkat.

Kattintás után egy rövid, helyadatokkal tarkított történelmi áttekintés fogad bennünket a kiválasztott bolttal kapcsolatban. Ami nagyon tetszett, hogy sallangmentesen, lényegre törően vannak közölve az információk.

A szóköz billentyű leütésével indulhatunk a virtuális túrára a boltban, amely esetemben a Tysons Corner volt. FPS játékokon szocializálódott embereknek az irányítás egész biztosan vidám perceket fog okozni. A képek és a nézet kidolgozottsága valóban nagyon részletes. Ha közelebb megyünk egy-egy kiállított géphez, valódi interaktív élményben lesz részünk a képernyőn, amelyen maga Steve Jobs is megjelenik.

A készítő még arra is odafigyelt, hogy körbefordulásnál a hangforrás is a pozíciónknak megfelelően változik a hangszórónkban. Hosszasabban nem is tárgyalnám a dolgokat, mindenkit, aki rendelkezik macOS rendszerrel és szereti az almás univerzumot, arra buzdítanék, hogy próbálja ki a Apple Store Time Machine alkalmazást, mert kellemes időtöltés visszautazni egy kicsit a múltba.

(Kvízkérdés: Ki jön rá, mit keresnek a kenyérpirítók a kezdőképernyőn? ?)

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok