fbpx Skip to content

Nem az első légtisztító van a lakásban, teszteltük már a Xiaomi vagy a Dyson termékeit, és most végre egy Philips is hozzánk került, amire már nagyon régóta vágytam, mert a Philips márka az, ami még hazánkban mérvadó, ha okos légtisztításról beszélünk.

Philips 4000i teszt és vélemény - COVER

A légtisztítás sokszor megfoghatatlan dolog, látjuk a számokat, 80 helyett 10, 5 helyett 1. Esetleg látjuk, hogy kevesebb por van, halljuk a ventillátort, de összességében a légtisztítás leginkább azoknak tűnik fel, akik allergiásak a porra, pollenre, állatszőrre, vagy bármilyen egyéb allergén dologra. Ettől függetlenül számít a levegő szűrése mindenki számára, mivel a szervezetünket kevésbé terheljük a szűrt levegővel és ebben a Philips átlagon felül teljesít és olyan szűrőt használ, ami jóformán páratlan ebben a szegmensben. Nézzük is meg, mire képes a Philips 4000i légtisztító!

Mit, miért és mivel szűrünk ki?

A legtöbb légtisztító HEPA szűrővel rendelkezik. A por (PM10) a legnagyobb részecske, amit szűrünk velük, mivel látható dologról van szó. Az ennél jóval kisebb szemcsék sokkal több problémát okozhatnak a szervezetünkben. A PM5.0 lényegében a baktériumok és penészek, ezeket nagy mennyiségben láthatjuk is, de alapjában véve egy baktériumot már nem lehet szabad szemmel látni. A PM2.5 már egy olyan tartomány, amiben szabad szemmel egyáltalán nem látható anyagok vannak, végül pedig a PM0.1, amik ultrafinom részecskék és vírusok, mint például a SARS-CoV-2 vírus is, ami nagyjából 0,125 µm-es.

Ezen a képen jól látható, hogy mi mekkora. Átlagosan a HEPA szűrők 0,3 μm-ig szűrnek, ugye ezt várja el az EPA standard, és teszik ezt 99,97%-osan. Ez alapján elmondható, hogy az átlagos HEPA szűrő nem képes kiszűrni a koronavírust, de ez sem feltétlen igaz. A vírus ugyanis nem önmagában, hanem más, sokkal nagyobb részecskékre tapadva száll a levegőben, és így ezek mérete is eltérő, lehet nagyobb és kisebb is, átlagosan 0,06 – 0,14 μm. Ez azt jelenti, hogy részben ki tudjuk szűrni bármelyik HEPA szűrővel, de nyilván gyártótól függ, hogy éppen milyet rak a termékébe, és ebben a Philips az élen jár – de erről majd később.

Szóval egy jó szűrővel a baktériumok és vírusok mellett kiszűrhetjük a további allergén anyagokat is, tehát egy hálószobába, de inkább az egész lakásba jóformán alapfelszereltség egy légtisztító. Nyilván nem csak egy funkció van, hanem adott esetben kevesebb lerakódó porral találkozunk, főzés után a szagokat is eltünteti és persze önmagában jobb közérzetet ad. Hosszú távon egyértelműen jó hatással lesz a szervezetünkre ott, ahol a napunk lényegében 60%-át töltjük.

A HEPA szűrő mellett nagyon fontos, hogy aktív szén szűrővel is rendelkezzen az adott termék, és ezzel el is érkezünk az illóanyagok, gázok és egyéb nemkívánatos, úgynevezett VOC-k (volatile organic compounds, magyarul illékony szerves vegyületek) szűrésére. A légtisztítók általában kizárólag a PM2.5-PM10 közötti részecskékkel foglalkoznak, mivel ezeket könnyű mérni és kiszűrni a HEPA-val. Azonban sokkal nagyobb problémát is jelenhetnek a környezetünknek az úgynevezett VOC-k.

Ahogy a por, úgy ezek is könnyedén lerakódnak a tüdőnkben és persze felszívódnak a szervezetünkbe is. Nem kellemes dolog reggel arra ébredni, hogy köhög az ember, és ennek persze számos oka lehet, de többek között ezek az anyagok rakódnak le a tüdőnkbe. Csak hogy néhány példát említsek: egy dezodor például 5-8 óra alatt ürül ki egy fújás után a nappaliból. Ha ketten befújjátok magatokat este elmenetel előtt, hazajöttök, szellőztetés nélkül alszotok, akkor lényegében ez az anyag lerakódik a tüdőtökben. Én viszonylag régóta követem figyelemmel az otthonomban lévő, káros VOC-kat, manapság már azok jelentenek nagyobb problémát, legalábbis nálam és nem a szálló por. Egy felújított lakásban vagy újépítésű ingatlanban évekig adagoljuk magunknak ezeket a vegyszereket anélkül, hogy szűrnénk őket. Egyszóval nagyon fontos a szén szűrő is a HEPA mellett, és a Philips mindkettővel rendelkezik.

Philips 4000i külső kialakítás, technikai adatok

Design szempontból szerintm rögtön elismerést érdemel a Philips, mert bizony az elején lévő szövet borítás és tetején lévő érintőkijelző simán megállja a helyét bármelyik nappaliban. Ezen kívül a felépítése szokványos, alulról szívja be a levegőt, ami tetején távozik.

A cég kifejezetten odafigyelt a formavilágra, és felül színes LED-del mutatja a jelenlegi levegőminőséget, ami oldalról is jól látható. Ezen kívül megkapjuk egy érintőkijelzőn az adatokat is, amik között válogathatunk, valamit a ventilátor sebességét és az éjszakai módot is beállíthatjuk.

Természetesen vezérelhető appból, de erről majd később fogok részletesebben beszámolni, valamint kapott Google Home és Amazon Alexa támogatást. Ugyan nem HomeKit-kompatibilis, de kapott Hey Siri támogatást, tehát az egyes beállításokat a hangunkkal könnyedén ki- és bekapcsolhatjuk. Ezen kívül a legalacsonyabb zajszintje 18dB, a legmagasabb pedig 57dB. A 18 az alvás melletti zajszint, jóformán semmit sem hallani, és úgy is keringeti a levegőt.

A 4000i a legerősebb a Philips légtisztító családjában, tehát ez akár egy 73nm-es szobának a levegőjét is képes megmozgatni. Átlagosan egyébként 2-5 perc alatt tisztítja meg a szobát, ha probléma van, szobától függően. Három szűrőrendszerrel rendelkezik: HEPA, aktív szén szűrő és egy előszűrő, ami a nagyobb porszemeket és az állatszőrt fogja meg. Ezt mi magunk is tisztíthatjuk, és emiatt a HEPA és az aktív szén szűrő is sokkal tovább használható!

A kijelző világítása automatikusan a környezetéhez igazodik. Hogy a megfelelő légáramlást és zajszintet kontrolláljuk, négy sebesség közül is választhatunk. Lényegében ennyit érdemes tudni a száraz adatokról, és most jöjjön a lényeg, a szűrő rendszer és a szűrési mechanizmus.

A Philips 4000i HEPA szűrője 0,003 mikron méretig képes kiszűrni a részecskéket, így a vírusokat és baktériumokat is!

 

Más gyártónál még nem nagyon találkoztam ebben a szegmensben, aki leírta volna, hogy a szűrő a 0,003 mikron méretű részecskék 99,97%-át felfogja. Ez jóformán azt jelenti, hogy a konkurencia szűrőinél jobb a Philips szűrő rendszere és mivel a koronavírus család vírusai meglehetősen nagyok, átlagosan 0,06 – 0,14 mikron méretűek, így elmondható, hogy a Philips szűrőjén ezek valószínűleg fenn is akadnak, tehát ebből a szempontból egy tisztább szobát kaphatunk. Ez egyébként igaz lehet más HEPA szűrőkre is, amik 0,3 vagy akár 0,1 mikron méretig szűrnek, de a Philips ténylegesen tesztelte a saját szűrését, és ez ebben a szegmensben páratlan.

A NanoProtect HEPA-szűrő, az aktív szén szűrő és az előszűrő által biztosított 3 rétegű szűrés az egészen apró, 0,003 mikron méretű részecskék 99,97%-át felfogja, így nem kell aggódnia a PM2,5 részecskék, a baktériumok, a pollen, a por, az állatszőr, a gázok és az egyéb szennyezőanyagok miatt. A termék megkapta a European Centre for Allergy Research Foundation tanúsítványát.

Tehát a három féle szűrés extrém erőssé teszi a Philips légtisztítót, így valóban harcolhatunk az allergének ellen és jó eséllyel nyerünk is, tehát technikailag a Philips tényleg kiszűri a polleneket, gázokat, és olyan anyagokat, amik károsak lehetnek a szervezetünkre.

 

Mielőtt rátérnénk az alkalmazásra, ejtsünk még szót a Philips szenzoráról, ami érzékeli ezeket az anyagokat.

Az ultrafinom részecskék észlelése érdekében másodpercenként 1000-szer ellenőrzi a levegőt. Valós idejű jelentést készít a levegő minőségét illetően, és intelligens módon kiválasztja az otthonának megfelelő sebességet (automatikus módban).

A termék tehát nem egy, hanem többféle szenzort is alkalmaz, majd azoknak az adataihoz képes automatikusan állítani a szűrés erejét. Ez azért is fontos, mert átlagosan csak PM2.5-PM10-et szokták a légtisztítók mérni, a gázokat, egyéb allergéneket, VOC-ket egyáltalán nem. Tehát ha még az adott termékben van is aktív szén szűrő, lásd Xiaomi, nem fog beindulni a berendezés, mert nincs benne szenzor. Nyilván az ilyen “apróságok” miatt is olcsóbb lehet egy másik termék, és ezt nevezzük félkarú óriásnak.

Tehát a minőségi, többféle szenzor bizony számít, és Philips rendelkezik a normál Alvó üzemmód mellett egy speciális Allergia – alvó üzemmóddal. Ez az üzemmód a többféle szenzornak köszönhetően hatékonyan érzékeli a levegőben lévő, allergiás reakciót kiváltó port, és nagyobb sebességre kapcsolja a készüléket, így akár 40%-kal tisztább levegőt biztosít éjszaka*, miközben a zajszint alacsony marad (*A GB/T-18801/2015 szerinti CADR-mérések alapján, a készülék alvó üzemmódban és Allergia – alvó üzemmódban való működése mellett.).

iOS alkalmazás és okosotthon integráció: Clean Home+

Ismertek már annyira, hogy számomra manapság már egyáltalán nem elengedő az, hogy ha egy terméket ki-be tudunk kapcsolni. Legyen vezérelhető telefonról, távolról, vagy akár integrálható legyen a ház automatizmusokban. Nekünk ebből elég sok lett az évek alatt, így a rendszer tudja, mikor és hol vagyunk, mikor alszunk és mikor nem vagyunk otthon. Ezek alapján változnak a lámpák, a hűtés, fűtés, éjszakai fény, és persze az egyéni funkciók. A Philips azon túl, hogy rendelkezik alkalmazással, integrálható a Homey okosotthonba, amivel én még jobban automatizáltam az otthoni légtisztításomat.

Talán az egyik legjobb és legörömtelibb meglepetés egyértelműen az alkalmazás magyar nyelven való használata. Azon túl, hogy leírja az aktuális adatokat, teljes mértékben magyar és a tippeket-trükköket, cikkeket is magyarul olvashatjuk benne. Ez már önmagában egy plusz pont a Philips javára.

Az első képen a beltéri információkat kapjuk meg, PM2.5 allergén index és a gázok értéke. Ha a kis (i)-re rányomunk, akkor további információt kapunk az egyes adatokról, hogy mikor rosszak, vagy éppen az adott szenzor mit mér.

Ezen kívül távolról állíthatjuk a sebességet és persze a fényt is. Láthatjuk, hogy adott napon, héten vagy hónapban milyen adatokat mért a rendszer, ezeket akár a különböző szekcióra is lebontva. Az adott beállítást hozzáadhatjuk a Sirihez is, tehát teljesen testre szabhatjuk a hangvezérlést. Nálam a második hatalmas plusz pontot a Homey támogatása jelentette, mivel sokkal kényelmesebben optimalizáltam a működését. Mikor nem vagyunk a nappaliban, akkor az okosotthon feljebb kapcsolja a rendszert, ha pedig belépünk, akkor átáll automata üzemmódra. Este pedig egyértelműen éjszakai módban van.

[appstore id=”1487415423″]

Konklúzió

Nagyon vártam már, hogy a Philips termékét is tesztelhessem ebben a szegmensben, mert eddig csak jókat hallottam róla. Ebben nem is csalódtam, én is csupa jót tudtam leírni, a saját szegmensében kiemelkedő termék, bármelyik típust is választjuk. Szerintem szép a külcsín, és valljuk be, ezzel a szűrővel a belbecsbe sem lehet belekötni, így számomra valahol 10/10-es ez a termék. Tetszik minden része, talán az alkalmazás és régebbi adatok lehetnének szebben megcsinálva, de ez sokakat nem érint. Az pedig, hogy okosotthonba integrálható, hatalmas plusz pont.

Köszönjük szépen a Philips-nek, hogy tesztelhettük a terméket, bővebben itt tudtok róla olvasni és megvásárolni.

30%-os kedvezményre jogosító kupon kód!

Vásárlásnál használjátok az AIR30 kupon kódot, és 30% kedvezményt kaptok az árból! ?

A kupon kód az AC3829/10, AC0820/10, AC0819/10 és AC0830/10 kivételével az összes többi Philips légtisztító vásárlásakor használható, és 2022.08.21-ig érvényes.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Mármint ebbe mit kellett javítani?

  2. Avatar for expa expa says:

    Philips márkába csalódtunk úgy összességében. Ez a gép biztos jó…

  3. Akkor offtopic törlöm.

  4. Hát ahhoz kéne egy páramentesítő is. Valszeg

  5. Igen, én is azt nézem, hogy lehet kisebb lakásba elég a kisebb, a 2000-es vagy a 3000-es sorozat? 50 m2 a teljes lakás, 1,5 szoba.

  6. Philips azért nekem. Nr.1 légtisztitásban, mi lehorganyoztunk ennél a márkánál, ami még nagyon nagy plussz, hogy évek múlva is megkapod a filtereket hozzá. Nekünk AC 2889/10 van és csak az allergia miatt vettük, tökéletesen teszi dolgát már 3 éve. Nekünk amúgy Air Matters alkalmazásba van integrálva.

  7. Nem azzal szokott probléma lenni, hogy nem elég a kisebb az XY lakásban. A probléma az hogy ennek meg kell mozgatnia a levegőt, egy nagyobb alacsonyabb fordulatszámon (ergo halkabban) jobban megmozgatja a levegőt mint egy kisebb. Rövidebb ideig kell hangosabban mennie a nagyobb méretek miatt.

    Sokan nem értik meg, hogy ez csak úgy működik, ha tényleg megmozgatja a levegőt, ahhoz pedig majdnem maximum fokozat kell sokszor. Ha pici szobába picit raksz hangosabban kell működjön.

  8. Avatar for swarc swarc says:

    “Tehát ha még az adott termékben van is aktív szén szűrő, lásd Xiaomi, nem fog beindulni a berendezés, mert nincs benne szenzor.”

    Na akkor ezt kérlek magyarázd meg, mit értesze ez alatt… :smiley: A Xiaomi beletesz egy szénszűrőt a termékbe, de az egyáltalán nem is működik? Ugye nem gondolod komolyan? Vagy akkor pontosítsd lécci, mert ez így igencsak félrevezető.

  9. Avatar for swarc swarc says:

    Javítom magamat, mert közben elolvastam a Xiaomi légtisztítóértékelését is. Szóval működik a szénszűrő, csak automatikusan nem kapcsol be, manuálisan kell tisztítani (vele). Ahogyan ezt leírtad itt ebben a cikkban, az félrevezető, ezt fenntartom. :slight_smile:
    A Xiaomi azért harmad áron tényleg jobb ár-érték aránnyal rendelkezik, nem kevés a különbség. Ha valakinek kell a legjobb, akkor Philips.

  10. Na közben akkor kitöröltem, amit leírtam volna. :slight_smile: Sztem ugyanaz van leírva itt mint a xiaomi cikkben is, hogy igen képes kiszűrni ha bekapcsolod manuálisan. Nem ezt írtam le?

  11. Xiaominál a filter vásárlás ami kérdéses lehet 1-2 év után. A robotporszívónk is jó még, csak már nem kapni hozzá semmit. Azt hozzáteszem, hogy elég jó termékeket dobnak piacra.

  12. Köszi, ez így elgondolkodtató valóban! Ráadásul pont a hangokra (zajok) érzékeny is vagyok :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szabolcs1977 Avatar for Szifon Avatar for swarc Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83

Népszerű hozzászólások

  1. Mármint ebbe mit kellett javítani?

  2. Avatar for expa expa says:

    Philips márkába csalódtunk úgy összességében. Ez a gép biztos jó…

  3. Akkor offtopic törlöm.

  4. Hát ahhoz kéne egy páramentesítő is. Valszeg

  5. Igen, én is azt nézem, hogy lehet kisebb lakásba elég a kisebb, a 2000-es vagy a 3000-es sorozat? 50 m2 a teljes lakás, 1,5 szoba.

  6. Philips azért nekem. Nr.1 légtisztitásban, mi lehorganyoztunk ennél a márkánál, ami még nagyon nagy plussz, hogy évek múlva is megkapod a filtereket hozzá. Nekünk AC 2889/10 van és csak az allergia miatt vettük, tökéletesen teszi dolgát már 3 éve. Nekünk amúgy Air Matters alkalmazásba van integrálva.

  7. Nem azzal szokott probléma lenni, hogy nem elég a kisebb az XY lakásban. A probléma az hogy ennek meg kell mozgatnia a levegőt, egy nagyobb alacsonyabb fordulatszámon (ergo halkabban) jobban megmozgatja a levegőt mint egy kisebb. Rövidebb ideig kell hangosabban mennie a nagyobb méretek miatt.

    Sokan nem értik meg, hogy ez csak úgy működik, ha tényleg megmozgatja a levegőt, ahhoz pedig majdnem maximum fokozat kell sokszor. Ha pici szobába picit raksz hangosabban kell működjön.

  8. Avatar for swarc swarc says:

    “Tehát ha még az adott termékben van is aktív szén szűrő, lásd Xiaomi, nem fog beindulni a berendezés, mert nincs benne szenzor.”

    Na akkor ezt kérlek magyarázd meg, mit értesze ez alatt… :smiley: A Xiaomi beletesz egy szénszűrőt a termékbe, de az egyáltalán nem is működik? Ugye nem gondolod komolyan? Vagy akkor pontosítsd lécci, mert ez így igencsak félrevezető.

  9. Avatar for swarc swarc says:

    Javítom magamat, mert közben elolvastam a Xiaomi légtisztítóértékelését is. Szóval működik a szénszűrő, csak automatikusan nem kapcsol be, manuálisan kell tisztítani (vele). Ahogyan ezt leírtad itt ebben a cikkban, az félrevezető, ezt fenntartom. :slight_smile:
    A Xiaomi azért harmad áron tényleg jobb ár-érték aránnyal rendelkezik, nem kevés a különbség. Ha valakinek kell a legjobb, akkor Philips.

  10. Na közben akkor kitöröltem, amit leírtam volna. :slight_smile: Sztem ugyanaz van leírva itt mint a xiaomi cikkben is, hogy igen képes kiszűrni ha bekapcsolod manuálisan. Nem ezt írtam le?

  11. Xiaominál a filter vásárlás ami kérdéses lehet 1-2 év után. A robotporszívónk is jó még, csak már nem kapni hozzá semmit. Azt hozzáteszem, hogy elég jó termékeket dobnak piacra.

  12. Köszi, ez így elgondolkodtató valóban! Ráadásul pont a hangokra (zajok) érzékeny is vagyok :slight_smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szabolcs1977 Avatar for Szifon Avatar for swarc Avatar for expa Avatar for SzifonAdmin Avatar for 83miki83